Диета на Дюкан

Време за четене: 4 min

храна, диета пиер дюкан

Хората, които страдат от липса на самочувствие, заради начина, по който изглеждат, не са малко. Голяма част от тях търсят различни решения за своя проблем. Сред най-разпространените от тях са многобройните видове диети, чиято цел е чрез хранителен режим, да се помогне на тялото да влезе в по-добра физическа форма. Това най-често се постига посредством ограничаването на броя приемани калории на ден за сметка на изгорени калории за същия период от време.

Японската диета е нов метод за отслабване – за нея прочетете Тук

Към днешна дата, наличните вариации на популярни и често практикувани диети, са наистина неизброими. Някои от тях са DASH-диетата, Кето Диетата, Диета с Паста и 90-дневната диета. Това от своя страна води до объркването на потребителите, голяма част от които не знаят кое би било най-доброто решение за техния конкретен случай. Така много от тях започват следването на диети, които не са препоръчителни за техния организъм и резултатите могат да бъдат негативни. Затова е добре всеки човек, който има желание да постигне по-стегната и слаба форма на силуета си, да избере правилното решение за себе си.

диета на дюкан, сантиметър

Сред популярните диети в момента е протеиновият хранителен режим на Пиер Дюкан. Тя обаче не влиза в списъка с опасни за здравето хранителни режими! В настоящата статия ще ви запознаем по-подробно с нейните характеристики, отличителни черти и очаквани резултати. Ако темата представлява интерес за вас, препоръчваме ви да прочетете целия текст. Не забравяйте, че може да отслабнете и без диети, ако добавите правилните хранителни добавки, като таблетките ReduSlim.

Какво е Диета на Дюкан?

диета, салатаОт известно време насам, информация, отнасяща се за така наречената Диета на Дюкан, може да бъде намерена в различни сайтове и форуми в Интернет пространството. По своята същност този хранителен режим е протеинова, а нейният създател е френски диетолог.

Спазването на гореспоменатия метод не е сложно, а целият процес се състои от 4 етапа. Те са изложени според реда на тяхното прилагане в рамките на диетата:

 • Ударен период
 • Смесен период
 • Запазване на постигнатото тегло
 • Окончателна стабилизация на теглото

Сега бихме искали да ви запознаем малко по-подробно с всеки един от 4-те етапа на режима, за да добиете по-пълна представа за неговата същност.

Ударен Период

риба, яйца, месоПродължителността на този период обикновено варира от 1 седмица до 10 дни и включва консумация само на храни, които са богати на протеин. Това е важно, тъй като в тази начален етап на Диета на Дюкан, не трябва да се консумира нищо друго извън разрешените храни. Самият автор на режима класифицира разрешените храни в 8 групи. В допълнение той съветва потребителите да увеличат приема на вода.

 • Не Мазно Месо – говеждо и телешко месо, приготвено на фурна или варено в тенджера, без мазнина.
 • Риба – позволена е консумацията на всички видове риба, приготвена без мазнина.
 • Млечни Храни – обезмаслени или нискомаслени млека, сирене,извара.
 • Яйца – основно се яде техния белтък, а жълтъците се ограничават до 3-4 на седмица.
 • Птиче Месо – печено или варено като се консумира без кожата.
 • Дреболии –дробчета и сърца.
 • Морски Дарове – миди, калмари, скариди, раци и др.
 • Шунка – само от нискомаслен вид.

Важно е да се отбележи, че режимът не ограничава броя на храненията през деня. Забранено е обаче да се консумират храни извън предоставения списък.

Смесен Период

Този период също е с продължителност около 10 дни. Храната през това време трябва да се състои от чисти протеини и зеленчуци. Забранен е приемът на зеленчуци като боб, картофи, боб, царевица, ориз, нахут, грах и артишок. Зеленчуците могат да се консумират сурови или варени. И тук е забранено готвенето с мазнина. Има подходящи рецепти за приготвяне на сосове за салата, които могат да обогатят вкуса на зеленчуците.

Choco Lite – Препоръчан Продукт за Отслабване

Та кой не би искал да изгаря значително количество калории, докато се храни без ограничение в количеството?

Запазване на Постигнатите Резултати

зеленчуциИнтересното при този етап е, че той е с продължителност равна на по 10 дни за всеки кг, който сте свалили по време на предишните 2 етапа на диетата. Така например, ако сте успели да свалите 6 кг, тогава времето за запазване на теглото е 6*10=60 дни или 2 месеца.

През третия етап от режима следва да се продължат храненията с храна богата на протеини, а в други дни (на принципа на редуването) и зеленчуци. Тук вече е разрешена консумацията на 1 плод на ден (без череши, банани, и грозде), 2 филии пълнозърнест хляб и 1 порция сирене на ден. В допълнение се разрешава агнешко, свинско, както и нормален вид шунка. Добавят се и 2 галавечери (1 салата, 1 предястие, 1 ястие, 1 десерт) седмично.

Стабилизация след Края на Диета на Дюкан

Диета на ДюканВ края на този хранителен режим, можете да се върнете към нормалното си хранене за 6 дни в седмицата. Седмият ден остава белтъчен и трябва този ден да е четвъртък. В допълнение, трябва да консумирате и по 3 супени лъжици овесени трици на ден. Идеята е да се регулира перисталтиката и да се спомогне процесът по изгарянето на излишните калории в организма.

Това, в общи линии, представлява хранителната диета на Пиер Дюкан. Смятаме, че тя е подходяща за хора, които биха били склонни да ограничат видовете на консумирана храна на ден, без да ограничават количеството, на което са свикнали по принцип.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за нашите читатели, особено за тези, които са в активно търсене на добър хранителен режим за постигане на бързи и трайни резултати.

Повече Полезни Статии в Блога ни!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *