Тютюнопушенето – Малко Ползи и Много Вреди

Време за четене: 4 min

Тютюнопушене, цигара, дим

Цигареният дим съпътства ежедневието на много от нас. Приемаме го, като обикновени фабрични цигари, електронният им вариант, или чист тютюн. Без значение как го пушите, тютюнът е опасен за вашето здраве. В никое тютюнево изделие няма безопасни вещества. Всички от тях са крайно токсични за тялото. Те са наситени с ацетон, катрани и въглероден оксид. Веществата, които вдишвате, не влияят само на белите дробове. Те могат да засегнат целия организъм.

Можете да се опитате да неутрализирате вредата от никотина и тютюнопушенето чрез здравословен режим на хранене. Но дори и да включвате кефир в менюто си всеки ден, това няма да премахне вече нанесените негативни ефекти от цигарите. Няма да го постигнете и с акупресура. По-опасни са дори и от страстта към сладкото. И, със сигурност, не притежават силните качества на кафето. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ приравнява вредния навик с „бавна смърт“ в свой скорошен доклад.

За щастие, на дигиталния пазар вече има достатъчно голям брой средства, които да ви помогнат да пречистите белите си дробове. Такъв е и спреят за детокс на организма от никотин NikotinOff, притежават високо качество и напълно натурален състав.

Увеличава ли се риска от заразяване с коронавирус при редово тютюнопушене? Опасно ли е да пуша при бременност и кърмене? Широко разпространено ли е в България? Тежка ли е зависимостта към цигарите? Как да спра да пуша без странични ефекти? Ще бъде ли забранено скоро да се палят цигари на обществени места?

Научете отговорите на тези и още много въпроси, изчитайки подробната ни статия по въпроса по-долу!

Основната Вреда от Тютюнопушенето

бял дроб, цигари

Пушенето на цигари вреди на дихателната, кръвоносната и репродуктивната система. То сериозно уврежда кожата и очите и увеличава риска от много различни видове рак. Тютюнът е наситен с никотин. Това е основното пристрастяващо вещество в тютюневия дим, което кара хората, които пушат, да продължат да го правят. Наред с него, пушачите вдишват около 7,000 допълнителни химикала в цигарения дим. Много от тях идват от процеса на изгаряне на тютюневи листа. Някои от тези съединения са химически активни и предизвикват дълбоки и вредни промени в организма.

Тютюневият дим съдържа над 70 известни химикали, причиняващи рак. Тютюнопушенето вреди на почти всеки орган в тялото, причинявайки много сериозни заболявания. Вредният навик има и потресаващ ефект върху външния вид, състарявайки кожата. Но кои точно са най-опасните съставки на тютюна?

Основните вредни вещества в никотина са следните:

  • Катран: Това са твърдите частици, суспендирани в тютюневия дим. Частиците съдържат химикали, включително канцерогенни рак вещества. Той е лепкав и кафяв и оцветява зъбите, ноктите и белодробната тъкан в кафяв отенък.
  • Въглероден оксид: Изключително силен отровен газ. Той няма мирис и е безцветен. В големи дози бързо причинява смърт, тъй като заема мястото на кислорода в кръвта. При хроничните пушачи, въглеродният окис в кръвта затруднява постъпването на кислород до важни органи и мускули.
  • Окислителни химикали: Представляват силно реактивни химикали, които могат да увредят сърдечните мускули и кръвоносните съдове на хората, които пушат. Те реагират с холестерола, което води до натрупване на мастен материал по стените на артериите. Причиняват и сериозни сърдечни заболявания, инсулт и заболявания на кръвоносните съдове.
  • Тежки метали: Тютюневият дим съдържа няколко метала, които причиняват рак, включително арсен, берилий, кадмий, хром, кобалт, олово и никел.
  • Радиоактивни съединения: Те са силно канцерогенни.

Какви Усложнения Предизвиква Тютюнопушенето при Бременност и Кърмене?

Не е нужно да разясняваме допълнително, че пушенето на цигари по време на бременност или кърмене носи риск. Както за майката, така и за детето. Но въпросът със спирането се превръща в проблематичен. Никотинът предизвиква силна зависимост, характеризиращ се с остра и тежка абстиненция. Повечето лекари дори съветват жените, които пушат, постепенно да намаляват тютюна. Така отказът от него не предизвиква крайно негативна ответна реакция на организма, можеща да причини спонтанен аборт.

Ето и възможните негативни ефекти и вреда от пушенето по време на бременност или кърмене:

  • Увеличава риска от извънматочна бременност;
  • Намалява теглото на бебето при раждане;
  • Може да се стигне до преждевременно раждане;
  • Увреждане на белите дробове, мозъка и централната нервна система на плода;
  • Допринася за вродени аномалии, като цепнатината на устната или небцето;

Как Да Спра Да Пуша Цигари? Възможно Ли Е Да Е Лесно?

отказ от цигари, тютюнопушене

Никотиновата зависимост възниква, когато имате нужда да пушите цигари и не можете да спрете да го правите. Никотинът е химикалът в тютюна, който затруднява отказването. Той предизвиква приятни ефекти в мозъка, но тези ефекти са временни и краткотрайни. Затова посягате към следващата цигара.

Колкото повече пушите, толкова повече никотин е нужен на тялото и мозъка ви, за да се чувствате „добре“. А когато се опитате да спрете, изпитвате неприятни психически и физически промени. Това са симптоми на никотиновата абстиненция. Независимо, колко време сте пушили, отказът от цигарите ще подобри здравето ви. Не е лесно, но сте напълно способни да спрете. Стига да го искате достатъчно силно.

Какво Е Никотиновата Зависимост? Защо Се Развива?

замислен мъж пуши цигара

Никотинът е едновременно опиат и стимулатор на централната нервна система (ЦНС). Когато тялото го приема, индивидът изпитва т. нар. „кик“ (от англ. ез. ‘kick’ – момент на наркотична еуфория при навлизане на веществото в организма).

Това се причинява от никотина, стимулиращ надбъбречните жлези, което води до отделяне на адреналин.Този прилив стимулира организма и психиката. Наблюдава се незабавно освобождаване на глюкоза, както и увеличаване на сърдечната честота, дихателната активност и кръвното налягане. Веществото, също така, кара панкреаса да произвежда по-малко инсулин, причинявайки леко повишаване на кръвната захар или глюкоза.

Косвено, никотинът причинява отделянето на допамин в зоните за удоволствие и мотивация на мозъка. Подобен ефект се получава, когато хората приемат алкохол и тежки упойващи агенти. Усещането е приятно и пристрастяващо.

Цигарите – Не Посягайте към Тях, За Да Не Се Налага Да Ги Спирате!

възрастсен мъж пуши цигара

Тютюнът е с нас, откакто съществуваме. Много култури в Централна и Южна Америка го култивират и отглеждат от векове. Но те са го прилагали само при изпълняването на религиозни ритуали с цел активиране на психиката. Той се превръща в сериозен враг на тялото, когато станем заклети пушачи.

Добрата новина е, че вече има предостатъчно изцяло натурални продукти, които да ни помогнат да ограничим пушенето. Една от най-добрите алтернативи са капките Nicozero. Най-добре е изобщо да не почвате цигарите. Защото в някакъв момент от живота си, ще ви се наложи да ги спрете или ограничите. А това не е нито леко, нито лесно, нито пък приятно!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *