Козметика и Срок на Годност

Време за четене: 7 min

козметика, срок на годностКозметичните продукти са задължителен елемент от живота на почти всяка жена. Никоя млада или поотраснала вече девойка не може да започне деня си без любимото червила, молив или сенки. Макар и прекомерната употреба на грим да не е препоръчителна, тъй като може да запуши порите на кожата и тя да започне да задържа бактерии и мръсни частици, няма как да се отрече, че дамите държат на своята козметика, дори когато тя е само с медицинско предназначение. Затова е и от изключителна важност да се следи за точния срок на годност на стоките, които се предлагат в аптеките и магазините. Освен това трябва да можем да избираме правилната за нас козметика. По-долу ще се опитаме да помогнем на потребителите да определят по-добре времето, в което предпочитаната от тях козметика може да бъде прилагана.

Съвременните потребители са изправени пред много опасности. Често на опаковката на избраните от тях продукти пише определен срок на годност, а всъщност стоката може да бъде ползвана едва в продължение на 12 месеца след нейното разпечатване. Освен това препоръчваме да се запознавате добре със съставките, тъй като много продукти съдържат вещества, които не бихте сложили на лицето си.

Инструкциите за употреба често не дават ясна представа на закупилите конкретната стока, как точно трябва да се прилага тя. Това може да доведе до появата на досадни и вредни за здравето странични реакции като различни видове алергии, екземи, обриви и в по-крайни случаи – абсцеси и алергии.

Знаете ли, че …?

Лесно може да се разпознае, кога срокът на годност на даден козметичен продукт вече е изтекъл. Текстурата, ароматът и цветът им започват да се променя, колкото повече наближава датата. Гримовете и кремовете следва да не се нанасят автоматично, а да се инспектират предварително. Колкото и скъпа да е била стоката, тя задължително трябва да се изхвърли, ако вече не е с оригиналното си качество.

Какво Ще Се Случи, Ако Прилагаме Козметика с Изтекъл Срок на Годност

 Козметика с Изтекъл Срок на Годност

Няколко неща, които да имате предвид за изтичането на срока на годност на козметиката:

 • Спиралата и течната очна линия обикновено се считат за безопасни за употреба в продължение на три месеца.
 • Течните козметични продукти, използвани близо до очите, имат повишен риск от разпространение на бактерии.
 • Очните линии в стил молив, гел очни линии и моливи за устни могат да се използват до една година.
 • Основата на водна основа обикновено е добра за една година, докато основата на маслена основа е добра за около 18 месеца.
 • Помислете за смяна на кремообразна основа или ружове на всеки шест месеца до една година.
 • Прахообразната козметика и грим, ако се съхраняват правилно и без излагане на влага, са годни до две години.
 • Червилото е годно от една до две години, а гланцът за устни може да се използва от шест месеца до 1 година.

Често срещано погрешно схващане е, че гримът с изтекъл срок на годност е безопасен за използване. Това не винаги е така. Рисковете, свързани с използването на негодна козметика, включват запушени пори и създаване на среда за развитие на бактерии. Важно е да знаете, колко време е престоял продуктът, за да избегнете тези потенциални опасности за здравето.

Кожата ви може да реагира на съставките на продукта, ако срокът им на годност е изтекъл. Това неминуемо води до зачервяване или раздразнение. Ако бактериите попаднат в отворен контейнер или върху четка, те могат да се размножат бързо и да причинят обриви или други инфекции. Мухълът е друг често срещан проблем със старата козметика, Влагата се натрупва в контейнерите с течение на времето, което води до растежа на спори на гъбички.

Друг риск от използването на грим и козметика с изтекъл срок на годност е промяната в цвета на продукта с течение на времето. Това е особено важно за фон дьо тена. Колкото по-дълго се съхранява основата след покупка, толкова по-силно се окислява. Това изменя нейното оцветяване. Изхвърлете го, ако вече е преминал от бежов към оранжев нюанс. Заложете на безопасни био-продукти за по-красива дерма на лицето, като доказалият се фон дьо тен Pure Foundation.

3 Признака на Развалената Козметика

3 Признака на Развалената Козметика

Ето ги 3-те основни признака, че козметиката и гримът ни вече са извън срок на годност:

 1. Първата стъпка е да помиришете грима. Ако ароматът е лош изхвърлете го.
 2. Погледнете, дали има промяна на цвета. Например, много коректори ще се окислят и ще станат малко оранжеви.
 3. Обърнете внимание, дали текстурата се е променила или не и изхвърлете, ако продуктът започва да дразни кожата ви и тя губи от своята свежест и сияйност.

Трябва да изхвърлите грима си, след като изтече срокът му на годност. Тези числа обаче са средни, така че ако използвате коректор няколко дни след преминаването на 12-я месец, вероятно няма да изпитате никакви странични ефекти. Обърнете специално внимание на определен естествен грим и грижа за кожата. Съставът на повечето от тях не включва консерванти и те стават годни за по-кратък период от време. Ако имате очна инфекция, като зачервена очна ябълка, или форма на кожна инфекция. Дори и да не е основният източник на заразата, козметиката вероятно носи същата бактерия, която е причинила инфекцията.

5 Фактора, Които Карат Козметиката Да Се Разваля По-Бързо

Това са 5-те основни фактора, водещи до по-бързото разваляне на качеството на грима и козметиката:

 1. Използването на пръсти, а не на шпатулка, за изгребване на продукта от контейнера.
 2. Непочистването на уредите за нанасяне на козметика след употреба.
 3. Прекомерното излагане на слънчева светлина.
 4. Недоброто затваряне на контейнера и навлизането на влага в него.
 5. Непознаването на издръжливостта на съставките на грима или козметиката.

Някои продукти имат по-кратък срок на годност от други, в зависимост от техните съставки и начина, по който се използват. Козметиката с естествени съставки, органичните гримове и тези, създадени без консерванти, обикновено, изтичат по-бързо. Кремообразните изделия, като овлажнителите за лице или тяло, имат по-малка издръжливост от продуктите на маслена основа. Продуктите в бутилки с помпа са склонни да издържат по-дълго, тъй като са по-малко изложени на бактерии и кислород.

Основните продукти, които трябва да наблюдавате, са вашата спирала, грим за очи и кремове. Повечето експерти препоръчват смяна на спиралата на всеки два до три месеца. Не се опитвайте да овлажнявате продукти, които нанасяте близо до очите си. Ако сенките ви изсъхват, в чекмеджето ви е оставена стара спирала, или кремът ви за очи изглежда малко зле, време е да ги изхвърлите.

Използването на продукти за очи с изтекъл срок на годност може да увеличи риска от очни инфекции и наранявания, така че най-добре ги изхвърлете. Изберете натурален продукт с високо качество и издръжливост, като био-крема с анти-ейджинг действие RevitaNaturalis.

Козметиката Да Се Разваля По-Бързо

Колко Дълго Време Издържа Неотворената Козметика

Сроковете на годност, които виждате отпечатани върху опаковката, са насоки за след отваряне на продукта. Може да е трудно да разберете, колко качествен е неотвореният грим, тъй като не е щамповано. Обикновено, ако се съхранява правилно на хладно и сухо място, повечето запечатана козметика издържа от 2 до 3 години.

Като се има предвид това, по-кремообразните продукти, които съдържат масла или течни съставки, като коректори или ружове, са годни по-кратко време. Това се отдава на способността на съставките да гранясват. Ако продуктът има естествена формула за без силен консервант, той също може да се развали, дори и да е запечатан.

Всички консерванти в грима се разграждат с времето, дори ако продуктът не е отварян. Така че никога не трябва да съхранявате продукти повече от 3 години. Ако изпитате дерматологично раздразнение или сърбеж веднага след прилагане – веднага измийте лицето и използвайте почистващ тоник. След това – изхвърлете продукта.

Важно е да съобразите козметиката, която използвате, с нуждите на типа кожа, който имате. Така ще избегнете допълнителни усложнения и ще се радвате на отлично здраве и красота на дермата. Също така, избягвайте определени храни и напитки, които съсипват нейното състояние.

Разчитане Срока на Годност

гримове, четки, срок на годностПроизводителите на козметика обикновено отбелязват месеца и годината, до която продуктите могат да се ползват по безопасен начин. Онова, което е добре клиентите да имат предвид, че този срок е валиден за стоки, които не са били изкарвани от фабричната си опаковка.

След като това се случи, обичайното разчитане на срока на годност е до 12 месеца от датата на отваряне. Друг важен фактор е, че законът задължава компаниите да отбелязват валидността на козметиката само, ако тя е под 30 месеца.

Опасността идва от факта, че даденият продукт може да е пребивавал повече от две години и половина по щандовете в магазините. Това важи особено силно за по-непопулярните козметични марки, чиито бройки трудно се разпродават.

Не са редки и случаите, в които потребителите могат да намерят изписан срок на годност с букви.

Калкулатор Срок на Годност

Макар и за територията на България все още да няма въведен официален електронен калкулатор за срок на годност, то такива отдавна са практика в Западна Европа и САЩ. Те изискват въвеждането на марката на козметичния продукт, както и уникалния му идентификационен номер.

Въпросният електронен калкулатор срок на годност веднага намира датата на производство и месеца и годината, до които стоката може да се ползва безопасно. Чуждестранните сайтове са валидни за всички световноизвестни марки козметика и могат да бъдат ползвани свободно.

Препоръчителен Срок на Годност на Козметиката

козметика, срок на годностТъй като включват в състава си различни видове екстракти и вещества, отделните типове грим имат вариращ срок на годност. По-долу ще разгледаме препоръчителния такъв на най-популярните козметични продукти:

 • Червила: Обикновено червилата попадат сред стоките за разкрасяване с най-дълга издръжливост. Те могат да бъдат прилагани без проблем в продължение на близо две години след отварянето им. Ако срокът им на годност вече е изтекъл, то това може лесно да се разпознае по неприятният аромат, който започва да се носи от тях.
 • Лакове за Нокти: Тяхната издържливост е същата като на червилата, като при тях загубата на консистенция и плътност е първият признак, че вече не са безопасни.
 • Моливи за Очи: Те са шампиони по отношение на козметика и дълготрайност. Могат да се ползват две години и половина, преди да се развалят.
 • Спирали за Очи: Започват да засъхват и губят плътност близо половин година след разпечатване. За красиви и обемни мигли може да изберете Foxy Eyes или MiraLash..
 • Сенки за Очи: Трайността им е близо 18 месеца, като към края на срока и на годност вече са странни на допир и загубили първоначалният си цвят.
 • Кремове за Кожа: Започват да се втечняват и да губят консистенцията си след шест месеца.
 • Козметика за Баня: Различните душ гелове, шампоани, сапуни и балсами запазват своето качество от две до три години.
 • Фон дьо Тен: Цветът му започва да изсветлява и има опасност той да предизвика алергии в периода между шестия и дванайстия месец след отваряне.
 • Очна Линия: Тя също може да доведе до неприятно парене в очите между деветия месец и първата година.
 • Четки за Нанасяне на Грим: Тъй като обикновено са изработени от издръжливи материали, те могат да служат вярно в продължение на години, но тяхното състояние и хигиена трябва редовно да се поддържат. Препоръчително е миенето с антибактериален сапун или шампоан, а кисненето в студена вода е противопоказателно.

Бъдете Омайни и Здрави Всеки Ден

козметика, натурална, срок на годност

Няма жена, която да не иска да впечатли околните с бляскав външен вид. Било то с блестящо бяла усмивка, буйна коса или нежна кожа без черни точки и старчески петна. За да може да го постигне успешно и да го запази, обаче, всяка дама трябва да внимава за срока на годност на козметиката, която купува.

Дори и най-скъпите марки гримове могат да залежат в аптеките и магазините. Предлагането на стока с изтекла давност се води престъпление и затова е и препоръчително, когато подобно нарушение бъде установено, да се съобщи веднага на вещото длъжностно лице.

Красотата и здравето вървят ръка за ръка, като едното не може без другото. Предварителната проверка на някои дребни детайли по време на пазаруване може да спести много излишни нерви.

жена, лице, козметика

Така ще можете да се наслаждавате на ефектите от избрания козметичен продукт, без да се притеснявате за нежелани последствия. А за да подсилите ефектите от козметичните продукти се погрижете за хидратацията и младежкия вид на кожата на лицето с крем Intenskin.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *