Добър Слух и Здрави Уши – 5 Естествени Начина за Запазването им

Време за четене: 7 min

добър слух, здрави уши, методи за запазването им

Способността за добро и нормално възпроизвеждане на звук ни показва, къде точно се намираме в света. Освен това ни помага да се ориентираме в него. Нашият слух е едно от 5-те основни сетива, които ни правят това, което сме. Повечето хора дори считат, че звукът и слухът са най-важните човешки сетива. Те ни носят и радост. Благодарение на това, че чуваме, ние се радваме на хубавата музика и разбираме, какво се случва в новините, филмите и сериалите. Обичате ли да се излежавате на тучна поляна в планината, заслушани в ромона на близкия поток? А да се наслаждавате на плясъка на вълните на плажа? Всичко това се случва, благодарение на добрия слух.

Затова и трябва да направим всичко възможно, за да действаме превантивно на ранната загуба на слух. Тя може да се случи по всяко едно време – в детството или зрелостта. Нерядко, явлението е временно – като след преболедуване от грип или настинка. В други случаи, това става поради липсата на адекватно внимание и грижа.

Кои са различните степени на загуба на слуха? Може ли тя да е свързана с прекомерното слушане на музика на високи децибели? Кога се носи апаратче за слух? Кое причинява шум в ушите? Как да запазя способността си за чуване и възприемане на звук? Има ли връзка със стреса? А с кръвното налягане? Има ли странични ефекти от капките за възстановяване на слуха?

Естествените способи за запазване на добрия слух са безкрайни. Пазарът също предлага безброй натурални алтернативи за възстановяване на слуха. Сред най-предпочитаните от българите продукти за такъв вид грижа са био-капсулите за възстановяване на слуха Ottomax+. Те се предлагат на достъпна цена у нас през официалния уебсайт на лицензирания дистрибутор.

По-долу ще научим и 5-те естествени начина за запазване на добрия слух!

Зрението и Слухът – Най-Важните Човешки Сетива!

зрение, слух, сетива

Слухът се отнася до способността ни да възприемаме различни по вид, сила и честота шум и звуци. Използваме го за слушане на музика, разговори с околните и оценка на социалните ситуации, в които сме попаднали. Хората всъщност имат доста тесен обхват на чуване в сравнение с другите животински видове. Това толкова важно сетиво е лесно податливо на различни видове стрес и въздействие. Родени сме с него, но трябва да полагаме всекидневна грижа, за да бъде добрият слух наш верен спътник. Официалният уебсайт на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ ни съветва да обърнем специално внимание на звуковия стрес в работната среда.

За да започнем да се грижим за добрия слух, трябва да го разберем!

 • Първо, трябва да се научите да разграничавате между слушането, като действие, и слуха, като сетиво. Слушането е нещо, което правите съзнателно, когато се опитвате да интерпретирате или разберете звук, който сте чули. Както и да направите разлика между отделните звукови вълни. Неспособността да чуете (възприемете правилно) околния свят често води до депресия и чувство за изолация.
 • Второ, слухът е способността да възприема звука чрез идентифициране на вибрации от ухото. За да разберете, как чувате и как се стига до преждевременната загуба на слуха, трябва да разберете механизмите на ухото. Без всеки от тези компоненти няма да можете да чувате ефективно. Човешкото ухо може да бъде разделено на 3 основни компонента: външно, средно и вътрешно ухо. А центърът на слуха се намира в мозъка.

Как Се Стига до Ранната Загуба на Слух?

загуба на слух, превенция

Има няколко вида загуба на слуха. Тя може да бъде кондуктивна, сензоневрална и смесена. Влошената способност за чуване на звуци се разделя и на отделни категории, описващи тежестта на случая.

Те биват следните:

 • Лека загуба на слуха: При нея, човек има затруднения да се справя с разговорите, особено в шумна среда, но не се нуждае от слухов апарат.
 • Умерена: Хората с умерена загуба на слуха имат проблеми да следят разговорите без слухов апарат.
 • Тежка: Тук индивидите често разчитат на четене на устни, дори когато използват слухов апарати. Ако имате тежка загуба на слуха, може да си струва да проучите, дали други опции, като кохлеарен имплант или импланти на средно ухо, са добър вариант за вас.
 • Дълбока: Слухът е изключително влошен и комуникацията се осъществява предимно чрез езика на жестовете.

Кои са Основните Признаци на Влошения Слух?

Повечето хора са в състояние да разберат, че слухът е важен, но имат проблеми да формулират точно защо. Звуците, които чувате всеки ден, служат, за да направят живота ви по-богат. Чуруликането на птици, детето, което се смее, или любимата ви песен имат стойност, която е нематериална. Но въпреки това оформя ежедневието по начини, които често приемаме за даденост.

Ако искате да противодействате на ранната загуба на слух и заболявания, като тинитус, трябва да разпознаете признаците им. Ето и основните симптоми на влошения слух:

 • Нарастващи трудности при разбирането на речта при шумен фон, като в бар или ресторант.
 • Воденето на разговор изисква повече концентрация (и евентуално четене на устни), особено, когато говорят няколко души.
 • Нуждаете се от по-висока сила на звука на телевизора, но тя не винаги прави речта от екрана по-ясна.
 • Когато пазарувате, не винаги разбирате продавача.
 • Трудно е да чуете ясно другите, когато сте в кола или използват обществен транспорт
 • Хората, които ви познават добре, отбелязват, че слухът ви се е влошил.

По-долу сме описали и 5-те естествени начина за запазване на добрия слух!

5 Лесни Стъпки за Опазване на Добрия Слух

Опазване на Добрия Слух

Повечето хора по света могат свободно да боравят със своите 5 основни сетива. Това са слухът, обонянието, зрението, вкусът и докосване. Разбира се, има и такива, които страдат от вродени или придобити хронични заболявания и състояния, които пречат на нормалното им функциониране. Такива биха могли да бъдат частичната загуба на способността за възприемане и възпроизвеждане на звук в едното от ушите. Или далекогледството, астигматизмът и късогледството, като зрителни нарушения. Всяко постоянна пречка пред сетивността ни намалява качеството на живота, който водим. И ни кара да се чувстваме не толкова пълноценни.

По данни на СЗО (Световната здравна организация), 1 на всеки 5, или 5.5% от всички възрастни хора, страдат от форма на загуба на добрия слух. От тях, тези между 18-35 години са повече от 1 милиард. Това води до разходи в размер на 980 милиона долара годишно за здравеопазване.

За съжаление, много рядко се запитваме, дали всичко е наред със способността ни да чуваме. Чак когато започнем да губим слуха си или развием тинитус (шум в ушите), решаваме да посетим специалист по уши-нос-гърло. А това превръща превантивните мерки в неефективни.

Какво да направя, за да запазя добрия си слух? Как да извърша правилна превенция на глухотата? Нужно ли е редовно да почиствам ушната си кал с разтвор? Трябва ли да внимавам, на какви децибели се излагам?

По-долу сме подбрали 5 лесни стъпки за запазване на добрия слух, които всеки може да спазва!

 1. Използвайте тапи за уши и други средства за контрол на децибелите, когато сте в шумна среда! Повечето такива продукти са изработени от пяна или гума, влизайки добре ушния канал. Могат да намалят шума с 15 до 30 децибела. Те намаляват равномерно нивото на шума на всички честоти. Полезни за хора, които се занимават с музика или работят в строителството.
 2. Слушайте радио, телевизия и музика на по-ниски стойности. Можете да намалите съвсем малко силата на звука на устройствата около вас. Това ще ви помогне да защитите здравето на слуха си.
 3. Ограничете тютюнопушенето и приемът на алкохол. Може да ви звучи странно, че тези два врени навика влияят на способността ви за нормално възпроизвеждане и възприемане на звуци. Но това е научен факт! Проучванията категорично показват, че цигареният дим, независимо, дали се приема пасивно, или активно, вреди на слуха. Същото важи и за употребата на твърд алкохол, който може да създаде токсична среда в ухото.
 4. Спортувайте редовно и намалете стреса. Регулярните физически упражнение засилват кръвообращението и работят за правилното кръвоснабдяване на ушите. Менталното напрежение и стресът пък спират притока на кръв. Живейте по-спокойно и се раздвижвайте редовно, за да се предпазите от загуба или отслабване на слуха.
 5. Консумирайте повече богати на витамини и минерали храни! Знаете ли, че някои витамини, като B12, са жизненоважни за добрия слух? Същото важи и за минералите, като калий и магнезий. Желязодефицитната анемия също е доказано свързана с намалената способност за звукова репликация.

#1. Почиствайте Ушната Кал Редовно!

Известен също и с медицинския термин церумен, ушната кал е естествен защитен механизъм. Той предпазва вътрешността на ухото от чужди частици, бактерии и инфекции. Секретира се от специални жлези, разположени във външното ви ухо, и варира по цвят и консистенция при всеки.

Макар, че малкото количество ушна кал е от полза, натрупването на излишък може да причини лека загуба на слуха и дискомфорт. Ако подозирате, че имате запушване, посетете лекуващия ви уши-нос-гърло. Никога не се опитвайте да го премахнете сами. Рискувате да го набутате навътре в ухото и да увредите нежната лигавица на ушния канал или тъпанчето. Можете успешно да почистите ушите си и с био капсулите Hear Complex.

почистване ушна кал

#2. Наблегнете на Витамините и Минералите!

Няколко витамини и минерали са свързани с подобряване на функцията на ухото и слуха. Сред тях, фолиевата киселина се нарежда на първо място. Тя насърчава правилната циркулация на кръвта в ушите, както и производството на енергия в клетките. Магнезият също е важен. Той подпомага здравата нервна функция в слуховата система и работи за предотвратяване на увреждане на вътрешната обвивка на артериите.

Цинкът предпазва космените клетки в ушите, които са отговорни за излъчването на вибрации, които изпращащи електрически сигнали към мозъка. Той, също така, поддържа имунната система на тялото, действайки срещу възникването на ушни инфекции. Витамините от група В предлагат множество потенциални ползи за запазването на слуха, включително регулиране на нивата на течности и оптимизиране на употребата на кислород. Всички те се съдържат в изцяло натуралния комплекс на био-капсулите за кристално ясен слух Relaton.

#3. Намалете Цигарите!

Изследванията показват, че пушенето увеличава риска от ранна загуба на слуха цели 2 пъти. Слухът и способността за чуване са силно затруднени от въздействието на никотина и въглеродния оксид. Тютюнопушенето дразни и лигавицата на средното ухо и нарушава нормалната функция на Евстахиевата тръба. Доказано е, че никотинът предизвиква тинитус (шум в ушите). Някои експерти считат, че може да попречи на невротрансмитерите, които пренасят съобщения от слуховия нерв до мозъка. Защитете добрия си слух с помощта на Ottomax+

#4. Правете Редовна Гимнастика за Уши!

Гимнастика за Уши

Ушите идентифицират, но мозъкът е този, който ги интерпретира. Упражненията, които укрепват уменията за разбиране на слуха на мозъка ви, могат да ви помогнат да станете по-добър слушател. Своеобразната ушна гимнастика може да стане и съвсем лесно. Отидете на разходка в гората, на плажа или в подобна обстановка с малко изкуствен шум. Съсредоточете се върху заобикалящата ви среда и запишете всичко, което чувате, от чуруликането на птиците до повея на вятъра. Повторете това упражнение няколко дни подред, за да се приспособите по-лесно към околния шум.

Можете да опитате и нещо друго. Нека приятел ви прочете на глас от книга или списание на непозната тема. След всяко изречение се опитайте да повторите точно това, което е казал той. След като успеете последователно да повтаряте изреченията дума по дума, опитайте отново упражнението с включен телевизор или в шумен ресторант. Разбира се, не е нужно да се мъчите с гимнастика за слуха. Лесно можете да постигнете същите резултати и с био-капсулите Earlick Forte.

#5. Медитирайте Дълбоко и Редовно!

Все повече хора се обръщат към медитация за подобряване на здравето на слуха. Това е така, защото отпускането и дълбокото вдишване увеличава притока на кръв към мозъка. Което може да ви помогне да се настроите по-добре за звуци, които, по принцип, убягват от вниманието ви. Въпреки, че е по-скоро умствено упражнение, отколкото физическа дейност, медитацията може да се окаже полезна за тези, които искат да чуват по-ясно. Ако не ви остава достатъчно време за нея, обаче, винаги можете да разчитате и на био-капсулите Hear Complex.

Звукът на Живота Носи Радост и Спокойствие!

жена, уши, слух

Всяко дете и възрастен се радват на песента на птиците рано сутрин. Същото важи и за разговорите, проведени в шумна и весела компания. За да можете да им се насладите, трябва да направите всичко възможно, за да запазите добрия си слух. Не позволявайте на нищо да ви го отнеме!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *