Какво Трябва Да Знаете Преди Да Се Запитате ‘Как Да Отслабна?’

Време за четене: 4 min

как да отслабна, процес

Как да Отслабна? – един въпрос, който много от нас са си задавили многократно. Поставянето на нереалистични цели, както и притежаването на неоправдани очаквания, може да изиграе изключително лоша шега в процеса на влизане във форма. Преминаването от един хранителен режим към друг, както и включването на активна физическа дейност в седмичната програма, винаги се отразяват стресиращо на тялото. Първо, защото то е свикнало да функционира по определен начин, а ние го караме изведнъж рязко да промени функционирането си.

Второ, защото психиката ви вече е настроена по един определен начин. Тя ще продължава и занапред да ви изкушава да посегнете към вафлата или кроасана, а не банана и портокала всеки път, когато дойде време за междинно похапване. Трябва да се научите да устоявате. Друга често срещана грешка е прекомерното изтезаване на тялото – т. нар. принудително гладуване. То може да стресира организма още повече и да задейства механизми, които сигнализират на мозъка да започне да трупа мазнини, а не да гори калории. Затова избягвайте крайностите. По-долу сме подбрали и още няколко полезни съвета за позволените и забранени неща в една диета за отслабване.

Вижте Още – Най-Полезните Натурални Захари

Скоростта на Метаболизма – Ключова за Горенето на Мазнини

момиче с плодове

Нашето тяло е нашият храм. То помещава нашите мисли, чувства и емоции. Когато нещо ни гризе отвътре, то неизменно избива на повърхността чрез микро-израженията и мимиките ни. По абсолютно същия механизъм на действие, когато не се храним природосъобразно, водим нездравословен начин на живот и не включваме достатъчно движение в ежедневието си, това започва да личи и чрез леки промени във външния ни вид.

Мислете за тялото като за огледало на всичко, което се намира в кръвта и организма ви. Консумирането на продукти с прекомерно много захар, вредни мазнини, консерванти, овкусители и оцветители неминуемо ще доведе до появата на проблеми с кожата, стесняване на кръвоносните съдове, повишаване на нивата на лошия холестерол LDL и натрупването на излишно тегло. Липсата на физическа активност също предполага напълняване, тъй като организмът няма как да изгори излишните килограми.

А тук следват основните факти за метаболизма, които трябва да знаете:

  • Мъжете и жените имат различни нива на метаболизъм. Разбира се, при всеки човек ситуацията може да е строго индивидуална. Но научните изследвания сочат, че обмена на вещества при силния пол е много по-бърз. Женското тяло по природа притежава механизъм, който му позволява да складира повече мазнини.
  • Метаболизмът се забавя с напредването на възрастта. Това се дължи основно на процеса на стареене на клетките. Много по-лесно ни е поддържаме тънка талия и оформено тяло, когато сме млади.
  • Най-добрият начин да поддържаме натурално добър обмен на веществата в тялото си е чрез редовни упражнения и поддържането на здравословен хранителен режим. Качественият сън също е важен. Можете да приложите редица хитринки за здравословно наспиване и подобаваща отмора. Наблегнете и на приема на храни против стареене.

Вижте Още 8 Метода за Забързване на Метаболизма

Може Ли Да Има Ден за ‘Чийт Меню’ в Диета за Отслабване?

зеленчуци и вредна храна

Вече споменахме, че прекален светец и Богу не е драг. Внимавайте да не изтощите организма си прекалено много, тъй като това може да ви накара да трупате тегло, вместо да го губите. Естествено, в началото тялото ви ще се чувства по-изморено, тъй като все още не е свикнало с новия режим. Кето Експерт може да повлияе положително на апетита в това отношение.

Усещането за своеобразна ментална и физическа ‘награда’ също е важно. Отделете си един ден от седмицата, през който да се насладите на вредните храни и напитки, които обичате, без да прекалявате с тях. Не всички диети за отслабване, обаче, позволяват такива волности.

Консултирайте се с нутриционист, ако сте на следните хранителни режими:

Натрупаната Мускулатура Има Свойството Да Гори Мазнини

момиче, което пие вода, зелени зеленчуци за детокс

Мнозина имат грешната представа, че освобождаването от излишните калории само по себе си ще ги направи да изглеждат фини и стройни. Това е донякъде вярно, но имайте предвид, че ако рязко изгубите значително количество килограми, кожата ще се отпусне и по тялото ви ще се образуват стрии. Натрупването на чиста мускулна маса, което се случва чрез усилени тренировки, води до цялостно забързване на метаболизма заради постоянната им нужда от подхранване.

Помнете, мускулите тежат повече от мазнините, но придават изваяност на фигурата. Двама човека, които тежат еднакъв брой килограми, могат да изглеждат по различен начин. Дори този с по-голямо тегло може да изглежда по-добре от този с по-малко поради факта, че мускулатурата му го кара да изглежда стегнат.

Силовите Тренировки Са По-Подходящи от Кардиото

Друг популярен мит гласи, че най-ефективният начин за горене на излишните мазнини и калории е кардиото. Истината винаги е по средата. Подобен вид тренировки е подходящ за влизане във форма, но само за начинаещи. Проблемът идва от факта, че тялото се научава да пести енергия и свиква по-бързо с тях. Това предполага, че всеки път ще трябва да усложнявате упражненията, ако искате да изразходвате същите усилия.

Топ 7 Упражнения за Стягане на Тялото

При силовите тренировки картината е съвсем различна. Освен, че са по-подходящи за натрупването на чиста мускулна маса, те допринасят и за по-ниския среден индекс на телесни мазнини, тъй като тялото веднага започва да ги използва за енергия. Колкото по-силни ставате, толкова пък и по-големи тежести започвате да вдигате, т.е. имаме градация в тренировките, а не обратното.

Има и Полезни Мазнини

две слаби момичета с ананас и портокал

Толкова сме свикнали да приравняваме думата мазнини с нещо лошо, че забравяме, че има и есенциални мазнини, които тялото ни не може да синтезира само, но са ключови за неговото добро състояние. Такива са, например, Омега-3 и -6 мастните киселини. Приемът им се счита за един от натуралните начини за запазване и поддържане на паметта.  Разбира се, трансмазнините следва да се избягват, тъй като ползите от тях за здравето са минимално.

5 Най-Необичайни Начина за Справяне с Наднорменото Тегло

Като изключим последната им разновидност, може да се каже, че от мазнините се пълнее толкова много, колкото от всеки друг продукт, консумиран в излишък. Златната пропорция се крие в умереността!

Как Да Отслабна? С Постоянство и Търпение!

момиче с краставица и домат

Който бърза, стига бавно. Помнете тази поговорка всеки път, когато сте недоволни от постигнатите резултати по отношение на влизането във форма. По-добре да напредвате бавно и постепенно, но сигурно, отколкото рязко да сваляте и качвате килограми през няколко месеца. Бъдете постоянни и упорити. Хранете се здравословно и тренирайте редовно.

Жени Сиракова

Едно мнение по „Какво Трябва Да Знаете Преди Да Се Запитате ‘Как Да Отслабна?’

  1. Йоана Гочева
    декември 27, 2018 в 3:30 pm

    Нашето тяло наистина е нашият храм, но го осъзнаваш едва, когато започнат да се натрупват годинките. Като се сетя само, как като млада похапвах каквото ми падне и нищо не можеше да ме накара да натрупам калории. Това нещо метаболизмът и остаряването били страшна работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *