Ползите за Здравето от Пчелния Прополис

Време за четене: 6 min


Пчелният прополис може и да не е толкова известен като лечебно средство в съвременната хомеопатия, но съществуват данни, че е бил ползван като мощен имуностимулант и противовъзпалителен препарат още в древността. Ползите от него са описани за първи път още през 350 г. пр. н.е. от великия философ Аристотел. Другото му наименование е пчелен клей и сега ще се постараем да разберем повече за него и положителните му свойства.

Пчелите добиват прополиса от смолите на няколко различни вида дървета, най-вече на круша, ела, смърч, бор и круша. Успяват да го извлекат от тях, смучейки го с пипалца и разлагайки активните вещества вътре със слюнката си.

Пчелният прополис на моменти може да бъде дори по-полезен от меда, тъй като е богат на над 75 различни полезни вещества – растителни смоли, желязо, манган, цинк, мед, восък, микроелементи и етерични масла.

От тях най-благотворно влияние върху човешкото тяло имат флавоноидите, които се прилагат широко във фармакологията, микробиологията и молекулярната биология. Все по-често влиза и в активния състав на различни лекарствени продукти, особено на тези, които целят укрепването на имунната система.

Знаете ли, че …?
Прополисът укрепва стените на капилярите, когато се приема под формата на крем за лице или стягане на кожата. Затова е и основна съставка нa Aktibion – лекарство за стави, който връща мобилността на ставите. Учени са успели да докажат, че има положително влияние върху смаляването на туморните образувания и подтиска развитието на раковите клетки.

Пчелния клей може да бъде и изключително добър дезинфектант за отворени рани, а пероралното му приемане се препоръчва при грип, настинки, възпаления и язви. Сега ще разберем точно как работи.

Какво Всъщност Е Прополисът?

Пчелният клей представлява симбиоза от восък, цветен прашец и смола, грижливо събиран от трудолюбивите пчелички. Именно на тях той дължи положителните си ефекти върху човешкото здраве.

Поемайки го, той не само придобива форма, но и се насища на полезните ензими в стомасите им. Там прополисът преминава и през процеса на млечнокисела ферментация. Химичната му структура е близка до тази на катрана, затова и цветовата му гама варира от тъмножълт до зелено или тъмнокафяв.

Пчелите го събират, тъй като го използват за спойващо вещество, което придава здравина на кошерите им. Помага им и да дезинфекцират дома си, така че медът да е безопасен за консумация. Счита се, че най-силният прополис се получава чрез събиране на растителния и цветен прашец на дърветата конски кестен, топола, бряст, бук, ела, смерч, бреза. Характерният му мек аромат пък се дължи на смесицата от мед, растителни пъпки и восък.

Затова и спреят срещу болки и парещи усещания в ставите Hondrolife има толкова приятна миризма и бързо успокояващо и антисептично действие. С него ще разберете пълния смисъл на израза свобода на движение.

Как Се Добива Пчелен Прополис?

Опитните пчелари създават кошерите така, че да могат лесно да остържат прополиса от страничните мрежи и рамки по стените му. Той се отделя на цели пелети, които после се увиват в целофанови торбички и се съхранява в хладилник. Така той става по-крехък, а премахването му – по-лесно.

Чистото вещество се държи на сухо място, където средната температура не се вдига над 25 градуса. Прекаленото му затопляне може да развали консистенцията му и да накара полезните му съставки да намалеят.

Как Се Прави Клеева Тинктура?

Този процес всъщност представлява постепенната ферментация на чистия прополис и превръщането му в алкохолен екстракт. Събраното вещество се почиства предварително от токсини като бои, восък или малки парчета дървесина.

Прави се разтвор със 70% етилов алкохол, а тинктурата се съхранява в топло или тъмно помещение и трябва да се разклаща два-три пъти на ден в продължение на две седмици, за да добие консистенция. Подходяща е за външно и вътрешно приложение.

Какви Са Основните Ползи за Здравето от Пчелния Клей?

Пчелният прополис има множество ползотворни за здравето функции, като част от тях включват биват следните:

  • Силно Антисептично и Антибактериално Действие: Унищожава развитието още в зародиш на различен вид опасни микроорганизми. Има дезинфекциращ и хигиенизиращ ефект при приложение в устната кухина. Широко използван срещу грип и простудни заболявания. Освен това може да се използва и като мощен антиоксидант. За това и присъства в състава на Nemanex!

  • Хармонизира Кръвообращението и Кръвното Налягане: Заздравява стените на кръвоносните съдове и спомага за правилното регулиране на процесите, свързани с него.

Ползи за здравето

 • Заздравява Костната Система: Засилва регенерацията на клетките и насища организма на калций, фосфор и желязо. Наскоро бе потвърдена и функцията му да стопира развитието на ставни и костни заболявания като остеопороза или артрит.

 • Кара Раковите Клетки Да Се Свиват: Убива ги, без да влияе на здравите клетки.

 • Хидратира, Подхранва и Изглажда Кожата: Има подчертаната функция да стимулира производството на колаген и еластин, както и да овлажнява в дълбочина. Новите клетки запълват междуклетъчното пространство, правейки я по-еластична и гладка. Придава мек отблясък и спомага за видимото подмладяване. Основна съставка на много кремове за лице и домашни рецепти за премахване на сенки и торбички под очите.

мед, прополис

Ползи от Прополиса за Красивата Кожа

Ползи от Прополиса за Красивата Кожа

Ползите за кожата от екстракта от прополис са изобилни.

Това е едно от малкото вещества в света, казват учените, за което е известно, че съдържа почти всички витамини и хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. За разлика от меда, прополисът се извлича от сока на иглолистни дървета, като бор и бучиниш, които никога не губят листата си.

Пчелите могат да превърнат този сок в лепкава смола, за която се твърди, че има цвят, вариращ от кафяв до зелен. След това, те прилагат прополиса, като лепило или бетон, за да държат кошера си цялостен. Може да се използва и за закърпване на дупки или отвори, създадени от неблагоприятно време или чужди нашественици; като насекоми и мечки.

Според редица дерматолози, пчелите също могат да използват прополиса, за да инхибират растежа на вредни патогени, като бактерии и гъбички. Това се случва в рамките на кошера и около структурата му. Изследванията показват, че прополисът има мощни антимикробни свойства, но най-вече по отношение на човешкото здраве. Например, множество публикации цитират неговата ефективност срещу вируси, бактерии и дори, като инхибитор на растежа ракови клетки.

Пчелният продукт е препоръчителен за хората със склонна към акне кожа. Те могат отлично да се възползват от предимствата на прополиса. Неговите антибактериални качества отлично се борят с бактериите, причиняващи кожния проблем. Докато овлажняващите и лечебните му свойства работят за по-бързото възстановяване на кожата. Прополисът е чудесен и в борбата с гъбичките по кожата. Можете да го срещнете, като основна съставка на популярния и високоефективен MIkoherb.

Прополисът също е мощно противовъзпалително средство, което съдържа аминокиселини, фенолни киселини, естери на фенолни киселини и флавоноиди. Както и канелена киселина, терпеноиди и кафеена киселина. Всички те спомагат за намаляване на дразненето, причинено от акне (или рани), както и за ускоряване на лечебния процес. И, подобно на растението алое вера, прополисът е чудесен за тези, които страдат от слънчево изгаряне. Той намалява възпалението и защитава компрометираната кожна бариера.

Ето и най-потентните качества на прополиса в битката за по-свежа и красива кожа:

 • Потентен Антибактериален и Противовъзпалителен Агент;
 • Ускорява Заздравяването на Рани и Белези от Акне;
 • Хидратира в Дълбочина;
 • Защитава от Слънчеви Изгаряния;
 • Дезинфекцира и Регенерира;

Прополис в Борбата с Гъбичките на Ноктите и Пръстите на Краката

Прополис в Борбата с Гъбичките на Ноктите и Пръстите на Краката

Точно, както и меда, който има дълга история на медицинска употреба, прополисът е бил широко използван, като естествено лекарство от хиляди години. Древни цивилизации на египтяните и римляните са го прилагали за различни видове заболявания. Както и за да подчертаят естествената красота на тялото. И докато на Запад, той често е бил пренебрегван, присъства широко в традиционната медицина на Южна Америка и Азия. Не се учудвайте, ако го срещнете в състава на много ефективни противогъбични продукти, като Exodermin крем.

Прополисът има отлични антибактериални свойства. Изследванията показват, че той е в състояние да инхибира бактериалния растеж и да разгражда био-филма от инфекции. Така не просто убива спорите на гъбичките, но и работи, за да ви защити от бъдещо заразяване. За разлика от фармацевтичните антибактериални лекарства, той не уврежда полезните бактерии в тялото ни.

Представлява чудесен алтернативен начин за премахване на гъбичките по краката и ноктите. И нещо повече, прополисът активно се бори с антибиотичната резистентност. Изследванията показват, че той може да направи устойчивите на лекарства бактерии отново податливи.

Ето и как да използвате прополиса, за да прочистите гъбичките от ноктите и кожата на краката:

 1. Вземете чист памучен тампон и поставете няколко капки прополисова тинктура върху него.
 2. Прилагайте върху засегнатите участъци по 2 пъти на ден върху чиста и суха кожа.
 3. Не отмивайте, а го оставете да попие.
 4. Продължавайте да го прилагате, докато ноктите и дермата не възстановят нормалния си външен вид.
 5. Хранете се здравословно и приемайте достатъчно течности.

Прополис – Ефективно Средство за Борба с Херпес Симплекс

Предварителните изследвания показват, че локалното прилагане на прополис може да спомогне за лекуване на рани. В проучване, публикувано в ‚Phytotherapy Research‘ през 2010 г., учени стигат до заключението, че екстрактът притежават противовирусно действие, което помага за унищожаването на вируса на херпес симплекс тип 1. Това е вирусът, който причинява херпес по кожата на лицето и тялото.

Прополисът има дълга и добре проучена история на осигуряване на защита срещу вируси. Голяма част от доказателствата показват, че прополисът подсилва имунната система и да кара инфекции да изчезнат по-бързо. В описаното по-горе научно изследване, прополисът е използван, както във формули на водна основа, така и във формули с етанол. На ефективно ниво, той успява да намалява инфекциозността с 99%. Освен това, активността на вирусите значително намалява при добавяне на разтвор на пчелния продукт. Затова е и част от състава на крема за борба с гъбичките по кожата Keramin.

Пчелното млечице е друго вещество, което е демонстрирало обещаващи качества, що се отнася до борбата с хроничните вирусни инфекции. Редовният прием може да намали чувствителност на организма и кожата. Така ще се възстановите по-бързо, ако сте изложени.

Прополис Странични Ефекти и Противопоказания

Прополис Странични Ефекти и Противопоказания

Както с всеки друг пчелен продукт, хората които имат вродена непоносимост към прополиса, може да развият странични ефекти, алергии или противокопазания. Не го приемайте и използвайте, ако имате астма или сте алергични към мед, иглолистни дървета, тополи, перуански балсам и салицилати. Той може да забави съсирването на кръвта и да увеличи риска от кървене при хора с проблеми с хемоглобина. Дори и в контролирана среда и по време на операция.

Прополис – Каква Е Правилната Доза

Прополис – Каква Е Правилната Доза

Той се предлага в много форми, включително таблетки, капсули, прах, екстракт и подсладени таблетки. Когато се използва локално, се намира в мехлеми, кремове, лосиони и други продукти за лична хигиена. Няма препоръчителна дневна доза прополис. Както и не са налични достатъчно проучвания върху хора, за да се определи, колко точно от него трябва да се приема за поддържане на здравословното състояние.

Пчелният Прополис – 100% Натурален Източник на Здраве и Виталност!

Хиляди пчелички грижливо са събирали мед и са преработвали прополис, за да можем ние, хората, да се възползваме от позитивното му влияние. Натуралният пчелен клей не само може да смъкне няколко цифри от ЕГН-тата ни, но и да се погрижи за това, никога да не боледуваме. Включете го в менюто си!

 

Жени Сиракова

2 мнения по „Ползите за Здравето от Пчелния Прополис

 1. Райна Жекова
  декември 29, 2017 в 11:45 am

  Нашите гледат кошери с пчели на село и най-редовно си вземам от тях пчелен прополис. Свойствата му са наистина невероятни! Най-редовно си правя маски за лице с него. Можете ли да ми кажете повече подробности за този Zdorov Propolis Cream?

 2. Лорина Игнатова
  декември 29, 2017 в 11:46 am

  Ох, направо се вдъхнових от тази статия! Благодаря за полезната информация, венага ще изтичам до някой био-магазин и ще си взема прополис или клеева тинктува. Много ми помогнахте. От години страдам от болки в колената заради стари травми. А Zdorov Pain Wax Cream може ли да ми помогне срещу тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *