Варикозни Вени – Причини и Лечение – Всичко, Което Трябва Да Знаете

Време за четене: 4 min

варикозни вени, разширени вени

Варикозно-разширените вени са хронично заболяване. Те са признак за съществуването на проблем с артериалното налягане и изпомпването на кръвта в тялото. Могат лесно да бъдат разпознати по наличието на телеангиектазии. Това са т.нар. ‚паякообразни‘ или ‚мрежоподобни‘ разширели венули, или малки вени. Оцветяването им е от сиnьо до тъмносиньо и лилаво. Много често биват бъркани и считани от хората за разширени капиляри, но всъщност не са. Освен естетически неприятни, те се характеризират и с дискомфорт при движение, подуване на кожата в засегнатата област, крампи, болки и усещане за тежест. Симптомите обикновено се обострят късно през нощта и рано сутрин, когато организмът е най-изтощен.

Науката е успяла да установи, че най-често от тях страдат жени. Те нерядко се образуват по време на крайните фази на бременността, когато напрежението върху тялото е най-голямо. Също така се считат за нелечими. Лекарите могат да предпишат само тераперавтични процедури или различни лекарства за облекчаване на симптоматиката. За щастие, пазарът вече разполага с богат набор от различни видове средства за облекчаване и подсилване на краката с варикозни вени. Като кремът за красиви крака без видими следи от варикозни вени Renovein или Veniselle.

За да намалите вероятността от тяхната поява и задълбочаването на проблема, е добре да преосмислите начина си на живот. Световната здравна организация наскоро обяви, че Убиец #1 в света е стресът. Постарайте се да контролирате дневното напрежение. Можете да се опитате да го направите с йога и медитация за релаксация. Или като приемате повече билки и храни, които работят за успокояването на ума и духа.

Добре е да пригодите менюто си към един по-природосъобразен и щадящ сърцето начин на живот. Приемайте повече храни, които са наситени с Омега-3 мастни киселини. Старайте се продуктите, които консумирате, да са естествени имуностимуланти. Като DASH-диетата, например!

Кое Причинява Варикозно-Разширените Вени?

разширени вени

Варикозата се появява, когато вените ви се уголемят и станат разширени и препълнени с кръв. Разширените вени обикновено изглеждат подути и леко повдигнати над повърхността на засегнатата област. Те се характеризират със синкаво-лилав или червен цвят. Най-често са и ужасно болезнени. Състоянието е с широко разпространение, особено при жените. Около 25% ‰ от всички възрастни страдат от него. В повечето случаи, варикозните (паякообразни) вени се появяват в долната част на краката – от коляното надолу към глезените. Това се отдава на факта, че там се концентрира най-голямата част от напрежението и налягането в организма.

Науката е установила, че неприятното образувание се получава, когато вените не могат да изпомпват кръвта правилно към различните части на тялото. Както се досещате, в случая на долните крайници, тя трябва да се движи обратно на гравитацията – отдолу в посока нагоре. Този процес е безкрайно изтощителен за стените на кръвоносните съдове и те нерядко не издържат на напрежението. Те започват да се разширяват, за да продължат да кръвоснабдяват органите и тъканите на тялото.

Повечето учени не считат, че варикозата е сериозно заболяване. Тя е признак за наличието на възможен сърдечно-съдов проблем, но сама по себе си не е смъртоносна. Няма и лечение за варикозните вени. Терапевтичните процедури и лекарства, които обикновено се предписват и препоръчват, имат за цел по-скоро да успокоят страничните ефекти от разширените вени. Мнозина установяват, че имат и вътрешни разширени вени.

Счита се, че следните фактори могат да доведат до образуването на варикозни вени:

 • Наличие на наднормено тегло;
 • Небалансирана диета, която е изпълнена с голямо количество вредни мазнини и въглехидрати;
 • Бременност;
 • Слабо кръвообращение;
 • Съществуваща хронична хипертония;
 • Консумацията на твърде много алкохол, газирани напитки и цигари;
 • Генетична обремененост;
 • Стоенето в изправено или седнало състояние прекалено дълго време;

Какво Се Прави при Разширени Вени? – Методи за Лечение

лечение варикозни вени

Ако разширените вени са в начален стадий или пациентът не изпитва притеснение от външния вид на краката си, то лекарите често не изписват нищо. Проблемът е, че веднъж появила се, варикозата остава наш спътник за цял живот. А състоянието и може само да се усложнява и утежнява. Разбира се, медицината има различни налични способи и методи за лечение на варикозно-разширените вени.

Традиционните методи за третиране на варикозните вени са:

 • Операция: Лигирането и отстраняването на вените е хирургично лечение, което изисква анестезия. По време на процедурата хирургът прави разрез в кожата, за да стигне до разширената вена и я отстранява. Въпреки, че са разработени актуализирани вариации на операциите за премахване на вени, те се извършват все по-рядко, тъй като са открити нови неинвазивни опции за терапия.
 • Носене на Компресиращи Чорапи и Клинове: Това е един от по-съвременните методи за справяне с варикозно-разширените вени. Пристягащите клинове, чорапки и чорапогащи обикновено са създадени от специализирана еластична материя. Нейната цел е буквално да ‚прибира‘ вените на мястото им, като не създава допълнително усещане за дискомфорт.
 • Склеротерапия: Това е инжекционен подход, при който на пациента се слага специална субстанция, която да блокира някоя по-уголемена вена. Така тя спира да притиска останалите.

Какви Промени в Лайфстайла Са Препоръчителни за Хората с Варикоза?

варикоза етапи

Наличието на какъвто и да е медицински проблем предполага определени промени в начина на живот. Но те са нещо неизменно, което не трябва да ни плаши. Нито пък да бягаме от него. Ако изпитвате трудности, помнете, че го правите в името на своето собствено благополучие и добро състояние на тялото. Няма да сте и особено щастливи, ако варикозните вени ви приковат на легло вкъщи, нали?

Ето кои промени в лайфстайла са препоръчителни за хората с разширени вени:

 1. Старайте се да не прекарвате прекалено дълго време само в изправена или седнала позиция.
 2. Поддържайте добър контрол и баланс на теглото и броя на приетите и изразходвани калории.
 3. Преминете на природосъобразна и добра за здравето на сърцето и артериите диета.
 4. Тренирайте леко, но редовно, за да забързате метаболизма и да подобрите кръвообращението си.
 5. Носете удобни дрехи, които не стягат излишно крайниците ви.

Варикозните Вени Са Диагноза, А Не Присъда!

жена, крака

Всеки човек неминуемо започва да страда от определен здравословен проблем с напредването на възрастта. Никой не е застрахован срещу варикозните вени. Ако искате да избегнете появата на неприятните паякообразни мрежи, то се старайте да предприемете необходимите превантивни мерки. Тренирайте редовно и се хранете правилно. При необходимост, винаги можете да приложите и натурално средство за кожа с варикозни вени. Като кремът за по-красива кожа на краката без видими варикозни вени Nanovein. Погрижете се за себе си!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.