Как Да Спрем Да Хъркаме, или 5 Хитрини за По-Спокоен Сън за Нас и Околните

Време за четене: 4 min

хъркане, спиране, двойка в легло

3 часът сутринта е. Вие спите сладко и спокойно в уюта на пухеното си легло. Човекът до вас също. Всичко е прекрасно в страната на Морфей. Но само до момента, в който единият от двамата не започне да издава режещо-ръмжащи звуци, по-познати ни като хъркане. Тогава тялото ни започва да извършва т. нар. Кусмаулово дишане. Въздухът, който навлиза в организма достига до по-дълбоки нива от обикновено.

Но може ли хъркането да бъде опасно за здравето и да търсим ли начини, как да спрем да го правим? Има ли как бързо и лесно да се отървем от издаването на прорязващия звук? Може ли да застраши живота ни повече, отколкото ухапването от кърлеж? Истината е, че хъркащите индивиди са много по-склонни към сънна апнея. Това е заболяване на горните дихателни пътища, което води до тяхното постепенно блокиране. Както и сами можете да се досетите, това създава сериозни рискове. Особено за дългогодишните пушачи, които така или иначе имат нужда от спешна детоксикация на белите дробове.

Това може да стане и с помощта на някое от многото натурални средства за пречистване на дробовете от цигарен дим. Добро предложение са билковите капки за детоксикация на организма от никотин NikotinOff. Повечето от клиентите по онлайн форумите споделят положителни отзиви за тях в своите мнения и коментари.

Нездравословното хранене, като склонността към преяждане и приема на твърде много сладко или солено, също става причина за появата на хъркане. А може да доведе и до подаграта – “болестта на царете” и любителите на охолния живот. Препоръчително е да преминете на благоприятна за сърдечно-съдовата система диета, като DASH-режима,  ако искате да контролирате по-добре теглото си.

Има ли домашно лечение за хъркането, което да ни спаси от режещия му звук? По-долу сме подбрали няколко хитринки.

За Да Спрем Да Хъркаме, Трябва Да Осъзнаем, Защо Го Правим!

хъркане, възглавница

Повечето от нас хъркат или са го правили поне няколко пъти в живота си. Можете и да простирате, че нямате абсолютно никакви спомени в това отношение. И това е факт. Само половинката ви или някой, който е спал в една стая с вас, е способен да го потвърди. Защото хъркането се случва именно, докато спите. Онлайн-пространството предлага безброй наръчници за това, как да спрете да хъркате. Един от по-скорошно публикуваните и популярни от тях е “Спрете да хъркате по лесния начин” от авторите Майк Дилкийс и Александра Адъмс.

Навярно си мислите, че хъркането не крие сериозни рискове за здравето. Замислете се тогава за настоящата си връзка. Колко дълго време може да ви изтърпи партньорът ви, ако продължавате да му хъркате вечер след вечер на главата? Най-много – броени месеци. И вие щяхте да бъдете кисели и раздразнен, ако не можехте да се насладите на поне час наистина спокоен сън. Разбира се, хъркането може да бъде симптом и на сериозно заболяване, като сънна апнея, вирусна инфекция или прекомерно стесняване на дихателните пътища. Но повод за него става и най-баналното прекаляване с алкохола и никотина през предишната вечер.

Нека да разгледаме основните причини, поради които хъркаме, за да научим, как да спрем да го справим:

  • Напредналата възраст. Колкото повече остаряваме, толкова повече се стеснява гърлото, а мускулният тонус там отслабва. Затова и възрастните хора хъркат по-често.
  • Недобра форма на тялото и наличие на излишно тегло. Мазнините затрудняват дейността на дихателната система.
  • Полът. Мъжете са по-предразположени, тъй като се раждат с по-тънки гърла.
  • Възпаления или инфекции на носа и синусите. Блокирането на въздушните потоци често става повод за издаването на режещия звук.
  • Неправилната поза на тялото. Спането по гръб кара вътрешните органи да притискат дихателните пътища.

Как Да Спрем Да Хъркаме? – Няколко Бързи, НО Ефективни Хитринки!

хъркане

След като вече сте установили, на какво точно се дължи хроничното ви хъркане, можете да предприемете стъпки към неговото разрешаване. Стига, разбира се, то да не е причинено от сериозна вирусна инфекция или сънна апнея. Тогава може би ще е най-добре да се консултирате с лекуващия ви уши-нос-гърло. Но това са много малко от случаите.

По-долу сме подбрали за вас някои бързи, лесни и ефективни хитринки за това, как да намерите спасение от хъркането:

  • Променете позата си за сън. Повдигането на главата на 10 см. по-високо може да улесни дишането и да насърчи езика и челюстта да се движат напред по правилен начин. Можете да използвате специализирани възглавници, които помагат да се предотврати хъркането, като се уверите, че мускулите на шията ви не са извити. Или пък спете на една страна, вместо на гърба си. Изпробвайте джаджа за уста против хъркане. Тези устройства, които наподобяват предпазителя на устата на спортист, както при боксьорите, ви помагат да отворите дихателните си пътища. Така поддържате правилна стойка на долната си челюст и езика си по време на сън.
  • Изчистете носните проходи. Ако имате запушен нос, изплакнете синусите с физиологичен разтвор преди лягане. Използването на назален деконгестант или носни ленти също може да ви помогне да дишате по-лесно, докато спите. Ако имате алергии, напръскайте срещу домашни акари и бълхи в спалнята си или използвайте лекарство за алергия.
  • Поддържайте нормална влажност на въздуха в спалнята. Сухият въздух може да раздразни мембраните в носа и гърлото, затова използвайте овлажнител за въздух.
  • Обърнете се към натурален продукт за детоксикация на белите дробове. Пушачите са по-склонни към развиване на дихателни алергии или раздразнения. Те затрудняват дишането и ни карат да хъркаме. Пазарът вече предлага достатъчно на брой натурални продукти за премахване на вредата от тютюневия дим. Добро предложение е спреят с органичен състав NikotinOff.

Успокойте Духа и Се Грижете за Тялото, За Да Спрете Да Хъркате!

хъркане

Никак не се спи приятно и спокойно в стая, в която има хъркащ човек. Ако тези изблици за издава не на дразнещия режещ звук при вдишване и издишване са случайно, то се търпят. Но превърнат ли се в редовна практика и начин на живот, те могат да накарат най-близките ни да предпочетат спането в друга стая. За да могат да си починат изобщо.

Погрижете се за своето собствено спокойствие и това на околните. Намалете стреса, балансирайте менюто и теглото си. Опитайте се да ограничите приема на цигари алкохол. Поддържайте се в добра форма. Неслучайно казват, че здравият дух живее в здраво тяло. Направете го и вие!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *