Какво е Подагра и Защо я Наричат „Болестта на Царете“?

Време за четене: 4 min

крака, подагра, болестта на царете

Човешкото тяло е изключително сложен биологичен механизъм, задвижван от правилната работа на редица ключови системи и органи. Всъщност, то е изключително чупливо, макар и тъканите му да имат изключителни способности за регенерация. Може да се каже, че започваме да умираме от момента, в който се родим. Това се отдава на факта, че вдишвайки първата глътка кислород, клетките ни започват да се оксидират и да остаряват. Начинът ни на живот също оказва положителен или отрицателен ефект върху здравето. Редица заболявания са характерни само за индивиди с нездравословен начин на живот. Пример за това е подаграта, наричана още „болестта на царете“.

А какво точно е подаграта? Най-общо казано, тя може да бъде описана като заболяване на метаболизма. Забавеният или неслучващ се обмен на веществата в организма се предизвиква от неспособността на пурина (разграждането на протеините) да се извърши правилно от тялото. От нея страдат най-вече мъжете в зряла възраст, които имат навика да водят охолен начин на живот. Разбира се, не е изключено тя да засегне и жени. Изразява се като остра форма на възпалителен артрит по краката, стъпалата и ходилата. Невъзможността на бъбреците да преработят излишъка от белтъчини в пикочна киселина е пагубна за ставите и заобикалящите ги меки тъкани.

Не е изключено да се появят и обриви в резултат на подаграта. Няма как да ги сбъркате с ухапване от кърлеж. Препоръчително е дори да направите т. нар. ‚гладуване на кожата‘ – японски метод за детоксикация на дермата. Спазващите го не нанасят никаква козметика върху тялото си. Освен ако не е с изцяло натурален и благоприятен за синовиалните клетки състав. Добър пример за такова био-козметично изделие са капките с екстракт от масло от коноп Cannabis Oil.

Научете най-важното за подаграта и как да я хванете в начален стадий, изчитайки статията докрай!

Какво Точно Е Подагра? Как Да Разпознаем Симптомите и в Начален Стадий?

болка в краката

Подаграта е заболяване на човешкия метаболизъм, което се счита от съвременната наука за една от най-тежките форми на възпалителния артрит. Първите и признаци и симптоми обикновено се проявяват в зряла възраст. Това се случва след 40-тия рожден, когато метаболитните нива се забавят допълнително и от естествения ход на времето. Състоянието, най-често, се развива от мъже, но жените не са застраховани срещу него. Характерно е за хората, които водят охолен, но нездравословен начин на живот.

Най-общо казано, нормалният обмен на веществата в тялото спира. То вече не може да разгражда и извежда протеините по същия начин, както преди. Работата на бъбреците е сериозно затруднена. Те са изключително важни за образуването на пикочна киселина и детоксикацията на организма и кръвта от нея. Поради това, подаграта може да се развие и като съпътстващо (вторично) заболяване към съществуващо сериозно бъбречно увреждане.

Но как да разпознаем признаците и симптомите? Как се открива и диагностицира подаграта? По-долу сме описали някои от основните предупредителни знаци за това, че може и да сте я развили.

 • Мравучкане, леки болки, сърбеж, затопляне и трептене в областта на краката;
 • Моноартрит на палеца на стъпалото;
 • Кожните обриви също са често срещан предшественик на подаграта;
 • Зачервена и отекла дерма на ходилата;
 • Появата на белтък в урината;
 • Високо кръвно налягане;
 • Образуване на камъни в бъбреците;
 • Наличие на проблеми с кръвопреносната система;
 • Скованост на долните крайници и невъзможност за нормално движение;

Какво Да Ядем и Кои Храни Да Избягваме при Подагра?

диета подагра

Вече разяснихме, че подаграта обикновено се проявява при мъже и жени с прекалено охолен начин на живот. Не е изключено първите и симптоми да се „обадят“ след препиване или преяждане. Има определени храни и напитки, които действат като активни токсини и се задържат в кръвта. Особено в тази на силния пол, която, по принцип, е по-наситена с пикочна киселина от тази на дамите.

Но какво точно да ядем, ако страдаме от подагра или се чудим, как се лекува тя? Медицината предлага да преминем на по-природосъобразен режим на хранене. Той изцяло изключва следните хранителни изделия, към които, иначе, често посягаме в супермаркета.

А вредните храни при подагра са:

 • Пушени меса и колбаси;
 • Всякакъв вид полуфабрикати;
 • Всичките вариации на кафето и кофеиновите изделия също са особено противопоказни при подагра;
 • Пикантни подправки;
 • Мазни меса;
 • Сол;
 • Оцет;
 • Представителите на семейство Бобови (боб, грах, леща);
 • Високо концентрирани рибни и месни бульони;
 • Какао и всички сладкарски изделия, които го съдържат;
 • Захар;

Можете да противодействате на хроничното възпаление на ставите на краката, ако наблегнете на определени продукти.

Ето и към кои храни можете да посегнете смело, ако страдате от подагра:

 • Алкална и минерална вода;
 • Прясно изцедени натурални плодови сокове;
 • Горски плодове;
 • Грозде и вино, ако кръвното ви налягане е в норма;
 • Мед и прополис;
 • Доматите са повече от полезни за пикочно-половата система на мъжете и се препоръчват при подагра;

Как Се Лекува Подаграта? Какво Да Правим при Нощни Пристъпи?

лекуване на болестта на царете

Симптомите на подаграта се проявяват най-силно нощно време, особено, след преминаването на началния стадий. Усещането е за силна, пареща и прорязваща болка, подуване и зачервяване на засегнатата става на крака. Може да се каже, че дори и чаршафът ще ви се струва, като чувал с картофи, ако сте развили заболяването. Защо се случва точно в тъмната част от деня?

Първо, нашият организъм е най-отслабен именно тогава. Второ, мононатриевите урати, които са кристалите в пикочната киселина, обикновено се утаяват именно тогава в меките тъкани. Пристъпите обикновено се контролират със студени душове и компреси. Не е изключено да се наложи и прилагането на успокояващ гел или крем. За щастие, пазарът вече предлага пребогат набор от изцяло натурални средства за премахване на болката и отоците.

Добър пример за такова е натуралния гел Nanoflex, чиято ефективност е описана в потребителските мнения и отзиви онлайн. Природосъобразната диета и избягването на храните и напитките, като кафето, които водят до подагра, също е повече от препоръчително.

Останете Подвижни и Свободни от Болката!

мъж, крака

Не са нужни много усилия, за да противодействате на симптомите на подаграта. Разбира се, на никой не му харесва да ограничи любимите си храни и напитки от дневното меню. Но ако искате да се радвате на дълги разходки в парка и пълноценно съществуване и в най-зряла възраст, те са наложителни. Съдбата е във вашите ръце. Не се свенете да направите нужните промени, за да останете здрави и активни!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *