Какво е Кефир? Полезни Свойства и Рецепта за Млечната Напитка

какво е кефир

Вероятно всеки от нас е чувал думата „кефир“. У нас тя придоби по-голяма популярност през последните години, като днес на пазара се срещат все повече разновидности от най-разнообразни марки. Българинът е върл фен на млечните напитки, но изпитва и традиционна свързаност към киселото мляко и айрана. Така че не е лесно да се намери място в българското сърце, щом става въпрос за млечни продукти.

Но все пак кефирът успя да направи това. Благодарение на своите изключително полезни свойства и богат състав от нужни хранителни вещества, напитката стана познат и обичан от много хора. Заради това нашият екип реши да подбере най-любопитните факти, свързани с млечната напитка. Подбрахме и известни съвети за направата на кефир в домашни условия – оказа се, че не е никак трудно да си го приготвите вкъщи! Останете с нас до края и разберете как!

Какво Представлява Кефирът?

кефир, мляко

Кефирът представлява млечна ферментирала напитка. Приготвя се чрез заквасване на кефирени зърна с мляко. Тези зърна съдържат гъба, протеини и полезни бактерии. Млякото, което се използва може да бъде както и от животински произход – краве, овче или козе, така и с растителен – оризово, бадемово, кокосово. Поради фактът, че кефирът е ферментирал млечен продукт, дори и хората, които страдат от лактозна непоносимост.

Кефирът наподобява йогурта и киселото мляко, но все пак съществуват и малко различия между тях. Обикновено маслеността на кефира е малко по-голяма, съдържа повече пробиотици и протеини. Йогуртът е по-гъст като консистенция, а кефирът обикновено се предлага като напитка. Съществуват и други вариации на кефир, които се доближават за киселото мляко. Ще ги разгледаме малко по-долу.

Какви Са Главните Ползи от Кефира?

кефир ползи

Най-голямата полза от кефира е, че е изключително мощен пробиотик. Те представляват микроорганизми, които имат множество предимства за нашето тяло. Свързани са най-вече с по-доброто храносмилане и контрола на теглото. Името на този пробиотик е Lactobacillus kefir и е уникален за кефирните зърна, с които става ферментацията му. Другите известни свойства на кефира включват:

 • Силен антиоксидант, който се бори с вредни бактерии, като e.coli;
 • Богат източник на калций, фосфор, магнезий, витамин К2, витамин В12 и В2;
 • Именно наличието на калций може да подпомогне здравето на костите и да намали риска от остеопороза;
 • Кефирът влияе благоприятно на храносмилането, като балансира и успокоява флората и фауната на стомаха. Може да помогне при разстроен стомах, диария и язва.
 • Може да се консумира от хора с лактозна непоносимост. По-време на ферментацията му лактозата бива разграждана от полезните бактерии и гъби.
 • Кефирът е нискокалориен с малко съдържание на мазнини. Добър избор е при хора, които са на диета. Те могат да се възползват и от натуралните капсули ReduSlim.

Има Ли Различни Видове Кефир?

видове кефир

Макар и напитката да е първият и основен вид, под който се прави кефира, тя вече не е единственият. Напитката започва да добива голяма популярност, а това кара големи производители да се заловят с повече експерименти. Днес потребителите могат да избират главно от следните категории:

 • Нискомаслен Кефир – Това е класическият, обикновен кефир. Той може да бъде открит във всеки супермаркет без да съществуват допълнения към името му. Ако все още не сте опитвали напитката, това е първият, който трябва да си вземете, за да усетите вкуса му.
 • Пълномаслен Кефир – Този вид често е по-гъст и с масленост около 3,6%. Вкусът би трябвало да е една идея по-плътен.
 • Био-Кефир – Всички знаем какво означава „био“. При направата на този продукт се използва биологично земеделие, мляко от свободни животни или органично отгледани растения. Колкото и да е здравословен обикновеният кефир, био-версията му е една идея по-полезна и вкусна.
 • Напитка Кефир с Плодове – Много производители искат да разнообразят своя каталог с плодови кефири. Повечето от тях добавят вкусове, подобни на тези за обикновените кисели млека за пиене. Включват най-вече ягода, праскова, кайсия, круша и киви. Някои от тях дори съдържат парченца плод. Ние, обаче, бихме препоръчали да си добавите хапнете истински плодове заедно с кефира. Например, нарежете половин банан и няколко ягоди в купичка. Отпивайте от кефира и похапвайте вкусни плодове. Така ще почувствате плодовия вкус, който не идва от аромати с вероятно нездравословен произход.
 • Сгъстен Кефир, Наподобяващ Йогурт – Водещите млечни компании и мандри започват да използват нови технологии, които сгъстяват кефира. Консистенцията му става гъста и наподобява йогурт. Много от тях се предлагат с плодчета или мармалад, който често се намира на дъното на кутийката. Този вид кефир вече е доста популярен и може да се срещне във всеки голям супермаркет.

Как Да Си Приготвим Кефир Вкъщи? Лесна Рецепта за Начинаещи

кефир рецепта

Не се изискват специални уреди или много време на разположение, ако искате да си приготвите кефир вкъщи. Нашият екип подбра една лесна рецепта за начинаещи, която може да пробвате в комфорта на собствения си дом:

 1. Набавете си кефирени зърна от специален магазин или друг любител на кефира – около 14-28гр.
 2. Поставете ги в малък буркан.
 3. Добавете 500мл. прясно мляко – най-добре от органичен произход. Уверете се, че сте оставили 2-3 см. празно място на върха на буркана.
 4. Може да добавите и пълномаслена сметана, ако искате кефирът да бъде по-гъст.
 5. Поставете капачката на буркана и го оставете да ферментира за 12-36 часа.
 6. Вашият кефир е готов, щом сметта започне да изглежда сгъстена и спластена.
 7. Изцедете течната част, като поставите кефирените зърна в нов буркан за следващия път. Насладете се на здравословната напитка!

Изберете Здравословното!

жена пие мляко

Здравословният начин на живот е това, към което винаги трябва да се стремим. Невинаги е възможно – например, налага ни се да отидем на рожден ден на приятел, където има изобилие от торта, газирани напитки и алкохол. Важното е да не превръщаме нездравословната храна и липсата на движение във вреден навик. Ние препоръчваме да си направите балансирано седмично меню, към което да се стремите. Понякога ще Ви се прииска да си похапнете нещо по-калорично – бургер или пица. Това не би трябвало да е проблем, ако случаят остане единичен – например като награда за добрата работа накрая на месеца. А може да ги комбинирате и с чаша кефир. По този начин ще си осигурите по-добро храносмилане и контрол на апетита следващия път. В допълнение може да научите повече и за напитката за отслабване ChocoLite. Бъдете здрави, грижете се за себе си, почивайте си и обръщайте внимание на себе си! Само така ще се почувствате истински щастливи!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *