Да Намалим Стреса С Йога и Медитация

Време за четене: 6 min

йога поза цветеХората започват да водят все по-забързан начин на живот. Той носи със себе си тревожност, симптоми на депресия, негативна енергия и най-вече – стрес.

А дори Световната здравна организация (СЗО) вече е признала, че последният е основната причина за появата на редица заболявания, включително рак, сърдечно-съдови смущения и проблеми с щитовидната жлеза. Някои дори търсят спасение в алкохола, цигарите, антидепресантите и опиатите.

Има ли спасение? Как да избягаме от мислите си? Експертите съветват да пробваме да се отпуснем и да изчистим съзнанието си чрез редовно практикуване на йога и медитация. Физическите упражнения по време на йога стимулират възстановяване на ставите и правилната стойка на тялото. Нека видим най-подходящите упражнения за духа и тялото.

Скорошно проучване на американските здравни журнали “Оксидативна медицина и клетъчна дълголетие” и “Границите на Човешката Неврология” сочи, че дори 12 седмици редовно практикуване на 90-минутна йога може сериозно да спомогне за забавянето на процеса по стареене на клетките. Упражненията са включвали такива по дишане, физическа тренировка, пеене и медитация. Често йогата се практикува и в комбинация с натурални средства, които служат за успокояване на душата и тялото.

Практикуването на йога и медитативни упражнения може да се превърне в така нужното спасение за здравето на психиката. Освен това, тя раздвижва тялото, стяга мускулатурата и ни поддържа в топ форма. Полезна е, както за духа, така и за физиката. Дава ни енергия през деня и по-здравословен сън през нощта. Можете успешно да комбинирате това раздвижване с натурални продукти за по-спокоен сърдечен ритъм Cardiform. Официалният им уебсайт предлага достъпна цена и бърза доставка в България.

Сега, нека научим повече за основните ползи от йогата и медитацията за намаляване на стреса в ежедневието!

Основни Ползи от Йога за Здравето на Тялото и Психиката

Основни Ползи от Йога за Здравето

Учените са успели още да установят и следните ползи от практикуването на йога за човешкия организъм:

 • Занижени Нива на Кортизол в Системата;
 • Намаляване на Възпаленията и Отоците;
 • Ограничаване на Нивата на стрес и Тревожност;
 • Елиминиране на Депресивните Изблици;
 • Подчертан Защитен Ефект Върху Мозъка и Нервните Функции ;
 • Сериозно Повишаване на Средния BDF – Мозъчен невротрофичен фактор;
 • Усещане за Щастие и Спокойствие;
 • Вътрешно Спокойствие и Хармония;
 • Регулиране на Кръвоносната система по Естествен Начин;

Скорошно проучване на американските здравни журнали “Оксидативна медицина и клетъчна дълголетие” и “Границите на Човешката Неврология” доказва невероятните ползи на йогата. Изследването показва, че дори 12 седмици редовно практикуване на 90-минутни упражнения сериозно спомага за забавянето на процеса по стареене на клетките. Те включват практики по дишане, физическа тренировка, пеене и медитация. Често, йогата се практикува и в комбинация с натурални средства, които служат за успокояване на душата и тялото.

Начинаещите в йога може и да изпитат трудности в определянето на най-добрите практики, с които да започнат. Състоянието на пълна отпуснатост на мозъка и релаксация за духа и тялото е трудна за постигане така или иначе. Все пак ползите от йога са неизброими и помагат при всякакви състояние – включително, ако имате проблеми с варикоза и разширени вени. Ако все пак ви трябва допълнителна помощ от натурален продукт използвайте Neoveris.

Затова и по-долу сме подбрали серия практики, от които всеки може лесно да се възползва.

Нада Йога и Рага – Медитация с Музика за Пълно Отпускане на Съзнанието!

Философията на Нада Йога стъпва на идеята, че умът може лесно да бъде привлечен от различните по вид музикални тоналности според степента на развитието си. Затова и упражненията често включват повтарянето на определен вид звуци, които да позволят на душата да се фокусира върху определен свой вътрешен аспект.

Този раздел от йогата счита, че някои звуци и тоналности са по-подходящи за определена част от деня, например сутрин, следобед или вечер. Това е така, защото нашият мозък преминава през различни степени на активност и реагира по вариращ начин на едно и също нещо.

Нада йогата нарича музикалните тоналност Рага. Всяка една звукова честота притежава различни свойства, като някои дори могат да бъдат лечебни и церителни. Основните от тях биват:

 • Байрави Рага: Предпазва от дихателни проблеми и регулира трите основни дохи на медитираща жена рисункасъзнанието – вата , питта и капха;
 • Рамкали Рага: Придава виталност и енергия и възстановява спокойствието и устойчивостта на нервната система;
 • Гураджи Рага: Стимулира интелекта и мозъчната дейност;
 • Шири Рага: Премахва злобата и омразата, кара индивида да изпитва любов и състрадание към себе си и околните;
 • Дайбери Рага: Освобождава от ставни болки и пази сърцето от заболявания;

 

Пранаями Йога – Медитация с Дишане за Спокойствие и Жизненост!

Обърканите мисли често могат да станат причина за пораждане на усещане за неспокойствие, неудовлетвореност, тревожност и депресия. Лесно можете да се освободите от тях чрез практикуване на Пранаями Йога – медитация чрез дишане.

Имайте предвид, че е добре в началото около вас да има опитен учител, който да наблюдава, дали извършвате правилно упражненията. По-добре е да напредвате бавно, но стабилно. Бъдете облечени подходящо – със свободни и широки дрехи.

Не бива да се практикувате техниките и когато сте болни. Пранаями се концентрира върху дишането през носа, слънчевия сплит и дробовете, затова и не трябва да сте хремави. Гръбначният стълб трябва да е изпънат, за да могат чакрите ви да са подредени правилно, а гърдите отворени с цел максималното разширяване на гръбначния стълб. Коремът и диафрагмата също трябва да могат да се движат спокойно.

Лесни Йога Позиции за Релаксация

Изчистените йога Асани (позиции) имат изключително ползотворно влияние върху психиката и физиката. Имайте предвид, че несиметричните пози – тези, които акцентират изцяло върху едната част от тялото – е добре да се повтарят, като този път се обърне внимание и на другата.

Ето ги най-приятните за начинаещи Асани за начинаещи:

 • Поза Лотос (Padmasana): Симетрична. Центрира и фокусира.йога пози
 • Поза Полумесец (Anjaneyasana): Асиметрична. Стяга таза и тазобедрената става. Премахва страха и стреса.
 • Поза Дърво (Vriksasana): Асиметрична. Работи върху баланса. Подобрява концентрацията и усещането за хармония.
 • Поза Танцьор (Natarajasana): Асиметрична. Изисква идеално усещане за баланс. Спокойствие и сила.
 • Завъртяна Странична Ъглова Поза (Parivrtta Parsvakonasana): Асиметрична. Концентрация, гъвкавост и баланс. Прогонва лошите мисли. Фокусира върху позитивното.
 • Поза Крава (Bitilasana): Симетрична. Работи върху дишането и спокойствието на духа.
 • Поза Котка (Marjaryasana): Симетрична. Фокусира, хармонизира и тонизира.
 • Детска Поза (Balasana): Симетрична. Релаксира, успокоява и подготвя за ползотворната среща с реалния свят.
Любопитно?
Основната цел на медитацията и йогата е да накарат човек да чуе вътрешния си глас и да се свърже със своята най-висша същност. Така ние се освобождаваме напълно от задръжките на земното и постигаме пълна хармония между духа и физическото си тяло. Съществува и цял раздел от древноиндийското учение, наречен Тантра, който обръща специално внимание на значението на интимната връзка между партньорите и как те могат да засилят както нея, така и сексуалното блаженство, което изпитват един с друг. Вижте, кои са 5-те Билки за Сексуално Блаженство и се отдайте на него с таблетките за засилване на потентността Uromexil

Йога и Медитация за Намаляване на Стреса

Йога и Медитация

Това са основните аспекти на йогата и медитацията, които ви помагат да намалите стреса:

 • Пози. Йога позите, наричани още Асани, са поредица от движения, предназначени да увеличат силата и гъвкавостта. Позите варират от прости до трудни. В най-лесните от тях, можете да лежите на пода, докато сте напълно отпуснати. Трудните пък ви стимулират да разгънете физическите си граници.
 • Дишане. Контролът на дишането е важна част от йога. Според учението, контролирането на дишането работи за по-добрият контрол над тялото и успокоява ума.
 • Медитация и релаксация. Те ви правят по-внимателни и наясно с настоящия момент, без да се фокусирате прекалено много върху него или детайлите. Така се постига перфектната релаксация на духа.

Мобилният ви телефон не спира да звъни. Шефът ви иска да говори с вас. Партньорът ви иска да знае какво ще има за вечеря. Стресът и безпокойството са навсякъде. Ако те получават най-доброто от вас, можете да се опитате да минимизирате негативните им ефекти чрез йога и медитация. Подсилете добрите резултати от  практикуването на медитация с био-хапчетата за нормална кръвна захар Gluconol.

Йога е практика, подсилваща добрата връзка ум-тяло, която съчетава физически пози, контролирано дишане и медитация или релаксация. Древноиндийското учение комбинира физически упражнения с духовно отпускане за намаляване на стреса, кръвното налягане и сърдечната честота. И всеки може лесно да го впише в ежедневието си!

Йога се счита за един от многото видове допълващи и интегративни медицински подходи. Тя обединява физически и умствени дисциплини, които могат да ви помогнат да постигнете по-добро психическо и физическо здраве. Това води до цялостно отпускане и по-успешно управление на стреса и безпокойството. Елиминира дори страничните им ефекти, свързани с проблемен сън или прекомерно хъркане.

Практиката има много стилове, форми и интензивност. Хатха йога, по-специално, може да бъде добър избор за управление на стреса. Това е един от най-разпространените видове и начинаещите може да харесат по-бавното темпо и по-лесните движения. Но повечето хора могат спокойно да експериментират с вариращи комбинации от упражнения – всичко зависи от Вашите лични предпочитания.

Води Ли Йога До Появата на Странични Ефекти

Добре е да се консултирате с лекар преди да започнете практикуването на йога, ако имате някое от следните състояния, тъй като има риск от развиването на странични ефекти:

 • Дискова херния;
 • Кръвни съсиреци;
 • Очни заболявания, включително глаукома
 • Бременност — въпреки че йогата като цяло е безопасна по време на бременност, определени пози трябва да се избягват;
 • Тежки проблеми с поддържането на баланс
 • Остеопороза;
 • Неконтролирано кръвно налягане;

Йога странични ефекти

Йога, обикновено. се счита за безопасна за повечето здрави хора, когато се практикува под ръководството на обучен инструктор. Но има някои ситуации, в които йога може да представлява риск. Недобрата способност за поддържането на баланс и наличието на хроничен артрит, често водят до физически травми, странични ефекти или противопоказания.

Можете успешно да съчетаете практикуването на йога и да подобрите състоянието на ставите си, ако заложите на био-гела HondroFrost. Изброените по-горе здравословни проблеми не са диагноза, несъвместима с медитирането. Нужно е просто да вземете предпазни мерки, като избягване на определени пози или разтягания. Ако развиете симптоми, като болка, или имате притеснения – веднага посетете лекуващия Ви лекар.

Йога Работи за Постигането на Перфектния Баланс между Духа, Ума и Тялото

Всеки човек има различно тяло с вариращи физически способности. Може да се наложи да промените йога позите въз основа на вашите индивидуалните си изисквания. Попитайте инструктора си за възможните алтернативи. Заложете на личност, която е опитна и разбира Вашите нужди. Това е важно за безопасното и ефективно практикуване на Асаните.

Независимо, кой вид йога практикувате, не е нужно да правите всяка поза. Ако дадена Асана Ви е неудобна или не можете да я задържите толкова дълго, колкото изисква инструкторът, забравете за нея. Добрите инструктори ще Ви разберат и ще Ви насърчат да изследвате възможностите на тялото си, но не и да превишавате личните си граници.

Практикуването на Йога Е Еднакво Полезно за Духовното и Физическото Здраве

Йога насърчава умствената и физическата релаксация, което помага за намаляване на стреса и безпокойството. Физическите пози насърчават гъвкавостта, облекчават напрежението и болката. Асаните ни помагат да освободим физически блокажи. Такива са мускулни възли, на които негативните емоции и напрежението оказват негативен ефект. Те, също така, насърчават освобождаването на повишаващи настроението ендорфини, които са хормоните на доброто настроение.

Фокусирането върху настоящия момент по време на йога практика подобрява самоосъзнаването, повишава концентрацията и центрира ума. Когато осъзнаете преходния характер на телесните усещания, мисли и чувства, е по-лесно да се освободите от привързаностите към положителни, отрицателни и неутрални преживявания. Научавате се да култивирате чувства, като любов, радост и спокойствие.

Йога – Работеща за Душевната Ви Хармония от Хилядолетия!

йога, стрес, медитация

Практикуването на йога и изпадането в медитативни състояния съществуват от повече от пет хиляди години. Те са помогнали на редица поколения да постигнат пълно единение между духа и телата си, разчитайки единствено на собствените си душевни сили. Опитайте някоя от Асаните, за да сте в постоянна хармония, както със себе си, така и с околните!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *