7 Растения и Билки, Които Ни Помагат Да Преoдолеем Стреса

билки, стрес

В съвременният и забързан начин на живот често тревогите и стреса са в излишък. Напрежението в работата, комбинирано с личните несгоди може да се окаже недобър приятел за психичното ни състояние. Но това не бива да ни плаши – днес има данни за множество билки, които ни помагат да преодолеем стреса и тревогите. Ние подбрахме само малка част от тях. Съществуват и био-козметични средства, които могат да Ви помогнат да си набавите нужния дневен тонус – едно от тях са натуралните капки HeartTonic.

1. Ашваганда (Индийски ЖенШен) за Хората, Работещи до Късно

ашваганда

Традиционната употреба на тази билка в аюрведичната медицина е свързана с възстановяване на силата след продължително заболяване. Използва се особено при деца и възрастни хора. Билката ашваганда може да помогне на организма при умерен стрес. Също така подкрепя организма при регулиране и справяне с тревожността. Спомага за подкрепата на имунната система, като е особено полезен за тези, които страдат от липса на енергия и чести заболявания, вследстие на преумора. Освен това помага за балансиране на хормоните, свързани със стреса. Ашваганда е полезна за хората, които изпитват затруднения със съня, концентрацията. Помага и на тези, които имат проблеми с паметта. Не се препоръчва за употреба по време на бременност и за тези с алергии към семейство „Картофови“.

Виж Още: Чай за Отслабване

2. Жълт Кантарион за Спокойно Ежедневие

жълт кантарион

Жълтият кантарион представлява е цъфтящ храст, родом от Европа. На английски билката се нарича St. Johns Wort – името си получава от факта, че често цъфти на рождения ден на библейския Йоан Кръстител (St. John). Цветовете и листата на жълтия кантарион съдържат активни съставки като хиперфорин. Жълтият кантарион се предлага най-често под формата на чай, таблетки или течности. Билката се използва за справяне дори и с депресия, а много учени твърдят, че има почти еднаква сила като антидепресантите. Проблемът с жълтия кантарион, обаче, е че много други съединения не успяват да взаимодействат с него. Това е рядкост за билка, но не фактът не бива да бъде пренебрегван. Списъкът е наистина дълъг, така че най-добре се запознайте с него, преди да започнете да приемате жълт кантарион. Най-известните примери са противозачатъчни и антидепресанти, но препоръчваме да се уверите, че не приемате нещо, което би довело до нежелани реакции с началния прием на жълт кантарион.

Виж Още: Кокос – 5 Лесни Начина за Отслабване

3. Валериана, Когато Тялото Ви Не Иска Да Си Отпочине

валериана

Валериана е билка, родом от Европа и части от Азия, но днес може да се срещне и в Северна Америка. Коренът на валериана се използва при добавянето ѝ в чай или био-козметични средства. Днешно време билката се използва най-често при проблеми със съня, особено при хора, страдащи от безсъние. Валериана също може се изпробва и при за тревожност и психологически стрес, но липсват достатъчно научни твърдения, подкрепящи тези нейни свойства. Смята се, че редовният прием на валериана може да намали времето, необходимо за заспиване с около 15 до 20 минути. Като допълнение, билката подобрява и качеството на съня. Учените смятат, че дозата от 400-900 mg екстракт от валериана, приет до 2 часа преди лягане, работи най-добре. Хората, които тепърва започват да го използват трябва да имат предвид, че тялото им може да се нуждае от период до 4 седмици, за да усетят ползите. Приемът на валериана може също да подобри качеството на съня на хората, които прекратяват употребата на средства за сън и да играе роля на техен натурален заместител.

4. Лавандула – За По-Добро Настроение През Деня

лавандула

Когато кажем лавандула, повечето хора я свързват с лилавия цвят или силния аромат. А знаете ли че, през последните години етеричното масло от лавандула става все по-популярно? Това се дължи на уникалната му способност да помага при проблеми с нервите. По традиция лавандулата се използва за повлияване на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия. Американски учени установяват, че хора, които са използвали 80mg. етерично масло от лавандула за аромат вкъщи, се чувстват по-спокойни. Те се чувстват по-уравновесени, намаляват тревожността и спят по-добре. В допълнение на това, този метод е изключително лесен за приложение и няма известна опасност от странични ефекти.

За да намалите стреса и да подобрите съня, поставете дифузер за етерични масла до леглото си. Включвайте го вечер, преди да си легнете или докато спите – изборът е Ваш. Направете си чаша топъл чай с аромат на лавандула и се насладете на баланса около Вас.

Виж Още: Супер Храни за Топене на Мазнините

5. Лайка за Спокойствие След Натоварен Ден

лайка

Повечето учени асоциират лайката с подобряване на съня. Това се дължи на факта, че тя съдържа антиоксидант, наречен апигенин. Неговата роля подпомага функциите и свръзането на определени рецептори в мозъка, които ни карат да чувстваме сънливост. По този начин той може да ни помогне в моменти, когато е трудно да заспим. В традиционната българска медицина, обаче, полезните свойства на лайката далеч не се изчерпват само с това. Ето кои са и другите такива:

  • Лайката помага за функциониране на стомаха, подобряването на храносмилането и да намаляването на излишните газове.
  • Билката има и противовъзпалително действие. Може да благоприятства заздравяването на рани.
  • Може да помогне за подпомаганя на изпотяване при висока температура, настинка или грип.

6. Върбинка (Вербена) – Аромат и Релаксация в Едно!

върбинка

Етеричното масло от върбинка помага изключително при наличието на психологичен стрес. Неслучайно е добавка на разнообразни видове „успокояващи“ чайове. Подобно на лавандулата, може да използвате върбинка за аромат вкъщи, който внася свежест и релакс. Неговите съединения спомагат и за балансирането на хормоните, особено тези, свързани с успокояването на нервите. Тази билка определено може да бъде Ваш приятел в моменти на стрес и безпокойство!

7. Чай от Маточина за Достъпно и Бързо Спокойствие

чай маточина

Маточината е изключително популярна в Югоизточна Европа. Билката е известна със своите успокояващи характеристики, особено от чайовете, предлагащи се дори и в най-малкия супермаркет. Тя балансира нервната система и ни помага да се почувстваме по-спокойни и уравновесени. Може да благоприятства спокойствието при наличие на безсъния, раздразнения, мигрена, депресия и тревожност. Най-лесният начин да изпробвате маточината е под формата на чай – както споменахме, той се предлага в почти всеки супермаркет на изключително достъпна цена.

Виж Още: Билкови Чайове

Карайте Го По-Полека!

Колкото и тревоги да се спускат на главата, опитайте се да постигнете психично спокойствие и да вярвате, че всичко ще бъде наред. При по-сериозни случаи и влошавания, може да се нуждаете от натурални капки за Вашия тонус – такова е био-средството HeartTonic. В повечето случаи нещата ще се оправят – никога не знаете какво чака зад ъгъла. Повярвайте, че то е добро и си направете чаша успокояващ чай с една от билките, които споменахме по-горе!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *