5 Лоши Хранителни Навици, Които Да Забравим, За Да Се Предпазим от Диабет

Време за четене: 6 min

жена се тъпче с торта

Начинът, по който се храним, определя и нашето здраве. Основният смисъл на това да консумираме даден продукт не се крие в задоволяването н вкусовите ни рецептори. А в това, какви полезни вещества може да даде той на тялото.Когато сме млади, похапваме всичко спокойно, дори и то да съдържа единствено мазнини и захари. С напредването на възрастта, обаче, метаболизмът ни се забавя, а килограмите започват да се трупат. Може би е време да се откажем завинаги от своите лоши хранителни навици. Особено, ако искаме да се предпазим от хронично заболяване, като диабет.

Единственото възможно решение в подобна ситуация е да се откажем веднъж завинаги от вредните и лоши храни. Независимо, колко ни е трудно и те да са станали част от нашето ежедневие. Но не е нужно да сме сами в битката. На наше разположение винаги са изцяло натуралните био-козметични продукти, като капсулите за баланс на нивата на кръвната захар Inspilar.

Всеки човек прави лоши хранителни комбинации. Негативните ефекти от тях не му правят толкова голямо впечатление, когато е млад. Колкото повече наближава 30-тата ни годишна, започваме да забелязваме, че вече не можем да горим излишните мазнини толкова скоростно. А една полята с алкохол вечер през работната седмица ни кара да се чувстваме тотално изтощени на следващата сутрин. Необходимостта от дълъг и качествен сън нараства. Съществуват няколко основни принципа на правилното хранене, които всеки трябва да се научи да спазва.

Какво е диабет? Какви са пред-диабетните симптоми? Къде мога да си направя изследване? Колко страшен е инсулиновозависимия диабет? От какво се получава? Как се лекува? Каква диета да спазвам, ако искам да се предпазя от заболяването? Кои лоши комбинации от храни да избягвам?

Научете всичко за най-редовните лоши храни в статията по-долу!

Симптоми на Диабет – Какво Е Диабет и от Какво Се Получава?

диабет, симптоми

Организацията ‚Diabetes UK‘ цели да помогне на обикновените граждани на Великобритания, имащи проблеми с регулирането на кръвната захар. Официалният и уебсайт предлага много интерактивни материали. Тяхната цел е да помогнат на пациентите да научат повече за различните видове диабет, като инсулиновозависимия диабет. Какво и да даде препоръки за хранене при наличие на метаболитни промени. Както и всички възможни адекватни методи за лечение на диабет, измежду които хората могат да избират.

Дори и Американскаия център за контрол и превенция на заболяванията (CDC – Center for Disease Control & Prevention) подчертава степента на значение на диетата. Особено за страдащите от диабет тип 2. Тези, които продължат по старите начини обикновено преминават към форма на инсулиновозависим диабет. Разбира се, заболяването може да бъде потвърдено само медицински специалист. Извършва се специализирано кръвно изследване за диабет, определящото стойността на глюкозата в организма. Когато степените и са прекомерно завишени, това означава, че вие не можете да разграждате правилно захарта. И трябва да я ограничите!

Как можем да разберем, че трябва да си направим изследване за диабет? Познавайки самия профил на заболяването, разбира се. Основните симптоми на диабет са следните:

 • Хронично Усещане за Умора;
 • Честа Нужда от Посещаване на Тоалетната;
 • Рязка Загуба на Тегло;
 • Трудно Зарастване на Рани;
 • Липса на Либидо и Еректилна Дисфункция;
 • Постоянно Усещане за Глад;
 • Влошено и/или Замъглено Зрение;
 • Безчувствени и/или Изтръпнали Крайници;
 • Непрекъснато Пресъхваща Уста (Жажда);
 • Чести Вагинални Инфекции;

От Какво Се Получава Диабет? – Видове Диабет и Лечението Им!

Захарния диабет тип 2 често е наричан от лекарите скрит диабет – симптомите му са почти неразпознаваеми. Докато не премине в някоя от по-напредналите си фази. Ако обичате да похапвате повече сладко или мазно, то най-добре се замислете за превантивни мерки за контрол на кръвната захар. Винаги можете да разчитате на някое от многото натурални средства за балансиране на глюкозата. Добро предложение са био-капсулите за баланс на нивата на кръвната захар Diaform RX. Те успяха да помогнат на хиляди хора с различни видове диабет да се справят със състоянието си.

Много хора се плашат от методите за лечение на диабет. Те не искат да станат инсулиновозависими. Затова трябва да бъдете изключително внимателни за признаците на т. нар. скрит диабет – симптомите му са трудни за хващане в началото. Следете за теглото си. Рязката загуба на килограми без сериозна промяна в хранителните ви навици е един от сигурните белези. Тя индикира, че нещо не е наред в начина, по който тялото ви обменя веществата. Обикновено е съпътствана и от хронична умора, лошо настроение и липса на енергия.

С Кои Лоши Хранителни Навици Да Се Сбогуваме, За Да Се Предпазим от Диабет?

диабет хранителни навици

Към момента, няма специализирана диета за диабетици, която да е разработена от учените, подобно на DASH-режима. Последната е насочена специално към хора, страдащи от хронични сърдечно-съдови проблеми и с повишен риск от инфаркт или инсулт. Съществуват и различни видове диабет, за които „лоши храни“ могат да означават съвсем различни продукти. Но всички те могат да си помогнат, приемайки натурални средства за баланс на глюкозата в кръвта. Био-капсулите Инспилар са оценявани високо в професионалните мнения на лекари и коментарите на клиентите по форумите. Имат и достъпна цена!

Най-важното е да си доставяте необходимото количество от всяка хранителна група. Дори и въглехидратите са нужни на тялото, за да може то да работи нормално. Просто ще трябва сериозно да ограничите концентрацията им в порциите си. Консумацията на достатъчно количество вода също е ключово за нормалното функциониране на клетките в тялото. Все пак, всяка една от тях се състои от между 65% – 75% от нея.

Препоръчителното меню за хора с диабет тип 1 се придържа към следните правила:

 • Консумирайте нисковъглехидратна храна;
 • Изключете газираните храни и подсладените напитки;
 • Похапвайте повече пълнозърнести продукти, яйца, нискомаслено кисело мляко, плодове и зехтин;
 • Наблегнете на бялото пилешко месо, рибата и морските дарове, богати на Омега-3, зеленолистните зеленчуци, карфиол, броколи, грах, леща и боб;
 • Можете да ядете свободно и всякакъв вид сурови ядки;

Хората с диабет тип 2, който лесно може да се превърне в инсулиновозависим диабет, трябва да се хранят по следния начин:

 • Няма да сбъркате, ако заложите на средиземноморския хранителен режим или на кето-диетата;
 • Яжте повече свежи плодове и зеленчуци, които забързват метаболизма;
 • Консумирайте толкова риба с червено месо, колкото ви се иска;
 • Пийте много вода;
 • Не се отказвайте от нискомасленото сирене и кисело мляко;

С цел да ви помогнем да противодействате на симптомите на дибет, по-долу сме описани 5-те лоши комбинации на храни и навици, от които да се откажете!

#1. Престанете Да „Преяждате Емоционално“ със Захар!

Всеки човек се чувства тъжен и отпаднал понякога. Това не означава, че трябва да притъпяваме болката си с консумиране на вредни бързи закуски. Или пък да я удавим в прекомерно количество шоколад и сладък алкохол. Това са не просто лоши храни, а и опасни за здравето. Подобен опит за туширане на емоциите е е обречен на провал. А и рискуваме в бъдеще да ни се наложи да проучваме различните методи за лечение на диабет.

Есента традиционно се води за сезона на меланхолията. Затова е и добре да проучим, кои са най-подходящите практики за красота и здраве за това време на годината. А после да започнем да работим по тях. Фокусът винаги трябва да е върху позитивното, а не върху негативното. Най-добър помощник в това може да се окажат среща с приятели, любими забавления или приема на билки срещу стрес.

#2. Честата Консумация на Пържени Храни Води До Високо Кръвно и Холестерол!

Пържени Картофи, пиле, лучени кръгчета

Пърженето може да е най-бързият начин за топлинна обработка на храната, който познаваме. Освен това, е един от най-вредните. Продуктите, преминали през подобен начин на третиране, губят своите полезни качества и се насищат на мазнини. Затова и трябва да направим всичко възможно, за да ги премахнем от менюто си. Освен това те влизат в списъка ни с храни, които съсипват кожата. Те значително повишават риска от развиването на симптоми на диабет. А и повишават холестерола в кръвта.

Всеки понякога е изкушен да съгреши, но приемът на пържени храни не трябва да се превръща в ежедневен навик. Независимо колко блазни и лъже вкусовите ни рецептори. Когато се поддадете на порива за пържени картофи със сирене, то поне го правете вкъщи и вместо олио, използвайте зехтин.

#3. Спрете Да Купувате Полуфабрикати!

Глобализацията и свободната търговия направиха възможно това да консумираме бразилско авокадо, банани от Еквадор и маслини от Гърция. А също и вечер да си приготвяме американски рибай стек и бургундско шардоне през цялата година.

Не трябва да забравяме, обаче, че най-добрите продукти са именно пресните. Такива са тиквата, броколито и карфиола. Изкуствено преработените и преминалите през шоково замразяване с цел съхранение губят не само консистенцията, но и хранителната си стойност.

Често се използват и наситени на мазнини консерванти, които ни карат да трупаме излишни килограми. И ни кара да развием първите признаци на инсулинов диабет. Преработените продукти са едни от най-лошите храни, които можете да консумирате. Ако сте били техен любител, но предпочитате да започнете в посока на баланса на кръвната захар и холестерола, винаги можете да заложите на био-капсулите DiaformRX.

#4. Кажете „Не“ на Практиката Да Ядете До Пръсване по Празниците!

Поддържането във форма изисква определени усилия, които в никакъв случай не включват гладуване. Хората сме склони да се обръщаме към храната в момент на емоционална несигурност или като форма на социално забавление.

Често дори не забелязваме, че сме прекалили. Особено, ако седим пред телевизора, лаптопа или смартфона, докато се храним. Яжте само толкова, колкото е нужно, за да се чувствате сити. И се хранете балансирано. Салатата със зехтин и риба тон може да е същ толкова вкусна, колкото бургера!

#5. Погрижете Се за Това Да Пиете Достатъчно Течности!

Един от най-важните лоши хранителни навици, които да оставите зад гърба си, е недостатъчната консумация на вода. Нашият организъм е изграден основно от нея. Концентрацията и е близо 75% във всяка една клетка. Ако искаме да се чувстваме добре, трябва да консумираме поне по 1,5 л. вода всеки ден. Така ще поддържаме водния баланс в норма. А и няма да разчитаме погрешно сигналите, които мозъкът ни изпраща, като заявка за похапване на вафла или снакс.

Грижата за Тялото = Здраве и Хармония

вредни хранителни навици, за които да забравите!

Описаните по-горе вредни хранителни навици най-вероятно не са единствените, с които ще трябва да се сбогувате. Те са просто полезни съвети за това как да дадете свеж рестарт на тялото си, за да може то да ви отвърне с блестящ външен вид и крепко здраве. Не прибягвайте към опасни за здравето ви диети!

Грижете се за организма си всеки ден и внимавайте, каква храна приемате, ако искате да живеете в хармония със себе си! За да бъдете в още по-добра форма, избягвайки симптомите на диабет, можете да изберете правилна диета. Най-добре е тя да бъде базирана на нисковъглехидратен принцип.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *