Гъбички по Краката и Начини Да Ги Премахнем

Време за четене: 5 min

Мъж, крака без гъбичкиС настъпването на горещините и лятото се повяват и рискове от нови козметични неприятности. Едно от тях са и гъбичните инфекции по краката. Навярно е известно на читателите, че онихомикозата най-често възниква при редовно носене на затворени и непроветриви обувки през лятото. Но това не е единствената причина. Посещенията на плажове и басейни, където хигиената не винаги е напълно контролирана, е другата честа причина за появата на гъбички. Практиката да обуваме чужди пантофи или чехли, когато сме в приятели, също създава предпоставки за развитието на дрождите на микотичните бактерии. Много се спори, дали микозите представляват сериозен здравословен проблем.

Когато са в ранен стадий, те трудно могат да бъдат идентифицирани. Освен това, не оказват крайно негативно влияние на човешкия организъм. Допуснем ли да стигнат до някоя от по-крайните си фази, обаче, те могат буквално да сринат имунитета ни. Така ставаме податливи на голям брой заболявания. А те постепенно влошават здравословното ни състояние. Съществува и реална опасност да изгубим нокътната си плочка. А кожата покрай нея да загрубее, все едно цял живот сме извършвали тежък физически труд на полето. Извършването на детоксикация на тялото и кожата, както и процедури по пълно пречистване на организма и черния дроб от токсини, са повече от важни. Трябва да направим всичко възможно и да наблегнем на храни, спиращи развитието на микотични инфекции. Има и натурални препарати, които могат да бъдат прилагани точно с тази цел. Кремът Exodermin е лесен за прилагане с цел почистване на дермата на ходилата. А кремът Keramin предлага бързо и ефикасно справяне с гъбички и миризма благодарение на натуралната си формула.

Съдържание покажи

Какво Представляват Гъбичките по Краката?

крака в лед за справяне с паренето от гъбички

Гъбичките по краката (според медицинския термин – онихомикоза) се причиняват от микроорганизми, които засягат най-горния слой на кожата. Те се развиват на влажни, топли и непроветриви места. Най-често засягащи пръстите на краката и пространството, заето от епидермална тъкан, помежду им. Гъбичките могат да причинят лющене на кожата, сърбеж, нацепвания, придружени от болка и неприятна миризма.

Кога и Защо Се Появяват Гъбичките и Онихомикоза?

Гъбичките по краката могат да бъдат наболял проблем за хората от всякакви възрасти. Тяхната поява може да бъде обвързана с няколко ключови причини. Най-популярните от тях включват:

  • Носене на непроветриви и запарващи обувки – Те създават напълно благоприятна среда за появата на гъбички, особено между пръстите на краката. Микотичните микроорганизми там се намират в перфектната си среда за развитие – влажно и топло място. Жегата и прекомерното изпотяване през летните месеци благоприятства тяхното развитие още повече. Липсата на хигиена, носенето на еднакви чорапи и обувки ежедневно също биха довели до гъбички по краката.
  • Използване на нехигиенизирани и недобре почистени помещения – Това се отнася до публични места като басейни, плажове или баните във фитнеса. С настъпването на летните месеци посещенията ни по такива места стават все по-чести. А с тях нараства и шанса да се заразим с микотични бактерии. Те могат да се разпространяват от човек на човек. Важно е да избегнем ходенето боси по такива места, защото това увеличава риска.
  • Прием на Антибиотици – Приемът им отслабва имунната система и това ни прави силно податливи на микотични зарази. Заради това е ключово е подхранване на организма с пробиотици, веднага щом лечението с антибиотици приключи. Така тялото ще успее да си набави нужните вещества, загубени при лечението.
  • Обуване на чужди обувки – Носенето на чужди обувки може да пренася гъбичките от човек на човек. Затова е препоръчително да избягваме “размяната” на обувки с приятели или роднини с цел превенция. Същото се отнася и до хавлии, кърпи или чорапи, които биват използвани и от други хора. Препаратите за пране не винаги са достатъчно мощни, за да ги премахнат.

Как Можем Да Попречим на Гъбичките и Микотичните Микроогранизми?

гъбички по ръцете и лющене на кожата на ръцете

В днешно време съществуват много начини, чрез които да избегнем появата на гъбичките по кожата на краката и ръцете. Първият от тях е да носим подходящи проветриви обувки и да изградим хигиенни навици, които елиминират условията за развитието на техните дрожди. Нищо, обаче, не може да гарантира, че те няма да се появят. В такива случаи може да използваме и био-козметични продукти, притежаващи натурален състав и свойства. Основното им предназначение е именно да повлияват негативно върху спорите на онихомикозата.

Освен гореизброените практики съществуват и няколко алтернативни методи. Всеки един от тях може да допринесе за почистването и подсушаването на дерма, претърпяла микотична инфекция. Използвайте ги, за да въздействате върху pH-нивата на епидермиса, премахвайки условията за зараждането на колонии от гъбички по краката:

1. Разтвор с Етерично Масло от Чаено Дърво – Нежно Почистване от Гъбички!

чаено дърво

Чаеното дърво е известно с антимикотичните и антибактериалните си свойства. Може да използвате този метод, като добавите в съд (купичка или чашка) няколко капки от етеричното му масло. Спокойно можете да прибавите и кокосово или маслиново масло. После вземете от сместа и масажирайте с бавни, кръгови движения върху проблемните зони от крака.

2. Ябълков Оцет – Почистване Всеки Ден Държи Гъбичките Далеч от Мен!

ябълки, оцет

Високата киселинност на ябълковия оцет спомага за премахването на гъбичките, техните спори и сродните им бактерии. Препоръчва се да смесите 125 мл. ябълков оцет, 1.5 л. топла вода и 7 ½ (75 гр.) сода за хляб в леген. След това можете да потопите и задържите краката си в него около 30 минути. Изплакнете ходилата и ги подсушете с мека кърпа. Повтаряйте процедурата по 2 (два) пъти на ден – сутрин и вечер. Можете и първоначално да киснете 15 минути стъпалата си само в ябълков оцет. Така ще ги почистите и освежите. А чак след това да добавите содата за хляб и топлата вода и да поседите още 20 минути.

3. Чесънът – Повече от Полезен и Извън Кухнята!

глави чесън се справят с гъбичките

Чесънът се е използвал дълго време като способ на народната медицина за облекчаване на различни проблеми. Смята се, че той е изключително полезен за борбата срещу вредни бактерии, микроогранизми и гъбички. Той е част от т. нар. Тройка на „супер лечебните средства“. Съдържа съставката аджоен, която се смята, че помага в борбата срещу микотичните вредители и ги елиминира.

Може да опитате това вкъщи, като смачкате 3-4 скилидки чесън и ги добавите в леген с топла вода. Топете краката си за 30 минути по 2 пъти на ден. Важно е да имате предвид миризмата на чесъна. След процедурата, използвайте лосион или друг метод, за да потушите силния и лютив аромат.

4. Йод – Малко Количество за По-Леки Случаи на Гъбички по краката!

Лечението с йод се препоръчва само, когато гъбичките са в начален етап на развитие. То може да бъде приложено изключително лесно – просто нанесете йодна тинктура по засегнатите места 2 (два) пъти дневно. Ако той не успее да почисти дрождите и спорите на микотичните организми от кожата на гъбички, обърнете към някои от другите предложения. Тъй като онихомикозата е силно заразна, непременно отидете и на преглед при дерматолог.

5. Зехтин и Лимонов Сок – Чудесен Дресинг на Салата и Способ против гъбички!

лимони, сок

Смесете в купичка равни количества зехтин и прясно изцеден лимонов сок. Разбъркайте ги и после използвайте течността, за да намажете проблемните места по кожата. По желание, можете да добавите и малко мащерка. Смята се, че тя помага именно срещу кожни раздразнения и инфекции.

6. Сода за Хляб (Натриев Бикарбонат) – Чудесни Почистващи Агенти при Гъбички!

сода за хляб против гъбички

Обикновената сода за хляб е продукт, който всяко домакинство има в изобилие. Смята се, че натриевият бикарбонат притежава свойства за премахване на гъбичките от кожата на ръцете и краката. За да изпробвате този метод, разтворете приблизително половин чаша от содата в леген с топла вода. Потопете краката си за 15-20 минути. Когато сте готови, може да подсушите краката, но в никакъв случай не ги изплаквайте. Оставете почистващия агент да попие изцяло и да почисти дермата.

7. Етерично Масло от Лавандула – Един Благоуханен Метод за Детоксикация!

лавандула без гъбички

Лавандулата може да бъде полезна и срещу гъбичките – смята се, че тя има успокояващи дермата свойства. Маслото и помага за премахването на неприятния сърбеж и възстановяването на нормалната текстура и степен на влажност на кожата. Етеричното масло трябва да се нанася по 2 (два) пъти на ден върху проблемните участъци от кожата.

А ето и 10 Храни, Които Спират Развитието на Гъбичната Инфекция

Без Гъбички – Нека Се Грижим Естествено за Своята Хигиена и Красота!

мъж целува крак без гъбички

Полагането на натурални, но ежедневни грижи за себе си може да ни помогне да предотвратим много нежелани проблеми с кожата. Дневната лична хигиена с подходящите био-козметични продукти с естествени екстракти също спомага за това. Здравословното и балансирано хранене, правилният детокс и редовните физическите упражнения биха благоприятствали още повече това да се чувства добре духът в тялото ни.

Бонус съвет – Аспиринът за Домашна Козметика и срещу Гъбички на Краката

А случи ли се, по дермата на нашите стъпала да попаднат неприятни гъбички и паразити, трябва да знаем едно. Винаги можем да се обърнем към органично средство за почистване на епидермиса. Пример за такова е кремът дезинфекция и овлажняване на микотична кожа Exodermin. Той включва екстракт от клотримазол и пчелен мед. А ако предпочитате решение под формата на крем – Керамин е продуктът за вас.

Жени Сиракова

Едно мнение по „Гъбички по Краката и Начини Да Ги Премахнем

  1. Анонимен
    август 28, 2019 в 11:33 am

    Супер информация, благодаря https://www.krasota-zdrave.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *