5 Храни за По-Добра Памет и Концентрация

Време за четене: 6 min

Храни По-Добра Памет и Концентрация

Рене Декарт е считал, че човешката душа се намира в мозъка. На същото мнение са били и древногръцките философи Херофилус и Гален. Свикнали сме да считаме сърцето за най-важният орган в човешкото тяло. Ако погледнем чисто научно на нещата, обаче, ще стигнем до логичния извод, че мозъкът заслужава да е първенец. Защо? Той подава сигнали до всеки един орган, система и клетка на тялото, разчитайки на сложните взаимовръзки, образувани между невроните и свързващите ги синапси. Благодарение на правилно зададените команди, ние сме способни да се движим, чувстваме и мислим. Колкото по-добри са връзките между лявото и дясното му полукълбо, толкова по-интелигентни сме.

Как функционира човешкият мозък? Кое определя способността ни за памет и концентрация? Могат ли те да бъдат тренирани успешно? Помага ли по-здравословният начин на живот? Как да се храним, за да можем да мислим по-ясно? Кои напитки да избягваме?

Човешкият мозък никога не спи. Дори и когато ние го правим. Той е винаги ‚on‘. Така и трябва. Ако случайно се изключи, можем да излезем от ситуацията със сериозно физиологично, психическо или неврологично заболяване. Никой не иска да се стига дотам. Кой е най-добрият начин да подсилим функциите на този толкова важен орган? Според скорошна статия, публикувана в дигиталната платформа ‚Harvard Publishing‘ към Университета „Харвард“, това е храната. Консумирайки т. нар. „мозъчни стимуланти“, които забързват невротрансмитерните процеси и заздравяват връзките им, ние ставаме по-умни и по-концентрирани. Разбира се, това начинание може да бъде и утежняващо за семейния бюджет. Мнозина в България избират да се обърнат към био-продукти за по-добра мозъчна дейност. Сред най-популярните са капсулите срещу депресия Serenity. Те са чудесен начин да се справите с тревожността.

Вижте 5-те най-потентни за мозъка храни в статията по-долу!

Връзката между Диетата и Паметта

диета памет

Много хора се оплакват от наличието на лоша памет и концентрация. Експертите пък ни препоръчват да приемаме витамини или богати на антиоксиданти натурални изделия, като екстракт от гинко билоба. Истината е, че диетата може да бъде ключова за нормалното функциониране на мозъка. Това са установили голям брой научни изследвания, извършени в „Харвард“. Но как точно?

Храната е не само жизненоважна за живота. Тя е източник на удоволствие за нашите вкусови рецептори, когато и се наслаждаваме в компанията на семейство и приятели. Нейното значение за поддържането на здравето е признато от науката. В медицината е добре известно, например, че солта повишава кръвното налягане, а наситените мазнини – холестерола.

Основните доказателства, подкрепящи връзката между диетата и мозъчните процеси, като мисловните и когнитивните умения, са:

 • Специфични хранителни вещества в храната, като Омега-3 мастни киселини, флавоноиди, витамините B, D и E – са свързани с подобрена когнитивна функция при възрастните хора.
 • Хранителните ни навици могат да повлияят на начина на комуникация на нашите мозъчни клетки.
 • Стимулиращите мозъка храни и напитки автоматично забързват и заздравяват сигналите, подавани от мозъка към невроните и клетките.

Как Да Се Храним за По-Добра Памет и Концентрация?

храна памет концентрация

Някои храни и напитки могат да бъдат считани за добри или лоши за паметта и концентрацията. В научните среди е популярно схващането, че придържането към средиземноморската диета може да ни помогне да съхраним своето сърдечно здраве. Но  не само. С него насищаме тялото си с така нужните витамини за памет и концентрация. Този хранителен режим е подходящ за цялото семейство, дори и децата. Може да се каже, че планът е същински витамикс за мозъчните функции!

Това гласят повечето експертни мнения за по-добра памет и концентрация. Нормалното когнитивното функциониране зависи от състоянието на мозъка. Няколко научни изследвания са измерили ефекта от спазването на диета от средиземноморски тип върху хора от Шотландия, които не са имали деменция. Това е т. нар. експеримент ‘Lohian Birth Cohort 1936’, финансирано от Обединеното кралство изследователски проект ‘Disconnected Mind’. В него е установено, че хората, които не спазват стриктно средиземноморската диета, са по-склонни да имат по-голяма загуба на общия обем на мозъка.

Кои са най-полезните хранителни навици за добра памет и концентрация, включени в средиземноморската диета? Научете ги сега!

 • Висок прием на плодове, зеленчуци, зърнени храни и продукти на пълнозърнеста основа (пшеница, овес, царевица и ориз);
 • Голяма концентрация на бобови растения (грах, боб и леща), съдържащи растителни протеини;
 • Много витамини (същински витамикс) за памет и концентрация;
 • Умерен прием на алкохол (обикновено, това е богатото на антиоксиданти вино) и риба;
 • Нисък до умерен прием на млечни продукти;
 • Нисък прием на червено и птиче месо;
 • Високо съотношение на мононенаситени към наситени мазнини;
 • Подходящ за подсилване на паметта и концентрацията на цялото семейство, включително и деца;

 

Топ 5 Хранителни Продукти, Водещи До Лоша Памет и Концентрация!храни лоша памет

Мозъкът е най-важният орган в тялото ви. Той кара сърцето ви да бие, белите дробове да дишат и всички системи в тялото ви да функционират. Ето защо е от съществено значение да го поддържаме в оптимално състояние със здравословна диета.

Някои храни имат отрицателно въздействие върху мозъка, водейки до лоша памет и концентрация. Те увеличават и риска от развиването на Алцхаймер, рак и деменция. За щастие, можете да помогнете за намаляване на риска от заболяване, като изключите някои продукти от диетата си.

5-те хранителни продукта, водещи до лоша памет и концентрация, са:

 1. Газираните и Енергийните Напитки;
 2. Преработените Въглехидрати;
 3. Твърдият Алкохол;
 4. Наситените с Преработени Захари Изделия;
 5. Полуфабрикатите;

Бързи и Лесни Упражнения за По-Добра и Силна Памет и Концентрация

Упражнения Памет Концентрация

Много учени считат мозъка за най-важният орган в човешкото тяло. Той си запазва тази титла, благодарение на факта, че отговаря за правилното изпълнение на всички функции в тялото. Без него, организмът ни няма да знае, кога да вдиша и да издиша. Нито пък сърцето ще може да бие нормално.

Мислейки за него, веднага се сещаме за способността си да възприемаме и осмисляме подадената от околния свят информация. Нейното грижливо разпределение и съхранение в паметта е задача именно на мозъка. Но има ли как да подсилим когнитивните си умения и концентрацията по естествен път? Отговорът е „Да“!

Единият начин това да се случи е чрез правилна и богата на витамини диета, която да действа, като стимулатор на мозъчните функции. Но има и упражнения и практики, които могат да ни помогнат да постигнем по-избистрено ментално ниво. Кои точно са те? Спокойно, някои от тях въобще не са сложни. За да се радвате на добра, а не лоша, памет и концентрация, е достатъчно просто да се наспивате!

Нека разгледаме най-лесните упражнения и практики за по-добри мозъчни функции!

 1. Тренирайте редовно мозъка си! Практикуването на определени видове игри може да ви помогне да се концентрирате по-добре. Опитайте да го направите с бордови, стратегически и логически игри. Или пък със судоку, кръстословици, шах, пъзели, игри за търсене на думи или памет.
 2. Подобрете качеството на съня! Лишаването от сън може лесно да наруши концентрацията. Да не говорим, че от него страдат и други когнитивни функции, като памет и внимание към детайлите. Инсомнията може да не ви създава твърде много проблеми, като трайно влошаване на настроението и ефективността ви на работа. Прекалената умора забавя вашите рефлекси и ви прави неспособни да шофирате или да извършвате други ежедневни задачи.
 3. Тренирайте по няколко пъти седмично! Повишената способност за концентрация е сред многото предимства на редовните упражнения. Спортът е от полза за всички. Проучване от 2018 г.открива доказателства, според които ежедневната физическа активност работи за подсилване на паметта.
 4. Прекарвайте повече време сред природата! Ако искате да повишите концентрацията си по естествен път, опитайте се да излизате навън всеки ден. Дори и да е само за 15 или 20 минути. Може да направите кратка разходка из парка. Престоят във всеки вид природна среда носи предимства.
 5. Опитайте се да медитирате, за да успокоите ума си! Практиките за медитация и концентрация са много полезни. Подобрената памет е само едното от предимствата им. Медитацията не означава просто да седиш мълчаливо със затворени очи. Йогата, дълбоко дишане и много други дейности могат да ви накарате да постигнете усещане за вътрешен мир и спокойствие.

Нека да видим, кои са 5-те най-потентни храни, наситени с витамини за добра памет и концентрация:

храни памет концентрация мозък

#1. Гинко Билоба – Сред Най-Мощните Билки за Памет и Концентрация!

Гинко билобата е известно, като една от най-силните билки на света, водещи до добра памет и концентрация. Освен това, тя премахва нервното напрежение и дава енергия. Избистря ума и ви кара да се чувствате в унисон със заобикалящата ви действителност. Мнозина я прилагат и за обостряне на либидото, тъй като увеличава издръжливостта и потентността. Затова попада и във формулата на био-капсулите за повече ментално спокойствие Ottomax+

#2. Кофеинът и Чистото Кафе – в Умерени Дози е Прекрасен Стимулант!

Няма вълшебен метод, който да повиши коефициента на интелигентност или да ви направи по-умни. Но някои вещества, като кофеина, могат да ви зареждат с енергия и да ви помогнат да се концентрирате по-добре. Можете да го намерите в кафето, черния шоколад, какаото и някои хранителни добавки. Той „събужда“ мозъка ефективно, но не прекалявайте с него. Можете да го приемате безопасно за по-добра памети концентрация и спокойно сърцебиене, залагайки на капсулите Cardio A.

#3. Мазната Риба, Богата на Омега-3 – Истински Мозъчен Буустър!

Рибата, богата на омега-3 мастни киселини, е прекрасен източник на протеини, даващи силен мозъчен тласък. Те са ключови за добрите когнитивни и ментални способности. Може да се каже, че ще спрем да функционираме нормално, ако не ги приемаме редовно. За нещастие, организмът не може да ги синтезира сам. От нас зависи да си ги набавяме изкуствено. Диетите с високи концентрации от тях са свързани с по-ниските рискове от деменция и инсулт и по-бавната загуба на ключови умствени способности с напредването на възрастта. Плюс това, те играят жизненоважна роля за добрата памет и концентрация. За здравето на мозъка и сърцето, яжте 2 (две) порции риба седмично. Ако нямате тази възможност, винаги можете да разчитате на био-капсулите за ясна мисъл и по-добро зрение Макси Вижън.

#4. Ядки + Черен Шоколад = Антиоксиданти + Витамини за Памет и Концентрация!

Суровите ядки и семена са добри източници на антиоксиданта Витамин Е. Проучвания го свързват с по-малкия когнитивен спад с напредването на възрастта. Той е един от най-често препоръчваните от лекарите витамини за по-ясна памет и концентрация. Тъмният шоколад пък е наситен с мощни антиоксидантни и полифеноли. Той съдържа естествени стимуланти, като кофеин, които могат да подобрят способността за мислене, концентриране и фокусиране. Насладете се на150 гр. ядки и тъмен шоколад на ден, за да получите нужната енергия и тонус, с минимум излишни калории, мазнини или захар. Можете да работите за повече енергия, сила, памет и воля да откажете цигарите и с био-капсулите NikotinOff.

#5. Боровинки и Горски Плодове – Малки Зрънца Стимул за Мозъка!

Изследванията показват, че боровинките могат да помогнат за защитата на мозъка от щетите, причинени от свободните радикали. Приемът им, заедно с този на почти всички горски плодове, намаля риска от свързани с напредването на възрастта състояния, като болестта на Алцхаймер или деменция. Диетите, които ги включват, подобряват, както способността за възприемане и съхранение на нови знания, така и за мускулната функция. Те са пренаситени с полезни антиоксиданти и витамини за добра памет и концентрация. 

Храната за Мозъка Е Храна за Цялото Тяло!

храна за мозъка

Вече успяхме да установим, че мозъкът е най-важният орган в цялото човешко тялото. Грижете се за него, защото така подобрявате здравето на всяка клетка, мускул и орган. Старайте се да включвате повече храни, подсилващи функциите му в менюто си. Така ще го превърнете в същинска машина. Не чакайте до утре. Започнете още от сега!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *