Кефир – Закуската с Кефир Е Полезна за Хора със Симптоми на Диабет!

Време за четене: 5 min

какво е кефир

Вероятно всеки от нас е чувал думата „био-кефир“. Тя придоби по-голяма популярност през последните години, като днес на пазара се срещат все повече разновидности. Българинът е върл фен на млечните напитки, изпитвайки традиционна привързаност към киселото мляко и айрана. Патриархиалните ценности, в които сме възпитани, ни правят консервантивни, като консуматори. Но пък с хубавото лесно се свиква!

Хиляди българи успяха да се научат, как се прави домашен кефир. Той няма и много известни странични ефекти и противопоказания. А и е повече от полезен. Закуската с кефир може да бъде чудесен хранителен старт на деня за хора със симптоми на диабет. Както и за тези с инсулиновозаивисм диабет. За това свидетелства и скорошна публикация в дигиталната библиотека на Националния здравен институт в САЩ. Дрождите от кефир са лесни за намиране. Можете да ги срещнете в почти всеки магазин за руски и украински продукти. Разбира се, ако имате нужда от помощ – изцяло натуралните средства за баланс на кръвната захар са насреща. Сред най-предпочитаните от клиентите в България са капсулите Diaform+. Те имат достъпна цена и ексклузивно органичен състав.

Био-кефирът може да бъде добра алтернатива и за хората с лактозна нетолерантност и глутенова непоносимост. Страдащите от чести стомашно-чревни смущения също редовно го приемат, за да се детоксикират и пречистят от паразити. Закваската за кефир (т. нар. кефирни зърна) имат сравнително достъпна цена в България. Ако добавите шепа горски плодове или резенчета банан, можете успешно да утолите „глада“ си за сладко и да се пречистите от въглехидрати?

Има ли изцяло био-кефир? Как се прави домашен кефир? Кефирните зърна – цената им у нас и по света? Има ли добър заместител на кефира на пазара? Полезен ли е за хора със симптоми на диабет?

Научете всичко за кефира по-долу!

Какво Е Био-Кефир? Полезен Ли Е За Хората с Инсулиновозависим Диабет?

кефир, мляко

Кефирът представлява млечна ферментирала напитка. Приготвя се чрез заквасване на кефирни зърна с мляко. Те съдържат гъба, протеини и полезни бактерии. Млякото, което се използва може да бъде от животински произход – краве, овче или козе. Но, също така, и с растителен – оризово, бадемово или кокосово. Дори и хората, страдащи от лактозна непоносимост, могат спокойно да му се насладят. А за тези, които имат симптоми на диабет, той е задължителен продукт. Те могат да подпомогнат своя организъм и чрез приема на био-средства за по-добър баланс на нивата на кръвната захар, като Diatea.

 

Био-кефирът наподобява на вкус киселото мляко, но все пак съществуват и малко различия между тях. Обикновено маслеността на дрождите е малко по-голяма, съдържа повече пробиотици и протеини. Но не включва почти никакви въглехидрати, което го прави чудесен за хора на лечение на диабет или други видове диабет. Това се потвърждава и от уеб-страницата на онлайн журнала за здраве ‚HealthCentral‘. Авторът и специалист по хомеопатия – Дейвид Мендоса – го описва там, като:

„ … една от 7-те най-добри пробиотични храни за диабетици“

За разлика от киселото мляко, който е по-гъст, като консистенция, а кефирът обикновено се предлага под формата на напитка. Съществуват и други вариации, които се доближават до родното киселото мляко. Ще ги разгледаме малко по-долу. Закваската за кефира – цена и качество – е достъпна в България.

Кефир – Противопоказания – Ползи от Дрождите от Кефир

 

кефир рецепта

 

Най-голямата полза от кефира е, че е изключително мощен пробиотик. Те представляват микроорганизми, които имат множество предимства за нашето тяло. Свързани са най-вече с по-доброто храносмилане и контрола на теглото. Името на този пробиотик е Lactobacillus kefir и е уникален за кефирните зърна, с които става ферментацията му.

Може да се каже, че няма заместител на кефира – противопоказания също! Кефирните зърна имат достъпна цена, както и почти нулево съдържание на въглехидрати. Те са повече от подходящи за хора със скрит диабет – симптоми и признаци. Всеки, който знае, от какво се получава диабета, може да стигне до извода, че приемът на био-кефир е полезен за баланса на нивата на кръвната захар.

Кефирните зърна имат добра цена. Но и ползите от тях за хората на лечение на диабет, или на които им предстои изследване за диабет, са безкрайни. Главните от тях включват:

 • Силен антиоксидант, който се бори с вредни бактерии, като e.coli.
 • Богат източник на калций, фосфор, магнезий, витамин К2, витамин В12 и В2;
 • Именно наличието на калций може да подпомогне здравето на костите и да намали риска от остеопороза.
 • Кефирът влияе благоприятно на храносмилането, като балансира и успокоява флората и фауната на стомаха. Може да помогне при разстроен стомах, диария и язва.
 • Може да се консумира от хора с лактозна непоносимост. По-време на ферментацията му лактозата бива разграждана от полезните бактерии и гъби.
 • Кефирът е нискокалориен с малко съдържание на мазнини. Добър избор е при хора, които са на диета.
 • Био-кефирът е природен продукт с много ползи и почти никакви противопоказания. Той е полезен за хората, които са на лечение на диабет. А също и за тези, които страдат от скрит диабет (симптоми).

Има Ли Различни Видове Кефир? Кефирни Зърна – Цена в България?

кефир ползи

Макар и напитката от био-кефир да е първият и основен вид, тя вече не е единственият. Напитката започва да добива голяма популярност, а това кара големи производители да се заловят с повече експерименти. Всяка от тях може да бъде приемана спокойно от хора с лактозна непоносимост. А също и от такива, които са на лечение на диабет, или с предстоящо изследване за диабет. Завкаската за кефир, също така, има сравнително разумна цена в повечето специализирани магазини.

 

Днес потребителите могат да избират главно от следните видове кефир:

 • Нискомаслен Кефир: Това е класическият, обикновен кефир. Той може да бъде открит във всеки супермаркет без да съществуват допълнения към името му. Ако все още не сте опитвали напитката, това е първият, който трябва да си вземете, за да усетите вкуса му.
 • Пълномаслен Кефир: Този вид често е по-гъст и с масленост около 3,6%. Вкусът би трябвало да е една идея по-плътен.
 • Био-Кефир: Всички знаем какво означава „био“. При направата на този продукт се използва биологично земеделие, мляко от свободни животни или органично отгледани растения. Колкото и да е здравословен обикновеният кефир, био-версията му е една идея по-полезна и вкусна.
 • Напитка Кефир с Плодове: Много производители искат да разнообразят своя каталог с плодови кефири. Повечето от тях добавят вкусове, подобни на тези за обикновените кисели млека за пиене. Включват най-вече ягода, праскова, кайсия, круша и киви. Някои от тях дори съдържат парченца плод. Ние, обаче, бихме препоръчали да си добавите хапнете истински плодове заедно с кефира. Например, нарежете половин банан и няколко ягоди в купичка. Отпивайте от кефира и похапвайте вкусни плодове. Така ще почувствате плодовия вкус, който не идва от аромати с вероятно нездравословен произход.
 • Сгъстен Кефир, Наподобяващ Йогурт: Водещите млечни компании и мандри започват да използват нови технологии, които сгъстяват кефира. Консистенцията му става гъста и наподобява йогурт. Много от тях се предлагат с плодчета или мармалад, който често се намира на дъното на кутийката. Този вид кефир вече е доста популярен и може да се срещне във всеки голям супермаркет.

Как Се Прави Домашен Кефир? Лесна Рецепта за Начинаещи!

видове кефир

Приемът на кефир няма противопоказания или странични ефекти. Освен това е полезен за различните видове диабет. Не е нужно да сте чели много на темата „Какво е диабет?“, за да знаете, че тези хора трудно разграждат глюкозата в кръвта си. Кефирните зърна имат добра цена в България, което прави напитката лесна за изпълнение.

Интернет-пространството е пълно с рецепти. Сред най-популярните се нарежда и краткото, но описателно видео на майстор-готвача Светлин Иванов, качено в YouTube. То дава съвсем ясна представа, как се прави домашен кефир.

Не се изискват специални уреди или много време на разположение, ако искате да си приготвите питателна закуска с кефир вкъщи. Нашият екип подбра една лесна рецепта за начинаещи, която може да пробвате в комфорта на собствения си дом:

 1. Набавете си кефрени зърна на добра цена от специализиран магазин – около 14-28гр.
 2. Поставете ги в малък буркан.
 3. Добавете 500мл. прясно мляко – най-добре от органичен произход. Уверете се, че сте оставили 2-3 см. празно място на върха на буркана.
 4. Може да добавите и пълномаслена сметана, ако искате кефирът да бъде по-гъст.
 5. Поставете капачката на буркана и го оставете да ферментира за 12-36 часа.
 6. Вашият кефир е готов, щом сметта започне да изглежда сгъстена и спластена.
 7. Изцедете течната част, като поставите кефирените зърна в нов буркан за следващия път. Насладете се на здравословната напитка!

жена пие мляко

Изберете Здравословната Закуска с Кефир!

Здравословният начин на живот е това, към което винаги трябва да се стремим. Невинаги е възможно. Понякога ни се налага да отидем на рожден ден на приятел, където има изобилие от газирани напитки и алкохол. Важното е да не превръщаме нездравословната храна и липсата на движение във вреден навик.

Ние препоръчваме да си направите балансирано седмично меню, към което да се стремите. Понякога ще Ви се прииска да си похапнете нещо по-калорично – бургер или пица. Това не би трябвало да е проблем, ако случаят остане единичен – например като награда за добрата работа накрая на месеца. А може да ги комбинирате и с чаша кефир. По този начин ще си осигурите по-добро храносмилане.Винаги можете да разчитате и на някое от многото био-средства за по-добър контрол на нивата на кръвната захар, като био-чаят ДиаТеа.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *