Алкохол – Необходимо Зло или Употребено Добро – Ползата и Вредата

Време за четене: 4 min

алкохол ползи, вреди

Най-старата рецепта на света не описва приготвянето на ястие. Вместо това, при разкопки в Древен Шумер, археолозите попадат на поема на 3,800 години, посветена на богинята Нинкаси. Тя е покровителствала и приготвянето на спиртни напитки, карайки виното да се лее руйно, а бирата – пенлива. Одата за нея включва и подробно описание на процеса на приготвяне на ейл. Почти няма човек, който да не обича да пие чаша или две от нея в жежките летни вечери. Но всички знаем, че страстта към алкохола може да се изроди и във форма на тежка зависимост , наречена алкохолизъм. Освен това, повечето напитки имат високо съдържание на захар и въглехидрати, което предразполага и към натрупването на излишно тегло.

Неприятните последици и вредата от алкохола могат да бъдат повече от ужасни. Повечето хора познават добре махмурлука. Това, всъщност, не е нищо друго освен опит на тялото ви да се детоксикира успешно от спиртните напитки, консумирани предната вечер. А може да предизвика и тежка форма на зависимост, характеризираща се с тежка физическа и психическа абстиненция. Тя е много по-страшна от страстта към сладкото. За щастие, съвременният пазар вече предлага достатъчно много натурални продукти, които да намалят жаждата и нуждата от консумацията му. Добро предложение е Nemanex.

Червеното вино често е сочено за добър стимулатор на либидото. Но трябва да внимавате да не изпиете повече от 2-3 чаши. Иначе рискувате да превърнете представянето си в леглото в нещо по-скоро комично, отколкото епично. Запомнете, че всичко може да бъде полезно, стига да е в умерени количества. Това важи с пълна сила и за алкохола.

Как да пия без риск от алкохолизъм? Колко тежка е алкохолната абстиненция? Кои са основите ползи и вреди от алкохола.

Изчетете статията ни за алкохола докрай, за да научите всички отговори!

Какво Е Алкохолът и Неговото Място в Човешката История?

алкохол, мъж, чашка

Алкохолът заема централно място в човешкото съществуване. Галилео Галилей, бащата на съвременната наука, сравнява виното със „самата слънчева светлина“. Историята на спиртните напитки може да се проследи до най-ранните етапи на нашата еволюция. Тяхната репутация е едновременно свещена и противоречива в обществото днес. Високоградусовите изделия могат да бъдат както полезни, в минимални количества, така и опасни, когато привикнем към ежедневната им употреба. Ползите и вредата от алкохола са разгледани подробно и в доклада на д-р Робърт Х. Шмерлинг – токсиколог и редактор в ‘Harvard Health Publishing’.

През цялата история хората са гледали на алкохола като на вещество, което подхранва духа, ума и, донякъде, тялото, давайки усещане за спокойствие. Много общества и култури дори са смятали, че алкохолът притежава свръхестествени сили. Според Библията едно от първите неща, които Ной направил след Големия потоп, е да засади лозе. Митовете и религиозните вярвания придават божествени сили на алкохола. Древните египтяни считали, че великият бог Озирис ги е научил, как да правят бира.

В Древна Гърция пък пиели виното, като форма на поклонение. Те вярвали, че то им е дадено от бог Дионис. В римско време, духът на Бакхус е присъствал физически в спиртните напитки и навлизал в човека. Ацтеките вярвали, че богинята Маяхуел ги е научила как да правят лека и пивка светла бира. А тя продължава да заема важно място в диетата на много индийци.

А ето и как точно се получава алкохолът чрез алкохолната дестилация:

 • Ферментация: Плодовете и естествено съдържащата се в тях захар се смесват с течност и мая, които с течение на времето се преработват в алкохол.
 • Дестилация: Това е процесът, при който химическото вещество, етаноловия алкохол, се отстранява от другите субпродукти на ферментацията.
 • Бутилиране: Алкохолът се поставя в контейнер и се овкусява, след което отлежава.

Кои Са Ползите от Алкохола? Може Ли Той Да Бъде Полезен?

жена, алкохол

Всяка монета има две страни. Всички сме чували за вредата от алкохола. Но, в много умерени количества, той може да има и полезни свойства. Действието му е на стимулатор на централната нервна система (ЦНС), когато се приема в малки дози. Започнем ли системно да злоупотребяваме с него, той се превръща в опиат. Той забързва кръвообращението, кара мозъка да освободи допамин в клетките и подобрява настроението. Освен това, може да ви спаси от премръзване.

Ето и основните ползи от консумацията на алкохол:

 • Балансира Нивата на Добрия и Лошия Холестерол;
 • Забързва Кръвообращението и Термогенезата;
 • Хармонизира Кръвното Налягане;
 • Повдига Настроението;
 • Може Да Бъде Стимулатор на Либидото;

Кои Са Основните Вреди от Приема на Спиртни Напитки?

Въпреки, че човек може да не злоупотребява редовно с алкохола, той все пак оказва краткосрочни негативн ифекти върху ума и тялото. Черният дроб метаболизира приблизително една стандартна спиртна напитка на час. Това, обаче, варира в зависимост от редица фактори, включително възрастта, теглото, функцията на черния дроб и пола. Обикновено консумацията на повече количество води до интоксикация, повишавайки съдържанието на алкохол в кръвта на индивида с всяко следващо питие.

Краткосрочните негативни ефекти от алкохола могат да бъдат следните:

 • По-малко психологически задръжки, водещи до лоша социална преценка.
 • Проблем с концентрацията.
 • Загуба на координация и способността за критична преценка.
 • Замъглено зрение.
 • Резки промени в настроението.
 • Внезапно понижаване на основната телесна температура.
 • Повишено кръвно налягане.
 • Изпадане в безсъзнание.
 • Повръщане, гадене и диария.

Прекаляването с пиенето причинява хронични проблеми с физическото и психичното здраве. Да не говорим, че може сериозно да навреди на функцията на черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и множество видове рак.

Дългосрочните вреди от алкохола включват:

 • Намаляване на сивото вещество и бялата тъкан в мозъка.
 • Загуба на паметта.
 • Загуба на обхвата на вниманието.
 • Проблеми с ученето.
 • Алкохолен хепатит.
 • Чернодробна фиброза.
 • Стеатоза.
 • Рак на гърлото, устата, ларинкса, гърдата, черния дроб, колоректалния или хранопровода.
 • Високо кръвно налягане.
 • Неравномерен пулс.

Пийте с Удоволствие, но в Умерени Количества!

Алкохолът може да бъде добър начин да подчертаем празник или излизане. Но не трябва да го превръщаме от свой приятел във враг с прекомерна консумация. Негативните последствия от злоупотребата с него включват заболявания, доживотна пристрастеност, крах на семейното щастие и хармония и дори смърт.

За щастие, съвременният пазар вече предлага достатъчно средства за алкохолна детоксикация, като Alcoferol. Но не забравяйте, че самите вие сте тези, които контролират желанието си за консумация на алкохол. Не превръщайте смеха в сълзи!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *