Хранителните Навици, За Които Да Забравим

жена се тъпче с торта

Начинът, по който се храним, определя и нашето здраве. Основният смисъл на това да консумираме даден продукт се крие в това, какви полезни вещества може да даде той на тялото ни.

Когато сме млади, имаме навика да приемаме всичко, което се изпречи пред погледа ни, дори и то да съдържа единствено мазнини и захари. С напредването на възрастта метаболизмът ни се забавя, а килограмите започват да се трупат.

Единственото възможно решение в подобна ситуация е да се откажем веднъж завинаги от вредните навици, колкото и да ни е трудно и те да са станали част от нашето ежедневие.

Всеки човек има вредни хранителни навици и негативните ефекти от тях не му правят толкова голямо впечатление, когато е млад. Колкото повече наближава 30-тата ни годишна, обаче, забелязваме, че вече не можем да горим излишните мазнини толкова скоростно, а една полята с алкохол вечер през работната седмица ни кара да се чувстваме тотално изтощени на следващата сутрин. А необходимостта от дълъг и качествен сън нараства главоломно.

Постепенно настъпва моментът, в който ще се наложи да махнем с ръка за сбогом на вредните си навици, ако искаме да се радваме на крепко здраве и добър външен вид. Съществуват няколко основни принципа на правилното хранене, които всеки трябва да се научи да спазва.

Знаете ли, че …?

Приемът на прекалено мазна храна често води не само до натрупване на излишни килограми, но и до появата на различни обриви и алергии. Ако случайно имате навика да похапвате повечко, вземете ChocoLite за отслабване и консумирайте всичко, което пожелаете, без излишни притеснения! Много добра алтернатива са капките Идеалика плюс.

Някои наши привички са по-вредни от другите и макар и да искаме да се освободим от всички наведнъж, най-добре ще е ако започнем с основните и продължим нагоре по пирамидата към по-дребните.

По-долу сме добрали най-важните хранителни навици, с които трябва да се разделим. Кажете им сбогом, колкото и тежка да ви изглежда тази промяна в ежедневния режим.

Да Не Четете Етикетите на Продуктите

Всеки голям производител на хранителни стоки иска да спечели вниманието ви с гръмки изказвания на предната част на опаковката. До тях често ще срещнете и гръмки рекламни слогани, принтирани с едър шрифт, така че да привличат погледа отдалеч.

Не всичко, което блести, обаче, е направено от злато или скъпоценни камъни. Обърнете продукта откъм задната му страна и се погрижете да прочетете съставките му обстойно. Ще забележите, че те често са изписани с микроскопични букви.

Бъдете сигурни, че сте проверили и срока на годност. Така никога няма да закупите развалена стока. Ако даденият хранителен продукт съдържа прекалено голямо количество захар, мазнини, вредни оцветители и добавки, рафинирани масло, или е бил подложен за запържване и последващо шоково замразяване – не го купувайте.

Да Извършвате “Емоционално Преяждане”

Всеки човек се чувства тъжен и отпаднал понякога. Това не означава, че трябва да притъпяваме болката си с консумиране на вредни бързи закуски или да я удавим в прекомерно количество шоколад и сладък алкохол. Подобен опит за туширане на емоциите не само, че е обречен на провал, но рискуваме да навредим и на фигурата и на здравето си.

Есента традиционно се води за сезона на меланхолията, затова е и добре да проучим, кои са най-подходящите практики за красота и здраве за това време на годината и да започнем да работим по тях. Фокусът винаги трябва да е върху позитивното, а не върху негативното. Най-добър помощник в това може да се окажат среща с приятели, любими забавления или консумацията на няколко билки за преодоляване на стреса.

Обилната Консумация на Пържени Храни

Пържени Картофи, пиле, лучени кръгчетаПърженето може да е най-бързият начин за топлинна обработка на храната, който познаваме, но със сигурност е най-вредният. Продуктите, преминали през подобен начин на третиране, губят своите полезни качества и стойности и се насищат на мазнини. Затова и трябва да направим всичко възможно, за да ги премахнем от менюто си.

Всеки понякога е изкушен да съгреши, но приемът на пържени храни не трябва да се превръща в ежедневен навик, колкото и да блазни и лъже вкусовите ни рецептори. Когато се поддадете на порива за пържени картофи със сирене, то поне го правете вкъщи и вместо рафинирано олио, наблегнете на зехтин.

Да Залагате на Полуфабрикати

Глобализацията и свободната търговия направиха възможно това да консумираме бразилско авокадо, банани от Еквадор, маслини от Гърция, американски рибай стек и бургундско шардоне през цялата година.

Не трябва да забравяме, обаче, че най-добрите продукти са именно пресните. Изкуствено преработените и преминалите през процес на шоково замразяване с цел съхранение губят не само консистенцията, но и хранителната си стойност.

Често се използват и наситени на мазнини консерванти, които ни карат да трупаме излишни килограми.

Да Ядете “До Пръсване”

Поддържането във форма изисква определени усилия, които в никакъв случай не включват гладуване. Хората сме склони да се обръщаме към храната в момент на емоционална несигурност или като форма на социално забавление.

Често дори не забелязваме, че сме прекалили, особено, ако седим пред телевизора, лаптопа или смартфона, докато се храним. Яжте само толкова, колкото е нужно, за да се чувствате сити.

Да Не Пиете Течности

Нашият организъм е изграден основно от вода. Нейната концентрация е близо 75%. Ако искаме да се чувстваме добре, трябва да консумираме поне по 1,5 л. вода всеки ден. Така ще поддържаме водния баланс в норма, а и няма да разчитаме погрешно сигналите, които мозъкът ни изпраща, като заявка за похапване на вафла или снакс.

Грижата за Тялото = Здраве и Хармония

Описаните по-горе вредни хранителни навици най-вероятно не са единствените, с които ще трябва да се сбогувате. Те са просто полезни съвети за това как да дадете свеж рестарт на тялото си, за да може то да ви отвърне с блестящ външен вид и крепко здраве. Не прибягвайте към опасни за здравето ви диети!

Грижете се за организма си всеки ден и внимавайте, каква храна приемате, ако искате да живеете в хармония със себе си!

Жени Сиракова

Leave a Reply