Кофеин – Ползи за Отслабване и Потенциална Вреда?

Време за четене: 4 min

кофеин, кафе на зърна

За много хора няма нищо по-хубаво от уханието на чаша ароматно кафе рано сутрин. А коя е активната му съставка? Тя се нарича кофеин и дава името на енергизиращата напитка. Съществуват много спорове относно кофеина и ползите и вредата от неговия редовен прием. В интервю за в-к ‚Капитал‘, специалистът по здравословно хранене проф. д-р Донка Байкова споделя, че веществото е добро за активното подобряване на умствената дейност. А това е факт!

Няма човек, който да не е имал нуждата от чаша с кафе. Освен сутрин, обикновено имаме навика да го правим и в следобедните часове, когато имаме нужда да „забързаме оборотите“ на работа. Както и преди излизане или важна лична или бизнес среща. Другите напитки, с които най-често се наслаждаваме на ползите от кофеина, са зелен и черен чай, горещ шоколад, кофеин анхидрос и енергийните напитки. Можете да го приемате дори и под формата на популярното напоследък бронирано кафе. Тази напитка като, че ли никога не излиза от мода!

Мнозина избират да включат кофеина в чистото кафе в своята диета за отслабване. То има чудесната способност да „излъже“ мозъка, че сме сити, премахвайки усещането за глад. Кофеинът е чудесен за забързване на метаболизма и борба с натрупаните през зимните месеци запаси от мазнини, калории и въглехидрати. Затова и влиза сред основните съставки на голям брой средства за трайно и активно вталяване. Добър пример за такова са изцяло натуралните капсули с 3-степенно действие Keto Expert.

Разбира се, кофеинът носи и вреда за организма, когато се приема в несъобразено високи концентрации – страничните му ефекти са неприятни. Такива са нервността и инсомнията, както и треперенето на крайниците. Ако сте свикнали цял живот да консумирате кафе в значителни количества, това може да доведе и до кофеинова абстиненция.

Прочетете статията докрай, за да научите още за кофеина!

Кофеинът – Навсякъде около Нас, Но Колко Е Полезен Всъщност?

чаши с кафе, кофеин

Официални статистики на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че кофеинът е най-широко употребяваното психоактивно вещество в света. Фактът, че толкова много хора не могат да се събудят и да започнат да работят без него е показателен. На борсата дори наричат напитката, която е най-богата на него – кафето – „кафявото злато“. Дори и да не сте фенове на еспресото, то най-вероятно редовно консумирате поне един продукт, който е богат на веществото.
Кофеинът може да се намери на прах, на таблетки, в черния и зеления чай, в какаото. Има дори храни с висока концентрация на кофеин и на достъпна цена. Кофеиновите таблетки са изключително популярни сред фитнес-маниаците. Те са богати на чист кофеин и са препоръчителни за отслабване, по-бърз метаболизъм, усилена умствена или физическа дейност. Последното е може би най-добре познатата на широката общественост негова характеристика. Научно е установено, че чаша кафе подобрява възможността за памет и концентрация със 10-15%.

Има цели професии, които разчитат на присъствието на кофеина в ежедневието си, за да могат да вършат нормално работата си. Такива са копирайтърите, графичните дизайнери, инженерите и програмистите. Разбира се, кофеинът може да нанесе и сериозна вреда на тялото. Тъй като е стимулатор на ЦНС, той буквално „опъва нервите“, когато е консумиран в прекомерно високи концентрации.

Кофеиновата абстиненция се характеризира със следните симптоми:

 • Усещане за сънливост и хронична умора;
 • Главоболие и невъзможност за нормално умствена или физическа дейност;
 • Цялостна липса на енергия и храносмилателни смущения;
 • Мускулни спазми, схващания и болка;
 • Лесна раздразнимост и нервност;

Но кофеинът има и своите неизменни ползи за здравето. Нека да разгледаме основните от тях:

 • Подобрява цялостната дейност на ЦНС;
 • Дава ни енергия;
 • Увеличавайки капацитета за памет и концентрация;
 • Кофеинът значително забързва метаболизма;
 • Спомага за баланса на кръвната захар и холестерола;

Може Ли Кофеинът Да Бъде Враг на Тялото? – Потенциална Вреда и Странични Ефекти!

чаша кафе, кафеварка

Трябва добре да помним, че дори и да спазваме възможно най-природосъобразния хранителен режим, пак можем да си навредим. Прекаляването с нищо не е препоръчително. Ако приемате само и единствено храни, богати на Витамин C, например, лесно можете да стигнете до свръхвитаминоза. Или да развиете т. нар. „портокалова кожа“. Най-често сами съсипваме здравето си, без дори и да го осъзнаваме.

Същото е и с приема на кофеин – всичко е в дозите. Ако не спирате да се наливате от сутрин до вечер с халби кафе, то не се учудвайте, защо ръцете ви треперят хронично. Предозирането с кафе сериозно увеличава риска от сърдечно-съдово заболяване. Той е един от най-мощните стимулатори на цялостната дейност на тялото. Забързвайки един процес, вие всъщност забързвате всички. Добра алтернатива са кофеиновите таблетки на достъпна цена. Пазарът, в момента, предлага богат набор от изцяло натурални продукти с кофеин за отслабване. Такива са например капките W-loss.

Време е да обобщим негативните ефекти от кофеина и потенциалната вреда за здравето:

 • Увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, като инсулт и инфаркт;
 • Прави ви напрегнати и предизвиква усещане за депресия;
 • Колкото повече го консумирате, толкова по-слабо става действието му;
 • Свръхконсумацията на кофеин може да накара крайниците ви да треперят;
 • Предизвиква мускулни крампи и схващания;

Диета с Кофеин – Работи Ли за Отслабване?

кофеин диета

Кофеинът е познат на човека от векове, науката е имала достатъчно време, за да може обстойно да изследва влиянието му. Истината е, че ако включвате чистото кафе, без добавени сметана и захар, към диетата си, то можете само да работите по-усилено за отслабване. Не просто, защото сте по-бодри и енергични. Кофеинът има естествената способност да засилва мастния метаболизъм, карайки мастните клетки да се окисляват по-бързо.Той буквално активира мастните киселини и щади мускулния гликоген. Това означава, че вие имате енергия и се чувствате сити по-дълго време.

Термогенният ефект от кофеина също не е за подценяване. Забързвайки процесите в тялото ни, той ни „сгрява“. Това води до ускореното изхвърляне на излишни токсини по естествен път. Засилва и диуретиката. Всички тези характеристики и действия на веществото превръщат кофеина в чудесен агент за отслабване.

Ползите от кофеина за отслабване са следните:

 • Забързва мастния метаболизъм, карайки ни да горим повече мазнини и калории;
 • Дава енергия, сила и виталност, намалявайки нуждата от консумация на храна;
 • Засилва процесите по детоксикация и диуретиката;
 • Повишава средната телесна температура на тялото;
 • Отговаря за баланса на добрия и лошия холестерол;

Прави Ли Ни Кофеинът По-Щастливи?

чаша кафе

Сред по-малко познатите качества на кофеина попада способността му да подобрява настроението. Тъй като е стимулатор на ЦНС, той кара мозъка да освобождава по-високи концентрации на допамин, норадреналин и норепинефрин. Всички те ни правят по-физически и когнитивно активни. Освен това, подобряват настроението и ни карат да се чувстваме щастливи. Разбира се, трябва да внимаваме с дневното количество кафе, което консумираме, за да не постигнем обратния ефект.

Кофеинът – Наш Приятел за Отслабване и Добро Настроение в Умерени Дози!

кафе на зърна, кофеин

Кофеинът е едно от най-благодатните творения на Майката Природа. Този напълно натурален продукт може да бъде намерен във всякаква форма, различна от добре познатото кафе. Има кофеин на таблетки, храни с кофеин, както и на прах. Някои дори специално го прибавят към любимите си сладкиши и сладоледи, за да им придадат освежаващ акцент. Тръпчивият му вкус е труден за сбъркване. И може да бъде крайно полезен за телата ни. Просто трябва да внимаваме с дневната консумация. За да продължим да му се наслаждаваме!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *