Екстрактът от Куркума Лекува Хиляди Болести

Ако потърсите в Гугъл ще научите, че Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение, което достига височина от 1 метър. Коренът на това растение се използва еднакво успешно както в кулинарията, така и в медицината. За родина на тази екзотична трева се счита Югоизточна Азия. Среща се и в други региони и държави като Китай, Индонезия, Шри Ланка, Япония и др.

Малко хора обаче знаят, че растението се отглежда и в България, но с декоративна цел, затова се развъжда в саксии. Сред основните причини, които водят то това този екзотичен продукт да стане популярен и по нашите географски ширини, е неговата силна лечебна сила.

Според историческите паметници, растението се използва като лекарство в Китай още от древността. В допълнение към това, екстрактът от куркума е полезен и в кулинарията главно с функцията си на естествен консервант.

Предполагаме, че за нашите читатели ще е интересно и полезно да научат, че Куркумата се среща като компонент в много лечебни продукти, които се използват за успокояването на различни болки и болести. Това е така заради високото съдържание на куркумин (силен антиоксидант) в куркумата. Научно установено е, че изсушените корени от куркума съдържат около 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини.

В настоящата статия смятаме да запознаем читателите по-подробно с невероятните свойства на това лечебно растение.

За Какво се Използва Куркума в Медицината?

Основното свойство на куркумата е нейното силно изявено противовъзпалително действие. Благодарение на това, есктрактът от това растение се бори успешно с храносмилателни разтройства и проблеми с жлъчката. Има и способността да успокои перисталтиката, както и прекомерното образуване на газове. Така храносмилането се балансира и се усвояват повече хранителни компоненти от организма.

Някои учени твърдят, че продължителната терапия с куркума при пациенти, които страдат от остеоартрит, е изключително ефективна. При нея се постига трайно овладяване на болката и спадане на характерните за болестта отоци. Куркумата ограничава вредното въздействие на свободните радикали, а това предпазва клетъчната мембрана от увреждане. В резултат на това техният живот се удължава, а това забавя цялостния процес на стареене.

Куркумата е благоприятна и при различни заболявания на кожата, свързани с различен тип инфекции. Тя е силен антисептик и противогъбично средство, затова е добър избор при лечението на различни кожни проблеми като акне, обриви, възпаления и дори инфекции.

Куркума за Отслабване

Още от древността, производните продукти от Куркума се използват за трайно и ефективно отслабване. Това е възможно благодарение на полифенолите, които спомагат процеса по разграждане на мазнините в организма.

Наличните мастни депа пък се трансформират в енергия, която се освобождава в тялото. Същия ефект има и кафето с активен въглен Блек Лате.

Куркумата също така има способността да контролира нивото на холестерола и кръвната захар. Когато се изготвят рецепти и диети за отслабване, включващи Куркума, често тя се комбинира с канела. Има разнообразни варианти, които бихте могли да намерите лесно, а само от личните ви предпочитания зависи, коя рецепта точно ще изберете.

Куркума Срещу Диабет

Както вече споменахме, Куркумата съдържа в своя състав висока концентрация на куркумин. Той има свойството да контролира и балансира нивото на захарта в кръвта. Според редица изследвания, той също така контролира инсулиновата резистентност. Така, неговата продължителна употреба има благоприятно влияние върху профилактиката против диабет.

При пациенти с диабет от втори тип чувствително се подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове и се забавя прогресията на болестта, както и различните симптоми, които тя проявява. Такива резултати могат да бъдат постигнати и с таблетките Insumed.

Куркума за Детоксикация

От известно време насам се произвежда паста с Куркума. Тя има способността да се бори ефективно с различни кожни проблеми, причинени от наличието на паразити в организма. Проблемното място се намазва и се покрива с марля. Тя стои докато изсъхне и падне сама. Куркумата се приема и чрез вътрешен прием като така тя успешно лекува болести като дезинтерия, глисти и други паразитни червеи.

Важно е да се запомни това, че лечебните продукти, които съдържат Куркума проявяват действие в две насоки – унищожават паразитите и яйцата им и насърчават тяхното изхвърляне. Така се стимулира процесът по оздравяването на тъканите, инфектирани от действието на паразитите.

Маска с Куркума Против Акне

В Интернет пространството има различни рецепти за маски с куркума, които успешно премахват акне. Това отново е в резултат на силното антисептичното свойство на растението. Добавянето на куркума в домашните маски за лице осигурява ефикасно противовъзпалително и антибактериално действие, а това е от изключителна важност, когато е налично акне по кожата. Куркумата е ефективна и срещу различните пигментни петна и белези от акне по лицето.

куркума

Това беше само малка част от дългият списък с приложения на Куркумата в медицината и естетичната козметика. Това южноазиатско растение е изключителен съюзник на човека в борбата му с различни болести и страдания, затова си струва да се научи повече за нея и сериозно да се обмисли нейната употреба, при нужда. Все повече продукти на пазара се обръщат към свойствата на куркумата и това е една от причините, куркумата да е в основата на техните формули. Един такъв продукт, чийто производител е заложил на ефектите от приема й, е Toxic Off. С куркумата можете да се преборите ефективно с паразитите и папиломите!

 

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *