Доставка на Пратка – История, Куриерски Фирми, Процес, Пазар и Бъдеще

доставка, куриер

Развитието на технологиите започна да се случва с много по-бързи темпове в последните няколко десетилетия. Допреди 30 години почти никой нямаше персонален (настолен) компютър вкъщи. А днес той и лаптопът са задължителна част от всяко нормално домакинство. Използваме ги за работа и учене от вкъщи, като основен източник на информация и забавление. Преди 10 години пък пазарът предлагаше една няколко модела смартфона, а всички имахме обикновени мобилни апарати. Най-съвременните имаха цветен дисплей и на тях можеше да се сложи mp3-ка за за звук при получаване на обаждане. Повечето работеха с вградени или специално изтеглени моно- и полифонични мелодии.

Установено е, че при всеки един рязък скок в развитието на технологиите или определен раздел от науката, започват да се правят множество по-малки открития на по-кратки времеви интервали. Това важи за всеки един отрасъл от съвременния пазар. Преди 10 години никой не е и подозирал, че пазаруването на дрехи и био-козметика един ден ще се пренесе почти изцяло в онлайн-пространството. Сега има приложения, които позволяват на потребителя да пазарува дори свежи плодове и зеленчуци в Мрежата. Доставките са бързи, като в световен мащаб започнаха да се налагат тези, извършвани от дрон-устройства с дистанционно управление.

Официална статистика на бизнес-изданието ‘Forbes’ сочи, че приходите, реализирани от онлайн пазаруването и доставка на храна, стигнаха 200 милиарда долара. И това са данните, свързани само с един-единствен отрасъл на дигиталния шопинг и поръчката и доставката на различни стоки! Куриерските фирми започнаха да разиграват същински “игри на глада” помежду си, за да успеят да спечелят още по-голям пазарен дял. Глобалният пазар за презокеанска доставка, логистика и транспортиране на стоки пък се очаква да има ръст от 6.5% в периода 2018-2026.

И докато очакваме бъдещето да се случи, нека научим повече за историята на доставките и куриерите!

Виж Още: Покупката на Продукт по Света и У Нас – Процес, Методи, Видове, Клиенти!

Съдържание

История на Доставките – Къде Започва Всичко?

доставка, куриер

Има една основна дефиниция, давана от повечето речници на думата “куриер”. Тя означава ‘човек или компания, които извършват пренос на услуга, пратка, съобщение или писмо от т. А до т. B’. Различава се от обикновените национални пощи по редица фактори. Основният сред тях е фактът, че клиентът може да избира и определя някои от опциите.

Ето и кои точно са те:

 • Бързина;
 • Степен на сигурност;
 • Проследяване;
 • Специализация и индивидуализация на експресните услуги;
 • Сроковете за извършване на доставка;

Думата ‘куриер’ идва от френски език – ‘courier’ – и означава ‘бегач’. Това може да е учудващо за мнозина, но историята на доставките го предполага. В епохите, предхождащи тази на развитата индустриализация, този тип услуги са се извършвали, използвайки човешка или животинска сила. Широко известна е историят на Филипид. Според съвременниците му, този представител на Античността живеел в Древна Гърция. Неговият житейски подвиг е пробягването на 41 км. от града-полис Маратон до Атина, за да съобщи новината за спечелването на войната срещу персите през 490 г. пр. н. е.

Това не било нищо ново за времето си. Във времената преди механизацията и големите технологични открития, ‘бегачите’ (др. гр. ‘хемередроми’ – ‘ηεμερεδρομι’) били използвани за предаване на информация за важни за обществеността събития. В Древен Рим и Гърция те се наричали ‘anabasii’ (мн. ч. от ‘anabasis’, означаващ ‘онзи, който излиза’).

Този специфичен вид куриери, обаче, бил използван чак през Късната Античност, когато колесниците с коне заменили бягащите ‘пощальони’. Средновековието пък бележи началото на ездачите-пратеници, а се появяват и първите карети. Кралският двор пък плащал повече за лични куриери, отколкото била средната заплата за епохата.

Най-първите, които използвали ‘бегачи’, били древните перси по времето на управлението на Сир Младия. Така гласят историческите записки на древногръцкия хроникьор Ксенофон.

Виж Още: Помощ При Поръчка, Доставка и Плащане на Продукт

История на Доставките в България – Български Пощи и Предаването на Съобщения

доставка, поръчка

“Бългхарски пощи” АД се води един от 100-те най-големи работодатели в България, според проучване на в-к “Капитал”. Компанията е поставена на 3-та позиция. Макар и класацията да е от юни 2007-ма година, тя прекрасно илюстрова нуждата на потребителя от куриерски фирми. В случаи, става въпрос за първата на територията на нашата държава. Тя е предпочитана от клиентите в малките населени места, тъй като цената за извършване на услугата е изключително ниска.

Мнозина клиенти, обаче, споделят предимно негативни отзиви и мнения за дейността на “Български пощо”. Това се дължи, както на факта, че често има забавяния в обещания срок за изпълнение на поръчката. От коментарите в онлайн форуми, като “БГ Мама” (‘BG Mamma‘) често се подразбира, че пратките не просто пристигат със закъснение, а често изобщо не идват. Оплакванията за изгубени стоки и парични преводи, каквито националното куриерско дружество също предлага, са повече от много.

Големите компании пък изобщо избягват да работят с “Български пощи”. Фирмата е най-старият, което предполага, че би трябвало и да са най-опитният, доставчик на логистични, спедиторски и куриерски услуги на територията на страната. Но това изобщо не ги превръща в лидер на пазара. Много рядко ще срещнете компания, занимаваща се с онлайн търговия, която да предпочита да работи с тях.

Виж Още: Разговор с Оператор – Защо Ни е Нужен?

Ето и няколко факта за “Български пощи” и куриерските услуги в България:

 • Пощенски услуги съществуват по нашите земи още от времето на Османското владичество.
 • Единствената запазена автентична сграда от този период, обаче, е често наричаната “Турска поща” в гр. Видин. Тя е строена през далечната 1980 г.
 • Веднага след Освобождението на страната ни през 1878 г., Временното руско управление предава на новото станциите за пощенски съобщения.
 • През 1889 със специален закон на правителството се създава Главна дирекция на пощите и телеграфите.

Кои Са Най-Големите Куриерски Фирми за Доставка на Пратки и Поръчки У Нас?

фирма за доставки

“Български пощи” е пазарен лидер за доставянето на универсална пощенска услуга на потребителите до 2006 г. Новопоявилите се куриерски компании “Еконт”, “Спийди” и “Рапидо” успяват да я изместят от първото място. Техните спедиторски и логистични предложения се оказват по-примамливи за клиентите. Цените им са една идея по-високи от тези на “Български пощи”. Но потребителите ги предпочитат/. Те споделят в своите отзиви и мнения по форумите за оценки на действащи компании и работодатели, че услугите на частниците са по-качествени. Пратките не закъсняват. Винаги може да се разчита, че клиентът ще бъде информиран своевременно за доставката. Разполагат с телефонни линии за връзка. На клиентите е предоставена и възможността за директен контакт с куриера и уточняване на детайлите.

Те са по-напред от “Български пощи” и в осигуряването на следните основни и допълнителни куриерски услуги:

 • Универсални пощенски услуги;
 • Неуниверсални пощенски услуги;
 • Пенсии;
 • Винетки (Винетни стикери);
 • Митнически Доклади;
 • Търговска дейност;
 • Услуги по договори за възложителство;
 • Спедиторски и логистични услуги;
 • Товарни услуги;

Ето и най-популярните частни куриерски фирми на територията на България:

 • “Еконт” (‘Econt’): Това е първата спедиторска и куриерска фирма в България. Води началото си от гр. Русе в далечната 1993 г. в гр. Русе. Мото на фирмата е “Експресната доставка е стандарт за нас”. Има повече от 550 офиса в България. Считана е за иноватор в доставката на подобен вид услуги у нас. Има и социална роля в обществото, която се изявява чрез едноименна фондация. Тя цели да подкрепи финансово различни проекти в сферите на образованието, културата и новите технологии. Редовно организира дискусии, семинари и обучения по важни за обществото теми.
 • “Спийди” (‘Speedy’): Последно изнесените данни от фирмата за международни и локални доставки и спедиторски услуги сочат, че обслужва 700,000 доволни клиента годишно. На тях са доставени над 25 милиона пратки. Основана е през 1998 г. В момента е най-предпочитаната куриерска фирма на територията на България. С постъпването на все повече и повече приходи, собствениците решават да насочат компанията в посока на опазването на околната среда. Купуват се електроавтомобили, с които да се извършват доставките, а био-разградими опаковки се използват за пратките. Хартията, която използват, също е рециклирана. Освен това, редовно се организира и стажантската програма „Спийди търси таланти“. Целта и е да спомогне за намаляване на младежката безработица у нас.
 • “Рапидо” (‘Rapido’): Макар и да започва съществуването си през 2000 г., като куриерска компания за доставки на територията на гр. София. Бързото и разрастване и поемането и на междуградски и дори международни води до покупката от собствениците на конкурентната фирма “Спийди”.
 • “DHL”: Започва съществуването си като международна спедиторска компания. Първоначално, обслужва единствено пратки между американския град Сан Франциско и столицата на Хаваи – Хонолулу. Името и е дадено, като събирателно на първите букви на фамилиите на тримата основатели – Adrian Dalasey, Harry Hillblom и Robert Lynn. Днес е известна като една от най-големите компании за наземен, въздушен и авио-превоз. Любопитен факт е, че във Венеция се предлагат и доставки с пощенски лодки! Към момента е собственост на компанията„Deutsche Post“ AG (“Немски пощи” АД).
 • “M&BM Експрес” (‘M&BM Express’): Собственост на групата на ‘Австрийски пощи’ АД (‘Austrian Posts’) в България.Предлага обслужване на локални и международни пощенски и куриерски пратки. Не се радва на особено добри отзиви и оценки, както от потребителите, така и сред другите куриерски компании.

Какъв Е Процесът по Предаването на Пратка за Доставка и Нейното Приемане?

логистика

Всяка компания, занимаваща се с доставянето на спедиторски и логистични услуги по света и у нас, може да интегрира различни процеси в своята работна дейност. За по-голямата част от фирмите, обаче, процесът и включените в него задължения и отговорности на всяка една от страните си приличат. Разликите помежду им обикновено са просто в детайлите.

Ето как изглежда и примерния процес по доставка на пратка.

Ще разгледаме стъпките от неговото начало до самия му край край – получаването.

 1. Подателят вписва трите имена, телефонния номер за контакт и адреса на дома или офиса за получаване на пратката на получателя.
 2. Подателят е този, който заявява и вида на ползваната куриерска услуга. Обикновено това става чрез разговор по телефон, имейл или директен контакт при предаването на пратката. Трябва да се определи и типа на услугата чрез посочване на време за доставка. От това зависи, дали тя ще бъде до поискване, бърза или експресна.
 3. Пратката бива предадена с всичката нужна информация за доставката и получателя от подателя на куриерската компания. Той разписва и приемо-предавателен протокол.
 4. Пратката се поема от дежурния куриер.
 5. Той е длъжен зорко да съхранява приемо-предавателния протокол. Движението на пратката започва да се отчита в онлайн системата за следене на фирмата.
 6. Започва процедурата по изпращане на пратката. Куриерът носи пратката в офис на компанията, откъдето тя бива откарана в склад. След определено време на престой, зависещо от правилата и политиката на фирмата, както и от заявената доставка, тя се отправя към крайната дестинация.
 7. Отново според вътрешните правила на спедиторската компания, пратката пристига в склад или директно се препраща към офис на куриера. Ако е частен адрес на получателя, тя бива препратена натам в най-кратък срок.
 8. Получателят получава СМС, обаждане или имейл за потвърждение и проверка на точната дата и час за доставка на пратката.
 9. Пратката бива доставена на получателя на адрес или лицето я взема от офис на куриерската компания.
 10. Получателят може да отвори пакета и да провери целостта на съдържанието. Ако всичко е точно, той подписва приемо-предавателния протокол.

Бъдеще на Куриерските Услуги – Доставки с Дрон и 3D-Принтиране!

доставка, дрон

Имайки предвид факта, че допреди 30 години малцина са имали настолен компютър у дома, а днес смарт-устройствата са навсякъде с нас, бъдещето е обещаващо. Доставката на пратки, артрикули, писма и съобщения вече се извършва и с дронове. Дори и в България, този метод за получаване на информация или закупен/поръчан продукт или изделие набира популярност. Появиха се дори специализирани онлайн приложения, които помагат на клиентите да направят своите покупки в дигиталното пространство. Те играят и ролята на посредници между куриерските фирми и крайния клиент.

Футурулозите прогнозират, че този метод за доставка ще става все по-популярен през идните години. А най-смелите им прогнози дори включват и 3D-принтиране на желания артикул на място пред клиента със специални куриерски принтери. Когато бъдат изобретени, те би трябвало да помогнат за инстантното получаване на заявения/ поръчания артикул.

Доставките Ще Стигат Все По-Далеч, Вдигайки Приходите на Куриерските Компании!

онлайн проследяване на доставка

Официално изнесени данни на сп. ‘Forbes’ сочат, че доставката на пратки и съобщения, като дял от пазарните приходи, е вдигнала печалбите си с 6.5% за периода 2016-2018. А прогнозите са, че ще го направи с още 8.5% до 2022 г. Това само показва удобството на този тип услуги. Което пък означава, че браншът тепърва има да разгръща способностите си. А какво ще ни поднесе най-близкото бъдеще? Ще поживеем и ще видим, както са казали руснаците.

Жени Сиракова

Leave a Reply