6 Работещи и Натурални Начина за Грижа и Запазване на Паметта

Време за четене: 4 min

мозък, лупа, буквиНашият мозък е главният двигател на целия ни организъм. Именно той изпраща правилните сигнали до всеки един от останалите органи в тялото, задавайки им кога и как точно да работят. Всеки знае, какво е да забравиш къде за последно си оставил ключовете. Стресът и преумората често изцеждат силите ни и увеличават риска от развиване на заболяване на паметта или централната и периферна нервна система. Съществуват няколко изключително лесни за предприемане мерки, чрез които можем значително да подобрим своята мисловна дейност, стига да ги изпълняваме редовно. Нека им обърнем специално внимание.

Фактори, Които Водят До Трайна Загуба на Паметта

Наследствеността е валидна за почти всички заболявания, които са свързани с паметта, дейността на мозъка и нервната система. Гените участват в абсолютно всеки един процес, който протича в човешкото тяло. Затова и има огромна вероятност да развием заболяванията, от които са страдали нашите родители.

куфари

Редовният прием на лекарства, алкохол и упойващи вещества също оказва негативно влияние върху състоянието и силата на паметта. Естествените хормонални промени в организма действат на подобен принцип. Добре е човек да избягва да пие антидепресанти, антихистамини, средства за отслабване и за регулиране на кръвното налягане винаги, когато има възможност и стига това да не пречи на здравословното му състояние.

Съществуват редица натурални методи, с които могат да се тушират симптомите на гореизброените оплаквания. Капсулите КардиФорм са подходяща алтернатива.

Ето и кои други фактори причиняват отслабване на паметта:

 • Промени в Хормоналните Нива При Бременност или Менопауза;
 • Недостиг на Качествен и Здравословен Сън;
 • Невъзможността за Отмора и Релаксация;
 • Неправилната Диета, В Която Липсват Важни Вещества Като Фосфор, Калий и Магнезий;
 • Консумацията на Прекалено Малко Течности.

Физическите Упражнения и Дейността на Мозъка:

плувен басейн, човек

Редовната активност на тялото води до постъпването на по-големи количества кислород в мозъка, което пък от своя страна улеснява функционирането на мозъка и прави паметта по-добра. Това ни кара да помним всякакъв вид информация значително по-лесно, както и да разширяваме обема на наученото. Подходящи упражнения за подобен вид тренировка на мозъка са кардиотата. Те включват:

 • Каране на Колело;
 • Джогинг;
 • Йога;
 • Тичане по Пътека за Бягане;
 • Плуване;
 • Качване на Стълби;
 • Танцуване;
 • Скачане на Въже.

Сега ще опишем 6 изцяло натурални практики и методи за правилна грижа и съхранение на нашата памет.

Практика №1: Редовно Тренирайте Мозъка Си!

момиче, книга, диван и кафе

Всяка една дейност, в която паметта има главна действаща роля, я тренира и прави по-добра. Колкото повече книги четете, толкова по-бързо ще се научите да обработвате и запаметявате информацията. Старайте се да я поддържате в топ форма. Подходящи занимания за това са решаването на кръстословици, четенето, играенето на стратегически игри от типа на шахмата и свиренето на музикални инструменти.

Практика №2: Използвайте Асоциации, За Да Помните По-Добре!

крушки и човек

Учените са установили, че съществуват няколко различни вида памет – работна, декларативна, епизодична, процедурна, семантична, краткотрайна, дълготрайна, средносрочна и пространствена. Колкото повече от тях ангажираме в процеса на запаметяването, толкова повече данни ще можем да обработваме. Това означава, че когато тръгнем да се опитваме да запомним даден факт е добре веднага да си изградим определен брой асоциации за него.

Практика №3: Поддържането на Здравословен Живот Помага!

жена в кухня със сок

Отделяйте си достатъчно време за почивка и редовно вземайте участие в даден вид физическа активност. Хранете се природосъобразно и направете всичко възможно, за да си осигурите приема на всички нужни хранителни вещества. Яжте риба, която е наситена с Омега-3 мастни киселини, плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти, предпазващи мозъчните клетки от увреждане. По някоя друга чаша червено вино с вечерята също не вреди – тя стимулира притока на кръв към мозъка и подсигурява неговото правилно окисление.

Практика №4: Ограничете Стреса и Си Дайте Достатъчно Време за Почивка!

момиче в хамак

В духа на популярната поговорка, че гладна мечка хоро не играе, знайте, че мозък без почивка не може да мисли. Направете всичко възможно, за да спите достатъчен брой часове на денонощие и не се пренатоварвайте. За всяко нещо си има време и място. Колкото и спешна да е една задача, по-добре е тя да бъде свършена като хората, а не веднага.

>>Вижте Още Полезни Съвети в Блога<<

Практика №5: Консумирайте Достатъчно Вода!

момиче пие вода

Невъзможността да се концентрираме и да запомним дадена информация често се асоциира със съпровождащо я главоболие, мигрена и необръщане на внимание на детайлите. Знаете ли, че една от най-честите причини за това е дехидратацията. Човешкото тяло се състои от между 65% и 75% вода. Без достатъчно количество от нея, то не може да функционира правилно и пречи на нормалното подаване на сигнали от мозъка до другите органи.

Практика №6: Смехът – Най-Добрият Лечител!

момчета

Може и да звучи странно и леко налудничаво, но няма по-добър лечител за болната памет от смеха. Той е в състояние да ни накара да се отпуснем и да елиминираме страничните негативни фактори от типа на стреса и преумората. Замислете се – дори и когато сте обидили някой в миналото, много лесно можете да го накарате да забрави за това, карайки го да се разсмее! Давайте качествена почивка на паметта си от време на време и тя ще ви се отблагодари. Нали знаете – усмивката краси човека, а той е оцелял, защото се е смял! Затова има и йога на смеха и различни смехотерапии – те наистина работят.

Подходящата Грижа за Паметта Я Прави Ваш Верен Съюзник!

Човек не може да оцелее без да е подсигурил правилното функциониране на своя мозък. Именно неговото развитие ни е накарало да открием огъня, да съградим домове и градове и да започнем да творим изкуство. Паметта изисква тренировка и поддръжка, но с прилагането на някои изключително лесни за изпълнение натурални практики тя ще бъде с нас до сетния ни час. Запомнете това!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *