Да Намалим Стреса С Йога и Медитация

Време за четене: 4 min

йога поза цветеХората започват да водят все по-забързан начин на живот. Той носи със себе си тревожност, симптоми на депресия, негативна енергия и най-вече – стрес.

А дори Световната здравна организация (СЗО) вече е признала, че последният е основната причина за появата на редица заболявания, включително рак, сърдечно-съдови смущения и проблеми с щитовидната жлеза. Някои дори търсят спасение в алкохола, цигарите, антидепресантите и опиатите.

Има ли спасение? Как да избягаме от мислите си? Експертите съветват да пробваме да се отпуснем и да изчистим съзнанието си чрез редовно практикуване на йога и медитация. Физическите упражнения по време на йога стимулират възстановяване на ставите и правилната стойка на тялото. Нека видим най-подходящите упражнения за духа и тялото.

Скорошно проучване на американските здравни журнали “Оксидативна медицина и клетъчна дълголетие” и “Границите на Човешката Неврология” сочи, че дори 12 седмици редовно практикуване на 90-минутна йога може сериозно да спомогне за забавянето на процеса по стареене на клетките. Упражненията са включвали такива по дишане, физическа тренировка, пеене и медитация. Често йогата се практикува и в комбинация с натурални средства, които служат за успокояване на душата и тялото.

Учените са успели още да установят и следните ползи за човешкия организъм:

 • Занижени Нива на Кортизол в Системата;
 • Намаляване на Възпаленията и Отоците;
 • Ограничаване на Нивата на стрес и Тревожност;
 • Елиминиране на Депресивните Изблици;
 • Подчертан Защитен Ефект Върху Мозъка и Нервните Функции ;
 • Сериозно Повишаване на Средния BDF – Мозъчен невротрофичен фактор;
 • Усещане за Щастие и Спокойствие;
 • Вътрешно Спокойствие и Хармония;
 • Орегулиране на Кръвоносната система по естествен начин.
Любопитно?
Основната цел на медитацията и йогата е да накарат човек да чуе вътрешния си глас и да се свърже със своята най-висша същност. Така ние се освобождаваме напълно от задръжките на земното и постигаме пълна хармония между духа и физическото си тяло. Съществува и цял раздел от древноиндийското учение, наречен Тантра, който обръща специално внимание на значението на интимната връзка между партньорите и как те могат да засилят както нея, така и сексуалното блаженство, което изпитват един с друг. Вижте, кои са 5-те Билки за Сексуално Блаженство и се отдайте на него с гел за засилване на потентността Maral гел!

Начинаещите в йога може и да изпитат трудности в определянето на най-добрите практики, с които да започнат. Състоянието на пълна отпуснатост на мозъка и релаксация за духа и тялото е трудна за постигане така или иначе. Все пак ползите от йога са неизброими и помагат при всякакви състояние – включителнно ако имате проблеми с варикоза и разширени вени. Ако все пак ви трябва допълнителна помощ от натурален продукт използвайте VaryForte.

Затова и по-долу сме подбрали серия практики, от които всеки може лесно да се възползва.

Нада Йога и Рага – Медитация с Музика за Пълно Отпускане на Съзнанието!

Философията на Нада Йога стъпва на идеята, че умът може лесно да бъде привлечен от различните по вид музикални тоналности според степента на развитието си. Затова и упражненията често включват повтарянето на определен вид звуци, които да позволят на душата да се фокусира върху определен свой вътрешен аспект.

Този раздел от йогата счита, че някои звуци и тоналности са по-подходящи за определена част от деня, например сутрин, следобед или вечер. Това е така, защото нашият мозък преминава през различни степени на активност и реагира по вариращ начин на едно и също нещо.

Нада йогата нарича музикалните тоналност Рага. Всяка една звукова честота притежава различни свойства, като някои дори могат да бъдат лечебни и церителни. Основните от тях биват:

 • Байрави Рага: Предпазва от дихателни проблеми и регулира трите основни дохи на медитираща жена рисункасъзнанието – вата , питта и капха;
 • Рамкали Рага: Придава виталност и енергия и възстановява спокойствието и устойчивостта на нервната система;
 • Гураджи Рага: Стимулира интелекта и мозъчната дейност;
 • Шири Рага: Премахва злобата и омразата, кара индивида да изпитва любов и състрадание към себе си и околните;
 • Дайбери Рага: Освобождава от ставни болки и пази сърцето от заболявания;

 

Пранаями Йога – Медитация с Дишане за Спокойствие и Жизненост!

Обърканите мисли често могат да станат причина за пораждане на усещане за неспокойствие, неудовлетвореност, тревожност и депресия. Лесно можете да се освободите от тях чрез практикуване на Пранаями Йога – медитация чрез дишане.

Имайте предвид, че е добре в началото около вас да има опитен учител, който да наблюдава, дали извършвате правилно упражненията. По-добре е да напредвате бавно, но стабилно. Бъдете облечени подходящо – със свободни и широки дрехи.

Не бива да се практикувате техниките и когато сте болни. Пранаями се концентрира върху дишането през носа, слънчевия сплит и дробовете, затова и не трябва да сте хремави. Гръбначният стълб трябва да е изпънат, за да могат чакрите ви да са подредени правилно, а гърдите отворени с цел максималното разширяване на гръбначния стълб. Коремът и диафрагмата също трябва да могат да се движат спокойно.

Лесни Йога Позиции за Релаксация

Изчистените йога Асани (позиции) имат изключително ползотворно влияние върху психиката и физиката. Имайте предвид, че несиметричните пози – тези, които акцентират изцяло върху едната част от тялото – е добре да се повтарят, като този път се обърне внимание и на другата.

Ето ги най-приятните за начинаещи Асани за начинаещи:

 • Поза Лотос (Padmasana): Симетрична. Центрира и фокусира.йога пози
 • Поза Полумесец (Anjaneyasana): Асиметрична. Стяга таза и тазобедрената става. Премахва страха и стреса.
 • Поза Дърво (Vriksasana): Асиметрична. Работи върху баланса. Подобрява концентрацията и усещането за хармония.
 • Поза Танцьор (Natarajasana): Асиметрична. Изисква идеално усещане за баланс. Спокойствие и сила.
 • Завъртяна Странична Ъглова Поза (Parivrtta Parsvakonasana): Асиметрична. Концентрация, гъвкавост и баланс. Прогонва лошите мисли. Фокусира върху позитивното.
 • Поза Крава (Bitilasana): Симетрична. Работи върху дишането и спокойствието на духа.
 • Поза Котка (Marjaryasana): Симетрична. Фокусира, хармонизира и тонизира.
 • Детска Поза (Balasana): Симетрична. Релаксира, успокоява и подготвя за ползотворната среща с реалния свят.

Йога – Работеща за Душевната Ви Хармония от Хилядолетия!

йога, стрес, медитация

Практикуването на йога и изпадането в медитативни състояния съществуват от повече от пет хиляди години. Те са помогнали на редица поколения да постигнат пълно единение между духа и телата си, разчитайки единствено на собствените си душевни сили. Опитайте някоя от Асаните, за да сте в постоянна хармония, както със себе си, така и с околните!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.