Диета на Дюкан

Хората, които страдат от липса на самочувствие, заради начина, по който изглеждат, не са малко. Голяма част от тях търсят различни решения за своя проблем. Сред най-разпространените от тях са многобройните видове диети, чиято цел е чрез хранителен режим, да се помогне на тялото да влезе в по-добра физическа форма. Това най-често се постига посредством ограничаването на броя приемани калории на ден за сметка на изгорени калории за същия период от време.

Японската диета е нов метод за отслабване – за нея прочетете Тук

Към днешна дата, наличните вариации на популярни и често практикувани диети, са наистина неизброими. Това от своя страна води до объркването на потребителите, голяма част от които не знаят кое би било най-доброто решение за техния конкретен случай. Така много от тях започват следването на диети, които не са препоръчителни за техния организъм и резултатите могат да бъдат негативни. Затова е добре всеки човек, който има желание да постигне по-стегната и слаба форма на силуета си, да избере правилното решение за себе си.

Сред популярните диети в момента е протеиновият хранителен режим на Пиер Дюкан. В настоящата статия ще ви запознаем по-подробно с нейните характеристики, отличителни черти и очаквани резултати. Ако темата представлява интерес за вас, препоръчваме ви да прочетете целия текст.

Какво е Диета на Дюкан?

От известно време насам, информация, отнасяща се за така наречената Диета на Дюкан, може да бъде намерена в различни сайтове и форуми в Интернет пространството. По своята същност този хранителен режим е протеинова, а нейният създател е френски диетолог.

Спазването на гореспоменатия метод не е сложно, а целият процес се състои от 4 етапа. Те са изложени според реда на тяхното прилагане в рамките на диетата:

 • Ударен период
 • Смесен период
 • Запазване на постигнатото тегло
 • Окончателна стабилизация на теглото

Сега бихме искали да ви запознаем малко по-подробно с всеки един от 4-те етапа на режима, за да добиете по-пълна представа за неговата същност.

Ударен Период

Продължителността на този период обикновено варира от 1 седмица до 10 дни и включва консумация само на храни, които са богати на протеин. Това е важно, тъй като в тази начален етап на Диета на Дюкан, не трябва да се консумира нищо друго извън разрешените храни. Самият автор на режима класифицира разрешените храни в 8 групи. В допълнение той съветва потребителите да увеличат приема на вода.

 • Не Мазно Месо – говеждо и телешко месо, приготвено на фурна или варено в тенджера, без мазнина.
 • Риба – позволена е консумацията на всички видове риба, приготвена без мазнина.
 • Млечни Храни – обезмаслени или нискомаслени млека, сирене,извара.
 • Яйца – основно се яде техния белтък, а жълтъците се ограничават до 3-4 на седмица.
 • Птиче Месо – печено или варено като се консумира без кожата.
 • Дреболии –дробчета и сърца.
 • Морски Дарове – миди, калмари, скариди, раци и др.
 • Шунка – само от нискомаслен вид.

Важно е да се отбележи, че режимът не ограничава броя на храненията през деня. Забранено е обаче да се консумират храни извън предоставения списък.

Смесен Период

Този период също е с продължителност около 10 дни. Храната през това време трябва да се състои от чисти протеини и зеленчуци. Забранен е приемът на зеленчуци като боб, картофи, боб, царевица, ориз, нахут, грах и артишок. Зеленчуците могат да се консумират сурови или варени. И тук е забранено готвенето с мазнина. Има подходящи рецепти за приготвяне на сосове за салата, които могат да обогатят вкуса на зеленчуците.

Choco Lite – Препоръчан Продукт за Отслабване

Та кой не би искал да изгаря значително количество калории, докато се храни без ограничение в количеството?

Запазване на Постигнатите Резултати

Интересното при този етап е че той е с продължителност равна на по 10 дни за всеки кг, който сте свалили по време на предишните 2 етапа на диетата. Така например, ако сте успели да свалите 6 кг, тогава времето за запазване на теглото е 6*10=60 дни или 2 месеца.

През третия етап от режима следва да се продължат храненията с храна богата на протеини, а в други дни (на принципа на редуването) и зеленчуци. Тук вече е разрешена консумацията на 1 плод на ден (без череши, банани, и грозде), 2 филии пълнозърнест хляб и 1 порция сирене на ден. В допълнение се разрешава агнешко, свинско, както и нормален вид шунка. Добавят се и 2 галавечери (1 салата, 1 предястие, 1 ястие, 1 десерт) седмично.

Стабилизация след Края на Диета на Дюкан

В края на този хранителен режим, можете да се върнете към нормалното си хранене за 6 дни в седмицата. Седмият ден остава белтъчен и трябва този ден да е четвъртък. В допълнение, трябва да консумирате и по 3 супени лъжици овесени трици на ден. Идеята е да се регулира перисталтиката и да се спомогне процесът по изгарянето на излишните калории в организма.

Това, в общи линии, представлява хранителната диета на Пиер Дюкан. Смятаме, че тя е подходяща за хора, които биха били склонни да ограничат видовете на консумирана храна на ден, без да ограничават количеството, на което са свикнали по принцип.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за нашите читатели, особено за тези, които са в активно търсене на добър хранителен режим за постигане на бързи и трайни резултати.

Повече Полезни Статии в Блога ни

Жени Сиракова

Leave a Reply