Рискови и Опасни за Здравето Диети, Но Все Пак Популярни

Време за четене: 5 min

опасна диета

Рискови и опасни за здравето диети се срещат по-често отколкото си мислите. Хората са готови да напавят какво ли не, за да свалят излишните килограми. Сляпото следване на диета, наистина може да доведе до рискове за здравето. Дори религиозните пости все пак не се препоръчват за хора с хронични проблеми или в напреднала възрост.

Стремежът към съвършенство е неотклонна част от човешката природа. Почти никога не се харесваме достатъчно, когато се погледнем в огледалото. Винаги намираме допълнителни трески за дялане. Затова е и важно да не забравяме, къде се намират личната ни тънка червена линия на границата между вредното и здравословното. Можем ли сами да преценим, кой е най-подходящият за нас хранителен режим? А ето как да си изготвим хранителен режим сами?

Понякога е трудно да познаеш рисковите диети, но има много диети, като DASH-диетата, които се славят със своето положително влияние върху здравето. Тази конкретно дори е създадена от представители на Американския здравен институт заедно с прочути и добре уважавани нутриционисти. Заедно, те са създали добър способ за ранна превенция и борба с хипертонията. По същността си, тя е много подобна на средиземноморската диета. И двете се водят повече от полезни за тялото и духа. Богати са на много натурални продукти и билки за справяне с високите нива на стрес в ежедневието.

Кето-диетата пък спада към противоположния тип хранителни режими. Макар и да включва някои изключително полезни за здравето хранителни изделия, принципите и могат да бъдат трудни за спазване. Преминаването от използването на еволюционно обусловена хранителна група за извличане на енергия към друга не е толкова лесно, колкото звучи. Започнете, добавяйки екстракт от зелено кафе в менюто си. Той стана изключително популярен в последните няколко години. Можете да го намерите дори и в помощните средства за вталяване. Добър пример за такова са таблетките РедуСлим.

Винаги преди да пристъпите към съблюдаването на определена диета се консултирайте с диетолог или личния си лекар. Има рискове, които не можем сами да преценим, заслепени от целта. Помнете, ще имате цял живот преди себе си, за да постигнете мечтаната изящна фигура и тънка талия. Стига само да сте здрави.

По-долу сме подбрали 5 опасни диети, за да го илюстроваме!

Как Диетите Могат Да Доведат Рискове и да са Опасни за Психическото Здраве?

диета, психическо здраве

През последния половин век глобалната хранителна индустрия коренно промени начина, по който консумираме храна. И ние много добре разбираме, как тези промени в диетата са повлияли на физическото ни здраве, какви са рисковете и опасностите от тази диета. Но тяхното въздействие върху психичното благосъстояние едва сега се осмисля от обществото. Бизнесът успешно разработва и предлага на пазара продукти, които се харесват на нашите предпочитания. Преди хилядолетия може и да сме консумирали храна, за да оцелеем. Фактът, че вече водим уседнал начин на живот, обаче, ни е помогнал да изградим личен вкус.

Това е и основното предназначение на храната в днешно време. Тя ни помага да задоволим вкусовите си рецептори и ни насища с важни за тялото вещества. Или не. Преработените зърнени закуски, богати на мазнини и захар, вече изместиха голяма част от плодовете, зеленчуците и другите питателни, непреработени храни. Именно благодарение на това се наблюдава потресаващо увеличение на дела на хора с наднормено тегло и затлъстяване. Честите неинфекциозни заболявания, много от които се причиняват от небалансираната диета, сега са водещата причина за смъртност в световен мащаб. Наскоро науката установи, че нездравословните хранителни режими също могат да допринесат за лошото психично здраве.

Как точно могат да са опасни за здравето? Нека научим:

  • Установено е, че хранителен режим, в който липсват зеленчуци и плодове, води до занижено производство на допамин и серотонин. Това са хормоните на щастието, които ни карат да се чувстваме добре и щастливи.
  • Прекомерната консумация на преработени червени меса и зърнени изделия, захар и високомаслени млечни продукти ни карат да се чувстваме по-лабилни.
  • Хората, страдащи от затлъстяване, са по-склонни да изпаднат в депресивни състояния. А също и на нервни разстройства. Това се отдава частично на занижената им самооценка.

Но кои диети са потенциално най-опасни за здравето? По-долу сме подбрали 5 предложения.

#1. Диетата с Памучни Топки – Невероятно, Но Съществува!

памучни топчетаТози повече от странен хранителен режим се базира на потапянето на памучни топки в течност като смути или сок и поглъщането им. Памукът има за цел да ви засити, приспивайки усещането за глад. Твърди се, че топчетата съдържат малко калории и ниска плътност, като по този начин предпазват от увеличаване на теглото и работят за по-добрия му контрол. Защо тогава диетата е считана за опасна? Памучните топки могат да съдържат химикали като белина или изкуствени оцветители. Но това далеч не е единствената и най-сериозната опасност. Също така съществува риск от преплитане на червата и запушване на храносмилателната ви система. Като цяло, приемането на нехранителни изделия с цел вталяване никога не е добра идея.

#2. Вариациите на Диетата с Оцет – Всеки Здравословен Продукт Може Да Е Опасен!

диета с оцетЛорд Байрон не е известен само със своите стихотворения и политически възгледи, но и с популяризирането на диетата с оцет през 20-те години на 19-ти век. Идеята е проста – пийте много оцет, заедно с една чаша чай и сурово яйце. Тази комбинация най-често води до повръщане, като пък предизвиква загуба на апетит и смъкване на килограми. Но крие и огромен риск. Хранителните разтройства не са били познати по времето на лорд Байрън като психическо и физиологично заболяване. Те са крайно рискови за здравето. А диетата с оцет е предпоставка за развиването на такова. Освен това, пиенето на големи количества оцет потенциално може да причини калиев дисбаланс, дразнене на стомашната лигавица. А също и хронична ерозия на зъбния емайл.

#3. Диетата с Цигари – Абсурдна и Крайно Опасна за Здравето!

диета с цигари100 години след лорд Байрън се появява нова диета, която също е повече от вредна за здравето. Запознайте се с хранителния режим за вталяване с цигари. Активното вещество в цигарите – никотинът – е стимулант на централната нервна система. Едно от свойствата му е, че потиска апетита. През 20-те години на 20-ти век, вредата за тялото от него все още не е изследвана и установена. Диетолозите насърчават хората да успокояват апетита си чрез пушене. Марката ‘Lucky Strike’ става известна с рекламната си кампанията „Reach for a Lucky Strike instead of a sweet“ („Вземи Lucky Strike вместо нещо сладко“). Но тютюнопушенето е свързано с няколко здравословни проблеми като високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Трябва ли ви повече доводи, за да не пробвате тази диета? Замяната на една нужда с друга никога не е добра идея.

#4. Диетата със Сапун – Направо ‚Измива‘ Организма!

диета със сапунЗабравете за чайовете за детокс и вталяване, стягащите кремове и други прищявки на модата. Бихте ли желали да ‘измиете’ мазнините си със специално проектиран сапун? През 30-те години на 20-ти век сапунът се продава като притежаващ „магически свойства за разтваряне на мазнини“. Ако качествата на сапуна може да ви отърве от мръсотията по кожата, сигурно може да проникне по-дълбоко и да ‘почисти’ и отпуснатия корем от мазнини? Нужно ли е да обясняваме, защо химически активните компоненти в санитарното средство са опасни за вътрешен прием?

#5. Диетата на Спящата Красавица – Със Сън срещу Излишните Килограми?

диета спяща красавицаСпоред привържениците на този хранителен режим, вие губите тегло, докато спите, тъй като не консумирате храна. Дори препоръчват прилагането на специализирани сънотворни, ако трябва рязко да изгубите тегло за 2 седмици, например. Но това не е добър способ за вталяване, тъй като щом останете будни, апетитът ви бързо се връща. А с него и килограмите!

Балансираният Хранителен Режим Е Здравословен за Тялото!

балансирана диета

Никога не се измъчвайте по спартански начин, за да изглеждате добре. Това само ще предизвика излишен риск и опасност за тялото. Килограмите ще се върнат до няколко месеца. Най-добре е да се придържате към балансиран хранителен режим, включващ всички важни хранителни групи, през цялата година. И да поддържате топ форма. Започнете с нещо малко. Добавете зелено кафе към седмичното меню. Има го в много средства за подпомагане на вталяването. Като таблетките ReduSlim или Idealica капки.Така ще можете от време на време да се радвате на своите любими ‚изкушения‘ без излишни угризения. Но най-важното е да се чувствате добре и в хармония със себе си.

Жени Сиракова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *