10 Хитрини за Наистина Здравословен Сън

Време за четене: 5 min

Спящо детеЧовек е човек, когато се е наспал качествено. Здравословния сън не се определя само от часовете, които даденият индивид е прекарал в състояние на пълен покой, но и от това, какво е правил преди това и как точно е протекло то. Понякога значение имат и здравословното ни и емоционално състояние, както и какво сме правили през изминалия ден. Много хора си имат свои собствени ритуали за преди и след лягане. С цел да ви помогнем да извличате максимума от часовете под завивките по-долу сме изложили някои прости правила за здрав и спокоен сън. Нека разберем, кои са те.

Съдържание покажи

Какви Опасности Крие Лишаването от Сън?

Сънната депривация (системно лишаване от достатъчно количество сън) може да причини тежки психосоматични състояния, както и да ви накара да изпаднете в депресия, да напълнеете, да ви разболее, а в някои по-крайни случаи – дори да ви докара до лудост, неадекватност и халюцинации.

Учените са установили, че всеки възрастен човек има нужда от между 6-8 часа сън, за да се чувства добре. Децата също трябва добре да си поспиват – поне около 10. Разбира се, тези нужди може да варират от един индивид до друг, но стойностите са горе-долу еднакви за по-голямата част от човечеството.

Жена и будилник

Ето и някои от основните рискове, на които са изложени хората, които страдат от недостиг на сън:

  • Завишен Риск от Рак;
  • Хронични Кожни Проблеми;
  • По-Трудно Въздържание от Мазни и Калорични Храни (Опасност от Затлъстяване);
  • Хормонален Дисбаланс;
  • Развиване на Сърдечно-Съдови Заболявания;
  • Нарушено Периферно Зрение, Диплопия (Двойно Виждане), Замъглено виждане и Халюцинации;
  • Инсулинова резистентност и Диабет Тип 2;
  • Ноктурия – Често Ходене До Тоалетната През Нощта;
  • Депресия, Психически и Емоционални Проблеми;

Неволните Потрепвания на Тялото Преди Да Заспим:

Докторр Уилям Колер – медицински директор на Института по сън във Флорида е успял да установи, че близо 70% от всички хора на Земята правят неволни резки движения точно преди да заспят. Те имат изключително кратка продължителност – по-малко от половин секунда и обикновено се случват в периода на преход между будност и сън. На почти всеки се е случвало да ги изпита. Понякога дори са способни да прогонят сънищата далече от нас.

Проведени са много изследвания, чиято цел е била да установят, коя е причината за тях. Някои учени ги отдават на мускулни спазми, други – на тикова, а дори има и такива, които считат, че те се дължат на нервност и стрес. Мнозина са и тези, които ги свързват с фазата, която настъпва веднага след заспиване. Тогава мускулите се отпускат, наближава етапът на сънуване, а тялото преминава през малък REM-период, който се нарича хипнагогия. Нашите мозъчни вълни стават неравномерни, а дишането и нервната система – хаотични. Затова се появяват и тези физиологични движения – подготвяме се за покой!

Съвет #1 за Качествен Сън: Създайте Си Режим на Ставане и Лягане!

Всички разчитаме на почивните дни, за да възстановим силите си за новата работна седмица. Това е и времето, в което най-често прекарваме повече време с приятели и се отдаваме на хобита и релаксация. Което пък често ни кара да стоим до по-късно от обикновено и да си лягаме и ставаме в различни часове от тези, с които сме свикнали за работа. Това, обаче, никак не се отразява добре на организма ни. Старайте се през уикендите да заспивате и да се събуждате максимум с час-два разлика от режима ви през делничните дни!

Съвет #2 за Качествен Сън: Правете Физически Упражнения!

Момиче

Установено е, че участването в каквато и да била физическа дейност или спорт, без оглед на това, дали ще е йога, джогинг, фитнес или нещо друго, загрява тялото ни след работа. Когато то се охлади няколко часа по-късно, то е готово да премине плавно във фаза на покой (сън)!

Съвет #3: Създайте Спокойна Атмосфера в Спалнята!

Мястото, където спите, трябва да ви създава усещане за комфорт и сигурност. Нека светлината да е приглушена. Можете да намерите лампи от хималайска сол, които са създадени тъкмо с тази цел. Добре е да има някое зелено растение, тъй като този цвят успокоява нервите. По-добре е и пердетата да са спуснати, а мебелировката и декорацията да е по-малко, отколкото в другите помещения от дома, за да няма какво да ви разсейва.

спалня

Съвет #4: Не Яжте и Пийте Непосредствено Преди Заспиване!

Това е един от вредните хранителни навици, за които трябва да забравите. Натежалият стомах обикновено причинява киселини, тъй като тялото няма достатъчно време да смели продуктите преди да заспите. Постарайте се последното ви похапване да е поне 2 часа преди сън. Не прекалявайте и с течностите, защото ще ставате да ходите до тоалетна прекалено често!

Съвет #5 за Качествен Сън: Никога Не Спете С Грим!

Понякога сме прекалено изморени, за да обърнем внимание на това, как изглеждаме преди да заспим. Но трябва да се погрижим да премахнем козметиката от лицето си, тъй като не само има опасност да изцапаме калъфките и чаршафите, но и да запушим порите на кожата си и да получим неприятен обрив или алергия в резултат на това. Пазете дермата си! А за да запазите хубавото си зрение или да помогнете на очите си – използвайте капсулите O Caps редовно.

Момиче

Съвет #6 за Качествен Сън: Дишайте Дълбоко и Бавно!

Йогите неслучайно имат специализирани техники за дишане, чрез които да изпаднат в състояние на медитация, което е подобно на съня. Вдишвайте дълбоко, бавно и спокойно. Това ще помогне на пулсът ви да се успокои и вие да заспите без излишни притеснения.

Съвет #7: Температурата на Въздуха Трябва Да е 20° -23°!

Най-добре се спи и сънува на средна стайна температура. Колкото и да ви се струва невъзможно това понякога (през лятото и зимата), старайте се да я поддържате такава. Това е начинът тялото ви да се отпусне и да премине във REM-фаза на съня.

Съвет #8: Ароматизирайте Спалнята Си С Етерични Масла!

билки и масла

Човек се отпуска и релаксира най-приятно, когато обстановката около него е такава. Създайте уютна атмосфера с помощта на етерични масла. Така ще изгоните лошите мисли надалеч, а сънищата ви ще бъдат сладки и обагрени в цвета на мечтите ви! Най-подходящи за целта са маслата с аромат на цитрусови плодове, евкалипт, роза, лавандула, канела, джинджифил и мента!

Съвет #9: Избягвайте Прекомерната Консумация на Алкохол!

Голям брой хора са на мнение, че алкохолът спомага за бързото заспиване, но имайте предвид, че това е вярно само, когато тялото вече го е абсорбирало и разградило. В противен случай може да предизвика неприятни колики, газове, световъртеж и други гадни странични ефекти.

Чаша за вино

Съвет #10 за Качествен Сън: Започнете Деня Си Позитивно!

Най-добре заспива този, който знае, че на другия ден го очакват хубави неща. Започнете деня си с музика, усмивка и приятни хора. Насладете се изцяло на първата глътка кафе. Почетете книга, говорете с любимия или нагушете домашното си животно. Бъдете позитивни!

Още един допълнителен помощник биха били капсулите Visitec. С тях очите ще са отпочинали и по-лесно ще влезнат в режим на релакс през нощта.

Здраво Тяло със Здрав Сън!

Качественият сън е пряко отговорен за доброто ни здравословно, емоционално и психическо състояние. Погрижете се за себе си и се постарайте да релаксирате изцяло, за да имате сили да се справите с предизвикателствата, които животът ви е приготвил. Мечтайте докато сънувате и сбъднете виденията си на следващия ден!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *