Как да Премахнем Симптомите на Остеоартрит?

Време за четене: 6 min

симптоми остеоартритПроблемите, свързани с развиването на остеоартрит, засягат няколко десетки милиона души по света. Толкова са страдащите от заболяването. Към момента съвременната медицина е успяла да установи, че той се дължи на износването на ставния хрущял, но може да се появи и вследствие на възпалителни процеси. Най-често болките са в областта на шийния прешлен, гръбнака, ходилата, колената и ръцете, тъй като там се намират най-динамичните зони. Пазарът предлага различни средства за справяне с парещите усещания, които правят движението трудно, но природата и утвърдените с години практики също могат да бъдат изключително полезни.

Съществуват няколко основни практики, които биха имали изключително ползотворно влияние върху симптомите на остеоартрита. Те не могат да заместят мнение на лекар-специалист, но редовното им прилагане би могло да спомогне за облекчаване на честотата на болезнени спазми и крампи. Такъв е световно известният Traugel, които успокоява болката в ставите и кръста.

Какви Са Симптомите при Остеоартрит?

За да премахнем симптомите при остеоартрит, нека първо разберем какви са те. Както при всеки вид артрит, поради износването на ставите, първоначално се появява болка при движение – защото костите се трият една в друга директно. Възпаленията са втория симптом, който следва от това. Според лекарите един от най-важните симптоми на остеоартрит е вечерната скованост и болка. В много други видове артрит, като например ревматоидния, този симптом се проявява най-вече сутрин. Друг отличитен симптом при остеоартрит е болката и възпаленията само в едната част от тялото – например само едното коляно, едната ръка, но не и другата. При останалите видове артрит обикновено симптомите се проявяват от двете страни едновременно. За да се установи най-правилното решение за лечение на остеоартрит за Вас, препоръчваме, да посетите личния си лекар възможно най-скоро, щом усетите симптоми, наподобяващи артрит или остеоартрит. Все пак, съществуват и начини, по които симптомите на остеоартрит могат да се регулират по естествен начин – чрез диета, движение, отслабване и комфортни обувки.

Остеоартрит на Коляното

Остеоартрит на Коляното?

Една от най-засегнатите част на тялото при остеоартрит е коляното. След навършването на 45 години, шансовете за появата му се увеличават значително. Възрастта е една от най-водещите причини за поява на остеоартрит на коляното. Ако страдате от наднормено тегло, то шансовете стават още по-големи. Износените хрущяли и стави се натоварват още повече, когато килограмите са над „нормалните“ – затова е препоръчително индексът на телесна маса да не надвишава 25. Генетичната предразположеност също е фактор в появата на остаоартрти на коляното. Последният фактор за развитието на остеоартрит е спортът. Ако, на по-млада възраст сте били активен атлет и още по-лошо – имали сте множество травми. Това не бива да Ви спира да спортувате, защото по този начин мускулите се подсилват и поддържат тялото. Подобно е положението и при остеоартрит на гръбначния стълб. При проблеми със ставите и болки в колената може да започнете прием на олио от канабис. Подобен ефект може да има и гел Hondrox Спрей.

Остеоартрит на Ръцете?

Остеоартритът се среща и на ръцете – по-точно на пръстите. Може да засегне най-вече три от ставите:

  • Ставата на палеца, с която той се захваща към дланта;
  • Ставата на всеки пръст, която е най-близо до върха му;
  • Средната става на пръстите.

Причините за появата на остеоартрит на ръцете и пръстите е най-вече възрастта. Смята се, че жените са по-податливи при развитието на остеоартрит на ръцете. Генетиката играе роля и тук. Науката все още не разполага с точна и ясна причина за това как може да се предотврати или защо се появява остеоартрит на ръцете.

Остеоартрит на Ръцете

Знаете ли, че …?

Макар и липсата на физическа активност да води до мускулна атрофия, най-добре е, особено, ако практикуващият ги страда от по-тежките форми на остеоартрит, те да бъдат по-леки и изрично съобразени с предварително мнение от практикуващ доктор. Раздвижване на ставите със сигурност трябва да има, но то трябва да е подходящо за заболяването.

Много хора не знаят, но един от първите симптоми на остеоартрита е рязката болка при внезапно движение. Това се дължи на факта, че износената става се е сгънала прекалено рязко. Обикновено минава след няколко минути, стига човек да има възможността да седне и да отпусне чувствителната зона.

Ако на заболяването не се обърне необходимото внимание, то това ще доведе единствено до неговото задълбочаване и превръщането му не само в хронично, но и в постоянен спътник на индивида. Може дори да се прояви една от тежките му фази – подаграта.

По-долу ще дадем няколко полезни съвета за премахване на симптомите на остеоартрит.

Свежо и Балансирано Меню

балансирана хранаНатрупването на наднормено тегло не се отразява добре на ставите. Те биват допълнително натоварени, което води до обездвижване и мускулна атрофия. Спазването на подходяща диета или хранене според специализиран хранителен режим е ключово, но трябва да бъде съобразено с лекарски съвет.

Може да се наложи и да се направи кръвна картина, за да може да бъде определен правилният тип хранителни продукти за конкретния организъм. Като цяло се препоръчват богатите на протеини и витамини стоки, както и риби, наситени с Омега-3 мастни киселини.

Диета При Остеоартрит

Диетата при остеоартрит не е задължително да е рестриктивна, но е добре да подбирате правилните храни за Вас. Ако е имате остеоартрит, то експертите препоръчват да „нагодите“ диетата си спрямо състоянието си. От Международната фондация за артрит препоръчват известната Средиземноморска диета специално при остеоартрит. Какво представлява тя и защо би могла да помогне?

Средиземноморската диета се фокусира върху много естествени храни от природата и част от културата на страните от Средиземноморието. Плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести култури, йогурт, кисело мляко, сирене, риба и морски деликатеси са основните храни, които трябва да се консумират по време на средиземноморската диета. Тя може да изглежда по-екзотична за държавите в Северна и Западна Европа, но за България много от храните са популярни и дори често похапвани. Гърция и Италия са едни от страните с най-голяма продължителност на живот, така че определено има какво да научим от начина, по който се хранят.

Но защо голяма част от храните, които се включват в този режим на хранене го правят подходящ като диета при остеоартрит? Отговорът е прост – много от тях имат известни противовъзпалителни свойства – зехтина, рибата, богата на омега-3 мастни киселини, плодовете и зеленчуците. Те са богати на фибри, магнезий, бета каротен – всички тези елементи помагат за намаляването на възпаленията. Освен това са нискокалорични, но засищащи – а това спомага за по-лесното и бързо отслабване.

Ежедневно Раздвижване и Упражнения

упражнения, жениПо-горе споменахме, че подходящите физически упражнения за успокояване на симптомите на остеоартрит е най-добре да бъдат съобразени с експертно мнение, за да нямат те по-скоро негативно влияние.

Лекарите и физиотерапевтите най-често предписват практики, свързани с раздвижването на ставите. Такива могат да бъдат и най-семплите йога упражнения, които всеки може да извърши сам в домашни условия.

Трябва да се внимава, обаче, тъй като хрущялите не бива да се пренатоварват. Има сериотна опасност симптомите да се изострят, ако това се случи. Физическите упражнения задължително трябва да са съпроводени с време за почивка след това.

Препоръчително краката да се държат отпуснати на високо място, за да бъде възстановено нормалното кръвообращение.

Топлинно Третиране на Засегнатите Места

болка в коляноУстановено е, че топлинната терапия може да има положителен ефект върху симптомите на остеоартрит. Обикновено се счита, че поставянето на нагрята кърпа върху болезнената област е по-препоръчително от обработката със студена такава, но това зависи най-вече от типа и степента на проблема.

В случай на надута и задържаща вода тава, върху мястото следва да се постави компрес, накиснат в хладна вода, тъй като ще спомогне за спадането на отоко. Острите болки пък се тушират най-вече с топла или гореща кърпа.

Отделете Време за Редовна Почивка

релакс, стол, женаСтресът и забързаният начин на живот са една от най-честите причини за появата на остеоартрит. Постоянното напрежение върху ставата води и до нейното изхабяване. Отделеното време за релакс и отпочиване може само да помогне.

Когато тялото се отпусне и остане в покой не само възстановява силите си, но и мускулите също се отпускат. Острите болки постепенно отслабват, а човек събира сили, за да се справи с обичайните си, ежедневни задължения.

Покоят и качественият сън са ключови за възстановяването от всяко едно заболяване, не само от остеоартрита. То е не само приятно, но и важно за душевния и физически баланс в организма.

Носенето на Удобни Обувки

удобни обувкиВече установихме, че постоянният натиск в засегнатата зона само обостря симптомите на остеоартрита. Правилният подбор на обувки е важен не само за тези, които са развили това заболяване в областта на краката и ходилата, а за всички. Освен това по този начин може да избегнете появата на варикозни вени.

Краката понасят цялата тежест на телата ни и са отговорни за нашата ежедневна мобилност. Когато те не се чувстват комфортно – целият организъм страда, а движенията стават крайно болезнени.

Затова и хората не трябва да се свенят, а да инвестират колкото срества трябва в удобни и подходящи за свободно движение обувки. Те ще бъдат верен спътник през цялото време!

Редовни Масажи на Тялото

Остеоартрит, артрит, жена, масажДори и да не страдате от остеоартрит, опасността от разтягане на мускул или пренатоварване на става си остава. Масажите могат да бъдат подходящи както като превантивна, така и като отпускаща практика.

Те, естествено, е добре да бъдат съобразени с експертен лекарски съвет. Основно правило при остеоартрита е, че върху съответната област от тялото не трябва да се оказва прекалено силен натиск.

Движенията трябва да бъдат нежни и масажиращи, целта им е да загряват, а не да причиняват болка. Известно е, че етеричните масла от джинджифил, розмарин, евкалипт и арника имат положителен ефект, тъй като проникват дълбоко в кожата и успокояват значително болката и спазмите. Може да пробвате и акупресура за облекчаване на симптомите.

По-Здравословен Живот – Средство за Борба с Остеоартрита!

симптоми остеоартрит

Трябва да се има предвид, че здравословният режим на хранене, както и съобразяване на начина на живот с утвърдени практики, които са близо до Природата, могат да бъдат решение на болезненеите симптоми на остеоартрита.

Добре е те да са съобразени с лекарско мнение, но повечето натуралистични и организни методики за поддържане на добро здраве са известни с позитивното си въздействие върху човешкото тяло. Подобен ефект има и натуралния гел за ставни болки FlexumGel.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *