Билки срещу Високо Кръвно Налягане и Стрес

Време за четене: 7 min

Билки срещу Високо Кръвно Налягане, стресНека се запознаем с това, кои са най-ефективните билки срещу високо кръвно налягане. Познавайки правилните билки и растения можем да контролираме кръвното си налягане. Правилният и навременен прием на билки срещу хипертония могат да ни спестят много проблеми със здравето. Редовния прием на храни влияещи върху кръвното пък консистентно ще затвърждават възможността на тялото ни да се справя с промяната нивата.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), стресът е Убиец #1 на здравето на съвременния човек. Макар и по непряк начин. Всеки път, когато се намираме под прекомерно напрежение, в тялото ни се задейства механизъм. Той е наша защитна реакция спрямо непосредствена опасност в околната среда. Първобитните ни предци, които са изкарвали прехраната си с лов и събирачество, са оцелели, благодарение на него. Задействането на сложен био-химичен процес в мозъка активизира освобождаването на хормона адреналин. Той води до появата на високо кръвно налягане. Този неочакван прилив на кръв в мозъка ни прави способни да реагираме на всяка една заплаха. Когато се случва прекалено често, обаче, той може да увеличи риска от артериална хипертония, есенциална хипертония и неврогенна хипертония.

В съвременни забързан начин на живот, тревогите и стресът са в излишък много често. Напрежението в работата, комбинирано с личните проблеми,и може да се окаже недобър приятел за психичното ни състояние. СЗО дори разполагат със специална дефиниция за това, какво е „здравословна и балансирана работна среда“. Но това не бива да ни плаши. Има много достъпни методи за управление на стрес – например йога и медитацията могат да намалят стреса. Можем да подходим и към доказани натурални средства като лук, чесън и лимон при високо кръвно налягане  Пазарът предлага достатъчно алтернативи за постигането на по-добър контрол над излишното напрежение. Един от предпочитаните от клиентите продукти с изцяло натурален състав са капсулите срещу хипертония Тонерин. Те се радват на чудесни отзиви в клиентските мнения и коментари по форумите. Включват екстракт от кората, смолата и листата на дива лиственица, а цената им в България е достъпна.

Кои са основните видове хипертония? Как да се предпазим от хипертония? Как се лекува хипертония? Кои са най-добрите билки срещу артериална хипертония, есенциална хипертония и неврогенна хипертония? Кои храни влияят на кръвното налягане? Кои са ефикасните билки срещу високо кръвно налягане?

Научете, кои са 7-те най-потентни билки срещу стрес и високо кръвно налягане по-долу!

Съдържание покажи

Живот с Хипертония – Как Се Лекува Хипертония?

хипертония, високо кръвно налягане

Съвременната наука не счита наличието на хронично високо кръвно налягане за пряка опасност за човешкото здраве. Макар, че хипертонията може да бъде точно това. Веднъж подложени на хронично напрежение, всички ние можем лесно да разпознаем първичните симптоми на т. нар. артериална хипертония. Наричат я още и хронична хипертония. Според официалния уебсайт на Регонална здравна инспекция (РЗИ) – гр. Велико Търново, трябва да имате стойности на систоличното и диастолично кръвно налягане между 89 – 139 mmHg, за да страдате от нея.

Артериалната хипертония се дели на следните подвидове:

 • Първична хипертония: Медицината я познава и с имената „есенциална хипертония“ и „идиопатична хипертония“. Това е най-често срещаният вид на заболяването. Счита се, че е генетично обусловена. Влияние могат да окажат и фактори, като прекаляване с мазни храни, захар, сол, цигари, лекарства и алкохол.
 • Вторична хипертония: Точният научен термин, който я описва, е „вторична хипертония мкб 15“. Известна е още и като невропатична хипертония.. Етиологията на заболяването може да бъде разнообразна, като поводи стават съществуващи проблеми с бъбреците, хипотиреоидизъм и синдрома на Кушинг.

Важно е да предприемете своевременни мерки, независимо, дали страдате от първична хипертония (есенциална хипертония, артериална хипертония), или неврогенна хипертония (вторична). Подходът към различните видове хипертония варира от един практикуващ лекар на друг. При всички положения, обаче, е добре да хванете състоянието рано.

Ако пък сте любител на чайовете, вероятно вече пиете билки против хипертония, или билки срещу високо кръвно налягане и стрес, но може би не в правилни количеста. Направите ли го, дори не е нужно да разчитате на скъпоструващи лекарства. Винаги можете да успокоите сърцебиенето и нервното напрежение с помощта на популярни продукти, като капсулите Tonerin.Те се радват на отлични отзиви в клиентските мнения по форумите, а цената им е достъпна.

Хипертония Лечение – Как Да Се Предпазим от Хипертония?

Много хора считат, че „превантивните действия при първите симптоми на хипертония = лечение“. Всеки страдащ от високо кръвно налягане знае, че има много по-голям риск за живота му, отколкото при хората с хипотония. Воденето на живот с хипертония не е лесен. Налага се да полагате изключителни грижи за здравето си – като започнем от храните, преминем през натоварването и стигнем до средата. Така, че вместо да се питате, как се лекува хипертония, си задайте по-друг въпрос.

Като, например, как да се предпазим от хипертония. Популярният в YouTube лекар Doctor Mike обяснява в детайли състоянието, обяснявайки, как да го контролираме. Разбира се, това е въпрос с много различни отговори. Мнозина се обръщат към хапчета при високо кръвно налягане без рецепта. Това не винаги е добър избор, макар и някои от тях да са билкови хапчета за високо кръвно налягане или поне да включват билки и храни за контрол на кръвното във формулата си. Други избират работещи и изцяло натурални продукти за нормализиране на прекомерно опасни стойности на кръвно налягане. Сред предпочитаните са капсулите Cardio A.

Нашите баби често пият валидол при високо кръвно налягане. Популярна е и практиката на прием на аспирин при високо кръвно налягане. Но трябва да бъдете внимателни. Това са лекарствени средства, които могат да имат неприятни странични ефекти при надвишаване на препоръчителната дневна доза. Те не са за свободна консумация. Ако търсите народен лек при наличието на артериална хипертония, похапвайте повече чесън при високо кръвно налягане. Мнозина експерти по Аюрведа и алтернативна медицина наричат растението „мерцедесът на лекарствата за високо кръвно налягане“. Все пак има още други много полезни билки срещу високо кръвно налягане. Именно тях ще разгледаме по-долу.

високо кръвно налягане симптоми - Билки срещу Високо Кръвно Налягане

Опасно Високо Кръвно Налягане – Симптоми – Как Да Го Разпознаем?!

Наличието на прекомерно опасни стойности на кръвно налягане е един от последните симптоми на първичната хипертония. Много често, състоянието става хронично и необратимо за цял живот. Но как да се научим да разпознаваме присъствието на есенциална хипертония и неврогенна хипертония в живота ни? Подбрахме най-често срещаните оплаквания, които сигнализират за тях по-долу!

Високо кръвно налягане – симптоми!

Внимавайте за следните индикатори за опасни стойности на кръвно налягане!

 • Често главоболие, причинено от изпомпването на повече кръв от и към мозъка.
 • Задъхване по време на движение, което не изисква по-голяма физическа активност от нормалното.
 • Лека замаяност и световъртеж, които се случват от време на време.
 • Шум в ушите, без излагане на силна музика или работа с тежки машини.
 • Пресъхване на устата при стрес или нервно напрежение.

Нека да научим, кои са 7-те растения и билки срещу високо кръвно налягане и стрес, работещи по-добре от хапче при високо кръвно налягане ил хипертония.

1. Ашваганда (Индийски Женшен) – Билката за Хората, Работещи до Късно!

ашваганда или индийски женшен

Традиционната употреба на тази билка в Аюрведа е свързана с възстановяване на силата след продължително заболяване. Използва се при деца и възрастни хора. Ашваганда може да помогне на организма да се справи с умерени и тежки нива на стрес. Също така, намалява тревожността, действайки по-добре от валидол при високо кръвно налягане. Това е типичната билка при високо кръвно налягане използвана в индийските практики.

Спомага за укрепването на имунната система. Препоръчителна е на тези, които страдат от липса на енергия и чести заболявания, в следстие на преумора. Балансира хормоналните нива, водейки до по-ниско отделяне на „хормона на стреса“ – грелин. Ашваганда е полезна за хората, които изпитват затруднения със съня и концентрацията. Както и за по-възрастните, които търсят билкови хапчета за високо кръвно налягане. Помага и на тези, които имат проблеми с паметта. Не се препоръчва за употреба по време на бременност и за тези с алергии към семейство Картофови.

Виж Още: Чай за Отслабване

2. Жълт Кантарион – за Спокойно Ежедневие Без Признаци на Есенциална Хипертония!

жълт кантарион билка цъфнала

Жълтият кантарион е отлична билка против хипертония. Той представлява цъфтящ храст, родом от Европа. На английски билката се нарича St. Johns Wort. Името си получава от факта, че често цъфти на рождения ден на библейския Йоан Кръстител (St. John). Цветовете и листата на жълтия кантарион съдържат активни съставки като хиперфорин. Жълтият кантарион се предлага най-често под формата на чай, таблетки или течности.

Билката се използва за справяне с депресия, а много учени твърдят, че има почти еднаква сила, като антидепресантите. Ако се съмнявате, че страдате от хипертония, направете си един билков чай. Не търсете хапчета при високо кръвно без рецепта. Нито превръщайте приема на аспирин срещу високо кръвно налягане в редовна практика. Проблемът с жълтия кантарион, обаче, е че много други съединения не успяват да взаимодействат с него. Това е рядкост за билка, но не фактът не бива да бъде пренебрегван. Списъкът е наистина дълъг, така че най-добре се запознайте с него, преди да започнете да го пиете.

3. Валериана, Когато Тялото Ви Не Иска Да Бъде в Покой

валериана билка цъфнала

Валериана е билка, родом от Европа и части от Азия, но днес може да се срещне и в Северна Америка. Коренът на валериана се използва при добавянето ѝ в чай или био-козметични средства. Днешно време билката се използва най-често при проблеми със съня, особено при хора, страдащи от безсъние. Валериана също може се изпробва и при за тревожност и психологически стрес, но липсват достатъчно научни твърдения, подкрепящи тези нейни свойства.

Смята се, че редовният прием на валериана може да намали времето, необходимо за заспиване с около 15 до 20 минути. Освен това, тя действа, подобно на билкови хапчета за високо кръвно налягане. Като допълнение, билката подобрява и качеството на съня. Учените смятат, че 400-900 мг. екстракт от валериана, приет до 2 часа преди лягане, работи най-добре. Въздейства много по-добре от валериан при високо кръвно налягане. Намалява и честотата на изблици на неврогенна хипертония. Хората, които тепърва започват да го използват трябва да имат предвид, че тялото им може да се нуждае от период до 4 седмици, за да усетят ползите.

4. Лавандула – За По-Добро Настроение През Деня

лавандула цъфлана стръкове

Когато кажем лавандула, повечето хора я свързват с лилавия цвят или силния аромат. А знаете ли че, през последните години етеричното масло от лавандула става все по-популярно? Това се дължи на уникалната му способност да помага при проблеми с нервите. Има и силни противовъзпалителни свойства. Работи точно, като чесън при високо кръвно налягане.

По традиция лавандулата се използва за повлияване на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия. Американски учени установяват, че хора, които са използвали 80 мг. етерично масло от лавандула за аромат вкъщи, се чувстват по-спокойни. Те се чувстват по-уравновесени, намаляват тревожността и спят по-добре. В допълнение на това, този метод е изключително лесен за приложение и няма известна опасност от странични ефекти.

Помага за намаляване на симптомите на артериална хипертония. За да намалите стреса и да подобрите съня, поставете дифузер за етерични масла до леглото си. Включвайте го вечер, преди да си легнете или докато спите – изборът е Ваш. Направете си чаша топъл чай с аромат на лавандула и се насладете на баланса около Вас.

5. Лайка за Спокойствие След Натоварен Ден

лайка цъфнала

Повечето учени асоциират лайката с подобряване на съня. Това се дължи на факта, че тя съдържа антиоксидант, наречен апигенин. Неговата роля подпомага функциите и свързването на определени рецептори в мозъка, които ни карат да чувстваме сънливост. По този начин, той може да ни помогне в моменти, когато е трудно да заспим. В традиционната българска медицина, обаче, полезните свойства на лайката далеч не се изчерпват само с това.

По-неизвестните полезни за здравето и сърцето свойства на лайката са:

 • Лайката помага за функциониране на стомаха, подобряването на храносмилането и да намаляването на излишните газове.
 • Билката има и противовъзпалително действие. Може да благоприятства заздравяването на рани.
 • Може да помогне за помогне за изпотяване при висока температура, настинка или грип.
 • Тя е натурален заместител на приема на валидол при високо кръвно налягане.
 • Успокоява дейността на сърдечно-съдовата система много по-добре от аспирин при високо кръвно налягане.

6. Върбинка (Вербена) – Мерцедесът на Лекарствата за Високо Кръвно Налягане!

върбинка билка цъфнала

Етеричното масло от върбинка помага изключително при наличието на психологичен стрес. Неслучайно е добавка на разнообразни видове „успокояващи“ чайове. Подобно на лавандулата, може да използвате върбинка за аромат вкъщи, който внася свежест и усещане за релаксация. Неговите съединения спомагат и за балансирането на хормоните, особено тези, свързани с успокояването на нервите. Тази билка определено може да бъде Ваш приятел в моменти на стрес и безпокойство!

7. Чай от Маточина за Достъпно и Бързо Спокойствие

маточина листа зелени

Маточината е изключително популярна в Югоизточна Европа. Билката е известна със своите успокояващи характеристики, особено от чайовете, предлагащи се дори и в най-малкия супермаркет. Тя балансира нервната система и ни помага да се почувстваме по-спокойни и уравновесени. Може да благоприятства спокойствието при наличие на безсъния, раздразнения, мигрена, депресия и тревожност. Най-лесният начин да изпробвате маточината е под формата на чай. Работи почти толкова добре, колко билкови хапчета за високо кръвно налягане. Както споменахме, той се предлага в почти всеки супермаркет на изключително достъпна цена.

Карайте Го По-Полека!

Колкото и тревоги да се спускат на главата, опитайте се да постигнете психично спокойствие и да вярвате, че всичко ще бъде наред. Повярвайте, че то е добро и си направете чаша успокояващ чай с една от билките, които споменахме по-горе!

При по-сериозни случаи и влошавания, винаги можете да разчитате на билковите капки с маточина Tonerin. Техният натурален състав работи за душевното спокойствие и добрия баланс на сърдечния ритъм. Те са предпочитаният избор на клиентите заради бързото и безопасно действие и достъпна цена в България. В повечето случаи нещата ще се оправят – никога не знаете какво чака зад ъгъла.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *