Ползите за Здравето от Пчелния Прополис

Време за четене: 4 min


Пчелният прополис може и да не е толкова известен като лечебно средство в съвременната хомеопатия, но съществуват данни, че е бил ползван като мощен имуностимулант и противовъзпалителен препарат още в древността. Ползите от него са описани за първи път още през 350 г. пр. н.е. от великия философ Аристотел. Другото му наименование е пчелен клей и сега ще се постараем да разберем повече за него и положителните му свойства.

Пчелите добиват прополиса от смолите на няколко различни вида дървета, най-вече на круша, ела, смърч, бор и круша. Успяват да го извлекат от тях, смучейки го с пипалца и разлагайки активните вещества вътре със слюнката си.

Пчелният прополис на моменти може да бъде дори по-полезен от меда, тъй като е богат на над 75 различни полезни вещества – растителни смоли, желязо, манган, цинк, мед, восък, микроелементи и етерични масла.

От тях най-благотворно влияние върху човешкото тяло имат флавоноидите, които се прилагат широко във фармакологията, микробиологията и молекулярната биология. Все по-често влиза и в активния състав на различни лекарствени продукти, особено на тези, които целят укрепването на имунната система.

Знаете ли, че …?
Прополисът укрепва стените на капилярите, когато се приема под формата на крем за лице или стягане на кожата. Затова е и основна съставка нa FlexumGel – мехлем за стави, който връща мобилността на ставите. Учени са успели да докажат, че има положително влияние върху смаляването на туморните образувания и подтиска развитието на раковите клетки.

Пчелния клей може да бъде и изключително добър дезинфектант за отворени рани, а пероралното му приемане се препоръчва при грип, настинки, възпаления и язви. Сега ще разберем точно как работи.

Какво Всъщност Е Прополисът?

Пчелният клей представлява симбиоза от восък, цветен прашец и смола, грижливо събиран от трудолюбивите пчелички. Именно на тях той дължи положителните си ефекти върху човешкото здраве.

Поемайки го, той не само придобива форма, но и се насища на полезните ензими в стомасите им. Там прополисът преминава и през процеса на млечнокисела ферментация. Химичната му структура е близка до тази на катрана, затова и цветовата му гама варира от тъмножълт до зелено или тъмнокафяв.

Пчелите го събират, тъй като го използват за спойващо вещество, което придава здравина на кошерите им. Помага им и да дезинфекцират дома си, така че медът да е безопасен за консумация. Счита се, че най-силният прополис се получава чрез събиране на растителния и цветен прашец на дърветата конски кестен, топола, бряст, бук, ела, смерч, бреза. Характерният му мек аромат пък се дължи на смесицата от мед, растителни пъпки и восък.

Затова и кремът срещу болки и парещи усещания в ставите FlexumGel има толкова приятна миризма и бързо успокояващо и антисептично действие. С него ще разберете пълния смисъл на израза свобода на движение.

Как Се Добива Пчелен Прополис?

Опитните пчелари създават кошерите така, че да могат лесно да остържат прополиса от страничните мрежи и рамки по стените му. Той се отделя на цели пелети, които после се увиват в целофанови торбички и се съхранява в хладилник. Така той става по-крехък, а премахването му – по-лесно.

Чистото вещество се държи на сухо място, където средната температура не се вдига над 25 градуса. Прекаленото му затопляне може да развали консистенцията му и да накара полезните му съставки да намалеят.

Как Се Прави Клеева Тинктура?

Този процес всъщност представлява постепенната ферментация на чистия прополис и превръщането му в алкохолен екстракт. Събраното вещество се почиства предварително от токсини като бои, восък или малки парчета дървесина.

Прави се разтвор със 70% етилов алкохол, а тинктурата се съхранява в топло или тъмно помещение и трябва да се разклаща два-три пъти на ден в продължение на две седмици, за да добие консистенция. Подходяща е за външно и вътрешно приложение.

Какви Са Основните Ползи за Здравето от Пчелния Клей?

Пчелният прополис има множество ползотворни за здравето функции, като част от тях включват биват следните:

  • Силно Антисептично и Антибактериално Действие: Унищожава развитието още в зародиш на различен вид опасни микроорганизми. Има дезинфекциращ и хигиенизиращ ефект при приложение в устната кухина. Широко използван срещу грип и простудни заболявания. Освен това може да се използва и като мощен антиоксидант. За това и присъства в състава на пластирите за детокс Start Detox 5600.

  • Хармонизира Кръвообращението и Кръвното Налягане: Заздравява стените на кръвоносните съдове и спомага за правилното регулиране на процесите, свързани с него.

Ползи за здравето

 • Заздравява Костната Система: Засилва регенерацията на клетките и насища организма на калций, фосфор и желязо. Наскоро бе потвърдена и функцията му да стопира развитието на ставни и костни заболявания като остеопороза или артрит.

 • Кара Раковите Клетки Да Се Свиват: Убива ги, без да влияе на здравите клетки.

 • Хидратира, Подхранва и Изглажда Кожата: Има подчертаната функция да стимулира производството на колаген и еластин, както и да овлажнява в дълбочина. Новите клетки запълват междуклетъчното пространство, правейки я по-еластична и гладка. Придава мек отблясък и спомага за видимото подмладяване. Основна съставка на много кремове за лице и домашни рецепти за премахване на сенки и торбички под очите.

мед, прополис

Пчелният Прополис – 100% Натурален Източник на Здраве и Виталност!

Хиляди пчелички грижливо са събирали мед и са преработвали прополис, за да можем ние, хората, да се възползваме от позитивното му влияние. Натуралният пчелен клей не само може да смъкне няколко цифри от ЕГН-тата ни, но и да се погрижи за това, никога да не боледуваме. Включете го в менюто си!

 

Жени Сиракова

2 мнения по „Ползите за Здравето от Пчелния Прополис

 1. Райна Жекова
  декември 29, 2017 в 11:45 am

  Нашите гледат кошери с пчели на село и най-редовно си вземам от тях пчелен прополис. Свойствата му са наистина невероятни! Най-редовно си правя маски за лице с него. Можете ли да ми кажете повече подробности за този Zdorov Propolis Cream?

 2. Лорина Игнатова
  декември 29, 2017 в 11:46 am

  Ох, направо се вдъхнових от тази статия! Благодаря за полезната информация, венага ще изтичам до някой био-магазин и ще си взема прополис или клеева тинктува. Много ми помогнахте. От години страдам от болки в колената заради стари травми. А Zdorov Pain Wax Cream може ли да ми помогне срещу тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *