Акупресура – 7 Здравословни Ползи

Време за четене: 4 min

акупресурата, масаж на женаСчита се, че акупресурата води началото си от Древен Китай, а нейните основи са положени още преди 5,000 години. Дълбоко обвързана е с акупунктурата. Двата метода за оказване на въздействие върху тялото и благоприятстването на облекчаването на различни видове болежки и напрежение се различават единствено по начина, по който оказват въздействие върху човешкото тяло – чрез натиск с ръка и чрез поставянето на игли на специфични точки от тялото. Те го разделят на мислени меридиани.

Акупунктурата може да бъде упражнявана единствено от специалисти, докато акупресурата – от почти всеки, който притежава нужните знания. Това е масаж в най-чистата му форма и се счита, че сериозно може да подобри кръвообращението, да ни накара да се отпуснем и да забравим за фантомната болка, която толкова често ни измъчва. Първичният му принцип е, че през нас непрекъснато преминава поток от енергия, който трябва да бъде хармоничен. Нека научим повече за здравословните ползи от него.

>> Виж Още: 6 Натурални Начина за Грижа и Запазване на Паметта <<

Биологично Активните Точки (БАТ) и Енергията в Човешкото Тяло

акупунктурни игли, китайски символ

Постулатите на традиционната китайска медицина, която съществува от хилядолетия, мислено разделят човешкото тяло на меридиани, които непрекъснато се пресичат в различни точки. Тези своеобразни центрове могат да бъдат блокирани, в резултат на което енергията, която преминава през тях, се затлачва и превръща с негативна. Когато това се случи, ние започваме да развиваме различни видове оплаквания и болежки.

Дори и най-големите скептици не могат да отрекат, че започват да се чувстват значително по-добре след акупресурен масаж. Много съвременни средства, които целят да благоприятстват правилната походка и стойка на тялото, прилагат методите му. Пример за такъв продукт са биомагнитните стелки Promagnetin. Този древнокитайски способ за отпускане на напрежението може да ни помогне да повишим своя жизнен тонус, повлиявайки по положителен начин на нивата на кръвното налягане. Йогата и медитацията също могат само да допринесат за процесите по намаляването на стреса в ежедневието. А приближаващите се до конвенционални решения при болка в гърба и ставите като Nanoflex гел могат да са допълващо средство успоредно с акупресурата.

Ето и при кои емоционални и физически смущения е препоръчително да прилагаме акупресурния масаж:

 • Нервно-психично напрежение;
 • Усещане за преумора и постоянен стрес;
 • Главоболие и болка в слепоочията;
 • Запек и диария;
 • Алергии;
 • Грипни и простудни заболявания;
 • Нервно-вегетативни смущения;
 • Астма;
 • Високо и ниско артериално налягане;
 • Болки в ставите и кръста, артрози и артрити;
 • Невралгии, неврити и плексити.

Nota Bene! Прилагането на способите на акупресурата може и да е противопоказно при някои заболявания. Към тях спадат наличието на тумори, висока температура, инфекциозни вируси, кожни оплаквания, туберкулоза, хемофилия, бременност и кахексия.

Акупресурата Възприема Човека Като Един Малък Космос:

човек, ин, янЗа да разберем принципите на акупунтурата, трябва да се опитаме да погледнем на света през очите на древнокитайската медицина, която си е цяло отделно звено от арабската, западната и тибетската медицина. Тя възприема човека като неделима част от природата и бидейки такъв, той следва да се подчинява на нейните закони. Това го прави един микрокосмос сам по себе си.

Протичащата през тялото енергия се дели на два типа – ин (негативна) и ян (позитивна). Те са взаимнообвързани и зависими, макар и противоположни по сила. Едната не може да съществува, ако другата я няма. Нарушаването на баланса помежду им води до появата на болести.

Ето и какво точно символизират:

 • Ян – мъжкото начало, сила, небе, лято, ден, умствена енергия, активност;
 • Ин – женското начало, покой, вода, земя, зима, нощ, емоции, пасивност.

Нека научим повече за различните ползи за здравето, които носи акупресурният масаж и начин на въздействие върху човешкото тяло.

№1: Облекчава Стреса и Хроничното Усещане за Умора!

човек под стрес

Който и да е вид масаж действа отпускащо на тялото и душата. Когато се почувствате прекомерно напрегнати от работния ден, опитайте се да забравите на стресиращите емоции и се отпуснете чрез методите на акупресурното въздействие. Можете и сами да стимулирате определени точки от тялото, но за да бъде по-пълноценно времето за релаксация, накарайте любимия си човек да го направи. Фокусирайте се върху т. нар. ‘точка на небесния стълб’, която се намира на сантиметър и половина под скалпа от двете страни на гръбначния стълб.

№2: Дава Енергия, Тонус и Жизненост!

щастлива двойка на колела

Раздвижването и забързването на кръвообращението чрез масаж е един от най-добрите начини да се енергизираме. Окажете натиск върху точките на кожата, които се намират на 2-3 пръста разстояние от гръбначния стълб. Счита се, че именно тяхната стимулация може да облекчи и състояния като екзема, акне, натъртвания и отоци, предизвикани от по-острите форми на артроза. Освен това придавам и жизненост!

>> Виж Още: 10 Хитрини за Наистина Здравословен Сън <<

№3: Благоприятства Нормалното Функциониране на Хипофизата!

масаж на глава

Масажирането на точките, които се намират по продължение на веждите и се заключват в ‘третото око’ помежду им може да облекчи действието на хипофизната жлеза. Тя отговаря за доброто състояние на кожата най-горния епидермален слой.

№4: Срещу Акне и Черни Точки По Кожата на Лицето!

момиче, масажиращо лицето си пред огледало

Раздвижването на мускулите на лицето може да действа като добра превантивна мярка срещу появата на кожни проблеми. Принципите на акупресурното въздействие благоприятстват и допринасят за доброто здраве и външен вид на дермата. Натискът следва да е фокусиран върху скулите на бузата.

№5: Събужда Божественото в Човека!

Вдлъбнатината между долния край на ухото и челюстта е точката, върху която трябва да упражните натиск, ако искате да балансирате работата на щитовидната си жлеза, да премахнете възпаленията от повърхността на дермата и да и придадат мек отблясък и сияйност.

№6: Действа Срещу Главоболие и Шум в Ушите!

мъж с болки в ухото

Стимулирането на двете точки, намиращи се отстрани на врата в основата на черепа оказват пряко въздействие върху трапецовидния и стерноклейдомастоидалния мускул. Това може да облекчи оплаквания от рода на главоболие, световъртеж, шум в ушите и болка в очите. Неслучайно този конкретен енергиен център в организма се нарича ‘портите на съзнанието’.

№7: ‘Благоухание на Добре Дошли’ Облекчава Синузит!

мъж с хрема

Точката с име, което сякаш е взето от приказка, ‘Благоухание за Добре Дошли’ може да бъде открита отстрани до назалните пасажи. Прилагането на акупресурен масаж върху нея допринася за преодоляването на мигрената и неприятните странични ефекти, които съпровождат синузита. Поставете пръстите си отгоре и стимулирайте с лек натиск в продължение на минута.

Акупресурата Допринася за Благосъстоянието Ни от Хилядолетия!

древна китайска книга

Мнозина може да оспорват способността на акупресурата да допринася за преодоляването на медицински оплаквания. Но облекчаващата сензация, която носи, е помогнала на мнозина да се чувстват по-добре в собствената си кожа. А това е най-важният краен резултат!

Типичните акупресурни подходи не изискват използване на олио, но отличен помощник при борба с болката и неспокойството може да ви бъде Cannabis Oil.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *