Какво Означава Шумът в Ушите? – Причини и Третиране

Време за четене: 4 min

Тромба и ухоПочти всеки е изпитвал досаден пристъп на шум в ушите. Това може да се случи при хронично недоспиване, когато сигналите за звука, които мозъкът изпраща, не се разчитат правилно от периферната и централна нервна система. По принцип не е сериозен проблем, но превръщането му в постоянен спътник в нашето ежедневие сигнализира, че трябва непременно да се консултираме с лекар и да потърсим подходящо решение, тъй като има опасност той да прерасне в по-тежко разтройство на слуха. Характеризира го перманентният звук на кънтене, ехтене или звънене в едното или двете уши. Нека разберем, кои са причините за неговото възникване, както и кои са подходящите методи за третиране.

Причини за Появата на Тинитуса – Има Ли Нужда от Притеснение?

Дори и да е било отдавна, на всеки един човек му се случва да чува странни или леко смущаващи шумове от време на време. Понякога те се изразяват под формата на звънтене, свистене, постоянно жужене, звук, подобен на този от автомобилен клаксон или дори свирене. Появата им невинаги е повод за притеснение. Може да е просто признак на преумора. Съществуват много малки хитринки, чието прилагане води до наистина здравословен сън.

Медицинският термин за шума в ушите е тинитус, а той се проявява по-често, отколкото предполагате, но му обръщате внимание единствено в случаите, когато е по-силен или стане хронично явление. Обикновено се дължи на промяна в налягането след пътуване със самолет, качване или слизане от планина или много висок етаж на сграда, рязка промяна в стойката, изтощителна физическа активност и наличие на вода в ушите.

Жена с главоболие

В по-редки случаи, той може и да сигнализира за много по-сериозен проблем и налага лекарски преглед и предписване на подходящо лечение. Патологичните причини за него могат да бъдат следните:

 • Отит;
 • Инфекция на Част от Ушния Канал или Мида;
 • Частична Перфорация Или Цялостно Пукане на Тъпанчето;
 • Втвърдени Кости в Ухото;
 • Наличие на Израстъци, Кисти или Тумори;
 • Болест на Мениер;
 • Развитие на Неврологично Оплакване;
 • Диабет и Затлъстяване;
 • Сериозно Психическо Заболяване.

Шум в Ушите и Травмите:

Развиването на хронично заболяване не е единственият друг повод за появата на тинитус. Това може да се дължи и на нова или стара физическа травма, която напомня за себе си. Такива са онези, причинени от удар в главата или в непосредствена близост до ушната мида. Те могат да се получат при падане.

Бученето и свистенето в тази област са един от симптомите на артериалната хипертония и коронарните заболявания. Научете, как лесно можете да контрирате високото кръвно налягане с помощта на CardioFerol. Други състояния, водещи до подобен вид жужене, са злоупотребяването с лекарства, хроничен стрес, умора или тревожност, приемът на определени видове лекарства, честото излагане на силна музика или звукови дразнители, както и ползването на усилени на максимум слушалки.

Момиче

Какви Са Последиците от Перманентния Тинитус?

Вземането на подходящи мерки е ключово за правилното третиране на шума в ушите. Когато идентифицирате проблема и той продължава повече от седмица-две, то е настъпил неотложния момент за консултация с лекар. Иначе рискувате да загубите си изцяло. Броят на слуховите клетки просто ще се изчерпа в даден момент. Другият възможен вариант е да се стигне до хиперакузис – свръхчувствителност към всякакъв вид звук поради прекомерна стимулация.

Хората, които трябва да водят активен живот и страдат от тинитус, са заплашени от:

 • Често Главоболие;
 • Припадъци;
 • Хронично Безсъние;
 • Депресия, Апатия, Постоянно Усещане за Умора и Отпадналост;
 • Тежки Последствия за Психиката.

Шум в Ушите – Природни Начини за Справянето с Жуженето

Тук следва да се подчертае, че прегледът при лекар е задължителен, ако перманентно чувате звънтене или свистене в ушната мида. Той е единственият, който може обективно да прецени, какво точно ви има, както и да определи конкретни мерки, които да предприемете. С цел да ускорите възстановяването си, обаче, можете да си харесате и приложите някои от изброените по-долу добри практики.

Полезна Практика №1: Яжте По-Малко Мазни Храни!

Бекон

Шум в ушите – това може да е пряко свързан с високото кръвно налягане. То пък – с холестерола. Ако сте свикнали да консумирате мазни месни продукти, пържено, сладкарски и тестени изделия, то е настъпил момента да въведете по-качествен контрол на теглото и да се отървете от поне 10% от излишните калории. Един наистина здравословен хранителен план следва да включва плодове, зеленчуци, които са наситени с фибри, витамини и минерали, ‘чисти’ меса и риба, богата на Омега-3 мастни киселини.

Полезна Практика №2: Избягвайте Прекомерно Силния Звук!

Всички обичаме качествените купони, на които да се раздадем като за последно, но при наличието на хроничен тинитус е най-добре да се избягват прекомерно шумните заведения и високата сила на звука. Намалете малко децибелите, на които слушате музика. Подобрението в състоянието ще настъпи скоро!

Полезна Практика №3: Пийте Повече Течности и Правете Редовни Упражнения!

Извършването на леки, но ежедневни упражнения от типа на гимнастика, джогинг, йога или друг тип дейност, която отговаря за правилното регулиране на кръвообращението, забързва премахването на досадното жужене и бучене. Те могат да бъдат практикувани като добра превантивна мярка. Приемът на течности също е от изключителна важност, тъй като продължителни периоди на дехидратация водят до повторната поява на шума.

Полезна Практика №4: Следете за Нивата на Кръвното Си Налягане!

Възрастна двойка и апарат за кръвно

Хипертонията води до рязко повишаване на риска от инсулт и други видове заболявания на сърдечно-съдовата система. То е пряко свързано с появата на перманентен тинитус и последващата я частична или цялостна загуба на слуха. Затова и следенето на кръвното налягане е важна. Избягвайте да консумирате храни и напитки, които завишават нивата му! Ако се налага използвайте натурални продукти за нормализиране на кръвното като Welltone.

Полезна Практика №5: Премахнете Стреса от Живота Си!

Забързаният ритъм на живота в големия град прави всички ни една идея по-тревожни и нервни. Трафикът, стигането до работа, прибирането вкъщи, синдромът на ‘прегряването’ (‘burnout’) – всичко това са фактори, които ежедневно ‘изцеждат’ радостта от живота. Времето никога не стига за всичко, камо ли да обърнем качествено внимание на себе си и близките си. Променете това. Вие сте двигателят на реалността си. Не го забравяйте.

Мъж

Радвайте Се на Живота и Обръщайте Нужното Внимание на Тялото Си!

Не пренебрегвайте хроничния шум в ушите. Това е ясен сигнал от тялото ви, че нещо не е наред. Обърнете му нужното внимание и непременно отидете на лекар. Релаксирайте повече и се хранете правилно и природосъобразно. Болестите, които имаме, просто рефлектират начина ни на живот. Имайте смелостта да промените всичко, което ви влияе негативно!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *