Каква е Разликата Между Серуми, Ампули и Есенции?

Време за четене: 4 min

Серуми, Ампули и ЕсенцииПовечето представителки на нежния пол знаят много добре, че няма нищо по-важно за здравето на кожата от полагането на правилна и своевременна грижа. Големите компании за производство на козметика пускат нови продукти на всеки няколко месеца, а това прави пазарът пренаситен. Дори най-скъпите марки вече предлагат гримове, които са достъпни за средностатистическата личност. Дамите често се чувстват изключително объркани относно това, коя точно стока е най-подходяща за тях. Често термините са объркващи, защото си приличат по значение, но все пак включват и дребни разлики. В статията по-долу ще се опитаме да разясним, каква е разликата между серуми, ампули и есенции.

Тези думички са част от речника на почти всяка една жена, макар и тя често да не знае пълното им значение и факторите, които ги диференцират. Много незапознати хора са на мнение, че светът на висшата козметика е повърхностен.

Истината е тъкмо обратната, световноизвестните производители на козметика разполагат със собствени лаборатории, където хиляди учени работят и изследват влиянието на определен вид вещества или продукти върху кожата, косата и други части от тялото.

Именно на базата на резултатите от тези изследвания се създават гримовете другите стоки за разкрасяване и подсилване на естествената красота. Покупката на такива от неизвестен вносител или фирма винаги крие рискове от развиване на нежелани реакции като обриви, алергии, парене и замърсяване на кожата.

Винаги е по-добре да се залага на качеството, дори и това да означава, че цената ще е малко над средната. Автентичните козметични продукти изискват нанасянето на минимално количество и обикновено издържат по-дълго от другите.

Виж Още: Кои Храни и Напитки Съсипват Кожата?

Любопитно?

Думата козметика идва от древногръцкото козмео – красота. Има и общ корен с козмос – свят. Тя всъщност произлиза от нея, тъй като хората са вярвали, че във Вселената задължително цари ред, щастие, хармония, пълно вътрешно и външно съвършенство.

Какво Представляват Серумите?

серум за лицеМакар и да имат много общо с есенциите, едно от задължителните условия за различните видове серуми е да се нанасят върху добре почистена кожа. Предназначени са предимно за жени, които са навършили 30 г., но ако дерматолог препоръча употребата им, могат да бъдат прилагани и от дами, които имат навършени 25 г.

Серумите имат лека текстура и основното им приложение е за третиране на изсъхнала кожа, бръчки и тъмни петна около очите. Могат да играят ролята и на нощен крем за лице, но като цяло е добре да бъдат допълнение към него. Единственият им недостатък е цената, която е по-висока от тази на другите козметични продукти. Един от популярните серуми за подмладяване на кожата на лицето е Medutox. Той отговаря на клиентските очаквания за съотношение качество-цена.

Основните ефекти от прилагане на козметични серуми могат да бъдат обобщени по следния начин:

 • Хидратиране на Изсъхнала Кожа
 • Подхранване на Най-Горния Слой на Епидермиса
 • Защита от Вредни Външни Влияния
 • Регенериране на Клетките
 • Подмладяващо Действие

Виж Още: Какво е Skin Fasting или кожна диета и трябва ли да го правите?

Какво са Козметичните Ампули?

козметична ампулаАмпулите представляват букет от полезни минерали и витамини. В модните среди е широко разпространено разбирането, че те са пресечната точка между козметиката и медицината. Предписват се ексклузивно от експерти и не е препоръчително за жените сами да решават, кой е най-подходящ за тях, тъй като може и да не постигнат желаните ефекти.

Дерматолозите обикновено предписват прилагането или на ампули, или на серуми, в зависимост от проблематичността на кожата на лицето. Действието на ампулите, обаче, е по-рязко и силно изразено от това на другия подхранващ продукт.

Затова и се изписват на хора с по-тежки кожни заболявания като хроничното акне. Този тип средства за активно подхранване и регенериране не трябва да се използват всеки ден, а стриктно да се следват лекарските заръки.

Виж Още: Аспиринът за Домашна Козметика

Концентрацията им е толкова наситена, че са способни да стигнат до най-долния слой на кожата за отрицателно време. При липсата на видими резултати е добре да се извърши повторна консултация с дерматолог, тъй като има вероятност те да не са подходящи за конкретния индивид.

Макар и ампулите също да не са най-изгодният възможен продукт на козметичния пазар, техните предимства са много:

Какви са Различните Видове Есенции?

есенцииЕсенциите се различават от серумите по това, че имат видимо по-лека и фина текстура. Прилагат се след почистване на кожата, за да се постигне максимален ефект. Основната им функция е да хидратират най-горния слой и да му придадат младежки облик.

Друга разлика със серумите е факта, че есенциите не притежават толкова силна концентрация от вещества и минерали и са подходящи за мека и нежна кожа, която е склонна към наранявания.

Разфасовките им са по-обемни – между 200 мл и 300 мл. При серумите флакончетата обикновено съдържат до 100 мл. Единственият им минус е, че липсата на гъста текстура не им позволява да стигнат до най-дълбоките слоеве на кожата.

Знаете ли, че …?

Фината и нежна текстура на есенциите им е спечелила прякорите “мъгла” и “паяжина” за кожата. Подобен е визуалният ефект след нанасяне. При тях не е задължително да бъдат изписани от дерматолог, но предварителната консултация не вреди.

Основните положителни свойства на различните видове есенции са:

 • Лесни за Нанасяне
 • Правят Кожата Мека и Фина на Допир
 • Овлажняват Горния Слой на Епидермиса
 • Имат Достъпна Цена
 • Предлагат се в Големи Разфасовки
 • Придават Блясък

Виж Още: 10 Продукта, Които Никога Да Не Слагате Върху Лицето Си

Коя е Най-Добрата Козметика за 2021?

серум за лице

Истината е, че серумите, есенциите и ампулите имат подобно действие, но са предазначени за различни възрастови групи и всяко едно от тях спомага за успешното третиране на отделни и независими едни от други проблеми.

Консултация с дерматолог най-точно може да определи, от кое средство за подхранване и регенериране на кожата има нужда конкретният индивид. Всяко от тях има способността да дава ефективни и видими резултати. Препоръчваме ви да се доверите на изпитани натурални продукти, като VitalDermax. Неговият състав включва колаген, екстракт от сьомга и Азиатска Центела, както и хиалуронова киселина.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *