5 Начина за Сваляне на Кръвната Захар и Превенция на Диабет

Време за четене: 6 min

Сваляне на Кръвната Захар и Превенция на Диабет

Сигурно сте чували, колко вредна е захарта. Опитвате се да я ограничите от диетата си, защото може да ви накара да натрупате излишно тегло. Онова, което мнозина не осъзнават, обаче, е, че в най-чистата си форма глюкозата е основният източник на енергия за тялото. Ние не можем без нея. Дори и да преминем на кетогенната диета, стимулирайки тялото да използва кетони, за да функционира нормално, ние пак имаме нужда от въглехидрати.

Човешкият мозък дори има способността да произвежда сам глюкоза, ако концентрацията и в тялото падне под 25%. Затова е и толкова важно да поддържаме нормални нива на кръвната захар. Когато организмът ни не е способен да го прави, ние започваме да страдаме от състояние, известно още и като диабет. Той бива 2 основни типа – 1 и 2. Той представлява хронично автоимунно заболяване, при което панкреасът не е способен да произведе достатъчно количество инсулин. Или пък тялото не знае, как точно да го накара да стигне до клетките. Той е хормон, който организмът произвежда, когато разгражда въглехидратите в организма.

Как да регулирам кръвната захар и кои точно са нейните нормални нива? Трябва ли да спазвам специална диета? Какъв апарат се използва за следене на нивата на глюкозата в кръвта? Мога ли да я сваля по естествен път? Кои мерни единици да следя? Какви са основните симптоми на захарен диабет?

Най-добрата грижа е превантивната. Хиляди хора в България избират да се обърнат към изцяло естествените средства за по-добър контрол на нивата на кръвна захар. Сред най-предпочитаните био-продукти се нареждат капсулите Diaform+. Те имат достъпна цена и изцяло натурален състав.

Научете 5-те начина за сваляне на високата кръвна захар и превенция на диабет в домашни условия по-долу!

Какво Е Диабет? Колко Видове Има?

Какво Е Диабет

Казано накратко, диабетът е нарушение на нивата на кръвната захар (глюкоза) и инсулина в кръвта. При страдащите от него, има сериозни нарушения в начина, по който човек произвежда и използва панкреатичния хормон. Той е главният отговорен за понижаването на кръвната захар, грижейки се за разпределението му от кръвния поток в клетките на тялото.

Науката разграничава следните основни видове диабет:

 • Диабет тип 1 се получава, когато поради автоимунни или други редки причини панкреасът се уврежда и не произвежда инсулин. Тази форма се диагностицира най-често в детска възраст, но може да се появи при възрастни.
 • При диабет тип 2 има проблем, както в производството на инсулин от панкреаса (дефицит), така и в използването на му от организма (инсулинова резистентност). Когато увреждането на клетките, произвеждащи го, прогресира до такава степен, че той вече не може спонтанно да отделя достатъчно инсулин, за да преодолее съпротивлението на организма към него, нивата на кръвната захар се повишават.

Излишъкът от глюкоза в кръвта е проблем, защото може да увреди кръвоносните съдове. Нещо повече, тъканите на тялото не могат ефективно да използват глюкозата за енергия. Това се дължи на факта, че твърде много от нея остава в кръвта, вместо да попадне в клетките.

Важно е да се признае, че високите нива на глюкоза са следствие от друг хроничен процес. Обикновено, той продължава години преди кръвната захар да стане висока. Добрата новина е, че диетата и физическите упражнения могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност и свързаното с това наддаване на тегло. А това, от своя страна, работи за предотвратяване на диабет тип 1 и 2.

Как Да Понижим Кръвната Захар По Естествен Път?

Понижим Кръвната Захар

Развиването на диабет тип 1 или 2 е диагноза, а не присъда. Затова и хората, които страдат от него трябва да мислят положително. Никой не иска да е болен, но има и далеч по-опасни и страшни състояние. Научете се да полагате необходимите дневни грижи за себе си. Дори и да сте с инсулиновозависим диабет, това няма да ви спре да живеете нормално. Нивата на кръвната захар могат да бъдат контролирани успешно.

Но как точно да го направим? Първо, следете за тях с глюкомер. Освен това, консумирайте достатъчно количество въглехидрати, за да има тялото ви енергия. Но и не прекалявайте с тях. Така рискувате не просто да надебелеете, а да вдигнете нивата на глюкозата в кръвта си до изключително опасни стойности. Набавяйте си нужната захар основно от плодове и зеленчуци, избягвайки тестените и сладкарски изделия.

По-долу сме подбрали и няколко полезни съвета за хората, които искат да действат превантивно на развиването на диабет!

 1. Фибри, фибри, фибри! Колкото повече, толкова по-добре. Те ще ви помогнат за стабилизирането на нивата на кръвната захар. А и ще доставят течности на клетките в тялото ви!
 2. Повече качествен сън! Добре известно на науката е, че сънят е изключително важен за правилното функциониране на тялото и мозъка. Нарушенията в редовното време за почивка и отмора водят до крайни изменения в биохимията на тялото. А това увеличава риска от диабет!
 3. Контролирайте стреса! Нищо не разрушава здравето така, както хроничното нервно напрежение. Отделяйте достатъчно време за релаксация и емоционално разпускане. Правете повече неща с любимите си хора!
 4. Не пропускайте закуска! Тя ви дава нужната енергия, за да стартирате деня си нормално. Похапвайте по-малки порции, но на по-чести интервали. Така и на тялото е по-лесно да ги смели.
 5. Движението е живот! Редовната физическа активност спомага за правилната детоксикация. Помага ни да отслабнем и забързва термогенетичните процеси. Спортувайте умерено, но всеки ден!

Кои Са Симптомите на Диабета и Високата Кръвна Захар?

Симптомите на диабет варират в зависимост от това колко е повишена кръвната захар. Някои хора, особено, тези с преддиабет или диабет тип 2, нямат никакви признаци на заболяването в продължение на години. При диабет тип 1, те обикновено се проявяват рязко и бързо, бидейки по-тежки. Това прави следенето на референтните стойности на кръвната захар с глюкомер или апарат изключително важно.

Според Американската асоциация за диабет, следните симптоми са индикация за високи нива на кръвната захар:

 • Повишена жажда;
 • Често уриниране;
 • Силен глад;
 • Необяснима загуба на тегло;
 • Наличие на кетони в урината (те са страничен продукт от разграждането на мускулите и мазнините, което се случва, когато в тялото няма достатъчно наличен инсулин);
 • Умора;
 • Раздразнителност;
 • Замъглено зрение;
 • Бавно зарастващи рани;
 • Чести инфекции – такива на венците, кожни или вагинални инфекции;

Кои Са Референтните Стойности на Кръвната Захар с Глюкомер?

Референтни Стойности на Кръвната Захар с Глюкомер

Имайте предвид, че не трябва да използвате показания на глюкомера, като единствено средство за диагностициране на диабет или преддиабет. Ако кръвната захар е висока, според този апарат, помолете помолете личния си лекар да ви направи кръвен тест, за да потвърдите диагнозата. Също така, еднократното отчитане на кръвната захар не е достатъчно за осигуряване на диагноза диабет. Необходими са поне две.

Nota Bene! Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати и сте загрижени за стойностите на глюкомера, които получавате, посъветвайте се с диетолог, как точно тя влияе на кръвната захар.

Можете да използвате следните стойности на кръвната захар за референтни:

 • Нормална кръвна захар: По-малко от 100 мг. / dL (5.6 mmol / L) след сън и до 140 мг. / dL (7.8 mmol / L) два часа след хранене;
 • Преддиабет: Между 100-125 мг. / dL (5.6-7.0 mmol / L) след сън;
 • Диабет: 126 мг. / dL (7.0 mmol / L) или повече след сън или по-високо от 200 мг. / dL (11.1 mmol / L) по всяко време през деня;

Нека научим 5-те домашни начина за сваляне на кръвната захар и контрол на диабета!

#1. Правилната Диета Е Ключова за Превенцията на Диабета!

Диета за Превенцията на Диабета

Хората с диабет изпитват сериозни затруднения да поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници. Кръвта става „прекалено сладка“, когато нивата на глюкозата се повишат. Захарта в кръвта идва от две места: черния дроб и храната, която ядем. Не можете да направите много, за да контролирате количеството захар, което те синтезират, но можете да регулирате диетата си.

Храните се състоят от три широки категории, известни като макронутриенти (основни хранителни вещества): въглехидрати, протеини и мазнини. Повечето продукти в менюто ни са комбинация от два или и трите макронутриента. Но често групираме храните според това, дали са предимно въглехидратни, протеинови или мазнини. Постарайте се да балансирате концентрациите им. Можете да го направите успешно и с био-капсулите Inspilar.

#2. Консумирайте Чисти Въглехидрати, Но Умерено!

Колкото повече въглехидрати се ядат по време на хранене, толкова повече захар се абсорбира в кръвта. Но и обикновено толкова по-висока ще бъде кръвната захар. Mного малко хора биха се съгласили, че сладките храни са полезни. Някои от тях, които считаме за здравословни, като плодовете, могат да са и пренаситени с глюкоза. И много хора не знаят, че нишестените храни, от типа на хляб, ориз, тестени изделия и картофи, бързо се превръщат в чиста захар, докато организмът ги абсорбира.

Въпросът може да бъде и чисто индивидуален. При определени хора, консумацията на картофи може да повиши кръвната захар толкова, колкото приемът на 9 ч. л. захар! Трудно да се предскаже, как точно ще скочи номиналната стойност на глюкозата. Тя варира, в зависимост, от генетиката и изходната чувствителност към инсулина.

При всички положения, не е препоръчително да консумирате прекалено много чиста захар. Балансирайте я с протеините и мазнините. Разбира се, не е нужно да сте сами в тази битка. Винаги можете да се обърнете и към био-продукт, като капките HeartTonic.

#3. Медитацията – Начин Да Избегнете Стреса и Да Противодействате на Диабета!

Стресът причинява всякакви здравословни и психологически проблеми. Ако се съмнявате в това, припомнете си, колко пъти лошият ден ви е карал да кажете нещо, за което сте съжалявали. Освен това, той влияе и на избора на храна. Логично, може да повиши и нивата на кръвна захар. Затова е и препоръчително да направите всичко възможно, за да намалите нивата на тревожност.

Чудесен начин за намаляване на стреса е медитацията. Редица проучвания сочат, че тя намалява общата тревожност, дори и в единични случаи. Отделяйки време да „изчистите“ ума си от негативните мисли, тялото ви се отпуска и стресът намалява. Не всеки има време за йога и отмора в забързаното ни ежедневие. Но био-капсулите за контрол на кръвната захар Inspilar са винаги до вас!

#4. Бъдете Хидратирани!

„Пийте повече вода“ не е революционен здравословен съвет. Но много хора забравят, че клетките в човешкото тяло се състоят основно от вода. Избягването на дехидратация е изненадващо полезно за балансиране на кръвната захар. Ниският дневен прием на вода увеличава риска от диабет. Когато кръвната захар се повиши, тялото се опитва да се освободи от излишната захар възможно най-бързо. Обикновено, това се изразява чрез повишена диуретика.

Липсата на вода в организма означава, че то няма как да се отърве от излишните въглехидрати. Следователно, рискът от развиване на диабет се увеличава. Направете всичко, за да останете хидратирани.

#5. Станете (Про)Биотични!

Пробиотиците се грижат за нормалното функциониране на стомашно-чревната система. Но не само. Чрез повторното въвеждане на тези здравословни бактерии в червата, те са верен помощник при възпалителни и метаболитни проблеми. А също и за понижаване на кръвната захар.

Научните изследвания сочат, че ежедневната употреба на пробиотици значително намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. Ако нямате възможност да консумирате кисело мляко всеки ден, заменете го успешно с кефир правен вкъщи.

Диабетът Е Диагноза, А Не Присъда!

сваляне на кръвна захар превенция на диабет

Направете всичко възможно, за да поддържате нивата на кръвната си захар в нормални граници. Ако не успеете или вече имате диагностициран диабет тип 1 или 2, не се притеснявайте. Някои малки лайфстайл промени могат да ви помогнат да го направите просто диагноза, а не присъда.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *