Естествени Ексфолианти за Красива Кожа в Домашни Условия

Време за четене: 4 min

За да бъде нашата кожа чиста и свежа, а също така и здрава, е важно да отделяме време и внимание за нейната грижа. Ексфолирането на кожата е ключов момент за нейното поддържане. По този начин се отстраняват натрупаната в порите мръсотия и мъртвите клетки.

Когато говорим за ексфолиране на нашата кожа, пред себе си имаме няколко варианта за действие. Първо, пазарът изобилства от ексфолианти за лице, за тяло, като цяло ексфолианти за красива кожа. Друг вариант е подлагането на ексфолиращи процедури в СПА център или дерматологична клиника, но те освен, че са по-скъпи, често пъти са и много агресивни, оставяйки трайни следи върху нашата кожа. А за да е кожата хидратирана и подхранена, може да използвате крем Intenskin, който получава много положителни отзиви в онлайн форумите.

Затова и хората, в частност дамите са открили и т.нар. естествени ексфолианти за лице. Тези натурални ексфолианти могат да бъдат открити във всяко домакинство и да бъдат закупени от всеки магазин. Не струват скъпо и спестяват време и болка, асоциирани с козметичните процедури.

Натурални Ексфолианти за Лице – Предимства

Освен, че са по джоба на всеки, естествените ексфолианти са и много непридирчиви. Един домашно приготвен ексфолиант е лесен и бърз за забъркване, приятен за нанасяне и е напълно натурален. Природните и естествени ексфолианти подхранват кожата в дълбочина, като я поддържат чиста и сияеща. Те успяват да подобрят текстурата на лицето и цвета не по-зле от всеки друг козметичен продукт с такива функции, предлаган на пазара.

Но най-вече – не съдържат химия. Фактът, че можете да си направите домашен ексфолиант за лице от плод, например, ви гарантира, че няма да нанасяте по кожата си вещества, които не трябва да слагате на лицето си и може да увредят кожата. По-долу ще откриете няколко идеи за приготвянето на естествени ексфолианти в домашни условия, за да бъде вашата кожа здрава и сияйна. Запознайте се с храните, които съсипват кожата и тези, които я подхранват с колаген.

Малко Сода за Хляб за Красива Кожа

Сода за ХлябХлебната сода, или сода бикарбонат, е част от всяко домакинство. Освен за целите на приготвяне на кулинарни изкушения, хлебната сода има и едно нестандартно приложение. Тя е естествен ексфолиант за лице. За красива кожа на лицето, може спокойно да се доверите на сода бикарбонат.

За постигане на желание резултати, направете си домашно приготвен ексфолиант – паста от сода за хляб, идеална за домашен пилинг за лице. Содата спомага премахването на мъртвата коца и почиства порите. Препоръчително е да правите подобни маски вечер, за да прочистите лицето си от събраната през деня мръсотия. Освен това, содата за хляб премахва и излишното омазняване на кожата и намалява появата на черни точки.

Утайка от Кафе

кафеКогато правите сутрешното си кафе, не изхвърляйте утайката. Тя е прекрасен естествен ексфолиант за лице, от който можете да си направите маска в домашни условия. Втривайте утайката с нежни кръгови движения. Когато се изкъпете, ще забележите, че ексфолиантът е направил кожата ви мека и гладка. Освен това, утайката от кафе е способна да намали целулита.

Прилагайте този естествен ексфолиант внимателно. Не се препоръчва за по-суха и изнежена кожа.

Виж Още: Домашни Методи за Справяне Със Старческите Петна

Плодовете Естествени Ексфолианти

Плодовете Естествени ЕксфолиантиЕкзотичните плодове папая, нар и ананас съдържат т.нар. алфа-хидрокси киселини, които са изключително полезни за вашата кожа. Ензимите, които също така се съдържат в папаята, нара и ананаса, а именно – папаин и бромелаин, насърчават отделянето на мъртвите кожни клетки и тяхното отстраняване става по-лесно.

Ягодите също съдържат алфа-хидрокси киселината, която спомага за по-добрата ексфолиация. Те имат и още едно предимство – съдържат значително количество витамин C, който защитава кожата на лицето от вредните слънчеви лъчи и създава защитен слой срещу мръсотията от въздуха.

Кивито пък е естествен абразив. В натурален ексфолиант за лице са го превърнали малките му черни семенца. Той също действа и като андиоксидант, освен, че дълбоко подхранва кожата. Като цяло, всеки плод или зеленчук с абразивна структура може да бъде използван като домашно приготвен ексфолиант.

Мед и Кафява Захар

Мед и Кафява Захар, ексфолиантиКомбинацията от мед и кафява захар е много добър домашно приготвен ексфолиант за лице. Той е от тези натурални ексфолианти за красива кожа на лицето, които елиминират бактериите и почистват в дълбочина. Смесете три чаени лъжички мед с три чаени лъжички кафява захар. Пастата се нанася равномерно и с внимателни кръгови движения, така че да не нараним кожата. След което се оставя да постои около 15 минути, преди да се отмие с хладка вода.

Виж Още: 4 Домашни Рецепти за Премахване на Сенки и Торбички под Очите

Защо да се Възползваме от Естествени Ексфолианти?

домашен ексфолиант за лице, жена

Ексфолирането е процес, при който се отстранява най-горния слой от мъртви клетки и мръсотия, покриващи нашата кожа. След него, тя остава гладка и мека, има по-добър цвят и текстура.

На пазара са налични десетки, ако не и стотици продукти за ексфолиране на кожата на лицето. Предлагат се и различни козметични процедури, които обаче могат да бъдат твърде инвазивни и груби понякога. Затова хората са намерили алтернатива, а именно натуралните, естествените ексфолианти. Сега е много популярно „гладуването на кожата“ (skin fasting), но то може да се окаже не добър вариант за вашата кожа. Внимавайте и със срока на годност на козметичните продукти, които използвате!

Дали се намират на рафта в магазина, в шкафа в кухнята или дори в хладилника, редица домакински продукти могат да влязат в ролята на домашно приготвен ексфолиант. Ако нямате време за процедури или пък различните ексфолиращи продукти не са ви по джоба, естествените ексфолианти са идеалната алтернатива за здрава и красива кожа, особено ако са съчетани с правилните натурални кремове, като Intenskin.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.