Житна Диета

Време за четене: 4 min

житна диетаИсторията на човека е дълбоко свързана с пшеницата, наричана още жито. Това е първият растителен вид, който сме успели да култивираме като общество. Разчитаме на него за прехраната си, консумирайки различни видове продукти, в чийто състав влиза. Дълго време от него са се правили покривите на къщите, като тази строителна практика се запазва чак до късния 19-ти век. Тя е изключително богата на белтъци, протеини, минерални соли и витамини. Има позитивно влияние както върху организма, така и за влизането във форма, тъй като тялото има способността да я усвоява изключително добре. Духовният учител Петър Дънов е казал, че “… житното зърно е емблема на човешката душа”. Той поставя основите на житната диета, за която се говори, че е трудна, но изключително ефикасна.

Учителят Беинса Дуно, както са го наричали последователите му, е считал, че човешкото тяло има нужда от пречистващ режим на хранене, който да му помогне да се отърве от натрупаните през зимата излишни килограми и вредни за организма токсини.

Нов Метод за Отслабване – Топкова Диета. Прочетете Повече ТУК

За целта той създава специална житна диета, чието спазване следва да се извърши преди пролетното равноденствие – 21-ви март. Според него, тогава настъпвало символичното “прераждане” на годината и човешката душа, когато започва нов жизнен цикъл.

Нутриционисти твърдят, че това е една ползотворна диета, но човек трябва да е физически и психически подготвен за нея, тъй като е изключително тежка и първите дни често са съпроводени със странични симптоми като отпадналост и раздразнение.

Важно! Житната диета не е подходяща за бременни жени и хора с глутенова непоносимост.

Имайки предвид, че Учителят Дънов е родом от България, този хранителен режим е един от най-популярните на наша територия. Има значителен брой хора, които твърдят, че са успели да се отърват от излишните калории и да подобрят тонуса си, благодарение на нея. Същото споделят и за капките Idealica.

Какво Представлява Житната Диета?

житна диета, петър дъновСъздателят на житния режим твърди, че най-добрият период за минаването на този режим за пречистване на тялото и душата от негативни мисли и токсини е след пълнолуние през февруари.

Петър Дънов твърди още, че е от изключително значение житото да е расло в натурална среда. Консумацията на пшеница, която е била допълнително обогатявана с торове и химикали може и да не доведе до желаните резултати.

Приготвянето на продукта също е от ключово значение – зърната се запарват с вода, която е снета от котлона точно преди да заври. Оставят се да преседят през нощта в нея, за да могат да пуснат соковете си.

На сутринта водата се изпива, а прецедените зърна се изяждат. Хранителният режим не от най-късите диети и неговата продължителност е точно 10 дена.

Разликата между Житния Режим и Други Популярни Диети?

диета, ябълка, медПридобилите известност в последните години диети обикновено включват богата гама от хранителни продукти. Но някои от тези диети могат да се окажат опасни за здравето ви! Житният режим на Петър Дънов включва само пет – пшеница, мед, орехи, ябълка и вода.

Тяхната дажба също е значително ограничена – на човек се полагат до 100 гр. жито всеки ден, както и до 3 ябълки, до 9 ореха и 3 лъжици с мед. Консумацията на вода е препоръчителна и може да се пие до насита.

Според Дънов тя има силни пречистващи свойства, които възстановява жизнените сили и процесите, протичащи в организма и го пречиства от токсини и негативни енергии.

Любопитно?

Беинса Дуна твърди още, че за да се запазят регенериращите сили на житото, след варенето то следва да бъде омекнало, дори и леко разпукано, но не бива да е пуснало кълнове и преварено. Дневната дажба се разделя на три порции и се дъвче бавно и спокойно. Всяка хапка се предъвква по 100 пъти. Известен научен факт е, че предъвкването кара мозъка да изпраща сигнали за засищане на тялото.

Какво е Ангелската Супа?

ангелска супаПрез последния 10-ти ден от житната диета се извършва символично “захранване” на организма с т. нар. “ангелска супа”. Три средно големи картофа се сваряват в леко подсолена вода, като към края се добавят и няколко стръка магданоз.

Тъй като тялото е свикнало да приема по-малък брой калории, това е подходяща храна и за следващия ден. Подходящи за консумация са и леко подправени плодове и зеленчуци, както и хляб. Менюто и дневните дажби следва да се увеличават постепенно, за да не премине индивидът през шок.

Има ли Лечебна Криза при Житната Диета?

житната диетаДънов споделя, че е нормално на 2-рия и 3-тия ден човек да се чувства раздразнен, а могат да се появят и главоболие и усещане за отпадналост. Това се случва, тъй като вредните токсини започват да напускат организма.

Съветът му за преодоляването на тези симптоми е активна почивка и медитация. Туширане може да се извърши и чрез прием на 1-2 чаши преварена вода, лъжица мед и орехи. Той също така е на мнение, че диетата следва да се прекрати, ако се създаде усещане за преминаване през мъчение у индивида. Преживяването трябва да създава усещане за лекота и радост.

Защо Точно Пшеница?

ПшеницаУчителят Дънов счита житото за най-семплата, но ползотворна храна. Той твърди, че с култивирането му е започнала еволюцията на човешката общност и формирането на уседнало общество.

Пшеницата е изключително богата на диетични фибри и антиоксиданти, сред които най-силно изразено е присъствието на популярния в последните години ензим Q10. Той спомага за възобновяването на тъканите на кожата и придобиването на свеж външен вид.

Обвивката на житото пък е наситена с фосфор, Витамин B1, Витамин Е, магнезий и цинк. Затова е и толкова важно тя да не бъде премахната по време на варенето на житото. Идеята на спазването на тази диета е тонизиране на тялото чрез отслабване. Нейна алтернатива може да бъде и приемът на ReduSlim – натурален продукт с екзотичен акцент.

Вижте Още Полезни Съвети за Сваляне на Килограми

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *