Ухапване от кърлеж – Какво да правим? Какво означава зачервяването?

Време за четене: 4 min

ухапване кърлеж

Ухапването на кърлежите не винаги трябва да се свързва с инфекция, но времето играе важна роля, така че трябва да се отървете от паразита възможно най-скоро.  В случаите, когато белегът от ухапване от кърлеж започне да почервенява, това е знак да отидете на лекар, тъй като често това е един от симптомите на лаймска болест. Самата болест се лекува лесно, когато се установи навреме инфекцията.

Какво да правя след ухапване от кърлеж?

Първо, не изпадайте в паника и се отървете от него възможно най-бързо. Ако той е дълбоко впит в тъканта, е по-добре да отидите до медицинско заведение да го отстранят. Ако все пак сте го забелязали преди да се впие и започне да смуче – го отстранете и добре измийте ръцете си. Добре би било да запазите в плик или кутийка самия вредител, ако се наложи да ходите при лекар.

Ухапването от кърлеж може да доведе до редица неприятни неразположения, така че, особено през пролетния и есенния период, човек трябва да прецени как да се облече и добре да огледа тялото си всяка вечер.

Когато ходите в гора, през поляна или парк, по-добре е да изберете дълги панталони и чорапи, както и шапка. Ако сте с деца преценете: може би мрежа за комари може да бъде монтирана в количката.

Полезен Съвет: Препочително е преди посещение на места с повече зеленина и тревиста растителност да пръскате кожата с репелент и други препарати, които отблъскват и предпазват от насекоми. След всяка една разходка сред тревисти места, излети на открито или в планината, преглеждайте кожата и косата си за кърлежи.

Не забравяйте кучетата, които са особено уязвими от присъствието на паякообразни, защото домашните любимци обичат да тичат във високи пасища или гори. На пазара има много препарати, като спрей за кърлежи, капки, каишки и кремове.

вадене на кърлеж

Какво обаче да правим, когато открием кърлеж? Ако не може да се обърнете към специализирано медицинско лице, то трябва да дезинфекцирате мястото. Сложете ръкавици и с помощта на пинсета извадете бавно и внимателно. Не въртете в различни посоки! Много важно е да внимавате да извадите кърлежа цял и да се убедите, че главата му или друга част от него не са останали впити в кожата. Запазете кърлежа и го предайте за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Какво да НЕ правим, ако сме ухапани от кърлеж?

От голямо значение е бързото и навременно премахване на кърлежа – колкото по-малко време е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да ни е предал някоя зараза. Ако не може да намерите лекарска помощ с цел правилно и стерилно премахване, ще се наложи да махнете кърлежа сами. Ето какво не трябва да правите:

  • Не мажете кърлежа с крем, мас, спирт или ракия;
  • Не въртете кърлежа в различни посоки, или обратно на часовниковата стрелка;
  • Не докосвайте кожата и очите си по време и след премахване на кърлежа.

Как изглежда кърлежът?

кърлеж

За начало е добре да знаете как изглежда кърлежът. Това е паразит с малък размер, който може да се намери практически навсякъде. Те обичат да живеят на сенчести места, папрати, дървета или високи треви, така че дори прекарването на време на верандата може да бъде свързано с ухапване от кърлежи.

Кърлежът изглежда като изключително малък паяк с уголемено коремче. Ако все още не е пил кръв е малък като маково семе. Ако е пил много кръв може корема му да стане голям като голямо грахово зърно. Важното е, че моментът на самото ухапване е безболезнен, следователно, трябва внимателно да се провери дали няма кърлежи на места като зад ушите, на врата или на шията.

Болести, пренасяни от кърлежите

Ухапването от кърлеж може да доведе до сериозно заболяване, но не всички паразити са неговият носител. Струва си да знаете най-често срещаните заболявания, предавани от тези паякообразни.

Какви заболявания носят кърлежите?

  • Анаплазмоза гранулоцитика,
  • Лаймска болест,
  • Бабезиоза
  • Енцефалит, пренесен от кърлежи,
  • Туларемия.

Заболяването от кърлежи се пренася при хора, при които насекомото е смукало кръв в продължение на няколко часа. За да сте изложени на риск от инфекция, трябва да се появят следи като от ухапвания от паяк. Процедурата да ви проверят за инфекция е лесна и изисква кръвно изследване.

Зачервяване на кожата след ухапване от кърлеж: какво означава това?

кърлеж

Белегът от ухапване от кърлеж – още наречено еритема – се проявява много често като зачервяването на кожата, което не означава непременно заболяване. Обикновено това е алергична реакция след ухапването. Причината за безпокойство е зачервяване, което освен големия си размер дава усещането за сърбеж и парене. Тя може да приеме и разлята форма.

Това е промяна, която обикновено се появява след ден или дори няколко дни след ухапването. С течение на времето се увеличава, движи се плавно. Обикновено еритема след ухапване от кърлеж изчезва спонтанно след няколко седмици. Може да приеме различни размери, малко по-различен цветови тон.

След като забележите промяна във формата на зачервяването, трябва да видите лекар възможно най-скоро, за да поставите диагноза и да започнете правилното лечение. Много е важно да се следи за такова състояние или разлитие, тъй като много често това е един от основните симптоми на Лаймска болест.

Какво Включва Изследването за Кърлежи?

При установяване наличие на кърлежи трябва да се премине към неговото изследване. Това включва определяне на неговия вид, тъй като всеки един е преносител на различна инфекция. Освен това, ще може да се установи стадитя на развитие, дали е изваден целия и дали е носител на причинителя на Лаймската болест. Възможно е да не се налага приема на антибиотик, но задължително след 20-тина дни отидете за скрининг изследвания.

А замисляли ли сте се дали пък няма други паразити в тялото ви – има отличен продукт на помощ в този аспект – вижте Wortex мнения от потребители и лекари тук.

Къде Можете Да Се Изследвате След Охапване От Кърлеж?

Първата реакция на всеки е да се обърне към държавнана НЦЗПБ близо до паметника Левски. Истината е обаче, че там ходят много хора и се формират опашки. Освен, че ще вземат кърлежа за изследване ще ви помолят да попълните и формуляр с детайли, за проследяване на разпространението в София. Всичко това отнема не по-малко от 10-15 минути, а те спират работа в 12 ч на обяд. Да точно така, затварят по обяд и остава да чакате до следващия ден.

А по-удобния вариант е да отидете вкоято и да е лаборатория за изследвания (пример там където бихте си пуснали изследвания за кръв) те също ще изследват кърлежа и цената е сравнима с тази в държавната лаборатория. Но няма да ви се наложи да чакате и да попълвате формуляри. Освен това ще получите резултатите още същия ден и можеже да ги проверите онлайн, чрез сайта на лабораторията.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *