Козметика и Срок на Годност

Време за четене: 4 min

козметика, срок на годностКозметичните продукти са задължителен елемент от живота на почти всяка жена. Никоя млада или поотраснала вече девойка не може да започне деня си без любимото червила, молив или сенки. Макар и прекомерната употреба на грим да не е препоръчителна, тъй като може да запуши порите на кожата и тя да започне да задържа бактерии и мръсни частици, няма как да се отрече, че дамите държат на своята козметика, дори когато тя е само с медицинско предназначение. Затова е и от изключителна важност да се следи за точния срок на годност на стоките, които се предлагат в аптеките и магазините. Освен това трябва да можем да избираме правилната за нас козметика. По-долу ще се опитаме да помогнем на потребителите да определят по-добре времето, в което предпочитаната от тях козметика може да бъде прилагана.

Съвременните потребители са изправени пред много опасности. Често на опаковката на избраните от тях продукти пише определен срок на годност, а всъщност стоката може да бъде ползвана едва в продължение на 12 месеца след нейното разпечатване. Освен това препоръчваме да се запознавате добре със съставките, тъй като много продукти съдържат вещества, които не бихте сложили на лицето си.

Инструкциите за употреба често не дават ясна представа на закупилите конкретната стока, как точно трябва да се прилага тя. Това може да доведе до появата на досадни и вредни за здравето странични реакции като различни видове алергии, екземи, обриви и в по-крайни случаи – абсцеси и алергии.

Знаете ли, че …?

Лесно може да се разпознае, кога срокът на годност на даден козметичен продукт вече е изтекъл. Текстурата, ароматът и цветът им започват да се променя, колкото повече наближава датата. Гримовете и кремовете следва да не се нанасят автоматично, а да се инспектират предварително. Колкото и скъпа да е била стоката, тя задължително трябва да се изхвърли, ако вече не е с оригиналното си качество.

Разчитане Срока на Годност

гримове, четки, срок на годностПроизводителите на козметика обикновено отбелязват месеца и годината, до която продуктите могат да се ползват по безопасен начин. Онова, което е добре клиентите да имат предвид, че този срок е валиден за стоки, които не са били изкарвани от фабричната си опаковка.

След като това се случи, обичайното разчитане на срока на годност е до 12 месеца от датата на отваряне. Друг важен фактор е, че законът задължава компаниите да отбелязват валидността на козметиката само, ако тя е под 30 месеца.

Опасността идва от факта, че даденият продукт може да е пребивавал повече от две години и половина по щандовете в магазините. Това важи особено силно за по-непопулярните козметични марки, чиито бройки трудно се разпродават.

Не са редки и случаите, в които потребителите могат да намерят изписан срок на годност с букви.

Калкулатор Срок на Годност

Макар и за територията на България все още да няма въведен официален електронен калкулатор за срок на годност, то такива отдавна са практика в Западна Европа и САЩ. Те изискват въвеждането на марката на козметичния продукт, както и уникалния му идентификационен номер.

Въпросният електронен калкулатор срок на годност веднага намира датата на производство и месеца и годината, до които стоката може да се ползва безопасно. Чуждестранните сайтове са валидни за всички световноизвестни марки козметика и могат да бъдат ползвани свободно.

Препоръчителен Срок на Годност на Козметиката

козметика, срок на годностТъй като включват в състава си различни видове екстракти и вещества, отделните типове грим имат вариращ срок на годност. По-долу ще разгледаме препоръчителния такъв на най-популярните козметични продукти:

  • Червила: Обикновено червилата попадат сред стоките за разкрасяване с най-дълга издръжливост. Те могат да бъдат прилагани без проблем в продължение на близо две години след отварянето им. Ако срокът им на годност вече е изтекъл, то това може лесно да се разпознае по неприятният аромат, който започва да се носи от тях.
  • Лакове за Нокти: Тяхната издържливост е същата като на червилата, като при тях загубата на консистенция и плътност е първият признак, че вече не са безопасни.
  • Моливи за Очи: Те са шампиони по отношение на козметика и дълготрайност. Могат да се ползват две години и половина, преди да се развалят.
  • Спирали за Очи: Започват да засъхват и губят плътност близо половин година след разпечатване. За красиви и обемни мигли може да изберете Lash Parade или MiraLash..
  • Сенки за Очи: Трайността им е близо 18 месеца, като към края на срока и на годност вече са странни на допир и загубили първоначалният си цвят.
  • Кремове за Кожа: Започват да се втечняват и да губят консистенцията си след шест месеца.
  • Козметика за Баня: Различните душ гелове, шампоани, сапуни и балсами запазват своето качество от две до три години.
  • Фон дьо Тен: Цветът му започва да изсветлява и има опасност той да предизвика алергии в периода между шестия и дванайстия месец след отваряне.
  • Очна Линия: Тя също може да доведе до неприятно парене в очите между деветия месец и първата година.
  • Четки за Нанасяне на Грим: Тъй като обикновено са изработени от издръжливи материали, те могат да служат вярно в продължение на години, но тяхното състояние и хигиена трябва редовно да се поддържат. Препоръчително е миенето с антибактериален сапун или шампоан, а кисненето в студена вода е противопоказателно.

Бъдете Омайни и Здрави Всеки Ден

козметика, натурална, срок на годност

Няма жена, която да не иска да впечатли околните с бляскав външен вид. Било то с блестящо бяла усмивка, буйна коса или нежна кожа без черни точки и старчески петна. За да може да го постигне успешно и да го запази, обаче, всяка дама трябва да внимава за срока на годност на козметиката, която купува.

Дори и най-скъпите марки гримове могат да залежат в аптеките и магазините. Предлагането на стока с изтекла давност се води престъпление и затова е и препоръчително, когато подобно нарушение бъде установено, да се съобщи веднага на вещото длъжностно лице.

Красотата и здравето вървят ръка за ръка, като едното не може без другото. Предварителната проверка на някои дребни детайли по време на пазаруване може да спести много излишни нерви.

жена, лице, козметика

Така ще можете да се наслаждавате на ефектите от избрания козметичен продукт, без да се притеснявате за нежелани последствия. А за да подсилите ефектите от козметичните продукти се погрижете за хидратацията и младежкия вид на кожата на лицето с крем Intenskin.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.