Житна Диета

Историята на човека е дълбоко свързана с пшеницата, наричана още жито. Това е първият растителен вид, който сме успели да култивираме като общество. Разчитаме на него за прехраната си, консумирайки различни видове продукти, в чийто състав влиза. Дълго време от него са се правили покривите на къщите, като тази строителна практика се запазва чак до късния 19-ти век. Тя е изключително богата на белтъци, протеини, минерални соли и витамини. Има позитивно влияние както върху организма, така и за влизането във форма, тъй като тялото има способността да я усвоява изключително добре. Духовният учител Петър Дънов е казал, че “… житното зърно е емблема на човешката душа”. Той поставя основите на житната диета, за която се говори, че е трудна, но изключително ефикасна.

Учителят Беинса Дуно, както са го наричали последователите му, е считал, че човешкото тяло има нужда от пречистващ режим на хранене, който да му помогне да се отърве от натрупаните през зимата излишни килограми и вредни за организма токсини.

Нов Метод за Отслабване – Топкова Диета. Прочетете Повече ТУК

За целта той създава специална житна диета, чието спазване следва да се извърши преди пролетното равноденствие – 21-ви март. Според него, тогава настъпвало символичното “прераждане” на годината и човешката душа, когато започва нов жизнен цикъл.

Нутриционисти твърдят, че това е една ползотворна диета, но човек трябва да е физически и психически подготвен за нея, тъй като е изключително тежка и първите дни често са съпроводени със странични симптоми като отпадналост и раздразнение.

Важно! Житната диета не е подходяща за бременни жени и хора с глутенова непоносимост.

Имайки предвид, че Учителят Дънов е родом от България, този хранителен режим е един от най-популярните на наша територия. Има значителен брой хора, които твърдят, че са успели да се отърват от излишните калории и да подобрят тонуса си, благодарение на нея.

Какво Представлява Житната Диета?

Създателят на житния режим твърди, че най-добрият период за минаването на този режим за пречистване на тялото и душата от негативни мисли и токсини е след пълнолуние през февруари.

Петър Дънов твърди още, че е от изключително значение житото да е расло в натурална среда. Консумацията на пшеница, която е била допълнително обогатявана с торове и химикали може и да не доведе до желаните резултати.

Приготвянето на продукта също е от ключово значение – зърната се запарват с вода, която е снета от котлона точно преди да заври. Оставят се да преседят през нощта в нея, за да могат да пуснат соковете си.

На сутринта водата се изпива, а прецедените зърна се изяждат. Хранителният режим не от най-късите диети и неговата продължителност е точно 10 дена.

Разликата между Житния Режим и Други Популярни Диети?

Придобилите известност в последните години диети обикновено включват богата гама от хранителни продукти. Житният режим на Петър Дънов включва само пет – пшеница, мед, орехи, ябълка и вода.

Тяхната дажба също е значително ограничена – на човек се полагат до 100 гр. жито всеки ден, както и до 3 ябълки, до 9 ореха и 3 лъжици с мед. Консумацията на вода е препоръчителна и може да се пие до насита.

Според Дънов тя има силни пречистващи свойства, които възстановява жизнените сили и процесите, протичащи в организма и го пречиства от токсини и негативни енергии.

Любопитно?

Беинса Дуна твърди още, че за да се запазят регенериращите сили на житото, след варенето то следва да бъде омекнало, дори и леко разпукано, но не бива да е пуснало кълнове и преварено. Дневната дажба се разделя на три порции и се дъвче бавно и спокойно. Всяка хапка се предъвква по 100 пъти. Известен научен факт е, че предъвкването кара мозъка да изпраща сигнали за засищане на тялото.

Какво е Ангелската Супа?

През последния 10-ти ден от житната диета се извършва символично “захранване” на организма с т. нар. “ангелска супа”. Три средно големи картофа се сваряват в леко подсолена вода, като към края се добавят и няколко стръка магданоз.

Тъй като тялото е свикнало да приема по-малък брой калории, това е подходяща храна и за следващия ден. Подходящи за консумация са и леко подправени плодове и зеленчуци, както и хляб. Менюто и дневните дажби следва да се увеличават постепенно, за да не премине индивидът през шок.

Има ли Лечебна Криза при Житната Диета?

Дънов споделя, че е нормално на 2-рия и 3-тия ден човек да се чувства раздразнен, а могат да се появят и главоболие и усещане за отпадналост. Това се случва, тъй като вредните токсини започват да напускат организма.

Съветът му за преодоляването на тези симптоми е активна почивка и медитация. Туширане може да се извърши и чрез прием на 1-2 чаши преварена вода, лъжица мед и орехи. Той също така е на мнение, че диетата следва да се прекрати, ако се създаде усещане за преминаване през мъчение у индивида. Преживяването трябва да създава усещане за лекота и радост.

Защо Точно Пшеница?

Учителят Дънов счита житото за най-семплата, но ползотворна храна. Той твърди, че с култивирането му е започнала еволюцията на човешката общност и формирането на уседнало общество.

Пшеницата е изключително богата на диетични фибри и антиоксиданти, сред които най-силно изразено е присъствието на популярния в последните години ензим Q10. Той спомага за възобновяването на тъканите на кожата и придобиването на свеж външен вид.

Обвивката на житото пък е наситена с фосфор, Витамин B1, Витамин Е, магнезий и цинк. Затова е и толкова важно тя да не бъде премахната по време на варенето на житото. Идеята на спазването на тази диета е тонизиране на тялото чрез отслабване. Нейна алтернатива може да бъде и приемът на Choco Lite – приятна напитка с екзотичен акцент.

Вижте Още Полезни Съвети за Сваляне на Килограми

Жени Сиракова

Leave a Reply