Какво Е Глутен? – Приятел или Враг на Тялото и Здравето?

Време за четене: 4 min

глутен, сърце, хляб

Житото. Учителят Петър Дънов казва за него „Какъв хляб предпочитате: печен на фурна или на слънце? Ако питате мене, аз предпочитам хляб, печен на слънце, отколкото на фурна. И слънцето пече своя хляб – житото, като го прави на малки самунчета – зрънца.“ Той, също така, препоръчва консумацията на всички житни изделия в суровата им форма. Разработва и специализирана житна диета. В нея се запазват всички полезни вещества, като минерали и витамини, които природният продукт съдържа. Освен тях, всички житни култури са богати и на глутен. А какво точно е той? Това е веществото, което при обработка придава еластичност, консистентност и форма на крайния продукт. Неговият екстракт се използва, като спойващо вещество в почти всички продукти, налични на рафтовете на супермаркетите.

Но пренасищането на телата ни с него доведе до появата на нов вид заболяване през последния век – глутеновата непоносимост. Съществуват и различни форми на алергия. Те налагат незабавно отмиване на глутена от организма. А процесът е нелек, тъй като веществото присъства почти навсякъде. Изисква се спазването на безглутенова диета и покупката на специализиран вид хранителни изделия. Забравете за страстта си към сладкото. И без това е вредно за състоянието на кожата. А и ще отслабнете бързо и лесно без диети, намалявайки алкохола.

Съвременният пазар също предлага достатъчно голям брой изцяло натурални средства за по-добър баланс на сърдечно-съдовата система. Такива са филмираните капсули за нормални нива на кръвната захар Gluconol. Те вече се превърнаха в предпочитан от хиляди българи продукт.

Какво е глутен? Къде се съдържа? Как се стига до глутенова непоносимост? Кои са нейните първични симптоми? Това алергия към глутена ли е? Какво е безглутеновата диета?

Научете отговорите на всички тези въпроси в подробната статия по-долу!

Какво Е Глутен? Полезен или Вреден Е за Здравето?

месене, хляб, жито

 

Глутенът е протеин, който се среща естествено в някои зърнени храни, като пшеница, ечемик и ръж. Той действа като свързващо вещество, като държи молекулите в храната заедно. Също така, отговаря за еластичността на готовата продукция. Представете си готвач, който хвърля във въздуха парче тесто, а след това го разтяга с точилката. Без глутен, това няма как да се случи, тъй като то би се разкъсало изключително лесно. Докторът Емилия Пантелеева наскоро изнесе подробна лекция относно ползите и вредите от него.

От включващите го изделия, най-често консумираме житните и богати на пшеница храни. Отрицателното медийно внимание към тях и глутена накара мнозина да се съмняват в тяхното място и значение в една здравословна диета. Всъщност, има малко публикувани изследвания в подкрепа на тези твърдения. Повечето от научните трудове ги определят за повече от важни и полезни в умерено количество.

Тъмната страна на глутена е, че може да причини сериозни странични ефекти, като симптоми на глутенова непоносимост или алергия, при определени хора. Някои тела реагират по различен начин на приема му. Организмът им го счита за токсин, каращ имунните клетки да реагират грешно и да го атакуват. Ако несъзнателно чувствителният човек продължава да консумира богати на глутен продукт, се получава своеобразна битка, водеща до вътрешни възпаления.

Страничните ефекти и симптоми на глутеновата алергия могат да бъдат леки:

 • Умора;
 • Газове и подуване на корема;
 • Редуващи се запек и диария;

Но също и тежки:

 • Неволева и драстична загуба на тегло;
 • Липса на апетит;
 • Хронично увреждане на червата увреждане;
 • Различни автоимунни разстройства, като целиакия;

Как Да Разпознаем Симптомите на Глутенова Непоносимост и Алергия?

глутенова непоносимост, тесто, хляб

Хората с целиакия не могат да толерират глутен, дори и малки количества. Само 50 мг. от протеина – колкото има в един малък крутон – са достатъчни, за да възникнат здравословни смущения и проблеми. При хора, страдащи от състоянието, приемът на пшенични продукти задейства имунен отговор, който уврежда лигавицата на тънките черва. Това може да попречи на усвояването на хранителни вещества, да предизвика множество неприятни странични ефекти и да доведе до други проблеми. По-тежките от тях включват остеопороза, безплодие, увреждане на нервните клетки и припадъци.

Добрата новина е, че премахването на глутен от диетата може да елиминира вредата. Безглутеновата диета е основното медицинско лечение за цьолиакия (целиакия). Разбирането и спазването на стриктната форма на хранителния режим, обаче, може да бъде предизвикателство, което изисква консултации с диетолог. Както и проучване на въпроса, кои храни съдържат глутен и кои – не.

Други състояния, които могат да изискват намаляване или елиминиране на глутен в диетата, включват:

 • Глутенова чувствителна ентеропатия (Глутенова непоносимост): Това е непоносимост към глутен със сходни симптоми, както при целиакия, но без придружаващите повишени нива на антитела и чревни увреждания. Няма диагностичен тест за заболяването, то се диагностицира от трайни симптоми и отрицателен диагностичен тест за цьолиакия.
 • Алергия към пшеница: Това е форма на непоносимост към един или повече протеини (албумин, глутен, глиадин, глобулин), открити в пшеницата, диагностициран с положителни кръвни тестове за имуноглобулин Е. Алергията към определени храни също изиграва важна роля. Симптомите варират от леки до тежки и могат да включват подуване или сърбеж на устата или гърлото. А също и копривна треска, сърбящи очи, задух, гадене, диария, спазми и анафилаксия. Това състояние се наблюдава най-често при деца и подрастващи.
 • Херпетиформен дерматит: Той представлява кожен обрив, който е резултат от прекомерна консумация на глутен. Това е автоимунен отговор, който се проявява като постоянен червен сърбящ обрив по дермата, който може да доведе до образуване на мехури и подутини.

Какво е Безглутеновата Диета? Кои Храни Влизат в Нея?

безглутенова диета, хляб

Това, по същество, е диета, която премахва всички храни, съдържащи или замърсени с глутен. Тъй като включващите го пълнозърнести храни съдържат фибри и хранителни вещества, включително важни витамини от група В, магнезий и желязо, е важно да компенсирате липсата и недостига им. Наред с консумацията на естествено безглутенови храни, като плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, семена, риба, яйца и птици, има и някои пълнозърнести изделия. Те могат да бъдат консумирани свободно.

Безглутеновите пълнозърнести изделия са:

 • Киноа;
 • Кафяв, черен или червен ориз;
 • Елда;
 • Амарант;
 • Просо;
 • Царевица;
 • Сорго;
 • Африканско жито;
 • Безглутенов овес;

Балансираното Хранене Прави Духа и Тялото Здрави и Силни!

пица, месене, домати

Прекомерният прием на което и да е хранително изделие води до пренасищане. А това неимоверно има своите негативни последици за тялото. Ако искате да останете здрави и силни – постарайте се да балансирате елементите в своето седмично меню. Така ще си спестите и редица бъдещи главоболия. Винаги можете да се обърнете и към някое изцяло натурално средство за баланс на сърдечно-съдовата система. Добро предложение са филмираните капсули за по-хармонични нива на кръвната захар Glucomexil. Похапвайте здравословно за тонус и благоденствие!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *