Комбинирайте Храни + Йога за Очи за По-Силно Зрение

Време за четене: 6 min

Храни + Йога за Очи за По-Силно Зрение

Очите са може би най-изразителната част от човешкото тяло. Те могат да бъдат леденостудени. Но от тях могат да прехвърчат и искри. Както и да струи „музика, лъчи“, по думите на великия поет Пейо Яворов. Освен изразител на емоции, този толкова важен органи ни служи за основен ориентир в заобикалящата ни действителност. Затова и трябва да извършваме редовна профилактика на очите. Това може да стане чрез различни упражнения. В последните години, широка популярност придобиха тибетската гимнастика за по-добро зрение, както и йога-тренировките.

Кои са различните видове увредено зрение? Нужно ли е да приемам добавки със селен за подсилване на зрението? Кои са най-полезните и вредни храни за очите? Препоръчително ли е да правя йога, за да подобря способността си за фокусиране и възприемане на образи? Кога се стига до частична или пълна загуба на зрението? Каква профилактика на очите да правя?

Влошеното зрение и хронични състояние, като астигматизъм, късогледство и далекогледство често налагат нуждата от носене на очила или контактни лещи. Добре е на всеки няколко месеца да ходите и на профилактични прегледи при офталмолог. Повечето експерти ще ви кажат и да преминете към по-природосъобразен начин на живот. Това включва правилна диета, богата на полезни за очите храни, както и йога-упражнения за по-добро зрение.

йога за очи

Добре е да се научите да разпознавате храните, богати рафинирани захари и соли. Те са изключително вредни за доброто зрение. Можете допълнително да подсилите способността си за фокусиране и възприемане на образи, обръщайки се към натуралните продукти за целта. Сред най-харесваните от клиентите за целта средства са био-капсулите Oculax. Мненията и отзивите за тях по форумите са отлични, а клиентите считат цената им в България за достъпна.

Научете, как да комбинирате полезните за очите храни с йога-упражнения за по-добро зрение!

Съдържание покажи

Влошава Ли Се Човешкото Зрение Все Повече? – Видове Увреждания на Очите!

овешкото Зрение Увреждания на Очите

Скорошни публикации в изданията ‚Forbes‘ и ‚Times‘ показват, че средностатистическият човек изкарва между 8 и 11 часа пред компютъра всеки ден. Това неиминуемо води до негативни странични ефекти. Някои от по-леките от тях, като болка в слепоочията, умора и лесна дразнимост, могат да бъдат симптом и на трайно увреждане на зрението. Не искате да рискувате да го изгубите напълно, нали?

Тогава може би е време да за профилактика на очите. Случвало ли ви се е да присвивате очи и да търкате очите си след дълго разтягане пред компютъра? Ако е така, не сте сами. Рязкото увеличаване на случаите на възрастни, страдащи от различни видове увредено зрение, значително нарасна през последните 20 години. Най-честите оплаквания са свързани със замъглено зрение, сърбящи и сълзящи очи, двойно виждане и други признаци на напрежение.

Експертите-офталмолози препоръчват да наблегнем на следните практики в ежедневието си, за да подсилим и запазим зрението:

 • Вземайте си 10-минутна почивка от компютърния екран на всеки кръгъл час.
 • Затваряйте очи и приложете известно напрежение върху слепоочията си, разтривайки ги, когато усетите умора.
 • Хранете се природосъобразно, включвайки богати на селен храни за по-добро зрение в менюто.
 • Излизайте по-често на чист въздух сред природата.
 • Правете йога-упражнения за очи.

Кои Са Най-Полезните и Вредни Храни за Очите?

Полезните и Вредни Храни за Очи

Поддържането на добре балансирана и здравословна диета е от ключово значение за поддържането добра способност за фокусиране. Визуалното възприемане и пресъздаване на образите е ключово за нормалното ни функциониране, като личности. Похапвайки повече полезни за очите храни, работим за намаляване на риска от развитие на различни видове проблеми със зрението. Сериозни заболявания могат да бъдат избегнати, ако включим в менюто си продукти, съдържащи витамини, лутеин и минерали, известни като антиоксиданти.

Следните храни се считат за най-полезни за очите:

 • Моркови, кейл, спанак и зелени зеленчуци. Те са наситени с Витамин А и лутеин.
 • Черен дроб. Още един чудесен източник на Витамин А.
 • Тиквички и брюкселско зеле. Отлични за набавянето на полезни антиоксиданти и лутеин.
 • Сладки картофи и масло. Отново, наситени с така важния Витамин А.
 • Мазна риба и морски дарове. Няма по-добър източник на Омега-3 от тях.

Избягвайте следните вредни за зрението храни:

 • Богати на рафинирани захари и транс-мазнини топинги, като майонеза, дресинг за салати или желета.
 • „Бели“ храни, като тестени изделия, хляб и ориз.
 • Мазни меса. Намалете свинското на трапезата.
 • Маргарин. Една от най-вредните за очите храни.
 • Наситени мазнини. Действат, подобно на „убиец“ на доброто зрение.

Нека обърнем повече внимание на най-добрите йога и тибетски упражнения за очи и по-добро зрение.

Йога за Очи – Бързи и Лесни Упражнения за По-Добро Зрение

Йога за Очи Упражнения Зрение

„Две хубави очи. Душата на дете. в две хубави очи; — музика — лъчи …“, гласи известното стихотворение на поета Пейо Яворов. Очите са прозорец към душата, в която се влюбване. Офталмологията пък ни помага да диагностицираме голям брой заболявания, според състоянието на ретината и лещата на окото. Зрителната ни способно ни помага да се ориентираме в заобикалящата ни действителност. Както и да забележим непосредствено приближаваща опасност, като препускаща с бясна скорост кола, наближаваща пешеходната пътека.

Случвало ли ви се е да присвивате очи и да търкате очите си след дълго седене пред компютъра? Ако е така, не сте сами. Сега средностатистическите възрастни прекарват повече от осем часа на ден, загледани в екрани от един или друг вид, по данни на Световната здравна организация. Този факт неиминуемо доведе до увеличаване на възрастните, страдащи от замъглено зрение, сърбеж и сълзене на очите и главоболие. Екраните, включително тези на компютърните монитори, таблетите и смартфоните, принуждават потребителите да фокусират погледа си на разстояние близко до лицето.

За щастие, йога упражненията за очи могат да помогнат за регенерация на очния мускул и клетките в ретината. Професионалните офталмолози също ги препоръчват Когато се практикуват внимателно, тези практики релаксират напрегнатите очни мускули, намаляват напрежението в лицето и очите. Могат и да спомогнат за укрепването на способността ни да фокусираме.

Ето и няколко бързи и лесни йога упражнения за подсилване на зрението:

Йога упражнение за фокусиране и укрепване на очните мускули.Йога упражнение за очи

 1. Седнете в удобна поза.
 2. Фокусирайте се върху обект в далечината и насочете поглед натам за няколко секунди.
 3. Преместете фокуса си върху по-близък обект и го погледнете за няколко секунди.
 4. После, фокусирайте нещо близо до вас, като палеца на ръката си.
 5. Обърнете погледа – първо обратно към средно далечния обект, след това към най-отдалечения.
 6. Повторете това упражнение няколко пъти за период от 2 минути.

Йога-упражнение срещу очна сухота и умора:

Йога-упражнение срещу очна сухота и умора:

 1. Седнете или застанете изправени. Дръжте раменете си отпуснати, вратът изправен и гледайте напред.
 2. Мигайте с очи много бързо за 10-15 секунди.
 3. Внимателно оставете очите да се затворят.
 4. Опитайте се да повтаряте процедурата поне веднъж на всеки кръгъл час.

Йога-упражнение за заздравяване на очния мускул:

Йога-упражнение за заздравяване на очния мускул

 1. Разтривайте енергично ръцете си за 10 секунди, за да създадете усещане за топлина и енергия между дланите.
 2. Внимателно поставете дланите върху очите си и ги затворете. Направете няколко дълбоки вдишвания и по-дълги издишвания,отпускайки тялото.
 3. Почувствайте, че топлината и тъмнината започват бавно да успокояват и да премахват всяко напрежение в задната част на очите.
 4. Оставете дланите да почиват върху очите, докато усещането за затопляне изчезне.

#1. Тибетско Упражнение на Покриване на Очите с Дланите на Ръцете

 Упражнение на Покриване на Очите

Разтривайте ръцете си една в друга за 10 до 15 секунди, докато се почувстват топли и заредени с енергия. След това внимателно ги поставете върху очите. Нека върховете на пръстите лежат върху челото, дланите – над очите и долната част да опира в бузите. Не докосвайте директно очните ябълки, но оформете „тъмна завеса“ пред тях.

Затворете очи, дишайте дълбоко и се отпуснете. Представете си очите, които поглъщат тъмнината, като гъба, приветствайки лечебната топлина и енергия от ръцете. Представете си, че стават меки и просторни и се насладете на тази почивка от визуална стимулация. Продължете тибетското упражнение с длани, докато се почувствате спокойни. Това може да отнеме няколко секунди или пет минути. Когато сте готови да „изплувате“ в реалността, бавно отворете очите.

Важно! Можете успешно да съчетаете това упражнение с длани с био-капсулите за очи Oculax.

#2. Йога-Упражнение за Подсилване на Зрението с Въртене на Очи!

Йога-Упражнение за Подсилване на Зрението

Седнете изправени с изпънат гръбначен стълб и отпуснете дъха си. Омекотете погледа, като релаксирате мускулите на очите и лицето си. Без да движите главата си, насочете погледа си нагоре към тавана. След това, бавно завъртете очите по посока на часовниковата стрелка, проследявайки възможно най-голям кръг. Внимателно фокусирайте върху обектите в периферията, докато правите това. Повторете 3 пъти, след това затворете очи и се отпуснете. Когато сте готови, извършете едно и също движение с въртене на очите 3 пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Полезно! Това йога-упражнение за подсилване на способността за фокусиране работи още по-добре с био-капсулите Ocuvit.

#3. Упражнение за Изместване на Фокуса!

Упражнение за Изместване на Фокуса

Отпуснете тялото си и вдишайте дълбоко. Дръжте едната си ръка право пред себе си в отпуснат юмрук, с палеца нагоре. Фокусирайте погледа върху него. Докато го правите, бавно придвижете палеца към носа си, изгубвайки ясния му образ. Направете пауза за 1-2 вдишвания и след това удължете ръката обратно в първоначално изпънато положение, като същевременно запазите фокуса върху палеца. Повторете до 10 пъти.

Изумително! Визуалното възприемане на близки и далечни образи ще стане още по-добро с био-капсулите VisOn!

#4. Йога-Упражнения за Очи за Вглеждане в Далечни Обекти!

Йога-Упражнения за Очи

Фокусирайте погледа си върху отдалечен обект. Ако сте на закрито, погледнете през прозореца. Вгледайте се в него възможно най-ясно, като същевременно отпускате мускулите на очите и лицето постепенно. Поемете дълбоко въздух и след това бавно насочете погледа си към друг отдалечен обект около вас.

Представете си, че очите ви нежно вникват в изображението. Продължавайте да оставяте зрението си да „плава“ в околния свят, като направите пауза пред обекти на различно разстояние от вас. Като допълнителен бонус. Насладете се на визията и бъдете благодарни.

Ценно! Не изпускайте шанса да възстановите нормалното си зрение, комбинирайки тази тренировка за очите с био-капсулите OK LOOK!

#5. Ротационно Йога-Упражнение за Очи!

Йога-Упражнение за Очи

Седнете с изправени крака пред тялото. Поставете лявата ръка върху лявото коляно. Задръжте десния юмрук над дясното коляно, като палецът е насочен нагоре. Изправете лакътя. После, задръжте главата неподвижна, фокусирайки погледа върху палеца. Направете кръг с палеца. Повторете 5 пъти по посока на часовниковата стрелка и обратно на нея. После, започнете процедурата отново с левия палец. Когато приключите, затворете и отпуснете очите и се отпуснете напълно.

Знаете ли, че …? Био-капсулите за по-ясно зрение и фокус Oculax ще възстановят зрението ви по-бързо от всяко йога-упражнение!

Грижата за Очното Здраве Определя Качеството на Живот!

йога храни зрение очи

Никога не знаете, колко ценно нещо е човешкото зрение, докато не го изгубите. Направете всичко необходимо, за да го запазите. Извършвайте редовна профилактика на очите. Почивайте си и се смейте повече. Хранете се природосъобразно с богато на витамини, антиоксиданти и минерали меню. Така ще виждате и възприемате ясно света около себе си с всеки негов ярък детайл!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *