Водна Терапия за Активно Влизане във Форма

Време за четене: 4 min

момиче пие вода

Консумацията на достатъчно количество течности е ключова за доброто здравословно, физическо и емоционално състояние на човешкия организъм. Учените са успели да установят, че всеки един от нас се състои от между 65% и 75% вода. Макар и мнозина да нямат изградения навик да пият редовно от тази жизненоважна субстанция, то те трябва да имат предвид, че нейният недостиг може да доведе до редица сериозни усложнения, някои от които представляват пряка заплаха за доброто състояние и добруване на тялото.

Нутрицистиката познава и т. нар. водна терапия, която започна да набира редица последователи в социалните мрежи. Идеята за нея възниква в Япония, но вече успя да завладее и западния свят. Основната и цел е прочистването на храносмилателния тракт, като в същото време се повлиява положително на усещането за енергичност и жизненост, благоприятствайки и влизането във форма. Предимството и пред останалите алтернативи за контрол на теглото е, че не изисква кой знае какви промени в дневния режим и хранителен план. Може дори да бъде съчетана с богато разнообразие от такива.

Как Се Преминава През Водна Терапия?

жена с чаша вода

Повечето хора се плашат, когато чуят думичката ‘терапия’. Но няма нужда да го правят, стане ли дума конкретно за водната. Вече споменахме по-горе, че тя може да бъде съчетана с почти всеки натурален способ за повлияване на апетита, каквито са различните хранителни режими и питателното разтворимo кафе с активен въглен Black Latte. Препоръчително е, разбира се, да консумирате продукти, които са една идея по-природосъобразни, както и да извършвате някаква форма на физическа активност.

Последните два компонента са неизменна част от всеки един режим на активно влизане във форма. Няма как да ги избегнете, ако искате да поддържате стегната фигура за постоянно. Основната идея зад водната терапия е, че трябва да приемете достатъчно количество вода още в първите няколко минути след събуждане. Основите на този принцип се коренят в японския светоглед, според който началните часове на деня са известни още като ‘златните моменти’.

Виж Още: Кето Диета – Какво Представлява Кетогенната Диета?

Консумацията на вода през този период от време, когато организмът е най-уязвим и податлив на негативни или позитивни влияния, е ключова за хармоничното му съществуване. Тази практика подобрява и функционирането на храносмилателната система.

жена в легло и чаша вода

Ето и какво точно трябва да направите:

 • Още със събуждането и преди да сте закусили приемете поне 400-600 мл. вода (4-5 чаши).
 • Заемете се с почистването на зъбите и изплакването на устната кухина и изчакайте поне 45 минути преди да похапнете.
 • Направете си лека и пълноценна закуска, която да включва органични продукти с висока енергийна стойност, но нисък индекс на рафинирани захари, консерванти и излишни мазнини.
 • Добър вариант са плодовите и зеленчукови салати, ядките, киселото и прясно мляко.
 • Не похапвайте тежки храни през останалата част от деня.
 • Пийте поне 2 литра вода на ден!

Ползите от Водата

Подводната Гимнастика Е Полезна При Воден Режим:

Подводните упражнения (гимнастика) могат да окажат изключително ползотворно влияние върху тялото, благодарение на способността на водата да издърпва лошия холестерол LDL от кръвта. Организмът ни изразходва много повече енергия във водна среда, а времето за извършването на даден тип тренировка се удължава почти двойно. Два от типовете активности са полезни по отношение на доброто раздвижване и качествения контрол върху теглото – тези за сила и издръжливост.

мъж пие вода

По-конкретно, те отговарят за:

 1. Подводни упражнения за сила – допринасят за натрупването на чиста мускулна маса и изгарянето на излишни мазнини и калории, които тялото не може да преобразува в енергия;
 2. Подводни активности за издръжливост – въздействат положително върху степента на физическо натоварване, която човек може да понесе, усещането за тонус, издръжливост и енергичност;

Нека научим още няколко любопитни детайла за водната терапия.

Тя Не Изключва Редовните Хранения!

Водната терапия не е диета. Тя не изисква изключването на цели хранителни групи от менюто ви. Разбира се, съобразителността и ограничаването на вредни за здравето съставки като захар и рафинирани мазнини е препоръчителна. Полуфабрикатите също не са особено полезни. Но не трябва да си налагате някакви прекомерни ограничения и в никакъв случай не трябва да гладувате. Можете да наблегнете на храните против стареене или на тези, които въздействат по положителен начин на кръвното налягане.

Виж Още: Ползите за Здравето от Пчелния Прополис

Не Консумирайте и Свръхколичество Вода!

препълнена чаша с вода

Важно е да имате предвид, че не трябва да се наливате с течности. Умереността е всичко, а вашият организъм има нужда от точно толкова вода, колкото е в състояние да преработва дневно. На един зрял индивид, който тежи между 60 и 65 кг., са му необходими близо 2.5 л. на ден. Прекомерният прием може да доведе до редица здравословни усложнения като пренатоварване на бъбреците, затрудняване на работата на сърдечно-съдовата система и опасно повишаване на вътрешночерепното налягане.

Температурата на Водата Следва Да Е Стайна!

шишета със студена вода

Макар и студените продукти да се преработват по-бавно от човешкото тяло и да създават усещане за ситост за по-дълги периоди от време, не е препоръчително да пиете водата си в прекомерно студен вид. Тази практика може да доведе до неприятни смущения на храносмилателната система, болки във венците и главоболие. Най-добре е течностите да бъдат консумирани в хладко състояние или на температура, близка до стайната. Някои експерти-нутриционисти дори считат, че оптималната температура е приблизително 30 градуса по Целзий.

Виж Още: Диета с Паста

Препоръки за Водната Терапия

Долупосочените практики ще благоприятстват прилагането на водния режим и ще подсилят неговото ползотворно въздействие върху човешкото тяло. Те не са задължителни, но не е зле да им хвърлите по едно око и да отсеете най-добрите от тях.

Ето и кои са те:

 • Старайте се да приемате водата в най-чистата и форма;
 • Пийте я възможно най-бавно и на малки глътки;
 • Винаги консумирайте по чаша вода на гладно сутрин, за да дадете ударен старт на метаболизма си и да повлияете по позитивен начин на храносмилането си;
 • Не хапвайте нищо поне още половин час след това;
 • Старайте се да пиете поне по 2 чаши вода преди ядене, за да намалите шансовете за преяждане и да въздействате по положителен начин на апетита;
 • Не консумирайте течности, докато хапвате. Те разреждат стомашните сокове и затрудняват процесите, свързани с преработването на веществата и успешното им смилане от стомашно-чревния тракт;

Елементът H2O – Източник на Здраве и Сила!

жена пие вода

Човешкото тяло се състои от вода в по-голямата част от своята консистенция. Без нея, кожата се изсушава, клетките започват да умират една по една, а мозъкът не може да функционира. Не го забравяйте. Водната терапия може да бъде изключително полезен метод за пречистване на тялото и черния дроб от токсини, както и съпътстващ способ за влизането във форма. Експертите съветват, че е най-добре последното да се случва чрез прилагането на натурални продукти. Такъв е наличен на пазара в България с отлична W Loss цена.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *