Солен Вкус в Устата и Как Да Го Махнем? Кое го Предизвиква?

Време за четене: 4 min

жена, език, соленост

Собственото ни тяло често ни сигнализира, когато нещо с него не е наред. Един от основните начини, по които то го прави е чрез активната промяна във вкусовите ни рецептори. Доцент Христо Златанов наскоро обясни за БНТ основните характеристики на вкуса, като основно човешко сетиво. Промените във възприятието ни за него могат да бъдат предупредителен знак, че нещо не е наред. Наскоро стана ясно, че е сред първите признаци и на заразяване с коронавирус (COVID-19). Но как да тълкуваме наличието на прекалено солен вкус в устата и слюнката?

Прилича ли си с появата на горчив, сладък, сапунен, лепкав или лимонен вкус в устата? Има ли разлика в здравословните проблеми, за които сигнализира храчката със солен вкус? За какво точно трябва да бъдем нащрек?

Като за начало, можем да се погрижим за доброто състояние и правилна хигиена и дезинфекция на своята устна кухина. Пазарът вече предлага достатъчно продукти, които имат изцяло натурален състав, достъпна цена и съответстващото и високо качество. Добър пример за подобно изделие е Snap-On Smile.

Не е необичайно вкусовите рецептори да се променят с напредване на възрастта. Но честите рецидиви във вкуса могат да бъдат признаци и на определени опасни здравословни състояния и болести. Едно от тези прояви е постоянно соления вкус. Експертите считат, че той сигнализира за наличието на бактериална, по-конкретно – стрептококова инфекция, някъде в тялото или в самата уста. Често е и страничен ефект, последващ лечение с химиотерапия. Разбира се, може просто и да сте дехидратирани.

По-долу ще обясним някои от основните причини за появата на постоянно солен вкус в устата. А също и как да се справим с него!

Постоянно Солен Вкус в Устата – На Какво Се Дължи?

жена, солен вкус

Ако имате солен вкус в устата, слюнката или храчката, когато не сте консумирали храни с много сол, то имате повод за размисъл. Разбира се, има много причини това да е така. Но можете да започнете да търсите източника на тази рязка промяна във вкусовите си рецептори. Не всеки един от поводите за високото ниво на соленост е притеснително. Може просто да имате нужда от чаша вода. Тук е мястото и да подчертаем, че клетките в човешкия организъм се състоят основно от вода. По-точно, тя винаги е 65-75% от тялото ни. Ако сте били разстроени и сте имали повод да плачете дълги часове наред, то това също може да е причина да имате свръх солен вкус в устата.

Добра първа стъпка е да анализирате поведението и здравето си. Така ще можете да прецените, дали някакви известни състояния могат да причинят постоянно-хроничния солен вкус в устата. Пиете ли достатъчно вода? Често ли имате киселини и други признаци на гастроезофагеален рефлукс? Вредни навици, като редовно пиене и  прекомерно тютюнопушене, могат да повлияят негативно на оралното и дентално здраве. Както и консумацията на нездравословна храна. Те са най-честите причинители на стрептококови инфекции и следозално капене. А и двете са повод за усещане за соленост в устата.

Основните причини за наличието на постоянно солен вкус в устата, храчката или слюнката, са следните:

 • Дехидратация;
 • Сухота в устата;
 • Дефицит на определен вид хранителен елемент;
 • Орално кървене;
 • Киселинен рефлукс;
 • Орална или дентална, най-често – стрептокова, инфекция;
 • Синдром на Сьогрен;
 • Хормонални промени;
 • Странични ефекти към приема на определен вид лекарства; Противопоказания към химиотерапия;

Диетата На Съвременния Човек – Наситена със Сол и Захар!

дете, език

Най-първичната причина за появата на солен вкус в устата следва да е свръх консумацията на солени изделия. Феновете на този тип вкус просто не могат да се ограничат в диетата си. Макар и вредата от солта за кожата и организма да е добре известна на всички, те винаги ще поръсят повече от здравословното в чинията си. Захарта също не е по-полезна. Добре е да обмисляме алтернативите на любимите си изкушения, като кефира или розовата хималайска сол. Иначе рискуваме да развием заболяване, подобно на подаграта.Спазването на природосъобразен хранителен режим, който е богат на изделия за по-висок имунитет, не е лесно.

Но не винаги ние сме виновни за пренасищането на организма със сол. Голяма част от продуктите, предлагани по супермаркетите, са пребогати на сол и захар. Те не винаги са добре описани на етикетите. Ние нямаме реална представа, какво купуваме. Основната причина за това е, че натриевият хлорид е чудесен консервант и овкусител. Той не просто прави дадения хранителен продукт по-вкусен, но и удължава по безопасен начин неговия срок на годност. Но колко сол на ден е полезна? Науката е отчела, че това е не повече от 2-3 гр. zа здрави хора. Количеството пада до 1,5 гр., ако страдате от хипертония, диабет или друго хронично заболяване.

Но кои продукти съдържат повече сол, отколкото очакваме? По-долу сме подбрали няколко примера:

 • Деликатесните суджуци и колбаси. Те са наситени със сол вредни мазнини, които повишават нивата на инсулина и холестерола.
 • Бялото сирене. То попада сред първенците по концентрация на сол.
 • Консервираните и полуготовите храни. Изисква се внимателно четене и тълкуване на етикетите, за да подберете по-малко вредните от тях.
 • Извара. Макар и полезен продукт, богат на важни протеини и калций и подходящ за диети за отслабване, тя съдържа и прекомерни натриев хлорид.

Как Да Се Отървем от Хронично Соления Вкус в Устата?

солен вкус, език, уста

Задължително трябва да се консултирате с вашия личен лекар, ако се появи постоянно сладък, солен, горчив, метален, горчив, лепкав, сапунен или лимонен вкус в устата. Всеки един от тях може да бъде индикация за наличието на различни здравословни проблеми. За да предотвратите появата на такъв, както и да редуцирате усещането от вече настъпилия, следва да спазвате и добра орална и дентална хигиена. Пазарът вече предлага достатъчно голям брой продукти с напълно натурален и безопасен състав. Те ще ви помогнат да подобрите оралната дезинфекция и да се радвате на бляскава и сияйна усмивка. Пример за подходящо изделие са Snap-On Smile.

А ето и още няколко добри практики, за да премахнете соления вкус от устата, слюнката и храчката:

 • Добра ежедневни практики по отношение на оралната и денталната хигиена;
 • Редовно изплакване на устната кухина с антибактериална вода;
 • Дъвчене единствено на дъвки без добавена захар и аспартам;
 • Достатъчна хидратация – пиене на много вода през целия ден;
 • Намаляване на приема на алкохол или тютюни;
 • Избягване на консумацията на мазни или пикантни храни;

Хигиена, Хигиена и Пак Хигиена!

Редовната и правилно извършена дезинфекция на устата и зъбите редуцира вероятността от появата на хронични заболявания. Заложете на качествените изделия с натурален състав. Става въпрос за цялостното ви здраве и доброто състояние на вкусовите ви рецептори. Не ги пренебрегвайте. Щяхте вече да сте се притеснили, ако кървяхте през очите, а не през венците? Последните не са по-маловажни за цялостното функциониране на телата ви.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *