Въглехидратите – Можем Ли Да Ги Превърнем от Враг в Приятел?

Време за четене: 4 min

въглехидрати, мъж

Напоследък все по-често се говори за това, колко вредни за нашия организъм са въглехидратите. Най-общо казано, това са всички захари, нишестета и фибри. По-полезните от тях могат да бъдат открити в различните видове плодове и зеленчуци, естествените пълнозърнести изделия и млечни продукти. Модерните диети и хранителни режими ги заклеймяват, но те играят важна роля за доброто състояние на човешкия организъм. Именно карбохидратите са елементът, който отговаря за снабдяването на мозъка и клетките с достатъчно количество енергия. Спадат към категорията на макронутриентите.

Благодарение на милиони години еволюция, човешкият организъм е свикнал да ги използва за снабдяването с достатъчно калории и “жизнено гориво”. Другите елементи, които спадат към групата на макронутриентите, са протеините и мазнините. Първите са считани за градивните единици на всички структури в организма. Ролята им е да помагат на тъканите, клетките и мускулатурата да се възстановяват и обновяват. Особено след тежка тренировка и усилена физическа дейност. Наричат се, също така, белтъчини.

Мазнините пък могат да полезни и вредни едновременно. По-конкретно, това зависи от техния тип и вид. Те биват наситени мастни и ненаситени. Всеки знае, че рибата, ядките и суровите семена са богати на Омега-3, които имат ключова функция в човешкия организъм. А то не може да ги синтезира само! Трябва да ги приема изкуствено. Най-богато на тях, дори повече от сьомгата, пък е авокадото.

Всеки един от тези три макронутриента има жизненоважно значение за доброто състояние на тялото. Макар и да трябва да се стараем да ги съчетаваме по правилен и балансиран начин, ние няма да функционираме правилно, дори и само без един от тях. Просто трябва да са разпределени по хармоничен начин в седмичното ни меню. Добър хранителен режим за тази цел е средиземноморската диета.

Но нека научим още любопитни неща за въглехидратите!

Каква Е Ролята на Въглехидратите в Човешкото Тяло?

хляб, сантиметър

Дори и във вредната си форма, карбохидратите помагат на мускулната, мозъчната и нервната система да функционират правилно. В днешно време ги има почти навсякъде. Въглехидратите се срещат почти във всяка хранително изделие или напитка – в бирата, в плодовете, в зеленчуците, в сладкарските и тестени изделия. Особено по-нездравословните. Основната им функция е да осигурят на клетките, органите и мускулатурата бърза енергия. Докато ролята на протеините и мазнините е да се погрижи за дългосрочния ни тонус и бодър дух. Затова и при преминаването на кетогенен режим на хранене, повечето хора трябва първо да изгорят запасите си от глюкоза. Чак след това преминават към тези от мазнини. Последните се складират от тялото и се използват в случаи на недостиг на “жизнено гориво”. Разбира се има продукти, които ускоряват този процес като например KetoBlack или Keto Expert.

Щом въпросът опре до здравословните функции на карбохидратите, помнете, че дори сладоледът може да е полезен, стига да е приготвен по био-рецепта. А, също така, и консумиран с удоволствие, но и с мярка! А въглехидратът и липидите са важни за нашата биология – те са основните градивни елементи на структурата на клетката. Освен това, тялото започва да ги усвоява сравнително бързо след прием. Има въглехидрати с нисък гликемичен индекс и не трябва да ви е срам да попитате, кои точно са те. Дори и по-нездравословните от тях помагат за преодоляването на стреса.

Основните видове въглехидрати са:

 • Прости въглехидрати (Непълноценни): Тези, които се усвояват бързо от организма, но водят до резки покачвания и спадове в нивата на енергия и тонус. Може да се каже, че само дразнят мозъка и стомаха. Те са с почти нулева хранителна стойност. Такива са рафинираната захар, бял хляб, бял ориз, полуфабрикатите и сладкарските изделия. Плодовете също се отнасят към тази група, бидейки нейната най-полезна част.
 • Сложни въглехидрати (Пълноценни): Осигуряват 50% от дневната енергия. Има ги в пълнозърнестите изделия, зеленчуците и бобовите.

Въглехидратите Не Са Причината за Затлъстяването – Небалансираната Диета Е!

жена, кексче

Ограничаването на въглехидратите често може да ни накара да се освободим от излишните килограми. Това обаче не означава, че карбохидратите са били първопричината за затлъстяването. Това, всъщност, е мит и срещу него има множество доказателства.

Макар да е вярно, че добавените захари и рафинираните въглехидрати са свързани с качването на излишни килограми. Но това важи само за простите карбохидрати, а не за богатите на фибри източници на пълноценни храни на въглехидрати.

Хората са консумирали въглехидрати в продължение на хиляди години, под една или друга форма. Епидемията от затлъстяване започва около 1980 г., а скоро след нея Световната здравна организация (СЗО) отчита и епидемия от диабет тип-2.

Търсейки първопричината на новите здравословни проблеми по света в продукти, което ядем от хилядолетия, просто няма смисъл. Имайте предвид, че голяма част от хората през вековете са били в отлично здравословно състояние. А са били на високо-въглехидратна диета, през по-голямата част от времето! Просто тогава са консумирали непреработени и нерафинирани храни.

Въпреки това, популациите в държавите, където се консумират много рафинирани въглехидрати и преработени храни, са по-склонни да боледуват. Както и да страдат от хранителни и стомашно-чревни разстройства!

Кои Са Въглехидратите с Нисък Гликемичен Индекс и Кои – Нездравословните?

лоши въглехидрати, газирана напитка, сладко

По правилата на биологията и химията въглехидратите, които са в естествената си, богата на фибри форма, са здравословни. Докато тези, които са били лишени от тях, не са. Много е трудно да се категоризират повечето карбохидрати, като само „добри“ или „лоши”. Изброените по-долу списъци са само примерни. Нещата рядко са черно-бели, щом стане въпрос за хранене.

Добрите въглехидрати са:

 • Зеленчуци: Почти всички. Най-добре е да ядете разнообразни зеленчуци всеки ден.
 • Пълни плодове: Ябълки, банани, ягоди и др.
 • Бобови растения: Леща, боб, грах и др.
 • Ядки: Бадеми, орехи, лешници, макадамия, фъстъци и др.
 • Семена: Семена от чиа, тиквени и слънчогледови семки.
 • Пълнозърнести продукти: Изберете зърна, които са наистина цели, като в чистите кафеви овес, киноа, кафяв ориз и т.н.
 • Грудки: Картофи, сладки картофи и т.н.
 • Хората, които се опитват да ограничат въглехидратите, трябва да внимават с пълнозърнестите храни и бобовите култури. Също така и грудките и плодовете с високо съдържание на захар. Особено тези с рафинирани захари и изкуствени мазнини.

Лошите въглехидрати са:

 • Газираните напитки: Почти всички без естествено газираната сода. Това са някои от най-нездравословните неща, които можете да вложите в тялото си.
 • Плодови сокове: За съжаление, плодовите сокове могат да имат подобен метаболитен ефект, като газираните напитки.
 • Бял хляб: Това са рафинирани въглехидрати, които са с ниско съдържание на основни хранителни вещества и вредни за метаболитното здраве. Това се отнася за повечето хлябове, налични в търговската.
 • Сладкарски изделия: Сладкиши, бисквитки и торти. Те са с много високо съдържание на захар и рафинирана пшеница.
 • Сладолед: Повечето видове сладолед са с високо съдържание на захар, въпреки че има изключения.
 • Бонбони: Ако ще ядете шоколад, изберете качествен тъмен шоколад.
 • Пържени картофки и картофения чипс: Натуралните варени или запечени картофи са здравословни, но пържените картофи и картофеният чипс не са.

Хранителните Нужди на Всеки Са Различни!

кекс, жена, въглехидрати

Няма диета, която да работи за всеки. „Оптималният“ прием на въглехидрати зависи от множество фактори. Такива могат да са възрастта, полът, метаболитното здраве, количеството дневна физическа активност, хранителна култура и личните предпочитания.

Ако имате нужда отчаяно да се вталите, упражнявайки по-качествен контрол на теглото и храненията, първо трябва да се прегледате. Може да имате здравословни проблеми, като метаболитен синдром и/или диабет тип 2. Това би ви направило свръхчувствителни към въглехидрати.

В този случай намаляването на приема им може да има животоспасяващи ползи. От друга страна, ако сте здрав човек, който се опитва да остане такъв, вероятно няма причина да ги избягвате. Просто се придържайте към цели, с една съставка храна, колкото е възможно повече.

Ако сте естествено стройни и физически активни, тогава дори може да функционирате много по-добре с високовъглехидратна диета. При нужда, винаги можете да се обърнете към натурално средство за повлияване на апетита. Добър пример за такова са био-козметичните капсули с екстракт от кофеин анхидрос за вталяване Fortunella.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *