Най-Подходящите Храни за Лятото за Хипертоници през 2021 г.

Време за четене: 5 min

храни за Лятото за Хипертония

Едно от предимствата на това да живеем в страна, радваща се на четири сезона, е изобилието от плодове и зеленчуци. Не са нужни много усилия, за да влезем във форма за лятото, тъй като предлаганото на пазара е разнообразно. Съвсем спокойно може да направим детоксикация на тялото, да преборим гъбичните инфекции и да повишим либидото, похапвайки, каквото пожелаем. Не забравяйте, че има и храни, които регулират кръвното налягане и пазят сърцето здраво и щастливо!

Топлото време и по-дългият ден предразполагат и към по-чести разходки и физическа активност след работа. Но по-активният начин на живот през лятото често може да доведе и до повишаване на нивата на кръвно налягане. Има определени храни, които са по-подходящи за консумация през лятото за хората с хипертония.

Едно от основните неща, които всеки знае за храненето през летния сезон е, че мазните продукти трябва да се избягват. Разбира се, похапвайте спокойно риба и морски дарове, богати на Омега-3 мастни киселини. Редица изследвания на Института за здраве в САЩ, достъпни за публиката, сочат, че те помагат за смъкването на високото кръвно налягане. През топлите месеци, избягвайте свинското, телешкото и агнешкото месо. Хиляди страдащи от проблеми с артериалното налягане в България избраха да заложат и на био-формулата на био-капсулите за по-спокойно сърце Cardiol. Те са един от най-популярните продукти срещу хипертония през 2021 г. и имат напълно достъпна цена.

лятно хранене при високо кръвно

Каква е разликата между хипертония и хипотония? Хипертония – симптоми и как да ги разпознаем? Какво е хипертония първа степен? Едно и също нещо ли е с хипертония мкб? А хипертония на бялата престилка? Как да се храним, ако страдаме от високо кръвно налягане? Кои храни да избягваме през лятото, за да понижим артериалното напрежение?

Научете най-добрите храни за хипертониците през лятото на 2021 г. по-долу!

Хипертония – Симптоми и Лечение – Какво Трябва Да Знаем?

Хипертония – Симптоми и Лечение

Много хора по света страдат от хипертония и хипотония. Това са две различни състояния. Засега, нека да се фокусираме върху първото от тях. То се отнася до хората, които страдат от хронично високи стойности на кръвното налягане. Само по себе си, това не е опасно за здравето заболяване. Но значително повишава риска от внезапен сърдечен удар или инсулт. Но как да разпознаем признаците на хипертония – симптоми – още в началото?

Имате високо кръвно налягане, или хипертония – симптоми, ако страдате от:

 • Кръвното ви налягане е в следните стойности: 130/80 или 139/89;
 • Имате семейна обремененост;
 • Постоянно се чувствате стресирани;
 • Лесно ви пресъхва устата;
 • Изпитвате усещане за пулсиране в крайниците или главата;

Много хора страдат от хипертония първа степен, или хипертония мкб. Неочакваните обрати в живота и високите нива на ежедневен стрес пък доведе до зачестяване на случаите на т. нар. хипертония на бялата престилка, или артериална хипертония. Тя е естествена реакция на организма спрямо нервното напрежение напрежение. Счита се, че близо 35‰ от всички хора по света имат хипертония на бялата престилка, по данни на СЗО. Можете да научите повече от информативното клипче на ‚Medical Minute Monday‘ в YouTube.

Най-важното, което трябва да знаете за заболяването хипертония – симптоми – може да бъде обобщено по следния начин:

 • Хипертония първа степен и хипертония мкб са известни още, като есенциална хипертония. Те не са толкова животозастрашаващи.
 • Случаите на хипертония на бялата престилка зачестяват през последните години.
 • Наличието на високо кръвно налягане при бременност е нещо обичайно.
 • Артериалното напрежение не се влияе от това, дали е тъмната или светлата част на деня. Можете да имате високо кръвно налягане сутрин. Но също и често да страдате от високо кръвно налягане вечер.
 • Обърнете се към кардиолог, ако имате постоянно високо кръвно налягане и ускорен пулс.

Разликата между Хипертония и Хипотония!

Макар и да си приличат по имена, хипертония и хипотония са две различни състояние. Първото се отнася до средни стойности на кръвното налягане, включващи систолично и диастолично кръвно налягане между 139/89. Второто пък се отнася до понижено артериално напрежение, вариращо в рамките на 90/60. Има пряка връзка между наличието на високо кръвно налягане и ускорен пулс.

Хипертония – Причини и Лечение – Има Ли Алтернативни Методи?

Хипертония – Причини и Лечение

Някои лекари считат, че хипертонията и лекарствата вървят ръка за ръка. Но други предлагат и алтернативни подходи към наличието на високо кръвно налягане – сваляне. Поддържането на систоличното и диастоличното артериално напрежение в норма вече по естествен път вече не е мисията невъзможна! Хиляди българи заложиха на сигурното и безопасно действие на био-капките за по-здраво и щастливо сърце Cardio Active. И не останаха разочаровани!

Не е необичайно да страдате от високо кръвно налягане при бременност. Но е добре да се свържете с лекуващия си лекар, ако стане хронично. Понякога, имате високо кръвно налягане сутрин. Друг път, нервното напрежение на работа води до високо кръвно налягане вечер. Опитайте да успокоите нервите си с приема на успокояващи ума, духа и тялото чайове.

По-долу сме подбрали няколко алтернативни подхода към наличието на високо кръвно налягане – лечение и причини:

 • Препоръчително е при високо кръвно налягане смъкването да става постепенно, а не рязко.
 • Опитате да укротите стреса с редовен спорт и кардио-тренировки.
 • Йогата е чудесен начин за постигане на вътрешен и външен баланс.
 • Хармонизирайте своето високо кръвно налягане – домашно лечение с билкови чайове и музика за медитация.
 • Сведете до минимум факторите, които ви причиняват стрес.

4 стъпки за здраво и силно тяло през лятото

Високо Кръвно Налягане – Домашно Лечение с Аюрведа!

Древната индийска система за хармоничен и балансиран начин на живот Аюрведа предлага полезни съвети, как да се храним балансирано. Преводът на името и означава именно “наука за живота и дълголетието”. Тя цели да помогне на хората да преодолеят своите здравословни и психологически проблеми чрез медитация. Както и промени в ежедневните навици. Всичко това е изключително полезно при високо кръвно налягане – домашно лечение. Обръща особено внимание на човешкото поведение през различните сезони. Научете, как да бъдете Здрави и Красиви През Есента!

Високо Кръвно Налягане – Домашно Лечение с Повече Течности и Охлаждащи Храни!

За ‘охлаждаща’ храна може да бъде счетен всеки характерен за лятото плод или зеленчук, който е с високо съдържание на вода. Тъй като температурите обикновено са високи през този сезон, телата ни непрекъснато се потят с цел да станат една идея по-студени. Това е е изключително подходящо за сваляне на високо кръвно налягане в жегите.

Хората с повишено артериално налягане имат нужда от повече течности, за да постигнат вътрешен баланс. Най-добре е да консумираме плодове и зеленчуци, които се срещат естествено в нашата родина, тъй като те са заложени в еволюционната ни памет.

Препоръчителни: Зеленолистни зеленчуци, краставица, магданоз, патладжан, тиквичка, селъри, целина, грейпфрут, диня, пъпеш, праскови, мента, домат, чушка, морков, лимон.

лятно хранене

Високо Кръвно Налягане – Диета с Леки Меса и Растителни Протеини!

Телата ни разграждат мазнините много по-бавно, когато навън е горещо. Ако консумираме богати на мазнини месни продукти, рискуваме опасно да завишим кръвното си налягане и холестерола. Както и да попречим на сърдечно-съдовата си система да работи нормално. Затова е и най-добре да заложим на по-леките меса, като риба и пилешко. Природата предлага и богат набор от растителен протеин, който е изключително добър източник на желязо.

Препоръчителни: Пилешко, пуешко, риба, морски дарове, яйца, боб, леща, грах, нахут, киноа, кълнове, ядки, семена, зехтин.

Високо Кръвно Налягане – Диета със Студена Супа!

студена супа

Супите са лека и приятна храна, но топлата боб чорба или телешко варено през лятото могат да покачат прекомерно телесната ни температура. Нашата и световната кулинарна традиция, обаче, ни предлагат богат много студени и освежаващи супи, от които да избираме. Освен традиционния и питателен таратор, забъркайте и по едно бързо гаспачо, както и ароматна супа от мента.

Предложения: Таратор, гаспачо, студена грахова супа с мента, разхлаждаща спаначена супа с авокадо.

Високо Кръвно Налягане – Диета с Пикантни Акценти за Горещи Страсти

Пикантните храни са изключително богати на различни видове витамини и минерали. Затова не е добре изцяло да ги пренебрегваме през летния сезон. Включвайте по някоя друга печена червена чушка, напълнена с ориз и подправки и се насладете на вкуса. Ако ви стане прекалено горещо, добавете малко кисело мляко в чист вид или под формата на айрян.

Предложения: Печени червени чушки, джинджифил;

Лечение на Хипертония с Варива за Здрав Дух в Здраво Тяло!

Производните на варивата са чудесен източник на минерали, фибри, цинк, желязо, фосфор и различни видове витамини. Сред най-наситените с тях са киноата, лещата, боба, нахут, ориз, грах и кускус. Лесно могат да бъдат сварени, изстудени и добавени към салата. Няма нищо по-здравословно в жегите!

Предложения: леща, боб, зелен фасул, ориз, грах, киноа, нахут;

Плодовете, Зеленчуците и Растителните Протеини – Приятели в Жегите!

барбекю

Високото кръвно налягане е проблем, който засяга близо 25% от всички хора по света. Летните горещини и високи температури предразполагат към зачестяване на признаците на хипертония. За да действате превантивно срещу тях – похапвайте повечко свежи плодове и зеленчуци. Наблегнете на рибата и растителните протеини. Те са храна за ума и сърцето. Избягвайте мазните храни. Нищо не пречи на артериалното налягане, както те.

Ако имате нужда от помощник – винаги можете да се обърнете към одобряван от публиката био-продукт. Един от тези, които спечелиха клиентското мнение през 2021 г., са изцяло натуралните капсулите за по-спокойно сърце FrioCard. Тяхната цена в България е достъпна за всеки!

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *