Как Да Спрем Да Хълцаме? Взима Ли Се Нещо? 10 Народни Метода Против Хълцане!

Време за четене: 4 min

жена, хълцане, как да спрем хълцане

Всички знаем колко неприятно е да хълцаме. Винаги търсим начин как да спрем възможно най-бързо. Чудим се дали по някакъв начин не се взима нещо против хълцане – отсега Ви казваме – има много начини които да Ви помогнат да спрете хълцането. Голяма част от тях се позовават на народното мислене и обичаи – подбрали сме такива от България, Индия, Великобритания. Ще ги разгледаме малко по-късно. Нека първо разберем какво е то.

Хълцането всъщност представлява неконтролируемо от нас свивана на диафрагмата – най-важният мускул, който регулира дишането.

 Хълцането се причинява на неврологична основа – при дразнение на френичния нерв. Той е част от връзката на диафрагмата с нервната система. След като информацията за дразнението на този нерв достигне до централната нервна система, то тя връща сигнал обратно на диаграфмата за съкращение на мускулите около шията, ларинкса, хранопровода. Именно затова започваме да си поемаме въздух по-бързо. След 0,25 сек. се затварят и гласните струни в ларинкса, при което се издава и специфичния „хълцащ“ звук.

Но какво можем да направим, за да спрем това неприятно усещане, което дори и краткотрайно, може да се окаже изключително дразнещо? На какво се дължи то? Трябва ли да се тревожим при по-продължително хълцане? А какво не трябва да правим по време на хълцане? Останете с нас до края на тази статия и ще разберете!

Защо Хълцаме?

бебе, хълцане

Всъщност, никой не е сигурен точно защо хълцаме. До момента учените не могат да дадат напълно точен отговор на този въпрос, макар и да е ясно какво се случва с тялото ни, когато хълца. Разбира се, учените имат някои предположения, при които хълцането се проявава доста често. Това са:

 • При ядене и пиене – Храносмилателните мускули изпитват напрежение върху тях, когато се приемат големи количества храни и напитки, особено по-бързо. Освен това по този начин се приема много повече въздух отколкото трябва и се създава напрежение в стомаха и мускулите. Газираните напитки и алкохола са допълнителен фактор при появата на хълцане. При прекалено пикантните ястия и рязката смяна от много студени към много горещи храни също могат да се предизвика хълцане. Те са също изключително нездравословни и могат да доведат до напълняване, ако прекалявате с тях. Затова в модерния свят съществуват и био-решения като капсулите с натурална формула ReduSlim, чиито съставки могат да помогнат при такива обстоятелства.
 • От стрес или внезапни силни емоции, като вълнение, страх, радост, еуфория.
 • При алергии – Тук е важно да се спомене, че ако хълцането продължи повече от 48 часа, задължително трябва да се обадите на лекар.

Какво Да Не Правим по Време на Хълцане?

жена

Ако хълцате, то най-вероятно сте изпитали някоя от причините, упоменати по-горе. Най-важната първа стъпка е да не направите нещо, което би влошило хълцането. Това са задължителните препоръки какво да не правите по-време на хълцане, според Министерството на здравеопазването във Великобритания.

 1. Не пийте алкохолни, газирани или топли напитки.
 2. Не дъвчете дъвка и не пушете – те могат да доведе до допълнително поглъщане на въздух и засилване на хълцането.
 3. Не консумирайте пикантна храна.
 4. Не яжте храна много бързо – дъвчете бавно и спокойно.
 5. Не яжте и не пийте много студени напитки веднага след приема на горещи. Например сладолед след гореща чаша кафе.

А Какво Да Правим По Време на Хълцане? Как Да Го Спрем? 10 Народни Метода Да Му Се Противопоставим!

жена, бременност, хълцане

Съществуват всевъзможни начини как да спрете хълцането. До момента не е открит универсален метод, който да работи при всичките. Затова често просто пробваме, докато не открием какво би работило за нас в този случай. Ето какво включват едни от най-известните народни методи за спиране на хълцането:

 1. Дишайте равномерно. Прекъснете веригата за хълцане в дихателната система с бавно, премерено дишане. Вдишайте и издишайте, докато броите до 5 и в двата случая.
 2. Задръжте дъха си. Вдишайте голяма глътка въздух и го задръжте за около 10 до 20 секунди, след което издишайте бавно. Повторете при необходимост.
 3. Дишайте в хартиена торбичка. Поставете хартиена торбичка (за храна) върху устата и носа. Бавно вдишайте и издишайте, изпускайки и надувайки чантата. Никога не използвайте найлонова торбичка. Този метод би трябвало да повиши съдържанието на въглероден диоксид в кръвта.
 4. Седнете на удобно място (например на легло или диван). Придърпайте коленете към брадичката си. Наведете се леко напред и стойте така около 2 минути.
 5. Наведете се или се наведете напред, за да размърдате мускулите на гърдите – това оказва натиск върху диафрагмата.
 6. Опитайте се да издишате, докато стискате носа си и държите устата си затворена.
 7. Хапнете бучка или лъжичка захар – без вода или друга храна.
 8. Направете си смес от мед и рициново масло – тази комбинация идва от Аюрведа. Ако все още хълцате, а вече минава доста време, вземете една чаена лъжичка мед. Добавете към нея ч чаена лъжичка рициново масло. Потопете пръста си в сместа. Оближете го. Повторете това 2-3 пъти. Би трябвало да успокоите диафрагмата и да възстановите нормалния начин на дишане. А ако сте почитател на Аюрведа, може да разгледате и съставките на капсулите с био-формула за хармония в кръвната захар Те съдържат и екстракт от растението банаба. То е известно в аюрведичните практики като естествен начин за балансиране нивата на кръвната захар. Освен това то съдържа и корсолиева киселина, както и множество витамини и минерали, подпомагащи засилването на имунната система.
 9. Направете си гаргара със студена вода.
 10. Стреснете хълцащия – един от най-известните български народни методи, който помага на дихателните мускули да заработят по нормален начин.

Винаги Ще Хълцаме – Тогава Нека Просто Се Насладим на Света Около Нас!

Хълцането е просто част от човешката природа – и трябва да го приемем такова, каквото е. Същото важи и за хъркането – затова сме Ви подбрали съвети как да се справите и с него. Ще има моменти, в които ще е по-дразнещо и други, когато ще минава просто с чаша студена вода. Но най-важното остава – да не забравяме да се наслаждаваме на света около нас. Затова Ви препоръчваме да разгледате кои са едни от най-здравословните храни, които е добра идея да похапваме по-често. А ако това не е достатъчно – научете повече за вредните навици, като алкохола и цигарите, които са навсякъде около Вас – и не се поддавайте на изкушенията!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *