Покупката на Продукт по Света и У Нас – Процес, Методи, Видове, Клиенти!

жена, покупка, продукт

Всички ние живеем в дигитална реалност. Почти всяко едно нещо, което се случва в действителността, вече постепенно успешно се изнася и във виртуалното пространство. От комуникацията между отделните личности до комуналните и некомунални услуги, от които се възползваме ежедневно. Една от първите пазарни индустрии, които се възползваха от този факт, е търговията на стоки.

За повечето компании дори е по-лесно да поддържат складова база с пълен каталог от предложения. Те се грижат и за доставката и спедицията или пък наемат подизпълнител, който да го прави. Така се избягват излишните разход, свързани с наема и поддръжката на физически магазин, заплати и осигуровки за служителите, които работят там. Спестените средства могат да се вложат в далеч по-важно звено – маркетинга и рекламата.

Те са повече от важни за генерирането на повече печалби от покупката на продукт. Обратната връзка с клиента също е повече от императивна. Така търговецът може да разбере, коя стратегия или маркетинг-тактика наистина работи. А също и от какво е недоволен клиентът, по принцип. Както и дали и как има начин за предотвратяване на връщането на продукта.

Използването на колоритни и запомнящи се реални или дигитални реклами често води до нарастване на приходите. Техните послания са ясно разбираеми за клиентите и ги карат по-лесно да се идентифицират с предлаганата стока или услуга. А кой търговец не иска неговите продукти да се продават добре?

Конкуренцията днес е по-жестока от всякога. Възможностите, които ‘голямата световна мрежа’ (англ. ез. – ‘world wide web’) ни предлага, позволяват да се предлага почти всичко. Клиентът е изправен пред почти безкраен избор. Разнообразието е толкова голямо, че той може и да се откаже цялостно от покупката заради трудния избор.

Ако желаете да научите още, четете докрай!

Съдържание

Що Е То Покупката на Продукт, Стока или Услуга?

жена, покупка

Повечето пазарни и маркетинг експерти веднага ще потвърдят, че правилното управление на стоковата база е повече от ключово за печалбите. Инвестиционният успех определя и бъдещето развитие на бизнес-организацията/фирмата/учреждението. Това се дължи на факта, че активите на почти всяко стартиращо дружество често са блокирани в конкретни стоки или услуги. Собствениците, обикновено, изчакват да постъпят първоначалните приходи, за да могат да реинвестират средствата в покупката на още продукти.

Ролята и функцията на покупката на продукт е пряко свързана с производството и маркетинга. Добре е компанията да разполага със специално звено, което се занимава с контрола на качеството. Разговорите с оператор и обратната връзка с клиента също заслужават отдел. Разбира се, това е възможно, или когато фирмата има голям стартов капитал, когато е франчайз, или когато са излезли на плюс с приходите.

Ето и основните факти, които трябва да знаете за поръчката на продукт или услуга:

 • Поръчката на продукт се отнася до всяка една стока, изделие или услуга.
 • Тя не изисква специално ходене до физическия магазин, като може да бъде осъществена и изцяло виртуално.
 • В днешно време методът на поръчка и доставка през Мрежата става все по-популярен и по-популярен.
 • Мнозина дори го предпочитат, тъй като не губят от свободното си време.
 • Онлайн поръчката на продукт или доставка на услуга дава възможност на клиентите да се възползват и от намаления.
 • Тези редовни промоционални и преференциални оферти са добър начин и за търговеца да се освободи от артикули.

Виж Още: Разговор с Оператор – Защо Ни е Нужен?

Основни Видове Покупки според Маркетинга

покупка, телефон

Поведението на купувача може да варира спрямо предложенията и промоциите на търговеца. А също и от сезона, финансовите възможности и посланието на рекламата. Традиционната класификация на основните видове стоки ги разделя на 4 категории. Маркетингът ги описва като хомогенни и нехомогенни продукти.

Нека научим още нещо любопитно за тях от маркетинг гледна точка:

 • Хомогенни продукти: Така се наричат онези стоки или услуги, които си приличат по качество. Те притежават сходни характеристики и атрибути. Но някои от тях също могат да варират при различните продукти. Компоненти, които най-често се отличават един от друг, са цвят, стил, модел и срок на годност. Те могат най-силно да влияят на поведението при покупка на потребителя. Също така, развиват конкурентното предимство на артикула пред останалите на пазара. Добри примери са автомобилните гуми, хладилници, перални, вентилатори, микровълнови фурни или електроуредите. Ролята на продуктовия маркетинг също е повече от огромна.
 • Нехомогенни продукти: Отделните характеристики на продукта оказват огромно влияние върху крайното решение на клиента. Тук функциите на изделието е по-важно от цената. Примерите за разнородни (нехомогенни) артикули са мебели, дрехи и основните домакински уреди. Това се отдава, както на разнообразните нужди на потребителите, така и на индивидуалността му. Две съседни семейства могат и да закупят еднакъв модел хладилник. Но е много малко вероятно те да пазаруват еднакви дрехи или да декорират дома си с еднакви мебели. Освен заради вкуса и предпочитанията, това може да зависи от финансовите предпочитания, наличното пространство, цвят, дизайн и използвани материали.

Основни Типове Покупки според Реалното Им Приложение

жена, поръчка

Нека обърнем повече внимание на видовете продукти според тяхното реално приложение. По-долу сме описали стоките, които клиентите купуват, с различното им търговско приложение. Търговците гледат на тях като на реални пазарни фактори.

Класификация на покупките според реалното клиентско приложение:

 • Стоки за удобство: Това обикновено са продукти, които клиентите купуват привично и често необмислено. Такива могат да бъдат пастата за зъби, кетчуп, сапун или шоколадови бонбони.
 • Стоки за пазаруване: Потребителите имат нужда от тях по-рядко, но това обикновено са изделия с по-висока цена. Степента им на важност също е по-висока. Примерите включват автомобили, къщи и бяла техника.
 • Специализирани продукти: Това са уникални по роди си изделия, които ще продължават да се търсят, дори и ако стойността им е висока. Тук купувачите се фокусират върху определени марки, като iPhone, Ferrari и GoPro-камери.
 • Нежелани Стоки: Най-крайната възможна категория от продукти са тези, които никой не иска и търси. Тяхното маркетиране на пазара е най-трудно. Това често могат да бъдат продукти, които се търсят единствено при конкретна нужда или за презастраховане. Примерите включват пожарогасители, батерии или акумулатор за кола.

Виж Още: Доставка на Пратка – История, Куриерски Фирми, Процес, Пазар и Бъдеще

Методи за Покупка на Продукт при Реална или Дигитална Продажба

онлайн купуване, поръчка

Начините, по които можете да поръчате и заявите определен артикул или услуга, най-често си приличат. Разбира се, може да има вариации при отделните марки или вериги онлайн магазини. Но структурата на повечето търговски организации и осъществяването на покупката в тях не се различават значително.

Нека разгледаме основните методи за покупка на продукт:

 • Дистанционна Покупка Онлайн: Тук има две техники за пазаруване на изделия и артикули. Това са: 1)Подаване на заявка за покупка чрез попълване на име, телефонен номер и адрес за доставка; 2) Подаване на заявка за покупка и получаване чрез вземане от куриерски офис.
 • Вземане на Ръка от Физически Магазин: Процедурата е добре позната на всеки един от нас. Отивате във физическия магазин, харесвате артикул, пробвате го в съблекалнята и ако имате финанси и ви допада – купувате.

Ето и методите за плащане при покупка на продукт:

 • Чрез Наложен Платеж: Заплащането става при получаването на доставката. Европейското законодателство дава възможност за преглед, преди да дадете парите на куриера. Клиентът получава касов бон, който може да му помогне да върне стоката после, ако тя не му допада. Разписва и приемо-предавателен протокол, с който сумата се препраща към подателя. Дава минимални шансове за измама, затова и мнозина потребители го предпочитат.
 • С Банкова (Дебитна/Кредитна) Карта: Първо, трябва да въведете номера на въпросната карта в профила си в онлайн магазина. После, да я изберете като метод за плащане. Проверете предварително, дали имате активирана информация за извършването на финансова операция – СМС с уникален номер или специална парола при онлайн плащания. Така ще се предпазите от измама.
 • PayPal: Тази дигитална платежна система работи с почти всички големи световни валути. Тя дава възможност на потребителя да извършва директен трансфер на суми в брой. Мнозина дори я считат за по-добра алтернатива на стандартния метод на наложен платеж. Не се изчисляват допълнителни такси при международни преводи.

Виж Още: Помощ При Поръчка, Доставка и Плащане на Продукт

Как Потребителите Проучват и Купуват Стоки?

жна, поръчка, онлайн, кашони

Интернет и търсачките на информация напълно промениха начина, по който вземаме решения за покупка на определен продукт или артикул. Широко прието е, че хората често правят проучвания онлайн, но след това предпочитат да влязат в магазин, за да направят окончателна покупка. Това, разбира се, варира човек от човек, продукт към продукт, ситуация към ситуация и т.н. Не е обюовалидно за абсолютно всички потребители.

Тази концепция, обаче, е трудна за определяне и доказване. А обсъждането на това с висшия мениджмънт на компанията често може да накара потребителите да се чувстват леко разочаровани. Вътрешно корпоративните статистики са надежден източник за реални пазарни данни. Те могат да ви помогнат да демонстрирате пред бизнеса, как вашите клиенти пазаруват артикулите или услугите, които продавате.

5 Фактора, Които Карат Клиента Да (Не) Купува

Хората проучват продуктите, които ги интересуват. Те сравняват цените и офертите измежду конкурентите. Около 87% от решенията за покупка започват с проучвания, проведени онлайн, обикновено в Amazon, eBay, AliBaba, eMag, AliExpress или Google.

Качеството на продукта и репутацията на продавача са от значение, разбира се. Но какво да кажем, когато продуктът отговаря на нуждите на клиента и те се доверяват на търговеца? Какво влияе върху решението за покупка, след като тези основи са въведени?

Ето 5 неща, които трябва да знаете, ако искате да спечелите клиенти:

 1. Отзивите и продуктовите ревюта са от значение за вземане на решение за продукти и компании: Много изследвания през последните години потвърдиха това, което вече знаем. Хората четат отзивите и мненията на съмишленици, както и професионални продуктови ревюта. Те често решават какво да купят въз основа на тях.
 2. Хората събират препоръки за купуване от смесени източници: Въпреки че социалните медии и Интернет-търсачките е превърнаха в основен източник на информация, клиентите вземат решения за покупка, използвайки комбинация от стари медии, нови медии и разговори с приятели и семейство.
 3. Потребителят невинаги знае, защо точно е купил даден артикул: Способите на медиите и рекламата ни накараха да купуваме неща, които често не ни трябват. Затова и не винаги сме способни да дадем адекватно обяснение, защо сме го направили.
 4. Стадният принцип е винаги валиден: Когато клиентите забележат, че даден артикул се продава, подобно на топъл хляб, те решават, че е висококачествен и също искат да го притежават.
 5. Простотата винаги печели за вземане на решения: Когнитивната психология обяснява успешно склонността на човек да предпочита неща, които са не само познати, но и лесни за разбиране. Ето защо простите търговски уебсайтове доказано привличат повече клиенти.

Виж Още: Връщане на Продукт

Изгответе Оригинална и Дръзка Маркетинг Стратегия!

пратка, мъж, поръчка

Иновативният подход винаги е печелил. Потребителите понякога са претенциозни, както към параметрите на продукта или услугата, така и към начина, по който той им се маркетира и рекламира. Проучването на предпочитанията на съответната таргет-аудитория също е важно. Седнете и помислете, как техните желания могат да се превърнат в предимство за продажбата и поръчката на повече продукти. Понякога дори не е нужно да наблягате излишно на комплексния подход. В маркетинга важи едно просто правило и то е, че семплото и лесно за разбиране послание винаги печели. Помислете добре върху това. Може да се окаже успешна стратегия и за по-нататъшното развитие и на вашия бизнес.

Жени Сиракова

Leave a Reply