Цистит и инконтиненция – какво знаем за тях?

Време за четене: 6 min

Цистит и инконтиненцияЦиститът и инконтиненцията отдавна се смятат и разглеждат предимно като здравословни проблеми на жените. Но учените забелязаха през последните две десетилетия, че все повече и повече, иначе здрави мъже и деца, започват да страдат от него. Какво причини това? Е, нека започнем, като обясним какъв е медицинският проблем. Циститът е бактериална инфекция на лигавицата на пикочния мехур. Основно се причинява от бактерии Е. coli. Други причини за появата му могат да бъдат реакции към определени лекарства, контрацептиви, неподходящи продукти за интимна хигиена и използване на катетър.

В повечето случаи циститът и инконтиненцията могат да се лекуват с домашни средства. Можете също така да подобрите здравето си допълнително, като приемате билкови добавки. Днес пазарът предлага широка гама от продукти, които могат да ви помогнат да успокоите симптомите и да имате нормално уриниране. Един от най-добрите от тях е Урофертил. Официалният им сайт предлага изгодна цена, а съставът е изцяло натурален, съдържа ниацин и витамин С. Освен това не забравяйте да поддържате добра лична хигиена. Използвайте продукти, които отговарят на вашите индивидуални нужди и не предизвикват допълнително дразнене на тялото.

Какво представляват циститът и инконтиненцията? Защо жените страдат от тях по-често от мъжете? Как да лекуваме симптомите им с домашни средства? Кои са най-добрите природни продукти за изчистване на инфекции на пикочния мехур? Какви мерки за лична хигиена да предприемете, за да сте здрави и чисти? Как да предотвратим проблема?

Научете всичко за цистита и инконтиненцията в следващата статия!

Какво представляват циститът и инконтиненцията?

Какво представляват циститът

Циститът и инконтиненцията могат да възникнат поради следните причини:

 • Неадекватна лична хигиена. Това означава да миете интимната си зона твърде често или твърде лошо. Лошата хигиена води до размножаване на голяма палитра от бактерии и това е фактор за развитието на инфекция. От друга страна, урогениталната област има своята защитна микрофлора от полезни бактерии. Ако тази зона се дезинфекцира непрекъснато с гелове, сапуни и други дезинфектанти, това ще доведе до нарушаване на защитната жизнена бариера.
 • Сексуални контакти. Циститът не се предава по полов път. Но е добре да се измиете и вземете душ веднага след забавление между чаршафите. Това ще изчисти бактериите, попаднали в уретрата.
 • Недостатъчен прием на течности. Урината има чисто механичен почистващ ефект върху пикочните пътища. Когато е малко, се създават условия за задържане на бактерии.
 • Стомашно-чревни проблеми. Диарията и запекът са причина за развитието на цистит поради разпространението на чревни бактерии в урогениталната област.
 • Катетеризация, травма, цистоскопия и оперативни интервенции. Поставянето на уретрален катетър или извършването на каквато и да е интервенция през уретрата може да причини бактериални инфекции.
 • Диабетиците отделят глюкоза с урината си, която е чудесна среда за размножаване на микроорганизми.

Циститът и инконтиненцията са едни от най-разпространените и неприятни урологични заболявания. По своята същност те представляват възпаления на лигавицата на пикочния мехур. Те могат да бъдат химични, радиационни или бактериални възпаления, като последното е най-често срещано. В тези случаи патогенните бактерии попадат в пикочния мехур. Там те се развиват и започват да се проявяват първите симптоми на заболяването. При нормални обстоятелства на това място липсва бактериална флора. Голям брой микроорганизми, които влизат в него, неизменно води до появата на така наречения остър цистит. Най-честата причина за развитието му са чревните бактерии.

Това заболяване засяга всички възрастови групи от деца до възрастни хора. Статистиката сочи, че средно от 30 до 50% от населението получава възпаление на пикочните пътища. Жените боледуват до 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на по-късата им уретра, което е предпоставка за по-лесното навлизане на болестотворни бактерии. Уверете се, че се грижите за себе си. Има много естествени добавки, които работят за лечение на симптомите и причините за цистит. Един от най-надеждните е Cystonette.

Защо жените страдат от цистит по-често от мъжете?

мъже, жени, цистит

Това са някои основни факти, които всяка жена трябва да знае за цистита:

 • Приблизително 1 от 3 жени има поне един епизод на цистит през живота си. Много често състоянието рецидивира.
 • Около 81% от всички случаи на инфекции на пикочните пътища засягат жени.
 • Повече от 27% от жените с епизод на UTI изпитват друг епизод през следващите 6 месеца, а 48% през следващата година.
 • Сексуално активните жени са изложени на по-висок риск от ППИ (инфекции, предавани по полов път) в сравнение с останалите представители на нежния пол.
 • Жените са по-склонни към инфекции на пикочния мехур поради размера и местоположението на уретрата в тялото им.

Циститът е заболяване, с което се е сблъсквала почти всяка жена и представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Уретритът, който може да се развие паралелно с цистит или независимо, е възпаление на уретрата. Според статистиката всяка четвърта жена е страдала от цистит поне веднъж в живота си. Жените стават жертва на такива инфекции по-често от мъжете поради анатомични особености. Тяхната уретра е по-къса, по-широка и разположена близо до вагината. Борете се със симптомите на цистит, като приемате натурална добавка, като Nutrivitalin.

При жените анатомичните особености и местоположението на уретрата са предпоставка за развитие на бактериален възпалителен процес. Циститът е най-често срещаното бактериално възпаление, причинено в 80% от случаите от ешерихия коли. За съжаление, поради широкото разпространение на бактерията, някои щамове започват да развиват резистентност към антибиотици.

3 основни вида цистит – как да ги разпознаем

основни вида цистит

Това са 3-те основни вида цистит и как да разпознаете разликите между тях:

 1. Остър цистит. Характеризира се с неконтролируема болезнена нужда от уриниране и дразнене по време на уриниране. Въпреки че това може да звучи ужасяващо, това е краткосрочен проблем. Въпреки че протича с по-тежки симптоми, острият цистит преминава относително бързо. Обикновено трае от няколко дни до седмица, като този период може да бъде значително по-кратък с домашни средства. Въпреки това, ако не се вземат навременни мерки капсули, може да се развие в хронична. Лекувайте го като вземете натуралните Cystonette таблетки.
 2. Хроничен цистит. Протича с малко по-леки симптоми. Обикновено се характеризира не с болка, а с постоянен дискомфорт и спорадични ситуации на обостряне. Това зависи от факторите на околната среда и общото здравословно състояние на пациента.
 3. Вторичен цистит. Това е инфекция, възникнала в резултат на друго заболяване, като усложнение. Това усложнение продължава с месеци. Решението обикновено е да се обърне внимание на основното заболяване, което е причинило възпалението. Междувременно е добре да приложите домашни средства за лечение на цистит или друг вид хомеопатия за облекчаване на симптомите на заболяването. Същото важи и за мъжете с хроничен простатит и ДХП.

Как да лекуваме симптомите на цистит с домашни средства?

Циститът не е нещо ново в нашия свят. Нашите баби и прабаби са се сблъсквали с него много пъти и са успели успешно да използват билкови и домашни средства. Най-ефективният трик за облекчаване на болката и подуването в долната част на корема е прилагането на топлина. Това може да бъде просто топла кърпа или бутилка с гореща вода. Хомеопатията препоръчва консумацията на червена боровинка при цистит.

Ако искате успешно да приложите домашни средства за лечение на цистит, трябва да носите леки, хладни и широки дрехи. Освен това се уверете, че имате бельо, което не оказва натиск както върху корема, така и върху гениталиите. Следващата стъпка в домашното лечение на цистит е увеличеният прием на течности. Водата трябва да се приема непрекъснато на малки глътки. Трябва да се избягват течности, като кафе, алкохол и цитрусови сокове. Те могат значително да влошат болката и позивите за уриниране, като саботират вече приложените мерки. Ако имате нужда от помощ, можете също да вземете Cyto Forte.

Как да се предпазим от цистит и инконтиненция – няколко полезни съвета

Как да се предпазим инконтиненция

Тези съвети ще ви помогнат да предотвратите развитието на цистит и инконтиненция:

 • Пий много вода. Това е още по-важно, ако сте подложени на химиотерапия или лъчетерапия, особено в дните на вашите процедури.
 • Уринирайте често. Ако ви се ходи до тоалетна, не отлагайте.
 • Избършете се отзад напред след ходене до тоалетната. По този начин ще намалите риска от разпространение на бактерии от ануса към вагината и уретрата.
 • Предпочитайте душа пред ваната. Ако сте склонни към инфекции, ваната не е най-добрият избор за вас. Там бактериите се разпространяват и развиват лесно.
 • Внимателно измийте интимната зона около вагината и ануса. Правете го всеки ден, като изберете да заложите на деликатните продукти за интимна хигиена пред агресивните сапуни и душ гелове. Използвайте нежни движения, тъй като тази област е особено податлива на раздразнение. Това също ще ви помогне да предотвратите обриви.
 • Избягвайте продукти за интимна хигиена и дезодоранти с изкуствени аромати. Те могат да раздразнят уретрата и пикочния мехур.
 • Отидете да уринирате възможно най-скоро след полов акт. По този начин ще намалите риска от застой на евентуално попаднали в уретрата бактерии.

Разпознаване на първите симптоми на цистит

Това са най-честите симптоми на цистит:

 • Болка, парене или смъдене по време на уриниране или сексуален контакт;
 • По-чести и спешни позиви за уриниране от нормалното;
 • Урина, която е тъмна, мътна или има силна миризма;
 • Болка и напрежение ниско в корема;
 • Общо неразположение, болезненост и слабост;

Циститът е изключително неприятен здравословен проблем. Създава постоянен дискомфорт на пациента. Симптомите се характеризират с постоянно желание за уриниране и подуване на корема. При уриниране се наблюдава изключително силна болка. Пациентите често го описват като усещане за срязване. Позивите за уриниране са толкова чести, че доста често се касае за фалшива тревога, която обаче неизменно е придружена именно от гореспоменатата режеща болка.

Увеличава се при всеки следващ опит за уриниране. Симптомите могат да бъдат спрени или значително облекчени чрез хомеопатия или прием на природни добавки. Не забравяйте да се измиете внимателно след моменти на интимност. Това ще помогне да се предотврати развитието на болестта. Грижете се за тялото си и го обичайте напълно!

Добрата хигиена ви предпазва от бактериални инфекции

лична хигиена, бактерии

Повече от ¼ от женското население в света е страдало от неприятните симптоми на цистит и инконтиненция. Избягвайте да станете част от тази статистика, като спазвате някои основни хигиенни мерки. Мийте внимателно и винаги избърсвайте правилно. Вземете душ след полов акт.

Поддържането на здравословна диета и редовните упражнения също ще ви помогнат да избегнете бактериални инфекции. Богатата на минерали диета засилва диуретиците и детоксикацията. Те ще отмият бактериите, присъстващи в системата, и ще нормализират уринирането. Използвайте натурални продукти, които не дразнят допълнително органите. Обичайте тялото си, за да ви отвърне на любовта!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *