Връщане на Продукт

жена, поръчки, връщане, лаптоп, обувки

Колкото и удобно да е закупуването на стоки онлайн, то идва със своите рискове. Много хора се тревожат, че не могат да видят или усетят качеството на продукта. Опасяват се, че той може да се окаже различен от изображението в Интернет магазина, от който са го закупили. Също така може да се окаже фалшификат, или пък да не отговаря на спецификациите, посочени в уеб-сайта, от който е бил поръчан.

Разбира се, съществували са подобни случаи и поради тази причина днес потребителите биват защитени от Законите на Европейския Съюз, и в частност на българския такъв. Съществуват правила, регулиращи възможностите на онлайн търговците. Не забравяйте, че като потребител вие също имате права.

Защо Мога Да Върна Продукт?

Получавате закупената стока онлайн, но поради някаква причина, тя не отговаря на Вашите очаквания. Връщане на продукт може да е възможно в следните случаи:

 • Продуктът е Дефектен и Не Работи;
 • Не Отговаря на Спецификите и Характеристиките, Посочени при Закупуването;
 • При Дрехи и Обувки – Размерът е Прекалено Голям или Малък;
 • Липсва на Части, Нуждаещи Се за Правилната Работа на Продукта;
 • Или Просто Не Ви Допада, Очаквали Сте Нещо По-Различно.

Всяко от тези твърдения е напълно разбираемо и щом продуктът отговаря на дадените условия, той може да бъде върнат.

Виж Още: Покупката на Продукт по Света и У Нас – Процес, Методи, Видове, Клиенти!

Какви Са Условията за Връщане в Европейския Съюз?

доставка, връщане, gps

Правилата на Европейския Съюз гласят, че всяка стока има минимална гаранция от поне 2 (две) години. Но условията за връщането трябва да бъдат ясни – например, не може да върнете продукт, само заради лека драскотина върху опаковката му. Те се смятат за незначителни.

Много търговци биха заявили, че продуктът има (примерно) 6-месечна гаранция. Имайте предвид, че това не е така и Вие имате гаранционни права в рамките на 2 години. Ако изпаднете в подобна ситуация – не забравяйте да напомните това на търговците.

Виж Още: Доставка на Пратка – История, Куриерски Фирми, Процес, Пазар и Бъдеще

Как Мога Да Направя Връщането?

Процесът по връщане на продукт зависи от това дали търговецът вече има установена процедура за това. Например, много от онлайн магазините предлагат формуляр или бланка за връщане. Така клиентите трябва да отбележат детайлите относно своята пратка. Обикновено това са причините за връщане на продукта, както и допълнителни подробности от търговеца. Те могат да включат адрес за изпращане на пратката, както и кой трябва да поеме разходите по връщането. Рядкост е това да се направи от магазините, но не се изключва някои от тях да правят изключения. Това става особено при грешки от тяхна страна – например, изпратили са грешен артикул и сега той трябва да бъде заменен. Други предлагат промоции за безплатни връщания в определени периоди на годината – например след Коледа и Нова Година.

връщане, продукти, часовник

Ако все пак не е наличен формуляр за връщане, свържете се с представител на онлайн магазина и говорете с тях. Обяснете им спокойно ситуацията и помнете, че нямат право да откажат връщането – имате 2 (две) години гаранция според европейския закон. Уговорете как може да им изпратите обратно пратката и в какъв срок ще бъдете компенсирани. Поискате писмено потвърждение, ако е възможно.

Също не забравяйте, че при онлайн пазаруване може да върнете стоката до 14-дневен срок, без дори да посочвате причина. Не бива, обаче, доброто състояние на артикула да е нарушено.

Виж Още: Разговор с Оператор – Защо Ни е Нужен?

Какво Мога да Поискам от Търговеца При Връщане?

документи, връщане

Причините за връщането на продукт могат да бъдат разнообразни, а от тях зависи и как ще бъдете компенсирани. При объркана поръчка трябва да Ви бъдат изпратени правилните артикули, които Вие сте заявили. Ако стоката е дефектна – то тя би трябвало да бъде заменена. Ако сте поръчали електроуред и възникне повреда, той трябва да бъде диагностициран от специалист, за да се определи типът на повредата. Ако е възможна поправка – тя да се установи, а ако не – да се изпрати нов уред. Ако моделът вече не е на пазара, производителят трябва да Ви предложи негова алтернатива, която да получите в замяна.

Връщане на Международни Пратки – Възможно Ли Е?

Европейското законодателство е намерило лесно решение на този проблем. Ако сте си закупили стоки от онлайн магазини в ЕС, то търговецът е длъжен да спази правилата. Продуктите трябва да бъдат заменени или поправени безплатно, а ако това не е възможно – да ви бъде възстановена сумата.

Ако пратката Ви е дошла от страна извън Европа, то тогава връщането става малко по-сложно, но все пак възможно. Връщанията често се налага да се покрият от Вас, дори и търговецът да се съгласи да възстанови парите Ви. Имайте предвид, че тези процедури отнемат дълго време, заради това препоръчваме предварително да се свържете с продавача и да му обясните детайлно ситуацията. Някои от тях могат да бъдат склонни да изпратят директно нова стока, ако доставената очевидно е дефектна и няма как да бъде поправена. Възможно е да Ви върнат парите. Говорете с тях как проблемът може да бъде най-бързо отстранен.

Нямате Касова Бележка, А Искате Да Върнете Продукт?

недоволна жена, пратка, връщане

Отговорът на този въпрос може да бъде доста кратък и ясен. Касовата бележка е един вид документ, чрез който представяте доказателство за закупуването на дадения продукт от определен търговец. Ако поради някаква причина Ви липсва касов бон, то търговецът не е задължен да приеме Вашето връщане.

Обща Европейска Политика за По-Добри Права на Потребителите

През последните 50 години, Европейският Съюз води активна политика за защитата на своите потребители. С напредването на онлайн пазаруването влизат и няколко интересни правила, на които си струва да обърнем внимание.

Геоблокирането е представлява подход, чрез който бизнесите затрудняват или не позволяват на потребителите от друга държава да купуват стоки и услуги от своя уебсайт. Причините могат да бъдат няколко по някой от следните начини:

 • Затрудняване на Достъпа до Техния Уебсайт;
 • Даване на Достъп до Уебсайта им, но Не Позволяват да Завършите Транзакцията;
 • Настояване, че Трябва да Използвате Кредитна / Дебитна Карта от Конкретна Държава;
 • Пренасочване към Друга Част от Техния Уебсайт, Която е Специална за „Чужденци“. Това се случва, когато потребителите се намират извън тяхното местоположение / или държава. Тази страница обикновено дава различни цени от предлаганите на местните потребители.

Регламентът за блокиране на географски данни, който влезе в сила на 3 декември 2018 г., забранява практиката на ограничаване на достъпа до уебсайтове и пренасочване без Ваше предварително съгласие. Това означава, че потребителите в България имат същия достъп до стоки и услуги като местните потребители в други страни от ЕС.

Изключения При Връщането на Продукти, Закупени Онлайн

яйце, кутии

За повечето стоки, които купувате онлайн, по телефона, ще имате 14-дневен срок, в който може да се откажете от поръчката. Но все пак, няма как всички стоки да бъдат сложени под един знаменател – днес в Европа се предлага невероятно разнообразие от стоки онлайн. Заради това съществуват и някои изключения. Ето кои са те:

 • Нетрайни стоки, като храна за вкъщи или продукти от онлайн супермаркети.
  Стоки, които са персонализирани или изработени по поръчка. Такива могат да бъдат например със собствен дизайн, гравирани бижута, мебели по поръчка.
 • Вестници, списания или печатни издания. Но това вие имате правото да анулирате абонамента си.
 • Услуги, като онлайн игри и лотарии.
 • Бельо, Козметика и Обеци. Вещи, които не са запечатани или които не могат да бъдат върнати по хигиенни причини.
 • Билети за Събития с Конкретна Дата или Час. Например концерти, мачове или други спортни и развлекателни събития.
 • Резервации за Хотели, Хостели или Къщи за Гости с Определена Дата и Престой. Трябва да се спомене, обаче, че някои платформи позволяват това да бъде направено, ако заплатите предварителна такса.
 • Наемане на Автомобили или Друг Тип Превозни Средства – Например Електрически Тротинетки.

Не забравяйте, че имате право на ясна и точна информация. Това означава, че преди да купите, дадената онлайн платформа трябва да ви уведоми, ако стоката или услугата попада в изключенията.

Виж Още: Помощ При Поръчка, Доставка и Плащане на Продукт

Знайте Правата Си и Пазарувайте Смело!

връщане, продукт, куриер

Онлайн пазаруването се е превърнало в неизменна част от живота на всеки. То е удобно, бързо лесно и сигурно. Рисковете, които крие, често са свързани с качеството на продуктите. За радост, обаче, в сила е модерното европейско законодателство, чиято цел е да поддържа връзката на клиентите с търговците.

Потребителите не трябва да забравят, че имат собствени права и да ги упражняват, ако това се наложи. Търговците също трябва да бъдат коректни към своите клиенти и да не забравят, че те са хората, които поддържат бизнеса им. Да се отнасят с правилното отношение и да не забравят така известното изказване, че „клиентът винаги е прав“.

Все пак, призоваваме и двете страни да се отнасят с уважение една към друга. Не бива да има напрежение – решение на всеки казус може да бъде намерено. Клиентите не трябва да искат замяна на стока, ако са изгубили касовата бележка и не могат да я предадат. Търговците, от друга страна, не бива да отказват връщания – за наша радост, такива случаи са рядкост в България.

Заради това, преди да поискат връщане, е добре клиентите да разполагат с доказателство, че именно те са закупили продукта. Да говорят с търговеца или представителя на онлайн магазин, за да му обяснят проблема си. После трябва уточнят как ще се случи връщането. Също така един от най-важните въпроси е какво ще поискат в замяна. Това може да бъде изпращане на нов артикул, поправка на същия или възстановяване на средствата. Пазарувайте смело, но все пак имайте едно наум!

Жени Сиракова

Leave a Reply