Ползите за Здравето от Шоколада

Време за четене: 4 min

шоколад, какао

Шоколадът е най-добрият приятел, когато сме в лошо настроение или се чувстваме тревожни и депресирани.

Тези видове от него, които съдържат висока концентрация на екстракт от чисто какао, могат да се похвалят и като незаменим източник на антиоксиданти, флавоноиди и стеаринова киселина.

Прекомерният му прием, от друга страна, може да доведе до покачване на холестерола и натрупване на излишни килца. Истината, както винаги, е някъде по средата. В настоящата статия ще разгледаме полезните свойства на сладкото изкушение и как най-ползотворно можем да се възползваме от тях.

Статистиката сочи, че човечеството харчи средно по 7 милиарда долара за шоколад ежегодно. Известно е още, че предпочитаме да го похапваме в края на есента и началото на зимата, когато дните са къси и студени, а ние имаме нужда от допълнителен прилив на енергия.

Той е популярен афродизиак и стимулант на нервната система. Някои дори му приписват магически свойства. Други пък го отричат тотално. На онези от нас, които обичат да го консумирам в прекомерни количества, веднага започва да им личи по натрупаните излишни килограми и мазнини.

Решим ли да заложим на т. нар. “черен шоколад”, няма да сбъркаме. Той е с много по-ниско съдържание на захар и без почти никакви млечни продукти. Затова е и основна съставка на питателната напитка за влизане в топ форма Chocolate Slim. По-светлият му събрат, обаче, има много по-ниско съдържание на какаов ликьор, но повече от противопоказните за организма вещества.

Знаете ли, че …?
Никой не обича шоколада повече от швейцарците! Жителите на алпийската държава консумират поне 10 кг. средно на година. Американците също ги гонят по петите с близо 9 кг. Те са и тези, които харчат най-много, за да се сдобият със блокче от сладката наслада – поне 75 милиарда щатски долара. В зависимост от индивидуалния организъм, приемът на какаовия примес може да бъде дори и полезен. Различните изследвания дават вариращ размер на препоръчителното дневно количество шоколад, което е добре да приемаме, но то обикновено е в размерите на 20-30 гр. Чистият екстракт от какао може да бъде и основна съставка на редица Козметични Маски!

Не изключвайте изцяло шоколада от дневното си меню – той е нужен на вашето тяло, за да може то да се чувства добре и да функционира хармонично. Но недейте и да прекалявате с него, макар и злоупотребата да е изключително лесна.

Нека обърнем повече внимание на позитивите на най-сладкото изкушение.

Шоколадът – Източник на Щастие и Наслада

Човешкият организъм неслучайно иска да вкуси нещо сладко, когато се чувства зле и извън строя. Науката е доказала, че той наистина има способността да оправя настроението. Мозъкът шоколад, наслада, удоволствиезапочва да синтезира и произвежда по-високи концентрации на хормоните на щастието – ендорфин и серотонин – почти веднага след похапването му.

Другото вещество, което тялото образува при консумацията на екстракт от какао, е теоброминът. То възбужда централната нервна система. Това е и една от причините много деца да не могат да заспят след приема на сладко – техният организъм е много по-малък и се насища много по-лесно.

Черният Шоколад – Повишава Нивата на Полезния Холестерол HDL

Съществуват два вида холестерол, които човешкото тяло може да синтезира – “добрият” HDL и “лошият” LDL. Извършено клинично проучване сочи, че окисленият LDL има способността да влияе негативно върху различните видове тъкани.

Най-засегната е лигавицата на артериите на сърцето, особено при мъжете. Черният шоколад е богат на антиоксиданти, които стимулират производството на HDL и тушират неблагоприятният ефект от LDL. Има и защитен ефект срещу върху липопротеините и може да понижи инсулиновата резистентност.

Сладкото Изкушение – Богато на Антиоксиданти и Хранителни Вещества

Сладкото изделие е изключително богато на флавоноиди, катехини и полифеноли. Изследване показва, че тяхната концентрация е по-висока от тази в горските плодове и акаи берито.

шоколад, жена

Ако консумирате умерено количество шоколад, който е с висок процент на натурален екстракт от какао, то в замяна тялото ви ще се насити с голям брой минерали и всяко едно от следните полезни вещества:

  • Фибри;
  • Желязо;
  • Магнезий;
  • Мед;
  • Манган;
  • Калий;
  • Фосфор;
  • Цинк;
  • Селен;

Парченце Сладост Пази Сърцето и Подобрява Мозъчната Функция

Благодарение на факта, че повишава нивата на HDL и предпазва артериите от окисляване, шоколадът има изключително ползотворно влияние върху сърцето. В някои случаи, това може да означава, че рискът от развиване на подобен вид заболявания е намален почти наполовина.

шоколадови бонбони

Другата функция на какаовия екстракт е, че засилва притока на кръв към мозъка. Клиничен експеримент показва, че продължителният прием на висококалаено какао е подобрил значително когнитивните функции при възрастни хора с умствени увреждания.

Той може да има и превантивна функция по отношение на развиването на подобен вид заболявания. Тъй като е наситен с кофеин и теобромин, той може да засили мозъчната дейност дори и само в краткосрочен аспект. Дава енергия и сила.

Малко Блокче Шоколад на Ден Държи Лошите Мисли Далеч от Мен!

ползи за здравето от шоколада

Мъдрите хора обичат да казват, че всичко е полезно, стига да е в умерени количества. Едва ли има друг хранителен продукт, за който това да важи в по-пълна сила, отколкото за шоколада. Всички се обръщаме към него, когато ни налегне усещането за тревожност и депресия.

Стига да не прекаляваме, в това няма нищо лошо. Отчупете си парченце сладка наслада и се отдайте на усещането, което ви носи, изцяло и пълноценно. Но не посягайте за второ и трето, ако искате да запазите позитивите, които ви носи. А ако искате да свалите някой и друг килограм се обърнете към Ideal Slim.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.